Lumina - saját desktop környezetet fejleszt a PC-BSD

 ( trey | 2014. április 26., szombat - 7:41 )

Az erős desktop orientáltsággal bíró PC-BSD projekt április 18-i hírlevelében elejtett néhány szót arról, hogy saját desktop környezetet fejleszt "Lumina" néven. A grafikus környezet jelenleg korai alpha állapotú. A Lumina egy pehelysúlyú, stabil, gyors desktop környezet, amelyet Ken Moore kifejezetten a PC-BSD-hez fejleszt. Jelenlegi állapotában már fordítható és futtatható, de számos funkció hiányzik még belőle. Mindenesetre, aki akarja, már tesztelheti. Ennél több infót a hírlevél nem tartalmaz a Lumina-ról, de a fejlesztő, Ken Moore néhány szóban összefoglalja, hogy mit érdemes jelenleg tudni még róla.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Naccerű. Fregmentálódjon a dekstop BSD használat is, így is olyan kurva sokan vagyunk.

No akkor a hivatkozásokat is elolvastam, jobb nem lett a helyzet.

Nem hiszem, hogy egy új DE miatt ezrével rohannának a PC-BSD-hez az új felhasználók (meg gondolom, kis idő múlva linuxra is portolva lesz), illetve a már meglévők sikítva el.

Commit msg-kbol mar latszik, hogy a linux tamogatas is kezdetet vette.

Mondom én :)

Olvasd el mit írtam! Eddig többé-kevésé használható volt FreeBSD-n a KDE, a GNOME2 és az XFCE. Aki nagyon perverz volt, az külső repóból próbálkozhatott GNOME-mal. Azaz a kevéd desktop felhasználó már megoszlott ezek között, most raknak a PC-BSD-be még egyet, mire ez kész lesz, addigra talán az LXQt is működni fog. (És akkor a kicsikről, meg nem valódi DE-kről nem is beszéltem.)

Az "így is olyan kurva sokan vagyunk" részre reagáltam - márhogy a Lumina-tól nem lesz (számottevően) se több, se kevesebb desktop BSD-s. Legalábbis szerintem.

Nem hiszem, hogy ettől fragmentálódna, de még ezzel együtt is lehet hogy megéri. Gondolok itt a systemd-s bohóckodásokra (Gnome), az itt is emlegetett razor-qt szinte portolhatatlan BSD-re, + jól jöhetnek a ZFS featureinek az integrálása is (ha jól csinálják).
Amúgy Ken Moore jól összefoglalja a lényeget ebben a topikban: link
_____________________________
Powered by 1,3,7-trimetilxantin

Örülök, hogy legalább a címben jó, a cikkben viszont mindenhol Lumia ('n' nélkül) van, pont mint a Nokia telefon.

Azt írják Qt alapú és lesznek benne widgetek. Jónak tűnik, remélem előbb utóbb lesz linuxra is.

KDE?

Pehelysúly, gyors?

kikapcsolod a nepomuk Semantic search-öt, az Akonadit, meg az effekteket, és beéri 150-200 MB rammal... Azaz akár lehet gyors is, meg pehelysúlyú is.... Persze így meg már ki van herélve, és akkor már inkább Openbox... :-D


http://taklertamas.blogspot.com/ ::: http://www.taklertamas.deviantart.com/ :::Be::Shell:::


Ha egyszer sok időm lesz, megpróbálkozom KDE-vel is újra, és megnézem, hogy a javaslataiddal mire megyek. Anno rühelltem a lomhaságát (és a kinézetével se voltam megelégedve).

Nem akarok troll lenni de nekem a kde 4.7 volt utoljára fent és az említett szolgáltatásokkal bekapcsolva sem volt csiga egy akkor középkategóriás laptopon. amilo pi2540...

Igen, a KDE is (mint minden nagyobb asztali környezet) erősen gépfüggő.

A KDE-nek, ha kihasználod az összes erőforrásigényesebb szolgáltatását,

Akonadi-> az online fiókjaid, meg a levelezésed miatt
Nepomuk-> a visszakövethető előzmények, valamint a keresés, naplózás miatt.
kWallet-> a jelszavak egy helyen való tárolása miatt (hát ez elég nyakatekertre sikerült)
plasma-desktop-> az "esztétikus" megjelenés érdekében

akkor hajlamos megenni 512 MB ramot, meg 1-2% procit az én gépemen mérve, mely egy őskövület Intel DualCore 2 GHz(32bit) procival, meg 2GB DDR2 rammal és egy Intel GMA HD4500 grafikus lassítóval.
Mai modern gépeken szerintem elég gyors lehet a KDE is. Most pl épp ahogy ezeket a sorokat írom KDE-ről, a háttérben fut egy Virtualbox épp Ubuntu 12.04.4-et installál, amit meg írok ide szép szavakkal nektek, azt egy Maxthon böngészőben teszem, 5 megnyitott tabbal, melyből 1 google search 4 meg HUP. Plusz egy Kate is fut 2 megnyitott szöveges fájllal, melyek mindegyike egy pár soros bash script. A Maxthonban egy Adblock Plus, meg egy Flashblock plugin fut állandóan, a Plasma Desktopomon, meg két panel van egy alul egy felül, egy Xbarral a felsőben, gyári Oxygene ikonok, gyári Plasma téma.

