A Kingston-t és a PNY-t azon kapták, hogy jó értékelés után olcsóbb alkatrészekre cserélte SSD-inek komponenseit

Címkék

Az ExtremeTech egyik cikkében arról ír, hogy két gyártót, nevezetesen a Kingston-t és a PNY-t azon kapták, hogy miután termékükről jó értékelések érkeztek a szakoldalaktól, tesztelőktől, csendben megváltoztatták a SSD-ik alkatrészeit és azokba más/kisebb teljesítményű összetevőket építettek.

Természetesen ennek a tudatos vásárlók nem örülnek, hiszen ők amiatt döntöttek a nevezett termékek mellett, mert azok jó értékeléseket kaptak. Becsapva érzik magukat, hiszen egy olyan terméket kaptak, amelyet egyébként nem vásároltak volna meg. De nem csak a vásárlók nem örülnek, hanem a hardverteszteket készítők, értékeléseket írók sem, érthető okokból.

Az ExtremeTech szerint a PNY az PNY Optima eszközében cserélt vezérlőt. Az egyik vásárló azt várta, hogy az eszköz Silicon Motion vezérlővel érkezik majd, de helyette egy más firmware verziójú, SandForce-alapú vezérlőt talált az SSD-ben. Itt egyelőre nem ismert, hogy a vezérlőcsere mekkora teljesítményváltozást okoz, de semmiképpen nem szerencsés, hogy a gyártó egy terméken belül variál az alapvető hardverkomponensekkel.

A Kingston esete rosszabb. A Kingston V300 jó ideje a piacon van és jó értékeléseket kapott. A cikk írója szerint főként az ár/teljesítmény arány az, ahol jól teljesített. A cikk szerint a Kingston azonban kicserélte a meghajtóban az eredetileg szinkron NAND-et aszinkronra. A kettő közt pedig lényeges teljesítménykülönbség van.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

No itt jönne a képbe a fogyasztóvédelem!
A gyártó fenntartja a módosítás jogát, de legyen köteles azt és főleg az abból adódó teljesítmény és minőségi változásokat is a terméken feltüntetni! Sőt verziószámmal vagy más módon jelölni is a típusszámban.
Ennyiben igazán bele kell szólni a szabad versenybe, mert ez már a tisztességtelen verseny!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Fogyasztóvédők nem tudnak mit kezdeni, mert törvénytelen megváltoztatni egy termék komponenseit miután pozitív cikk született róluk.
Inkább a szaksajtó tehet valamit. Egy ilyen eset után pár évig kapásból büntetőpontokkal kell kezdeni az összehasonlító teszteket az érintett gyártók termékeikkel kapcsolatban. Ha majd sorban a tesztek végén végeznek a termékeik elgondolkoznak legközelebb cserélgessék-e az alkatrészeket.

Ez is lehet egy mód.
De nem mindenki olvas teszteket. Van aki csak az ismerősök és fórumok által dicsért terméket választja.
De mire megveszi az már nem az amit a vásárló meg akart venni.
Az ilyen hírek amiben leírják, hogy változtatnak egy-egy termék minőségén is a fogyasztót védik valamelyest.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem büntetőpontokkal kell kezdeni a tesztet, hanem így:
"Kingston és PNY eszközöket nem tesztelünk, mert ezek a gyártók ugyanazon típusszám alatt többféle hardvert árulnak. Semmi sem garantálja, hogy az általunk tesztelt eszközt nem cserélik a teszt után valami gagyira és sózzák rá a vásárlóra, mint ahogy azt már korábban is tették: [link]. Fogadja meg a tanácsunkat: kerülje ezt a két márkát!"
Aztán a többi gyártó eszközeinek a tesztjével folytatják..

Úgy emlékszem a merevlemezeknél is volt olyan gyártó, akinek azonos név alatt futott több féle felépítésű változat. Ott a tányérok száma vagy sűrűsége volt különböző.

Régebben a Corsair Nova2 ssd-vel volt egy olyan élményem, hogy a tesztek szerint gyatrább teljesítményű Phison vezérlős, aztán nálam egy Sandforce-os változat kötött ki. Ebben az esetben ez pozitívum volt :) A hivatalos fórumon amikor valaki ehhez keresett firmware-t és beírtam, hogy a sandforce-os pakkban van hozzá, akkor az egész topicot törölték. Ma meg már felvállalják, hogy tényleg van olyan változat is. Lehet, hogy simán a beszállítótól függően cserélgetnek komponenseket a gyártók.

