Felügyelet nélküli telepítés videón

 ( trey | 2014. február 23., vasárnap - 9:08 )

Tavaly volt arról szó, hogy Uwe Stühler (uwe@) munkájának köszönhetően kezdeti felügyelet nélküli telepítés támogatás érkezik az OpenBSD-be. A felügyelet nélküli telepítés DHCP szerver és válaszfájl segítségével végezhető. A fenti, Robert Peichaer (rpe@) által az Undeadly.org-ra beküldött videó ezt mutatja be.

A funkció része lesz a májusban érkező 5.5-ös kiadásnak.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Marhanagy újítás lehet. Kernel boot után keres pendriven/memóriakártyán/hálózaton egy adott nevű config file-t... vagy netán shell scriptet, és azt futtatja. Szerintem akár 10 évvel ezelőtt is meg lehetett volna valósítani. Az installoknál mindig is rühelltem hogy kérdez-killódik-kérdez-killódik-kérdez-killódik....
Installt gyártottam saját Linuxhoz, ő az elején kéri be hogy melyik lemezre, hogyan particionálja, root user adatok, user1 adatok, aztán mehetek cigarettázni. Mire elszívom, felküldi magát.
... és épp a multkor törtem a fejem, hogy gyártok egy installcfg.sh cuccot, amit pendrájvról szed magába, aztán valahogy így nézne ki:

export INSTALL_DSK=/dev/hda
export PART_TMP_SIZE=4096M
export PART_VAR_SIZE=4096M
...
/installer/start_install

Vagy akár start_install helyett magát a folyamatot is le lehet írni benne.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

No, de akkor gondolkodjuk, miert nem volt eddig. Amugy most is vannak hasonlo probalkozasok, debian alatt pl. kivalasztod melyik config-okat szeretned, dektop, server, dns server hasonlok. Onnan valoban, csak egy lepes lenne.

Azért nem volt eddig szerintem, mert ez nem egyszerű user-eknek van, a hozzáértők meg megoldották akárhogy - pl. RHEL vonalon kickstart fájl készítésével, suse-n ott a studio buildrendszere stb.