Nyílt forrású OpenGL debugger/tracer a Valve-tól Linuxra

 ( trey | 2014. január 19., vasárnap - 14:55 )

Rich Geldreich egykor a Microsoft-nak dolgozott az Ensemble Studios-nál (Age of Empire sorozat, Halo Wars stb.), majd egy évig szabadúszó volt, később pedig a Valve-nál kötött ki. A Valve-nál a DOTA2-n és Portal 2 dolgozott, majd később a Source engine optimalizálását végezte Linuxra és OpenGL-re. Jelenleg egy új linuxos OpenGL debugger/profiler eszközt fejleszt. Szabadidejében különböző nyílt forrású lossless és texturatömörítő projekteken dolgozik.

Az általa (is) fejlesztett linuxos OpenGL debugger a VOGL nevet kapta. A fejlesztés és a tesztelés teljes egészében Linuxon történik, a VOGL nem port. A fejlesztéshez Kubuntu 13.10, Ubuntu 12.04, Linux Mint disztribúciókat használnak. Az IDE, amiben dolgoznak QtCreator v3.0.0, a verziókezelő rendszer Mercurial, TortoiseHG komponensekből áll. Fordítóprogramként clang 3.3-at használnak (a gcc 4.6 is használható lenne, de azt nagyon lassúnak találták).

Rich egyik kommentje szerint a VOGL-t teljes mértékben nyílt forrásúvá kívánják tenni.

A VOGL-ról részletesen itt lehet olvasni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az ok, hogy KDE, de mire kell a Wine?
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ha jól rémlik akkor nem natívra portolták a source motort, hanem egy valve által hákolt wine fölött fut a motor.

Érdekes módon sima Wine-os Steam mindig normálisan ment, míg -az akkor kamu natív, amit nem hiszek- legtöbbször nem, csak ha legfrissebb Nvidia drivert használtam.
Most épp nem megy fel Wine alá a Steam. Úgy egy hónapja.
No meg akkor mit keresnek a játékok könyvtáraiban a .sh file-ok? Még a Portal 2-nél is ott van, pedig az nincs még natívan.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A wine-nak van egy winelib nevű része, ami egy compatibility layer linux-hoz. Az azzal újrafordított kód natív-nak nevezhető (wine alatt futtatáshoz képest mindenképp), ugyanakkor jó esetben minimális módosítást igényel az eredeti win kódon. Gondolom erről van itt is szó.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Így ok. Az Origines wine próbálkozások is megoldhatnák így.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ha már ilyen betűszó nevet kapott akkor alakíthatták volna már normálisan ejthetővé és lehetett volna Vogel(madár)

Hibátlan logika.

Valaki aki ért hozzá meg tudja mondani miben más/jobb ez mint az apitrace?

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o