Így maradt még 600 MB ramom (512-t adtam a Vboxnak), meg változóan 30-50% között eszi felváltva a két processzor feldolgozó szálat(azt most a tököm tudja, hogy ez valódi kétmagos, vagy csak két feldolgozó szálas, de egy magos). Ennyit tudok mondani KDE-ről.

szerk: nálam az akonadi nem fut, mert tök felesleges. úgyis webmailt használok, meg chatelni sem szoktam nagyon sehol, amit meg igen, arra hirtelen megnyitom a Facebookot, vagy a Skypeot.

openSUSE 13.1 KDE 4.12.3


http://taklertamas.blogspot.com/ ::: http://www.taklertamas.deviantart.com/ :::Be::Shell:::


Akonadi helyett (?) most már baloo van, még rosszabb.

Akkor ne legyél troll :)
Egyébként érdemes összehasonlítani ugyanazon a gépen egy KDE és egy (pl.) Xfce sebességét.

Mondjuk a csicsát és a nyújtott szolgáltatásokat (vs. "pehelysúly") is érdemes összehasonlítani :)

Már nincs nepomuk, az utódja a baloo Mondjuk én ezt is kikapcsoltam. De pl az effekteket nem, mert elégedett vagyok a teljesítményével, nem érzem úgy, hogy lassú.

Nekem rögtön két teljesen ellentétes gondolatom támadt:

- nabazz megint egy újabb DE.. MINEK?
- végre, nem egy újabb GTK tákolmány, hanem Qt alapok.

A harmadik gondolatom meg egy kicsit önző volt:

- miért nem karoltak inkább bele(már meglévő kezdeményezésbe) a be.shell, vagy Be::Shell(ki hogyan ismeri) projektbe, és miért nem abból csinálnak egy önálló DE-t, hogy ne kelljen KDE komponenseket használnia?


http://taklertamas.blogspot.com/ ::: http://www.taklertamas.deviantart.com/ :::Be::Shell:::


Mert nem akarják azt ami az OpenSSL hisztinél volt? Hiszen ők a nagyon nyitottak, és nagyon biztonságosak. Lehet ezt látják kisebb erőforrással megvalósíthatónak, és hosszútávon így kisebb az esélye, hogy rajtuk kivűlállóak nem borítják meg a feature<->security mérleget valamivel.
- - - - - - -
A nagy tudású uraknak felhívnám a figyelmét arra, hogy a Windows ugyan sok mindenre nagyon jó, de Linuxnak speciel nagyon szar. csfeco

Mondjuk nekem is az a véleményem, hogy valamelyik pehelysúlyú mögé állásnak tán több értelme lett volna hoszútávon. (Én az XFCE-t preferálom, de tény, a RazorQT-ra ákeresztelt LXDE-t még sose láttam, csak a régit, ami eléggé gagyi volt akkor - vagy 3 éve.)

Nem átkeresztelték, hanem kezdetben vala az LXDE és a Razor-Qt, majd egyesülésbe kezdtek: http://hup.hu/cikkek/20130721/lxde-qt_hivatalosan_egyesul_a_razor-qt_es_az_lxde_projekt

Na és vitte valamire a project?

Nem követem, de egész jól haladnak a blogok alapján:
http://blog.lxde.org/?p=1090
http://blog.lxde.org/?p=1086

Hát így felületesen átfutva a blogbejegyzéseket, még kb 3 év és talán használható is lesz :-(

Nekem az a gondom, hogy mindenki a 20 évvel ezelőtti elgondolások alapján kezdi el kiásni ugyanazt az árkot. Minden ugyanaz. Panel, ikonok, ablakok, azokat a megszokott módon lehet mozgatni stb.

Én annak örülnék, ha valaki egy tényleg pehelysúlyú olyan DE-t fejlesztene, amely a meglévőkbőé merít (Linux-os DE-k, Android, Windows, Mac és minden).

Pl, hogy semmi nincs a képernyőn szinte, az két félre van osztva, bal meg jobb. Bal oldal felé mozdulva vizuálisan elkülöníthetően feljönnek a leggyakrabban használt programok és szolgáltatások meg műveletek (ikon és apró magyarázatként) okos algoritmusokkal eldöntve a fontossági sorrendet. Jobbra mozdulva meg egyetlen szövegdoboz (mint a Google search), és ott elkezdve begépelve minden cuccot dob (művelet, fájl, program név), mint a G search. Ennyi.

