Az új müncheni városvezetés megkérdőjelezi München nyílt forrású szoftverekkel kapcsolatos stratégiáját

Címkék

A hírek szerint a frissen megválasztott müncheni polgármester, Dieter Reiter és egyik helyettese, Josef Schmid megkérdőjelezi a város nyílt forrású szoftverekre váltását. Az első kritikákat egy, a Stadtbild által készített interjúban fogalmazta meg az új városvezető. A Stadtbild - ami úgy hivatkozott a polgármesterre mint a "mindenütt jelenlevő proprietary alternatívák nagy rajongója" - azt kérdezte a polgármestertől, hogy a város visszavált-e. Reiter azt válaszolta, hogy őt meglepte, amikor a város a nyílt forrásra váltás mellett döntött. Elmondása szerint a nyílt forrású megoldások elmaradnak a proprietary gyártók megoldásai mögött és hogy személy szerint ő a legjobb megoldásokat akarja a város dolgozóinak kezében adni. A polgármester szerint ezt már meg is beszélte az IT-ért felelős vezetőkkel.

Karl-Heinz Schneider, az újonnan (2012-ben) létrehozott önkormányzati IT szolgáltató vezetője elmondta a Heise.de lapnak, hogy nincs semmi különös München városának Ubuntu Linux-alapú munkaállomás-használatában. A váltást tavaly befejezték, mostanra a város több mint 14 ezer PC-jén fut nyílt forrású szoftver, illetve körülbelül 3000 PC-n fut proprietary megoldás. A vezető szerint mindkét megoldást szakszerűen támogatják.

Schneider szerint nem tud semmilyen, a városvezetéstől származó, kifogásokat tartalmazó listáról, a városháza nem adott ki semmilyen utasítást változtatásra és a projekt nincs városvezetés napirendjén.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Münchenről érdemes tudni, hogy egy szocialista sziget a nagy bajor keresztényszocialista tengerben. Régóta szinte minden bajor választást az CSU nyer még Münchenben SDP polgármester van. A korábbi polgármester, Christian Ude mögött szocialista zöld koalíció volt, Dieter Reiter mögött viszont SDP/CSU nagykoalíció.
Szerintem a korábbi gigahosszúságú müncheni Linux programmal a bal oldali vezetés hangsúlyozni kívánta a város progresszivitását a CSU Bajorországnak. Most a nagykoalícióban újra kell gondolnia az új polgármesternek ezt is.

Nehéz racionális érveket találni egy évtizednél hosszabb Linux migrációra, hacsak nem az a cél, hogy folyton napirenden lehessen tartani a témát. Azóta már harmadik Windows kiadásnál tartunk és teljesen átalakult az informatika. Normális esetben, ha valóban Linux migráció a meghatározott cél maximum 2 év elég az átállásra.

Majd azt mondják, hogy nem vált be.
Az egész migrációt bőven meg lehetett volna csinálni max 2 év alatt, akár 1 év alatt is. Minden desktop gép linuxra áll, felállítanak néhány Windows terminal szervert a win kompatibilitást igénylő munkákhoz, majd folyamatosan csökkentik a win-only alkalmazásokat újraírással vagy linuxos alternatívával. Valószínű, hogy végül maradna pár wines alkalmazás, de a windows terminál szerverek száma biztosan csökkenthető.

Ha tudnád mekkora költségvetése van egy München méretű nyugat-európai városnak magad is meglepődnél. Amennyi pénzt elpazarolnak évente totál felesleges projektekre, még a Microsoft is megirigyelné. Lazán össze tudtak volna hozni egy MSO stílusú ribbon UI-t LibreOfficera, ami a Linux migráció kezdetén még nem is létezett.

A "nem vált be" általában inkompetenciát szokott takarni, azaz hogy nem tudja az adott illető, hogy valamit hogyan kell megoldani, amit Win alatt máshogyan csinált. S nem viccelek: néha a Word ikont keresi, és azért "nem válik be", mert nem azt találja. A politikusok borzalmasan buták tudnak lenni technikai kérdésekben, és a szakértő véleményére adnak a legkevesebbet, saját tapasztalataikra annál inkább. S persze ők mindenhez nagyon értenek.

Azt a vak is látja, hogy hamarabb is meg lehetett volna csinálni az egészet. Amit számba kell venni, az a döntéshozók egyezkedése. Mond valamit, aztán meggondolja magát, XY ráveszi valami orbitális blődségre amit minden akaratod és szakmai ítéleted ellenére bele kell tegyél, aztán mikor majdnem kész akkor megint gondol valami mást... És ezt ennél jóval kisebb lélegzetű projektekben is el szokták játszani.

