Új httpd-je van (lesz) az OpenBSD-nek

 ( trey | 2014. július 21., hétfő - 20:40 )

Az Apache alaprendszerből való búcsúztatásáról nemrég döntöttek a fejlesztők. Úgy tűnik azonban, hogy az alaprendszer nem marad HTTP kiszolgáló nélkül.

Reyk Floeter egyik újabb commit-je arról árulkodik, hogy egy új httpd(8)-n dolgozik. A munka épp csak elindult. A cél egy minimális funkcionalitást biztosító, statikus weboldalakat kiszolgálni tudó, FastCGI-t támogató és az OpenBSD kódolási irányelveit betartó HTTP szerver létrehozása. Nem cél egy 100%-os nginx vagy az Apache helyettesítő létrehozása.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Annyira nem kapcsolódik, de kicsit mégis... A napokban többször is keresni akartam az OpenBSD cvsweb-jén, de "403 Forbidden"-t kaptam minden alkalommal (az előbb is). Az oka:

http://marc.info/?l=openbsd-tech&m=140553819232513&w=2

--
trey @ gépház

Akkor lesz LibreHTTPD is?
De minek...

Ha valóban csak ezek a célok, akkor minek?

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

+1
Van egy rakat kicsi gyors egyszerű webszerver.
--
The Community ENTerprise Operating System

Az OpenBSD fejlesztők milliószor elmondták, hogy az OpenBSD elsősorban a saját igényeik kielégítésére készül. Azzal, hogy egy ilyen httpd bekerül az alaprendszerbe, azt ők tartják karban, a biztonsággal, coding style-lal (KNF) kapcsolatos igényeik kielégítésre kerülnek.

Ráadásul, ha megnézed a *.openbsd.org-ot, kb. ennyi igényük is van a httpd-vel szemben. Magyarul, ha a saját weboldalaikat már ki tudják szolgáltatni a saját httpd-jükkel, már a saját céljaik teljesültek.

--
trey @ gépház

Kevesebb szóval is elmondhattad volna, hogy ez alapvetően egy hobbi projekt. Ha valaki mégis üzleti dologra képes az OpenBSD-t használni, az csak véletlen egybeesés.

Összességét tekintve lehet, hogy hobbiprojekt, de itt most komponensekről van szó. Márpedig ennek a hobbiprojektnek egyes komponensei keményen benne vannak kereskedelmi termékekben.

Nézz bele milliós switchekbe, blade szerverekbe, routerekbe. Az OpenSSH jó eséllyel szembe fog jönni.

--
trey @ gépház

Tetszik a hozzáállásuk és a belinkelt coding style is.

Ha jól sikerült a httpd-jük, talán átváltok én is rá, nekem sincs többre szükségem.

Kíváncsi lennék arra a "rakat kicsi gyors egyszerű webszerver"-re....
Évek óta keresek valami ilyesmit. Írtam is egyet c-ben :)

Egyre szimpatikusabbak ezek az OpenBSD-s gyerekek, remélem átkerül hamar a NetBSD-be is.
---
http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

Pl: a pimasz egyszeru, a fork, a majom ami meg hatareset, a klasszikus es az osoreg. Volt/van par.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nekem a thttpd majdnem meg is felel, egyedül az az egy baja van, hogyha a kliens le akar tölteni egy HTML-ből hivatkozott fájlt, akkor a thttpd előszőr az egészet betölti a memóriába majd onnan szolgálja ki. Ami kellemetlen, ha 64MB RAM van és a fájl több száz MB-os...

Nagyon rég láttam már thttpd-t, de kizártnak tartom, hogy ilyet csináljon. Nem az mmap-ot kevered ide?
--
zsebHUP-ot használok!

Végig néztem mindet, még a lighttpd lenne jó valamire, ha valaki fejlesztené. Így végképp nem csodálom, hogy újat írnak.....
Érdekesek a licenszek is, akikkel kijöttek....
Onnantól, hogy nem csak unix alatt idul el egy webszerver, a forrás karbantartása erőse kétségessé válik, amit az OpenBSD-sek nem engedhetnek meg maguknak.

---
http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

lighttpd pedig szimpatikus, kár érte

Milyen fejlesztésre gondolsz?
Mert jönnek ki újabb verziók: http://blog.lighttpd.net/

"ha valaki fejlesztené"
Ezzel az OpenBSD csapatnak nincs nagy problemaja. Forkoltak az apache 1.3-at, mert nem tetszik a licensze a 2.x-nek. Az elejen meg fejlesztettek, aztan az elmult jopar evben mar semmi. "free. functional and secure..."

"Érdekesek a licenszek is, akikkel kijöttek"
Ohhh, ez egy OpenBSD szalban merul fel, vicces. A gpl3 fuj, ezert a gcc 4.2.1-nel megallt az elet. Most mar szerencsere a gcc 2-t kiirtottak, de m88k-nak es a vax-nak meg a gcc 3 kell. A tobbinek meg a 4-es. Szanalom a kobon. Erdemes megnezni a NetBSD-nel hogyan van ez. A DragonFlyBSD, NetBSD ujabb gcc-re valtott, nem erdekli a licensz. A FreeBSD, meg clang-ra. Mennyi elonye van ennek, az szerintem mar magad is kitalalod.

+1

Szerintem az igények mesterségesen alacsonyan tartása jó irány. A mai napig az a helyzet, hogy fel vannak pumpálva az igények, de nincs hozzá se erőforrás, se tudás azok megoldásainak használatához. Lásd okos telefonok. Undorodik az ember kicserélni a telefonját tudván mennyi energia lesz átköltözni (sima user-re gondolok), de az igény meg van.

Mindig mindent újra kel tanulni. Nincsenek nagy piros gombok a számítástechnikában ott sem ahol azért lehetne (vagy lehetne közelíteni). Lásd a mai napig millió ikonos eszköztárral megjelenő szoftverek. Márpedig csak akkor tartható egy megoldás egyszerű szinten ha az azt kiváltó igények is kicsik. Ez van, az egyszerűség feltétele az igénytelenség. :) és ez a jobb kompromisszum szerintem. Legalábbis jobban tartható hosszú távon, mivel a bonyolultsági fok folyamatosan nő, kérdés hogy mennyire tudjuk lassítani.

Gondolom nem jó nekik átvenni egy bonyolult és nagy kódbázist. Mindig egyszerűbb nulláról kezdeni. Az már rajtuk fog múlni, hogy be tudnak-e ollózni fontos dolgokat és ne találják fel a kereket többször.

-1. Nehogy már a farok csóválja a kutyát.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az nginx is az alaprendszerben van.

http://marc.info/?l=openbsd-cvs&m=140520948628983&w=2

Aki nem tudja miről van szó, nézze meg a libressl.org-ot.

(Apropó, ha már libressl.org, érdemes megnézni ki a tulajdonosa a libressh.org-nak)

--
trey @ gépház

Na ez nagy volt. Ezek után felőlem simán lehúzhatják a rolót (az OpenSSL-esek).

Elég gyerekes.

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

security
c

ok :-)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

fapfapfap

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Most milyen irányban evezel?

while true; do { echo -e 'HTTP/1.1 200 OK\r\n'; cat index.html; } | nc -l 8080; done