Az USA engedélyezte az IBM-nek, hogy eladja x86 szerver üzletágát a Lenovo-nak

 ( trey | 2014. augusztus 17., vasárnap - 8:11 )

A Lenovo az IBM x86 szerver üzletágát is szívesen átvenné. Már év elején megszületett a régóta pletykált megállapodás az IBM és a Lenovo között. A kínai vállalat 2,3 milliárd dollárért veszi meg a Nagy Kék teljes x86 szerverüzletágát és mintegy 7500 dolgozóját. Ez Kína történtének legnagyobb értékű akvizíciója a tech szektorban.

Természetesen, ahogy az az ilyen üzleteknél lenni szokott, a deal létrejöttéhez szükség van a megfelelő felügyelőhatóságok engedélyére. Az üzletet most, hogy feszültség van Kína és az Egyesült Államok közt, fokozottabb figyelemmel tekintette át a hatóság. De végül az amerikai szervek megadták az engedélyt az IBM számára: eladhatja x86 szerver üzletágát a Lenovo-nak.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Feszültség van Kína és az Egyesült Államok között?

Mikor nem volt?

aztan majd megtiltjak az amerikai kormanyzati szerveknek, hogy Lenovo szervereket vegyenek

--
Live free, or I f'ing kill you.

Értem, hogy mit akar jelenteni, de csak nekem tűnik rossznak a "dolgozó megvétele" kifejezés?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Annak is csak egy része - eredetileg egy picit többen voltak, csak aztán Februárban kidobáltak 1-2 dolgozót
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

a kerdes persze az, hogy azok hasznos munkasok voltak-e, vagy sem. nagyon nagy a vizfej a cegnel :(

Ebbe inkább nem mennék itt bele komolyabb mélységekben (privátban átbeszélhetjük ha gondolod :))
Viszont azt undorítónak tartom ahogy az egészet megtervezték és kivitelezték, attól függetlenül hogy az adott munkás(ok) tényleg hasznos munkaerők voltak e vagy sem.(bizonyos szinten ez eléggé felnyitotta 1-2 ember szemét, mivel ilyen ez előtt csak akkor járt ha tényleg tettél is érte)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

ugyan, minden vezető a "munkásokat" a +1 -nek tartja, tehát össze lehet adni.
Namost, amit össze lehet adni, azt lehet listázni, tehát excel -ben filterezhető.

advanced manager pivot tablaban abrazolja, kire nincs szükség :)

>veszi meg a Nagy Kék teljes x86 szerverüzletágát és mintegy 7500 dolgozóját

Ööö fellendülőben a rabszolgakereskedelem?
("veszi át", szerintem)

A HWSW cikkéből "vettem át" :)

--
trey @ gépház

Csinál még valamit ez az IBM?

nezd meg a bevetelei mikeppen pozicionalodtak at a szolgaltatasok altal. pedig ez csak egy kicsi szelete a tortanak. emellett kutatas, jogi bevetelek stb, bar ezek is csak szeletek.

btw a lentebbi anr-fele kesobb megtiltjak a Lenovo szerverek beszerzeset kijelentes nem fun kategoria (hatha valaki annak vette volna). belathato idon belul ugyis megtortenik.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Ha nem csinal semmit felelmetesen jol alcazza ha megert a kinaiaknak 2.3 Milli a r dot.

A Fab-juk még működik de csak azért, mert az arabok túl kapzsinak találták az IBM eladási ajánlatát.
Lehet úgy gondolják vásárolnak egy csomó Apple részvényt, mellé szedik a lét a licencekért, az jó nekik és a részvényeseiknek.


Normális HUP-ot használok!

a laptopok utan a szerver vasak is...? hat, ebbol extrapolalva nem sok jo kovetkezik :/

Csak az x86. A Power alapú vasak maradnak cégen belül (pSeries, iSeries, Mainframe), amire most el is kezdték kitolni a PowerKVM-et, illetve OpenPower-t Power8 és afölött, hogy azért még az x86 alapú platformokat so-so támogassák is (Google érdeklődött is anno iránta, bár nem tudom meddig jutottak a teszteléssel)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Vajon meddig lesz még piacuk ezeknek a spéci hardvereknek?
Ahogy anno az AXP, majd az Itanium is eltűntek a süllyesztőben, úgy tartok tőle, ezeknek sincs nagy jövőjük.