Egy cégnél természetesen meg lehet csinálni, hogy közlik az alkalmazottakkal x hónap múlva Linux desktop lesz. Addig mindenki részt vehet ingyenes átképző tanfolyamon. Utána csak az használhat Windowst a cég költségére aki bizonyítani tudja, hogy a munkája elvégzéséhez feltétlenül szükséges. Egyébként akkor használhat Microsoft szoftvereket ha kifizeti maga a járulékos költségeket. Ha sokat okoskodna elég emlékeztetni, hogy sorban állnak a munkahelyére mások.
Egy városházán és intézményeiben minden más, az irodisták egyben szavazók is. Könnyen ki tudnak robbantani belülről botrányokat ami a következő választásokon a polgármester székébe kerülhet.
Az eredmény az lesz mint ez a müncheni Linux projekt. Gigahosszúság, irreális határidőkkel amiket ráadásul rendszeresen kitolnak. Külső és belső lobbik szétfeszítik a projektet, amit folyton módosítani kell.

"Az egész migrációt bőven meg lehetett volna csinálni max 2 év alatt, akár 1 év alatt is."

Nem hiszem. Ha megnézed wiki-n a timeline-t, akkor azt látod, hogy több, mint egy év volt, mire valamilyen tervet összehoztak, amit a városi tanács meg tudott szavazni, majd további 10 hónap múlva döntöttek a debi mellett, ez ugye majdnem két év. És ha jól emlékszem akkor nagyon sok időt elvitt a létező infrastruktúra felmérése is, ugyanis a városi IT egy csomó kvázi önálló IT osztályból állt, és ezek központileg nem igazáb fogták össze.

Amúgy szerintem nem baj az, hogy nem fejetlenül, irreális határidőkkel és elvárásokkal mentek neki a dolgoknak, mert akkor tuti bukó lett volna a vége. Szépen apránként haladtak, molyolgattak 2006-2010 között, aztán 2010-2012 között átállították a gépek 2/3-át.
Közben gondolom voltak azért hw cserék is, ahol pl. a nyomtatócserénél ügyeltek arra, hogy lin alatt is használható legyen, stb.

"Minden desktop gép linuxra áll, felállítanak néhány Windows terminal szervert a win kompatibilitást igénylő munkákhoz, majd folyamatosan csökkentik a win-only alkalmazásokat újraírással vagy linuxos alternatívával."

Valszeg ez lett volna a legdrágább verzió. A windows licenszeket kidobták volna a kukába, cserébe vetettek volna egy csomó windows server licenszt és még sokkal több user cal-t.

Egy normális cégnél három nap alatt el tudja dönteni az infó részleg, hogy önállóan meg tudja-e oldani a feladatot. Mivel a infósok certjeiről van központi nyilvántartás a három nap még sok is. Ezek után egy hónap elég a megfelelő disztribúció kiválasztására, illetve ha szükség van külsős partnerre akkor a megfelelő kereskedelmi disztribúció kiválasztására. Linux desktop + professzionális support kategóriában egyébként nem nagy a választék.
Innen egy év tizenegy hónap már bőven elég.
Ha fokozatos csere mellett döntenek akkor cserénél kell olyan új gépet venni amit az infós részleg megfelelőnek tart, illetve hivatalosan linux desktoppal adja a gyártó.
Évtizedes linux migráció egyedül München város töketlenségére bizonyítvány. Nincs mit szépítgetni rajta. Hányszor cserélődött le ezalatt a teljes PC park a városban? De a korona az lesz, ha végül még vissza is csinálják az egészet.

Hát persze, 3 nap alatt. Még egyszer: azzal se volt tisztában senki, hogy hol milyen PC-k vannak milyen programokkal és egyebekkel, legalábbis én úgy tudom.

Nem tudom te hány ilyen 3 nap/1 hónap alatt kitalált migrációt vittél már végig, én szívtam már ilyen "jól megtervezett" migrációval...

Amúgy van pár haver aki elég nagy cégeknél üzemeltet, aztán ott se 3 nap alatt találják ki a miskulanciát, és a gépek _nagy részét_ tavaly migrálták XP-ről win7-re. Nem 3 nap és nem 1 hónap felkészüléssel. Pedig nekik mindegy, hogy milyen OS fut a kliensen, és egy "szaros" xp->win7 migrálás is ennyire megkeserítette az életüket. És nem csak az övéket, halkan jegyzem meg.

