FreeBSD 10.1-BETA2

 ( trey | 2014. szeptember 21., vasárnap - 20:35 )

Glen Barber ma bejelentette, hogy elérhető a 10.1-RELEASE kiadási ciklus második béta kiadása az FTP szerverekről amd64, armv6, i386, ia64, powerpc, powerpc64 és sparc64 architektúrák számára. Teszteléshez (lemez)képfájlok elérhetők innen.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Itt található egy elég részletes leírás arról, hogy mik változtak a 10.0-hoz képest. Elvben a 10.1-hez ehhez a bétához már elsősorban csak hibajavítások jönnek (bár rémlik, hogy valamelyik korábbi verziónál pont 2 Béta között változtattak valami elég nagyot), szóval elég jó közelítéssel lehet látni, hogy mik lesznek az újdonságok.
Személy szerint nekem a binmiscctl és vidéke tetszik leginkább, azzal együtt is, hogy szerintem Linux alatt vagy 10 éve létezik, és ott se hallottam a büdös életben, hogy valaki használta volna. (Ezzel lehet elérni, hogy adott - mintával felismerhető - "fejlécű" fájlt futtathassunk. Pl. ha el tudom magyarázni, hogy a Java bytekódú bináris milyen "magicnumber" alapján ismerhető fel, akkor nem kell "java izemize" formában indítani, hanem simán elég az "izémizé" is. Ehhez nyilván kell rá futtatási jog, meg ez elsősorban parancssorból érdekes és nem grafikus környezetben - de az ötlet azóta tetszik, mióta először olvastam róla.)

Pár év kihagyás után, kedvet kaptam megint FreeBSD-zni. Éppen aktuális lenne egy kis fájl szervert telepítenem, lehet FreeBSD-vel csinálom meg.
Viszont nem tudok kiigazodni a verziókon. PRERELEASE, BETA... most ki kivel van? :)
Azt vágom, hogy 2 fejlesztési ág van: STABLE és CURRENT. A STABLE ágból időnként adnak ki RELEASE-t. De akkor most mi ez a BETA2 és mi a PRERELEASE? Ha ezt teszem fel, és a freebsd-update-el frissítgetem, akkor a STABLE ágat követem?

Most létezik a 9.x-es ág (asszem 9.3 az utolsó), a 10-es ág - ebből 10.0 van jelenleg, és ennek jött ki most a következő vezió (10.1) előzetese. Ez a 10-es ág jelenleg a stable. És igen, erre lehet frissíteni a freebsd-update -tel (bár nehezítés, mert ezt a 9-es ágban is használattad) - igaz, ha szükséges főverzió lépést is tehetsz ugyanezzel a paranccsal. (Most a current a 11.x)