Tehát ne kelljen már ablak rendezgetésekkel szívni meg ügyelni meg ki meg bekapcsolni cuccokat meg átnézni a millió beállítást stb. Szerintem ami ma nagyon hiányzik és hiány potló lenne ténylegesen az a nagyon okos és végtelenül lebutított interface. Persze nagyon jól megtámogatva és kitalálva azt, hogy a lehető legkevesebb mozdulattal mit is akar a user.

Kicsit vagy nem kicsit közhelyes amit írok, de ha belegondolunk, millió hasonló apró WM van (mondjuk ott 2 nagy csoport, a tiling meg a többi), meg a nagy DE-k amelyek ugyanazt a koncepciót követik.

Nekem Gnome 3 ilyen szempontból tetszik, hogy ha valaki nem akar apró WM-ekkel időt pazarolni, akkor igazán kényelmes. Persze sok dolog nem igazán jól van megoldva és van ami több klikkre van mint kellene.

Amire szükség lenne szerintem egy olyan közösségi tervezés akár sok szavazással (persze már ezt is nehéz jól levezetni), amelyben eleve nem 1 ember elgondolása alapján indulna vagy folytatódna egy fejlesztés, hanem ténylegesen azt találnák ki sokan, hogy a millió kompromisszum közül hogy rakjuk össze a sok legó kocka sorrendjét, hogy a végeredmény még jobban közelítsen egy nagy átlag elvárásainak görbéjéhez - amely nem feltétlenül a legbutább felhasználást jelentené, hanem olyan újításokat, melyek az alábbi területeken mutatnának fel eddig nem létező mértékű hasznosításokat, pl:

- művelet (program, fájl vagy szolgáltatás) választása, hogyan? egér, touchpad, bill, webkamera figyelembe vételével
- keresés
- futó dolgok közötti választás hogyan?
- ismerje fel a több monitort, ne kelljen szopni vele
- a beállításokban apránként lehessen egyre mélyebbre menni, és legfelül mindig a "legfontosabb" legyen - ezt persze megfelelően kiválogatva (pl. az android beállításai sem egész jók még szerintem, sok mindent ki tudnék dobálni vagy "lejjebb" rejteni advanced gomb mögé meg eleve sok mindent más sorrendben - azért itt is lehetne objektív eredményt kutatni - vagy legyen 2 profil (nem több!!), user meg advanced user és kész, de inkább ne)
- ne kelljen nyomtatóval szívni, csináljanak a periférákhoz közösségi repo-t, ahol a gyártási vagy egyéb (USB) azonosító alapján leszívja a driver-t ha kell - ne kelljen semmit utánaolvasni, vagy lehessen használni a cuccot vagy ne - de ha igen, akkor 1 klikk vagy max 2!!

Szerk.: itt a közösségi repo-n azt értem, hogy adják meg a lehetőségét annak, hogy egy művelet folyamatát had rakhassanak össze a user-ek (pl. Arch yaourt módra - milyen fantasztikusan jó!!), csak ennél egyszerűbben, pl. rec gombbal rögzítve a klikkeket meg műveletet a képernyőn, mint egy GUI record, és másik user már ráklikkelhetne ha megbízik benne. Ezt lehetne badware-nek jelölni vagy plusz pontozni, így gyorsan ki tudnának exponenciális sebességgel nőni a gyors és jó megoldások az igényeknek megfelelően. Csupán egy ténylegesen innovatív jó alap kellene megfelelően megválasztott techonlógiai alapokra építkezve (fejlesztő nyelv, lib-ek stb).

Természetesen nem létezik szerintem jó és rossz megoldás, csak tudás és erőforrás alapján kivitelezhető adott szintű. Tehát ha nincs pénz és idő a 10/10 minőségre de kelleni kell, akkor lehessen. És a közösségi megoldás sokat dobhatna. Pl. egy rendszergazda összreakja egy adott típusú nyomtató telepítését (milyen linkről szívjon le mit, + unzip + egyéb). Keresésre dobhatja a pontszámai alapján megfelelő sorrendben. Vagy egyéb fontos dolog.

stb stb.

Az Android szerintem sokat merített a meglévő (pl. iPhone stb) megoldásokból és az alapkoncepció igazán használható lett. Nagyságrendet ugrott szerintem a koncepció minősége. Persze talán leginkább Apple-nek köszönhető. De a lényeg mégis a végeredmény.

Én egy felesleges effektektől mentes, kicsi erőforrású (10 de legalább 5 éves gépen menjen!!), nagyon buta interface-el - de a mélyén annál okosabb és komoly, nagyon innovatív mérnöki fejlesztésekkel rendelkező DE-re vágynék.