Azt nem vitattam, hogy a müncheni kaotikus önkormányzaton minden döntés legalább tízszer hosszabb időt igényel. Azt állítottam, hogy egy normális cégnél azután, hogy megszületett a döntés a migrációról három napon belül választ lehet kapni arra alkalmas-e saját infós csapatuk arra, hogy önállóan végigvigye a migrációt.
De természetesen a desktopok háttérképéről is lehet több éves vitákat folytatni, pláne ha ezt a rendkívül hosszú "előkészítő munkát" megfinanszírozzák közpénzből.
Nekem kellett befejeznem egy más által elkezdett migrációt. Sikerült és azóta is működik.

http://hup.hu/cikkek/20140721/az_uj_muncheni_varosvezetes_megkerdojelez…

Terminálszerver vagy virtualizált Windows a megoldás ezekre a problémákra. Nyilvánvalóan minden normális szervezetnél tudják mik az elsődlegesen használt alkalmazások. Ha egy speciális CAD szoftvert használ az alkalmazottak 80%-a a cég profilja miatt amiből csak Windows kiadás van, ott nem érdemes váltani.
Csak nem te voltál aki befürdött egy magyar linux disztribúcióval és egy hup-elődportállal? Ha igen megértem a frusztrációd de nem kellene kivetítened globálisan.
A magyar szabadszoftveres közösség valóban lámerekből áll. Persze vannak bőven tehetséges magyarok a Linux és szabadszoftverek világában, de általában valamelyik IT multinál és csak laza vagy semmilyen kapcsolatot nem tartanak a magyar nyelvű webvilággal. A magyar nyelvű linuxos közösség meg általában olyanokból áll akik nem ütik meg a szintet, hogy egy multinál dolgozzanak.
Az igazság persze fáj. Savazzál csak nyugodtan ha tükröt állít valaki.

oh, micsoda meglepetés :) Tisztázzunk pár dolgot, ha már személyeskedésbe kezdtél,

1. nem fürödtem be magyar linux disztribúcióval, közösségi fejlesztő voltam, tartottam két csomagkészítő tanfolyamot, ápoltam a közösséget, csináltam a csomagokat, bugreportokat, stb. amíg lehetett.. Név szerint ez az UHU-Linux volt. Az hogy a későbbiekben nem egyezett a véleményünk a core "hivatalos" fejlesztő team-el, az egy másik kérdés. Ez a te álláspontod szerint befürdés ? Utána átmentem a Frugalware-hez, ott is aktív fejlesztő voltam X évig, azt időhiány miatt hagytam abba.

2. hup-elődportál? Melyikre gondolsz? Linuxforum.hu ? Köszöni él és virul, valamint az nem az én kezdeményezésem volt. Vagy esetleg a linuxonline.hu -ra gondolsz? Igen valóban volt olyan is, nem is mondtam sehol hogy hup-előd portál lett volna. De szerintem te a Linuxforumra céloztál. Viszont akkor frissítsd fel az emlékeidet és nézz vissza egy kicsit 2003-2010 -es évek környékére és akkor nagy meglepetésben lesz részed, hogy egy jó ideig a linuxforum és a hup egymás mellett létezett, egyik sem volt a másiknak konkurenciája, mivel a két portál alapvetően más célközönséget szolgált ki.

Nos, most hogy ezt tisztáztuk, leírhatnád hogy mit láttál savazásnak egy darab linkbe + egy idézetbe. Azt hiszem aki frusztrált itt, az nem én leszek, hanem Te :)

Nincs olyan régi időkre visszamenő emlékezetem, aránylag rövid ideje érint a linux téma. A Google viszont jó barátom. :-)
Azt a jelenséget viszont furcsállom, hogy a hup.hu tele van csupa frusztrált régi motorossal (regisztrációs idő szerint) akik semmi mást nem csinálnak mint savazzák a linuxot és általában a szabadszoftvereket.
Nektek talán már ez a normális, de nekem újonnan érkezve már az első hetekről furcsa volt ez a jelenség.
A linux-utálat és a hup regisztráció időtartama mintha egyenes arányban lenne itt egymással. Kivétel Trey, de nyilván okkal működteti ezt a portált.
Biztosan van még pár másik kivételes régi hup-os de általában a többségnél áll amit írtam.
Pedig a Linux alapú megoldások Magyarországon kívül sikeresek, az utóbbi években főleg a Google jóvoltából a desktopos Linux is lendületet kapott, ez a desktop fogalmának átértelmezésével is járt.
Magyarország viszont tele van elbukott linuxos projektekkel. Az UHU egy évtizede ott volt minden második Sulinetes gépen. A Frugalware-ről nem sokat hallottam, volt még egy másik kútba esett magyar disztribúció is, talán több is. Ki lehetne gúglizni de minek! A lényeg, hogy ma egyetlen jelentős magyar disztribúció sincs. Pedig az UHU-nak az állami Sulinet hátszél miatt nagyon jók voltak az esélyei. Ebből nem lehet más következtetést levonni mint a magyar linuxos közösség bénaságát.

Abba nem kezdenék bele, hogy az UHU miért tart ott ahol épp tart (leszámítva a 4 év után kiadott 3.0-át). Az egy elég hosszú történet lenne. Visszakereshető ha valakit nagyon érdekel, akár a levlisteken, akár itt.

