Az Egyesült Királyság az ODF-et választotta a kormányzati dokumentumok megosztására, azokkal való csoportmunkára

Nemrég volt arról szó, hogy a Microsoft az OpenXML érdekében mozgósította partnereit az Egyesült Királyságban, mert tudomására jutott, hogy a szigetország kormánya indítványozza, hogy tegyék kötelezővé az Open Document Format (ODF) használatát, az OpenXML-t pedig zárják ki.

Úgy tűnik, hogy a redmondi cég nem járt sikerrel. A The Standards Blog arról ír, hogy az Egyesült Királyság Kabinetirodája (Cabinet Office) véghezvitte azt, amit Massachusetts célul tűzött ki maga elé még 10 évvel ezelőtt (és amit végül nem sikerült megvalósítania).

Francis Maude, az Egyesült Királyság Kabinetirodájának vezetője tegnap bejelentette, hogy nyílt szabványokat választottak a kormányzati dokumentumok megosztásához. A bejelentésben felsorolták azokat a szabványokat, amelyek meghatározzák, hogy a kormányzati szervek várhatóan milyen dokumentum fájlformátumokat fognak használni:

  • PDF/A vagy HTML a megtekintésre szánt kormányzati dokumentumokhoz
  • Open Document Format (ODF) a megosztásra, csoportmunkára szánt kormányzati dokumentumokhoz

A Kabinetiroda szerint, amikor a kormányzati szervek elfogadják ezen nyílt szabványokat

  • az állampolgároknak, vállalatoknak és önkéntes szervezeteknek már nem lesz szükségük speciális szoftverre ahhoz, hogy megtekintsenek / szerkesszenek egy kormányzati dokumentumot
  • a kormányzatban dolgozó emberek ugyanazon formátumban lesznek képesek egymás közt megosztani a dokumentumokat, ezzel csökkentve a formátumok közti váltogatásból eredő problémákat
  • a kormányzati szervek előtt megnyílik annak lehetősége, hogy kiválaszthassák a legmegfelelőbb és legköltséghatékonyabb alkalmazásokat, amelyekről tudható, hogy az általuk előállított dokumentumok használhatók lesznek a kormányzaton belül és azon kívül álló emberek számára egyaránt

További részletek a bejelentésben és a The Standards Blog bejegyzésében olvashatók.

Hozzászólások

Nekik biztos nincs vb makrós SMS küldős excel táblájuk, meg átalakíthatatlan power point prezijük, amik legyőzhetetlen akadályt képeznének az átállásban.. ;)

Vagy csak rájöttek, hogy ha van is szopás, hosszú távon mégis jó lesz.

Nagyon jo :)

Egyel tobb erv, hogy szep lassan mindenkit atallitsak ODF-re.

Egyébként az MNB is egye meg a faxomat, amikor ilyet publikál:

A jegybanki alapkamat alakulása

Én meg sakkozzak vele 2014-ben, hogy hogy a bánatos faszba kell ebből valami ilyesmit kinyerni:

Jegybanki alapkamat

Valakinek itthon is megálljt kéne parancsolnia az ilyen gyökérkedéseknek.

--
trey @ gépház

Az elso" (MNB-s) xls-tablazattal mi volt a szuk keresztmetszet? Me'g a LO/Calc is jol megnyitotta. Oke, nyilvan ilyeneket sima plain ascii textben kene kozolni, #-es kommentekkel, whitespace szeperatorokkal - es az ido"pontokat unix timestampkent megadni ;) De az informacio ugyanaz volt mint a masikban.

Nem plain textben, hanem html-ben. Igen, ott van a beviteli mezővel súlyosbított megjelenítés, de éppen akkor nem működött, amikor kellett volna. Onnantól fallback az XLS-re.

Nézd meg egy mobiltelefonnal. Nem nyílik. Se Android-dal, se iOS-szel.

Persze, el lehet várni, hogy az ügyfelek szarakodjanak vele órákat, de egy ilyen intézménynek kutya kötelessége lenne egy ilyen információt úgy megosztani, hogy akár egy lynx-szel is meg tudjam nézni _bármikor_.

Az XLS-re ez baromira nem igaz. Ott az OTP linkje. Nyílik azonnal, bármiről megnézhető minden további szarakodás nélkül.

Azért tartunk mi itt, mert ilyen a hozzáállásunk. Jó ez, minek ezen változtatni.

--
trey @ gépház

Ha már OTP: Régen PDF-ben töltődött le az átutalást igazoló bizonylat. Most egy XLS-ben van. Igaz az XLS nincs túlbonyolítva, eddig meg tudtam nyitni bármiben. A PDF-et viszont aláírhatta volna, XLS pedig gyártható és módosítható minden "pisike" részéről.
Szóval érdekes a fejlődés iránya.

"mi volt a szuk keresztmetszet?"

Hehehe!

https://www.dropbox.com/s/oll2d1lwaqvnnn6/mnb_alapkamat.png
Alapértelmezetten így nyílik LO 4.2.4.2-ben és 4.2.5.2-ben is.

BTW: ebből hogy lehetne olvasható formát csinálni?

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

debian/wheezy stock LO (ami talan me'g 3-as) calc-ja teljesen jol megnyitja. oke hogy nincs a linuxdeszktope've me'g, de me'g ezen is, raadasul alapveto"en porias kornyezetben (wmaker) ``klikk => klikk => mukodik'' szinten uzemel.

akkor ezekszerint a LO-ban is megjavitotta'k ami mukodik :/