Andrew "bunnie" Huang bemutatja nyílt forrású laptopját

Címkék

Korábban volt már szó arról, hogy az ismert hardverhacker, Andrew "bunnie" Huang és társa, Sean "xobs" Cross elindított egy közösségi finanszírozási kampányt Novena Open Laptop projektjéhez. A cél egy végletekig testreszabott laptop és all-in-one desktop megalkotása (1,2 GHz, Freescale quad-core ARM architecture computer closely coupled with a Xilinx FPGA). Az induláshoz 250 ezer dollárt kértek. A kampány rendkívül sikeres lett, az elsődleges célt majdnem háromszorosan túlteljesítve, 719 ezer dollárral zárult. Ezen a videón bunnie mutatja be a Novena laptopját.

Hozzászólások

Aki megértette a projekt lényegét, az megosztaná velem? Pedig nyilván van lényege, mert nem véletlenül adta össze az a sok ember azt a sok pénzt.

Amit erről el lehet olvasni, azt elolvastam, de máig nem értem, hogy ez mire és miért jó? Mi olyant lehet vele megtenni, kivitelezni, amit eddig egyetlen -már megvehető - készülék sem tett lehetővé? Pláne a várható árát figyelembe véve.

Félreértés ne essék, nagyon ügyes és tehetséges a készítője, minden elismerésem Neki(k), hogy összehozták.

imho ugyanolyan szempontból lesz/lenne/épp érdekes amiért arduino > egyéb mikrokontrollerek

az utolsó csavarig opensource hardware, nem? (annyira nem néztem utána mert elborzasztott az ára) tehát leginkább freedom/doksik hozzáférhetősége/hackelhetőség?

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

graphics: there are no Free Software drivers for the 3D core. There is an ongoing project to reverse engineer and develop Free Software graphics drivers.
video: there are no Free Software drivers for the hardware video accelerator DSP, but there are gstreamer libraries available.
Hajrá bugs bunnie!

mondjuk amiket itt soroltál, azok szoftver részek, lehet az a nagy szó benne, hogy legalább a hardware mind open-source? gyk. összerakhatnád az egészet magadtól is, ha akarnád/tudnád/lenne rá eszközöd/etc?

most biztos újra hatalmas butaságomról tanúskodom csak, de mondjuk akkor nem értem miért ezeket az alkatrészeket használta fel, és/vagy mi akadályozza egy legalább kezdetleges driver támogatás megindítását

edit: lentebbi kommentek csak meggyőztek, hogy nem olvastam eléggé utána, driverek pl. készülnek akkor úgy tűnik

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

> graphics: there are no Free Software drivers for the 3D core.

Stretch goal 1:
Partnering with Jon Nettleton for Open 2D/3D Graphics Drivers on Novena: +$50k ($300k total) [COMPLETE AS OF MAY 12!]

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Van egy motivalt fejleszto megfelelo szaktudassal, es penzelik is.
Szerintem terjunk erre vissza egy ev mulva hogy mire jutott a grafikus driveruk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az open source hardvert nem értem igazából. Az open source szoftver nyilvánvaló, de az eddig is volt mindenféle gépre, és akárki beszállhatott a fejlesztésébe, ha erre volt indíttatása. Sőt, ugye GNU/Linux vonalon pont ott tartanak, hogy a két nagy VGA gyártó eszközeihez készül a teljesen open source meghajtó, ami eddig az egyik legnagyobb hiányosságnak tűnt open source vonalon. (Mondjuk Wifi-3G-4G eszközöknél úgy rémlik egyenlőre szó sincs open source megoldásokról.)

De a hardver az hogy? Ami benne van, az mind boltban megvásárolható volt eddig is, akárki összerakhatta volna. De (utánanézés nélkül gondolom) azt nem tudom elképzelni, hogy az egyes elemek tervei, gyártási dokumentációi nyílt forrásúak lennének. De ha így is van, otthon úgysem csinál senki chip-et, de szerintem még azt a sokrétegű NYÁK lapot sem, ami a képeken látszik. Plusz a csatlakozók, miegyebek is biztosan valakinek a szabványai/szabadalmai és jellemzően nem ingyenes a hozzáférés ezekhez. Stb. stb.

Ezen felül ha minden open source, akkor mi van? Ha szereznék egy ilyen készüléket, mit is tudnék vele csinálni, amit eddig semmi mással nem tehettem meg?

Osztom az előző post-okban szereplő "sznob hacker" elméletet: olyan kütyü ez, amivel inkább villogni lehet, mint tényleg hasznosítani bármire, ami eddig nem létezett.

> De a hardver az hogy? Ami benne van, az mind boltban megvásárolható volt
> eddig is, akárki összerakhatta volna.

Ez egy jo cel is lenne. A valosag ezzel szemben az, hogy rengeteg alkatresznek 1M a MOQ-ja.

> De (utánanézés nélkül gondolom) azt nem tudom elképzelni,
> hogy az egyes elemek tervei, gyártási dokumentációi nyílt forrásúak
> lennének.

Pont a linkelt videoban magyarazza, hogy az open hardware-nek vannak szintjei, kb. mint a hagyma hejai.
A legfelso szint az lenne, hogyha meg az chip-ek froccsszerszamainak a CAD rajzait is publikalna, meg egy-egy processzor tervet is.

Ezzel szemben o megelegszik annyival, hoyg amihez *O* hozzanyul, azt mind opensource-a teszi. Ez nagyjabol a maximum amit teljesiteni lehet.
(igy igen, a case design is opensource, stb, stb.)

> De ha így is van, otthon úgysem csinál senki chip-et,
> de szerintem még azt a sokrétegű NYÁK lapot sem, ami a képeken látszik.

A NYAK lapot pont opensource-a tette, letoltheted a github-jarol.

> Ezen felül ha minden open source, akkor mi van? Ha szereznék egy ilyen
> készüléket, mit is tudnék vele csinálni, amit eddig semmi mással nem
> tehettem meg?

Ez valami korsag lehet itt. Velemenyt formalni anelkul hogy minimalisan elolvasnad/meghallgatnad a hivatkozott forrast, felmennel a kampany oldalra...

De segitek neked:

1. Oszcilloszkop. 2Gsps 1 csatornan 8 bit felbontasban. Analog oszcilloszkopkent (tehat analog jelekre) 900Mhz-et tud.

Ami a zsenialis benne, hogy teljesen Thinking OOTB, azaz merofejkent SATA kabelt hasznal es aktiv merofejet.
http://www.bunniestudios.com/blog/?p=3957

2. General purpose breakout lap (Strech goal 2)

3. ROMulator Breakout Board (goal 3)
FLASH ROM emulator board.

4. MyriadRF Software Defined Radio

Ezek a mostani (rovidtavu) tervek, egy halomnyi kiegeszito lesz hozza...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....