Félre értés ne essék, nem vagyok opensource ellenes, ellenben van egy álláspontom az ilyen "migráljunk hivatalt teljes opensource-ra" dolgokkal kapcsolatban. Ezt is kifejtettem már egy párszor itt a hupon is.

A valóság az hogy ez nem egy csettintésre működhető dolog. Nagy tervezés kell hozzá + utána a support is felemészt egy rakás erőforrást + pénzt. Ugyanúgy a windows környezet üzemeltetése is felemészt egy rakás erőforrást + pénzt. Ez nem kérdés.

Ha csak a saját példáimat nézem, akkor alapból elvetném a teljes opensource átállást mondjuk a hivatalokban. Persze vannak itt is lehetőségek, mint pl. az anyakönyvi rendszerek, azok kis boxok, ubuntuval. 1 azaz 1 darab feladatra tervezve. Egy komplett irodai migráció már user szinten is rengeteg problémát felvetne + utána az IT részleget is lehetne képezni. Mert tény és való akad olyan informatikus, aki jó informatikus, de a linux világáról és annak mikéntjéről fogalma sincs. Ettől még lehet valaki jó informatikus.

Jómagam is használok Linux szervereket, nem is egy helyen, általában cél feladatokra, levelezőszerverek, kisebb cégben samba megosztások, stb. Ugyanakkor használok és üzemeltetek Windows szervereket is. Mindig is azt vallottam, hogy nézzük meg a feladatot és ahhoz vásároljuk meg a lehető legjobb megoldást. És itt a legjobb nem mindig jelenti azt hogy olcsóbb, vagy ingyen van.

Csak egy sima példát mondanék. Novell AD szerver üzem. Több gond van vele mint ha pure Windows AD-t használna az ember és nem került volna sokkal többe egy pure Windows AD kialakítása mint a Novellesé.. Cserébe szívhat vele az ember és levelezhet a Novell supporttal, azok meg tárják szét a kezüket, hogy ugyan mitől hal meg az edir random időközönként totálisan...

Mind a két rendszernek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Ezeket tudni kell kezelni/megoldani.

Na mind1, no offense, nem akartam kötekedő lenni, vagy ilyesmi, csak ha már "megszólítottál" gondoltam tisztázom a tényeket.

A vitaszál abból az állításból indult, hogy tíz éves migrációs folyamat nevetségesen hosszú és egy épkézláb cégnél ezt két év alatt megcsinálják. Nem állítottam olyat, hogy bármilyen cégnél vagy szervezetnél két év alatt végigvihető egy linux migráció. De azt az állítást továbbra is tartom, ha egyszer megszületett a döntés azt két év alatt végre kell hajtani és nem nyújtani mint a rétestésztát.
Ha végül visszaáll München Windowsra (ennek lehetőségéről szól a cikk) az lesz a csúcs a müncheni bénázásban.
A különféle rendszerek -> Windows migráció sokkal gyorsabban végbement a 90-es években. Persze ott volt a háttérben egy Microsoft aki hathatós és profi támogatást biztosított a migrációkhoz. Ez ma Gnu/Linux Desktop disztribúcióknál hiányzik, illetve nem áll a helyzet magaslatán. Házon belül pedig vagy adott a szükséges kompetencia vagy nem. Rosszabb esetben nem is ismerik saját kompetenciájukat mint például Münchenben.
Linux szerverekre való migrációnál ritkán merül fel leküzdhetetlen probléma. A Gnu/Linux zászlósható Red Hat vagy a Suse, Oracle mind erre a területre összpontosítanak. Ezért szerverek migrálásánál van professzionális segítség ha szükséges.
Desktopnál is ott lenne az Ubuntu vagy Suse, az persze vicces ha nem fizetnek például a Canonicalnak supportért majd maguk önállóan felsülnek.
A közeljövő gazdaságos migrációs megoldása szerintem a ChromeOS vagy ChromiumOS nulla klienskarbantartási igénnyel és céges webappok. Így csak a szerverek karbantartására kell időt és pénzt fordítani. Chromeos LibreOffice-ra még szükség lenne, illetve a fontosabb Gnu/Linux alkalmazások NaCl portjára.

Lehet, de ha valaki Linux iránt érdeklődve idejön, mint magyar nyelvű forrásra azt olvashatja a legtöbbet kommentelőtől: hogy
A Linux szar!
az nem mozdítja előre a Linux rendszerek magyarországi adoptációját.

Mintha lenne egy Audis tuningoldal, ahogy minden második kommentben szidnák az Audikat mint a bokrot.

A Linuxnak szerintem a legtöbbet a zealotok ártják.

Én alapvetően támogatom az OSS mozgalmat, önkéntes is vagyok/voltam (sajnos mostanában iszonyat kevés időm van), mégis, ha egyszer kritizálni merem a Linuxot, akkor jön egy tucatnyi zealot, és leugat.