Szünetmentesnél például egy német gyártó termékét vettem, aztán amikor akkut kellett cserélni kínait találtam benne. Megkérdeztem a supportot, hogy nem hamis példány került-e hozzám, de a válasz az volt, hogy teljesen normális dolog, ha nem a német gyártó akkuja van benne, mert amikor nem ér be időben a konténer, akkor mással helyettesítik...

Kingstone, én csalód.
Egy újabb márka ment a levesbe.

"Gyakran a frissen kibontott flash drivejuk sem működik, vagy elromlik a legelső használatkor."

FD-ket hamisitjak ezerrel a kicsi sargak evek ota, lehet, hogy hamisitvanyokat fogtal ki.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Évekkel ezelőtt vettem egy Netgear PCMCIA wlan kártyát mert mindenki dícsérte, mennyire linux kompatibilis. Naigen. Csakhogy az amit én vettem ugyanazzal a típusszámmal stb más chipsetet tartalmazott, persze hogy nem működött. :(

Ugye az átlagfelhasználó ebből semmit nem venne észre. Driver van (Winre persze), megy akkor oks.

Szomorú ez a hozzáállás: Rövidtávú anyagi előny fejében vállalják a hosszútávú visszaesést és a vele járó szopást. (Bár lehet hogy ez utóbbinak még örülnek is. Kinek a papné, kinek a paplan.) Az én emlékeimben a Kingston márka jóideig a minőséget jelentette, de mostanában találkozom olyan hozzászólásokkal - a HUP-on és másutt is - amelyekben rossz véleményt fogalmaz meg valaki.

"Kingston márka jóideig a minőséget jelentette, de mostanában találkozom olyan hozzászólásokkal - a HUP-on és másutt is - amelyekben rossz véleményt fogalmaz meg valaki."
Többek közt ezért is esett ki nálam anno a Kingston mikor SSD-t keresgéltem.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Most vettünk 20 db egyforma HP laptopot.
Elvileg ubuntu kompatibilis.
Van a 20 P/N szerint megegyező laptopunk ami 2 féle WIFI és 2 féle VGA-t tartalmaz.
Az egyiken nem megy az UBI -val a wifi :(
Ekkora kreténeket....

hogy te mekkora szerencsés vagy.. csak 2-2 különböző chip van :D én azt szeretem, amikor HP meg DELL service tag megadása után is kiadja vga drivernek az ati, nvidia meg intel linket és akkor válassz melyik van neked :) [ de írhattam volna wifi vagy alaplap chipsetet is ] ezt benyaltam már asztali brand géppel és laptoppal egyaránt. és akkor jöhet a device info és a pcidatabase.com

Igen, attól függően hogy épp mi van nyomják bele és ez változni nem fog mert így normális.

A Kingstonra azért haragszanak mert nem azonos vagy nagyon hasonló chip-ekkel tömte meg az SSD-t, hanem olyanokkal mint amik a Crucial M500-ban vannak. Lassabb, de sokkal olcsóbb, és sok chipnél nem érződik nagy különbség. 480 és felette pl. 120 és 240GB-ban viszont igen.

Az már azért gáz, hogy manapság nem megy a wifi... Annyira nem egzotikus hardverről van szó.
Amúgy nekem is van ilyen élményem. Szintúgy HP laptop, 3 féle Wifi-t 4 fajta CPU-t, 2 fajta HDD-t tartalmaztak. Memória felhozatalból is volt 2 féle. és a több memóriás gépben 2 féle modul volt együtt. és ez mind ugyanazzal a P/N-nel volt.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Ez a hozzáállás elég jellemző sok cégnél, csak nem mindig derül ki. A mosóporgyártól a számítástechnikai berendezéseken át az autógyárakig mindenütt jelen van a "költségcsökkentés".
A kezdeti 100% alkatrészköltségnek idővel csökkennie kell, adott %-kal. Akkor van gond, amikor a silányabb minőség is valahogy átcsúszik ugyan azokon a teszteken...