(a Mainframe is Power alapú? - a régieket még tudtam assembly-ben programozni :D)

A Mainframe ha jól rémlik csak Power7 óta van képben zSeries fronton, de ott is valahogy keverve az x-el (ha jól rémlik akkor valami x86 segéd proci van beépítve, de az okosabbak majd kijavítanak).
Az meg hogy meddig él még az inkább a cégen áll. A Power8 tudtommal ma simán odaveri az Intel alapú szervereket számítási kapacitásban, de hogy ez mennyire marad így a jövőben, illetve hogy mennyire lesz rá kereslet (az IBM által diktált áron) az már a jövő zenéje (főleg ha még figyelembe veszem az új ARM alapú szervereket amiket szintén szeretnének behozni a piacra annak alacsony fogyasztása miatt)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Az IBM System Z-ben külön processzorkártyák vannak. Ezek speckó cisc prockártyák és eléggé eltérnek a sokak által ismert hétköznapi processzoroktól. Ilyen a zEC12:
http://www.heise.de/ct/meldung/IBMs-Mainframe-zEC12-mit-5-5-GHz-schnellen-Prozessoren-1675535.html
http://www.computerbase.de/2012-08/ibm-stellt-weltweit-schnellsten-chip-vor/

A Power és x86 kompatibilitást kiegészítő bladekkel oldják meg, ami gyakorlatilag egy komplett Power illetve x86 alaplap.

szerintem magasról tesznek rá: SoftLayerrel, Maas360-al és egyéb szolgáltatásokkal már most komoly profitot termelnek. még csak 0-ról sem kellett fejleszteniük, hiszen kilóra megvették őket - ráadásul ez csak két apró példa volt. (a cloud problémamentes működtetéséhez aranyárú direkt adatvonalaik vannak akár kontinenseken keresztül, szóval úgy tűnik, elég komolyan gondolják). szépen lassan át fog itt rendeződni minden, alkalmazkodva a jelenlegi technikához és elvárásokhoz + legfőképp az árakhoz. az IBM látszólag jól csinálja.

btw nem csak laptopokról érdemes beszélni, hiszen anno gazdát cserélt az egész desktop PC üzletág. most az x86 szervereken a sor. utóbbiak idővel vélhetően annyira fognak hiányozni az IBM-nek, mint az előbbiek: semennyire. ++ nem ismerem a korábbi eladási konstrukciókat, de rossz nyelvek szerint a Think-brandek használatáért a Lenovo a mai napig tejel.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Na igen. Anno a hw gyártás magas hozzáadott értékűnek számított. Ma már gyakorlatilag "bárki, bárhol" felhúz egy PC/laptop fejlesztő-gyártó céget. (költői túlzás, de a lényeg benne van). Olyan szinten "hétköznapivá" vált a technológiának ezen része, hogy valahogy úgy vannak vele, mint pl. a villanykapcsolóval. Kell az élethez, de gyártsa, aki akarja, ők meg inkább a tényleg magas hozzáadott értékű dolgokkal foglalkoznak.

Szóval ugyan az fog történni mint annó az x86 pc/latop részleg eladásakor?!? Pár éven belül a kutya nem fog x86 alapú szervert használni? Vajon mi lesz helyette? A Power nagyon sokáig fog még menni, de azoknak akik azt nem engedhetik meg maguknak csak a felhő lesz az alternatíva az x86 szerver helyett? Vagy arm szerverekkel kiváltanak minden x86-ot? Érdekes... És a kicsik (kisebbek), dell, hp, stb. Ugyan akkorát fognak szívni mint anno amikor bent maradtak az x86 alapú pc gyártásban és jöttek a tabletek, okostelefonok és megmaradtak a raktárkészleteik...? Az oracle is tudhat valamit örökös másodikként az IBM után? Legalább is újra rákncentráltak a Spark technológiára, igaz jól megkínozva az amúgy sem magaslatokba szárnyaló ex-Sun hardver részleget...