Engem nem zavar, mert megszoktam, de mondjuk aki most ismerkedik a linuxszal, azt könnyen elriasztja a sok work4me, RTFM, GTFO, M$-bérenc, stb. felkiáltás.

Nem szeretném ha közéleti dagonyába menne át a dolog, szóval plz ne érts félre, főleg ne szándékosan.
Szerintem Magyarországon a közösségi médiával, portálokkal, mindenféle megnyilvánulással eléggé sok probléma van. Amilyen képet a Hup mutat az Linux iránt újonnan érdeklődő felé az inkább káros mint hasznos a Linuxra nézve.

Pozitív példaként nézd meg például az Ubuntu angol nyelvű fórumait. Kapásból jól érzékelhető az ott fórumozók mentalitása és az itteniek közötti különbség. Abban biztos lehetsz, az angol Ubuntu fórumozók egyáltalán nem riasztják el az újonnan érdeklődőket. Pedig nem szidják rendszeresen magyar módra a Linuxot, ha problémád merült fel tárgyszerűen válaszolnak segítenek a megoldásban, Ubuntut és Linuxot ócsároló megjegyzések nélkül. A Hup-ról ugyanezt sajnos nem lehet elmondani. Ebben sajnos te is kiveszed a részed, és rajtad kívül még sokan mások.

"Pozitív példaként nézd meg például az Ubuntu angol nyelvű fórumait. ... tárgyszerűen válaszolnak segítenek a megoldásban, Ubuntut és Linuxot ócsároló megjegyzések nélkül."

Egy Ubuntura specializált oldalra reálisan nem mennek az egyéb rendszer használói. Itt viszont van debianos, akit esetleg frusztrál a leszármazott seggkinyalása; az egyéb terjesztést használó, akinek tökéletesen illeszkedik a világképébe a saját maga által használt környezet, de nem találta kényelmesnek az Ubit; a más szabad OS-t használó, aki képtelen felfogni, hogy az az összetákolt trágyahalom ugyan mivel jobb az övénél, ha egyszer egyáltalán nem érzi azt napi használatban; a pénzes OS-t használó, aki szeretné megérteni ezt a hype-ot és nem sikerül neki. Hát ezért van itt jóval nagyobb arányban negatív kritika és nem halleluja.

Itt nem különböző linux disztribúciók hívei szidják egymást. Ez egy szabadszoftverekkel foglalkozó portál. Öndefiníciója szerint Magyar UNIX Portál (Hungarian UNIX Portal - HUP)

Elsősorban a UNIX, UNIX-szerű operációs rendszerekkel foglalkozó szakembereket célozza meg, de emellett igyekszik a közérthetőség és a hasznosság határain belül maradni, ezáltal azokhoz is szól, akik csak most ismerkednek ezzel a világgal, vagy esetleg csak érdeklődés szintjén foglalkoznak a témával. A HUP 2000. óta működik, és szolgálja a magyar UNIX közösséget.

Tehát Linux és BSD rendszerek mellett még a kereskedelmi Unixok férnek bele az oldal hivatalos profiljába. Ezek közül már már csak a Mac OSX számít elterjedtnek, különösen Magyarországon.
Mégis azt látni a portálon, hogy szélsőséges MS-trollok gyalázzák itt a szabadszoftvereket és persze kiemelten a Linuxot. Pedig Windows és zárt MS alkalmazások egyáltalán nem férnek bele a fenti definiált portálprofilba. Ráadásul van több magyar nyelvű Windows portál aminek viszont ez lenne a profilja.
Sajnos általában jellemző magyar weben ez a konfliktuskereső mentalitás. Angolban viszont nem.

Erre mondtam, hogy sajátos magyar mentalitás. Éppen lehetne vele mit kezdeni, a szemmel láthatóan MS-troll személyek bannolásával. Valószínűleg itt is van egy fizetett trollmag amit birkaként követnek az konfliktuskereső önkéntes trollok. Ez éppen elég ahhoz, hogy negatívba nyomja egy portál hangulatát és teljesen mást sugározzon kifelé mint amit eredeti szándékai szerint szeretett volna az oldal.
Képzelj el egy nagyobb Audi autószalont ahol ott lebzselnek állandóan a konkurens autómárka által fizetett 'nézelődők'. Párosával odamennek az autószalonba betévedő érdeklődő vásárlók közelébe és jó hangosan párbeszédet kezdenek egymással arról, hogy mekkora szar ez az Audi. Fos kaszni, gyenge hegesztések, hibás chipek, sokat fogyasztó motor tele hibával. Úgy fogja kipicsázni őket a biztonsági őr, hogy a lábuk nem éri a földet.
Egy portálon is simán ki lehet bannolni azokat aki nyilvánvalóan trollkodni jöttek, gyalázni a portál hivatalos témáit adó dolgokat. Nyugodtan lehet utána szólásszabadságról picsogni, dzsordzs orvellezni, meg ezerkilencszáznyolcvannégyezni. Senkit nem érdekel. Egyébként van másik tízezer portál ahol gyakorolhatják a 'szólásszabadságukat', amíg ott is ki nem csapják a biztosítékot.