Túl nagy munka lenne 1 év alatt egy ilyet összehozni egy vezető cégnek (G vagy MS)? Apple-nek mindig jók az újításai.

"flameszagra gyűl az éji vad // te tetted ezt, log69"

Rejtett subscribe, mert a saját véleményemet lusta vagyok leírni, de a flame majd érdekel :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Csak az ablakkezelő/DE dolgokhoz: amikor elkezdtem a "koncepciódat" olvasni, rögtön a tiling ablakkezelés ugrott be, gondoltam, majd jól megaszondom, hogy már vannak ilyenek. De már tudsz róluk.
Vannak olyan kiegészítések, külön programok, amelyekkel egy már meglévő DE is tiling-szerűvé tehető (pl. pytyle).

Viszont a tiling wm-ek "védelmében": mint a nevük is mutatja, alapvetően ablakkezelők, tehát nem plusz menük, effektek, stb. Úgy vélem, hogy ez már inkább a DE-irány. Cserébe tényleg gyorsak és pehelysúlyúak maradnak.
Másik viszont: ha mindenféle trükköket akarsz, és esetleg egy picit tudsz is programozni, akkor az awesome-ot érdemes lehet megpróbálnod. Sok dolgot egész könnyen meg lehet benne csinálni, talán még az általad írtakat is - vagy akár egy-két segédprogramot beállítani (bár ekkor nem feltétlenül szükséges az awesome programozhatósága).

Közösségi repós dolgok: Linux Mint alatt még ha nem is közösségi, de jó pár dolog megvalósult: lehet a csomagokat értékelni (ld. itt), gyakorlatilag egykattintásos telepítés működik, a szükséges repókat automatikusan hozzáadja, stb.
A nyomtatókhoz a driverek nagy mennyiségben megtalálhatóak csomagként, amit csak telepíteni kell, és egy nagyon egyszerű felületen végigklikkelgetni nem nagy kunszt. Ha egy rendszergizda megcsinálja teszem azt a "PrinterType A"-val, az neked nem lesz jó, mert neked "PrinterType B"-d van, tehát csak ki kell választanod a típust a csillió végigklikkelgetős listából.
Automatikus felismerés valóban nem lehet rossz - bár lehet, hogy nyitott kapukat döngetünk (konkrét IP-n levő hálózati nyomtatót nekem egyszerűbb volt egy cups-on végigvinni, mint automatikus bűvészkedést próbálgatni).

Kérdésem inkább az tldr nélkül, hogy még mindig a win95 interface-re vágyik mindenki?

Mert Win7 is az túlzásokkal, Gnome2, KDE is. Ha Win8 Metro nem jó, akkor létezne szerintetek olyan, amely nem megosztaná nagyban!! a felhasználókat, hanem bizonyos mértékben előrelépés lehetne? És ha igen, akkor hány év kell még egy ilyenhez? Nem tud MS, Apple vagy G előrukkolni egy nagyobb innovációval? Miért nem ha nem? Tele vannak az egyetemek fiatal buzgó elmékkel. Vagy ha az nem jó, el van öntve a világ fejlesztőkkel. Szarok ők is? Vagy ennyire nem tudunk tovább lépni?

Hogy a problémát is összefoglaljam röviden:

Az a gond, hogy a desktop felhasználáshoz szükséges klikk szám és energia nem sokat csökkent az évtizedek alatt szerintem. Ez a gond. Sokat kell gépelnem és klikkelnem, pedig azt súgja az eszem, hogy lehetne hatékonyabban is. Vagy nem? Ez a limit? Hol van a hangfelismerés? Habár Androidban meg egyéb mobilban már ott figyel. És az milyen hatékony? Használja valaki?

Hangfelismerés? Prody Parrot mond valamit? ;)
De mintha lenne a windows-ban saját is...

Nem tudom, ki mire vágyik.
Én már összeraktam egy olyan asztali környezetet, ami nekem kézre áll és kényelmes használni.
Nem, nem hasonlít a win95-ös interface-re. Nem, a te elképzelésedre se hasonlít.
Amit tud, és megvan: egy-két dolog monitorozása (hálózati forgalom, cpu), aktuális ablak neve, aktuális "desktop" neve, az adott frame-ben hány kliens van, automatikus ablakrendezés (az igényeimre szabva), az általam használt programok mindegyikét kb. 3-4 billentyűlenyomással el tudom indítani (ami hasonló a kereső-ablakodhoz, csak néhány programot listáztatok ki egy dmenu-vel, egy-két gombnyomással meg is van, mit akarok elindítani), legsűrűbben látogatott weblapok kettő gombnyomás (winkey+w, majd pl. h-ra hup - bár lehet, hogy a winkey miatt ez inkább három), stb.

Ezen kívül mi kellhet még? Nekem nem kellenek ikonok rövid magyarázattal, meg balra húzom, jobbra húzom, gatyám lehúzom :)