Erre a témára konteózni maguk a fizetett trollok szoktak amikor találva érzik magukat. Illetve az örök-naiv álmodozók akik még ma is hisznek a télapóban.
A valóság azonban sajnos:
http://www.sptimes.ru/story/38052?page=1#top
természetesen Magyarország sem maradhat ki:
http://nemtetszikarendszer.blog.hu/2011/10/21/jelentsd_navracsicsnak_a_…

"Mégis azt látni a portálon, hogy szélsőséges MS-trollok gyalázzák itt a szabadszoftvereket és persze kiemelten a Linuxot."

Vagy azok az "MS-trollok" olyan emberek, akik valamikor a 2000-es években potenciált láttak a Linuxban, tetszett nekik a koncepció, szívessen hackelgették is, ha nem ment, de azóta megunták, hogy 10 éve nem halad semerre se, ugyanolyan szívások vannak most is, mint akkor, és mostmár csak egyszerűen használni szeretnék a gépet, nem állandóan konfigolgatni, mert valami már megint nem megy?

Hétfőn pont egyik kolléga panaszkodott, hogy feltett egy Ubuntu 14.04-et, de a szokásos módon TV-re kötés nem oké, ha TV-re áthúzza a filmet és ki akarja maxolni, akkor az visszaugrik a monitorra, stb. Ezeket jobb helyeken már évek óta megoldották, megy OOTB, nem kell vele szívni. Nem lehet, hogy azok az "MS-trollok" olyan emberek, akik bíztak a Linuxban, hogy egyszer használható OS lesz belőle, de a Linux cserben hagyta őket?

Ez is egy sajátosan magyar, örökké amatőr buhera mentalitás. Ha valaki nem ért valamihez és nem akar időt és pénzt befektetni abba, hogy profi tudást szerezzen akkor tovább kell lépni. Más területeket kell keresni, amiben sikeres lehet az illető.
10 évig dagonyázni a önlámerség mocsarában, és az ebből eredő frusztrációt naponta kiokádni beteges dolog. Ha nem jött be a Linux mást kell használni. Van még Windows, OSX, egyéb rendszerek. Lehet, hogy az informatika általában nem való az illetőnek. Ha teszem azt a Windows bejön akkor azt kell használni, ha valami kérdés vagy technikai probléma adódik akkor a Windows portálokon célszerű érdeklődni.

Sajnos jól. Nyugaton és keleten is rengeteg vállalkozás kiváló üzletet működtet linuxnak és szabadszoftvereknek köszönhetően. Sajnálatos módon pont a magyar linux közösség egy troll és lámermágnes. Még egy linux.hu weboldalt sem képes összehozni, ráadásul amint most megtudtam Treytől ez az állapot már évtizede tart. Na ez egy tökéletes kép a magyar linuxos és szabadszoftveres társadalomtól. Személyes szférában is nevetséges, hogy valaki évtizedes Linux használat után alapvető problémákat képtelen megoldani.
Ahogyan már írtam vannak természetesen profi magyar linuxosok multik alkalmazásában. Csak a "közösség" ennyire lámer.

Mondom, jól!
Valószínűleg kognitív disszonancia redukció áldozata vagy.
Már az önmagában nevetséges, hogy valaki 2014-ben PC-ről akar filmet nézni tv-n. Még jobb, hogy képtelen megoldani a videolejátszást teljes képernyőn monitor mellé bekötött tv-n 10+ éves linux "tapasztalattal", de nem benne van a hiba, konklúzió: a linux szar.
Már régóta mást kellene használni ha ennyi minden nem megy önállóan. Vagy normális gyártótól kellett volna hivatalos linux pc-t vásárolni ahol ilyenkor fel lehet hívni a support vonalat, vagy van legalább e-mail support. Magyarországi eladónál nem könnyű ilyet találni, de EU-ban lehet más országból is vásárolni. Lehetne fizetni hivatalos Canonical supportért.
Valószínűleg annyi volt a probléma, hogy a videolejátszó automatikusan az elsődleges monitorra fullscreenezett és a tv második monitornak volt beállítva. A tv-t kellett volna elsődlegessé tenni. Sok évvel ezelőtt futottam bele hasonló jelenségbe egyébként Windows pc-vel. Miután a tv lett az elsődleges képernyő egyből megoldódott.
De 2014-ben már ott van az okostv, vagy sima lapos tv videolejátszó képességgel. Ha ez nem tetszik Chromecast és klónjai. Vagy akár Android boxok. De persze lehet pc-vel is szerencsétlenkedni, pláne hozzáértés nélkül garantált lesz a frusztráció.

Az beteges viselkedés amikor azok akik 'a 2000-es években potenciált láttak a Linuxban, tetszett nekik a koncepció, szívessen hackelgették' végül bármilyen okból mégsem tudtak zöld ágra vergődni vele átmennek "MS-trollba". Ezzel cseszik el az idejüket ahelyett, hogy váltottak volna és annak megfelelő portálokat látogatnának.

> Már az önmagában nevetséges, hogy valaki 2014-ben PC-ről akar filmet nézni tv-n.
Persze, a sok netflixes idióta meg dögöljön má' meg, ha úgyis ott van. UPC videotár FTW. :D

> Vagy normális gyártótól kellett volna hivatalos linux pc-t vásárolni ahol ilyenkor fel lehet hívni a support vonalat, vagy van legalább e-mail support.
Jó, de légyszi mutass már egy Linux-certified tévét, amire rá tudnám kötni a Linux-certified gépem! (No kidding, nekem is bajos néha a tévére kötött Linux)

> Lehetne fizetni hivatalos Canonical supportért.
Akkor meg már ott vagy, hogy fizethetsz Windowsért is.

> De 2014-ben már ott van az okostv, vagy sima lapos tv videolejátszó képességgel.
Mindjárt ki is dobom a három éves tévémet, mert 2014-ben már okostévé van.

Talán azért, mert arra nem lehet érdemben reagálni. A világ nem csak Linux fanboyokból és MS-trollokból áll.

A laptopomon Windows van, a telefonjaimon Windows és Android/Linux, a hobbirpojekt-VPS-eimen CentOS és Ubuntu és Windows, a munkahelyi laptopon Windows, az ottani szervereken Windows és Debian.

Nyilván, ha kritizálni akarom a Linuxot, akkor egy linuxszal is foglalkozó portálon teszem, és nem az asszonynak fogom elmagyarázni, ő ugyanis köszöni szépen, de nem tudja, hogy mi az a Linux. Nem is érdekli valószínűleg.

Biztosan van politikai szála de szerintem nem ez. A mostani botrányok után nem tudnák végigvinni izomból a "vásárolj USA-tól" projektet.
Már a gigahosszúságú linux migráció is politikai projekt volt szerintem. A CSU elvből jó viszonyban van a nagyvállalatokkal, a közös támogatású SDP polgármesternek illik tenni ilyenkor valami gesztust. Németország kicsit eltér a normális nyugati demokráciáktól. Ott a máig elevenen élő náci múlt miatt nem lehet olyan fősodrú politikai témákat szóba hozni mint ami nálunk vagy Amerikában vagy bárhol napi szintű politikai téma. Ezért az olyan másodlagos témák jelentősége mint egy város linux migrációja elsődlegessé válnak. Itt mindenki leszarná ha Tarlós Linux migrációval akarna spórolni. Legfeljebb néhány Mancikát idegesítene fel vele.

Ezt a 14%-ot azért alátámaszthatnád némi konkrétumokkal. De az érdekel, hogy a maradék 86% milyen szoftvert használ.
(Persze az is lehet, hogy az eredeti 90%-ba beleszámolták az akkor még oprendszer nélküli kenyérpirítókat és hűtőket valamint TV-ket is. Azóta meg feljött ez a szegmense az általános számítástechnikai alkalmazásoknak, így a NetBSD-s kenyérpirítók átvették az uralmat.)

Úgy értettem, hogy München Linux migrációja gyakorlatilag csak desktop gépekről szólt. Itt nincs semmi más eszköz.

Nyilvánvaló, hogy Redmondban helyesen ismerték fel (gyakorlatilag az utolsók közt), hogy sokkal jobban járnak, ha a teljes device piachoz mérik magukat .

De itt értelmetlen idecitálni a 14%-ot, mert ez a migráció másról szól.

--
trey @ gépház

Szerintem ma már nem lehet kivonni a teljesen megváltozott device piac hatásait egy ilyen projectnél sem. Ha most hoznának döntést a migrációról Münchenben akkor már életképes alternatíva lenne a Chromebook/chromebox + GApps megoldás. Az Egyesült Államokban volt már ilyen migráció. Ennek most betett Snowden. Így egy orosz városban saját karbantartású ChromiumOS + Yandex, Kínában saját ChromiumOS + Baidu jönne szóba.

Nagyjából igazad van, de a Chrome* gépeket még mindig PC-nek lehet tekinteni.

A Microsoft ennél ravaszabb volt, a "device" kategória az összes / smart mobil eszközt jelenti, rögtön kisebb lett a piaci részesedés. De nem tudom, hogy a müncheni önkormányzat dolgozik-e 4-5 inches érintőképernyőn... :)

Szerintem most kivételesen nem trükközött a Microsoft hanem őszintén szembenézett a realitásokkal.
A már említett risc unix munkaállomások uralták egykor a mérnöki szoftverek piacát. Mélyen lenézték a PC-ket, kicsi 14-es képernyő, fagyós gagyi os és gyenge minőségű hardver ami csak az irodákba jó, de komoly mérnöki munkához alkalmatlan. Most kisebb az olló és nagyon gyorsan terjednek a nem-pc gépek. A Google android kompatibilissé akarta tenni a közeljövőben a Chromebookokat. A gyártók maguk is próbálkoznak "android pc"-kel és androidos okostv-vel. Mindkét megoldás erős alternatíva a mostani pc desktoppal szemben. Így már a megfelelő képernyőméret is adott. A Chromebook már mostani állapotában is nagyon kelendő azokban az országokban ahol kapható.
http://www.dailytech.com/Chromebooks+Capture+21+Percent+of+2013+US+Note…

Szerintem ez a projekt (és a hozzá hasonlók) mindig is vörös posztó lesz a Microsoft szemében. Szó szerint _minden_ energiát és pénzt megérne nekik, hogy visszacsinálják. Akkor is, ha szerződést kellene kötniük az ottani vezetéssel, hogy 500 évre tíz centért adják a legfrissebb Windows és az Office licenceket. Vagy bármit, csak legyen hír belőle, hogy vissza kellett csinálni a migrációt. Nyilván mindenki érti, hogy ez miért érné meg nekik.

Amekkora apparátust Münchenben erre a projektre állítottak, szerintem _sokkal_ nagyobb eredményeket is el lehetett volna, illetve lehetne érni. Egy évtized és annyi szakember... No mindegy, amit elértek, az is párját ritkítja, remélem nem hagyják elúszni.

Az állami, önkormányzati, stb. szavak hallatán nekem mindig a korrupció szó jut az eszembe.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

ő a legjobb megoldásokat akarja a város dolgozóinak kezében adni.

Kinek legjobb és miben legjobb?
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Valakinek fizetett egy fagyit az M$?...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Azért ott nem magyar helyzet van. Attól hogy a polgármester egyik helyettese azt mondta, hogy neki nem tetszik a Linux az nem azt jelenti, hogy váltani is fognak. Ahhoz a városi tanácsnak is el kéne fogadni, és az ott nem úgy megy mint itt, hogy a hülye bólógató jánosok(direkt kisbetűvel) megszavazzák "mer' a főnök asz'ondta".

Az meg, hogy ennyire elhúzódott azért volt, mert nem hübelebalázskodták el az egészet. Én spec. elolvastam hogy ment ez náluk: A huszonakárhány részlegből egyet kineveztek a migrálás vezetőjének (tehát nem dolgoztak rajta nagyon sokan, persze így is fel kellett venni minden osztályra olyat is aki a Linuxhoz is ért) és csak a lecserélt gépek helyett adtak Linuxot - pl. olyan konfigurációval hogy menjen ami abban az időben még fontos volt (Hja a régi szép idők!). Mivel az új gépet is tanulni kellet volna, ehelyett a Linuxot tanulták. (v.ö. mennyire különbözik egy XP és egy Win7)

Az a szép, hogy kitalálták az ötletet, kitalálták hogyan lehet ez a legkisebb kényelmetlenséggel végrehajtani, és (ami a legfőbb) végrehajtották, és 10 évig kitartottak mellette. Olyan szép lenne a hazai közéletben is látni ilyet!

Egy nagyvállalati migrálás után hány napig, hónapig, évig lehet hallgatni hogy "a k*rva *nyátok minek kellett megváltoztani mikor a régi is működött és azt ismertem".

Ezek után szerintem a német precizitás megköveteli, hogy megcáfolják azokat az érveket amiket anno hoztak a Linuxra migrálás mellett, és költségvetésileg is alátámasszák, hogy ez jó lesz a városnak (azért a város sem fog kifizetni mindent).

Évekkel ezelőtt komplett irodákat raktunk át Ubuntura, sokat trükköztünk, hogy a felhasználói élmény megfelelő legyen. A tartós nyafogásra könnyen meg lehet oldani, ha a pasziánszt meg a langót kirakja az ember az asztalra. Utóbbi tényleg csodákra képes.

Egyébként egyetlen érdemi hiba volt mégpedig a más MS-es egységektől kapott fejléces doc fájlokat hajlamos volt a Libre széttördelni, illetve a háttérbe illesztet levélpapírokra sok esetben nem lehetett íri, mert az ember könnyen belekattintott, de ez a későbbi verzióknál javításra került.

-----------------------------------
Rails, Arch, Thinkpad, BB