Normandy - a Nokia androidos telefonja?

 ( trey | 2013. december 12., csütörtök - 15:16 )

A The Verge egyik cikke több forrásra hivatkozva azt írja, hogy a Nokia saját androidos telefonon dolgozik. A telefon kódneve "Normandy", bár a cégen belül számos más néven is hivatkoznak rá. A "Normandy" a hírek szerint a Nokia low-end termékcsaládját erősítené. A The Verge szerint a Nokia saját, a Google-s verziótól eltérő Android forkot tesztel és valami hasonlót készül elkövetni, mint amit az Amazon a Kindle Fire-rel.

Egy, a @evleaks által novemberben publikált képen valami Lumia-szerű készülék látható. A The Verge úgy tudja, hogy a Normandy futtatni fogja az androidos alkalmazásokat (pl. Skype).

A részletek itt olvashatók.

(Mindeközben a Microsoft állítólag úgy próbálna fogást találni a konkurencián, hogy ingyen adná az eszközgyártóknak a Windows Phone-t és a Windows RT-t.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csodalnam ha a Microsoft engedne ezt a telefont megjelenni (most nem is tudom milyen fazisban vannak a Nokia felvasarlassal). Nem csak azert mert elemi erdekuk, hogy ne legyen meg egy android gyarto, de az, hogy a legnagyobb telefonos partneruk fenn tart egy ilyen alternativ utvonalat az se jo uzenet. Ha meg Microsoft tulajdon lesz az egesz, akkor egyszeruen megengedhetetlen.

A Nokia kesett ezzel jopar evet... Szerintem kb 3 eve sokan vartak egy ilyen hirt.

Még technikailag nem zárult le teljesen az üzlet de lefogadom hogy nagyon régóta a Microsoft diktál a Nokiának. És tudjuk, hogy az Androidból van bőven az MS-nek is pénze.

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

Van pénze, csak más pénze. Ők abból keresnek, ha más ad el Androidos telefont, ha ők adnak el, akkor kit zsaroljanak kitől kérjenek szabadalmi licenszdíjat?

Viszont pont ezért tudna a M$ olcsóbban kijönni Android-os telefonnal, mint a többiek: ő nem fizetne licenszdíjat.

Azt lehet tudni, hogy ez a licencdíj mekkora egy telefon esetén?


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Guglival azt találtam, hogy a HTC öt $-t fizet készülékenként. A 100 dolláros kategóriában szerintem ez kb. megfelel a HTC profitjának.

És ez az 5$ csak az MS-nek megy. Gondolom még mások is gombolnak le pénzt erről, nem?
--
blogom

Nem zárult le még a Microsoft - Nokia üzlet de ennek a normandiának a fejlesztése sem a múlt héten kezdődhetett ha igaz egyáltalán a hír és nem kacsa.
Egyébként eléggé érdekes ez e név. Churchill veszi át a vezetés a Nokiánál a puha Chamberlain után és máris jön Normandia és a D-day? :-)

Ha árban a Lumia 520 alá tudják pozicionálni, és az asha platform kiváltására használnák, szerintem csak akkor "engedné" az MS.
____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - elérhető árú, legális szoftverek itthon

Azt tudtad, hogy kártyafüggetlen 520-ast már lehet venni 33 ezerért? (árukereső) Szerinted harmincezres végfelhasználói árat belőve lehet értelmes androidos telefont csinálni? Nem költői kérdésnek szántam, tényleg nem tudok ilyenről -- bár az is igaz, hogy elég lazán követem csak a mobilpiac változásait.

LG Optimus L5 II? ZTE Blade? Huawei Ascend Y300? Ezek mind 30-40ezer közti telefonok Android 4.1.x verzióval.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ez onnan nézve különösen és rendkívül szánalmas, hogy volt egy Maemo/Meegojuk, aminek a forkjában Jolláék megoldották az android kompatibilitást.
Persze annak idején azért nem akartak Androidot, mert ugye nem kell még egy sablon androidos gyártó. Erre tessék. Maradt volna inkább csak gumigyár.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

En ezt egyaltalan nem ertem, vagy nem akarom elhinni: az olcso WP telcsikkel pont az a baj, hogy nincs rajtuk haszon. Nem gondolom, hogy egy n+1-edik "olcso, de klassz" Android telefonon a ceg tudna keresni...
Raadasul mikor bejelentettek a MS uzletet, ez a virusirtos ficko mondta is egy kerdesre, hogy miert mennenek vissza a hiperkompetitiv mobilos piacra...

Ha en lennek a Nokia, inkabb olyan Androidos telefont adnek ki, ami a legfelso kategoriaban versenyezni, pureview, csilliard megapixel, stb. Azt ugyanolyan kevesen vennek, de lenne rajta legalabb tobb haszon (vagy nem).

(Mondom ezt ugy, hogy egy Lumia 1020-at hasznalok, es nagyon farba billentenek par WP fejlesztot a microsoftnal azert amit muvelnek...)

Jó stratégiai döntésnek tartom az alsó kategóriát, mert felsőben már leosztották a lapokat. Így a piaci rést csak a másik irányból támadva lehet találni és kihasználni.

Dunát lehet rekeszteni a 100 dolláros, erőteljes kompromisszumokkal használható droidos telefonokkal.

Egyetértek. Pár évvel ezelőtt még elment volna a piacon, amikor az összes afrikai, dél-amerikai és ázsiai embernek az olcsó Nokiás telefon jelentette a kommunikációt. De ma már a Nokia neve a 4-5 év alatt erősen megkopott az olcsó szegmensben, miközben a kínai gyártók (és amúgy minden gyártó), elhalmozza a piacot nagyon szar, de olcsó androidos telefonokkal. Itt akar a Nokia versenyre kelni a saját olcsó, de szar droidos készülékével, mikor indulhatna a felső szegmensben is, ahol azért még hála a wp-nek maradt egy harmat gyenge renoméja. Itt visszahódíthatná a vásárlókat és nagyobb nyereségre is tenne szert. Egyszerűen ez az olcsó android piacra belépés újabb szög a koporsójában.

Figyelem: ez egy vélemény, nem ténymegállapítás.

Szerintem azért a Nokia nem szerzett túl nagy renomét a felső szegmensben.. a wp7-et csak szidták pl. A Lumia 520 meg $100 kategória.

Mondjuk a wp7 mint olyan az nem is létezik na. :D
Maradjunk abban, hogy az új wp8-al, már lehetséges, hogy életben tud maradni (vegetálni). Ha átveszi az MS teljesen, akkor meg majd a Nokia a Zune sorsára fog jutni. :D

De amerikában a fiatalok ész nélkül veszik a WP-s telefonokat, mer MS, meg mer' megy a kedvenc sorozatukban, hogy a kedvenc tini szereplőjüknek ilyen van. Szóval azért ez a 4% már elég bizonyíték. Szerintem. Ez már renomé. Ők amikor már lesz fizetésük meg tudják majd venni a nagyobb és drágább WP-s telefonokat is. Vagy "rájönnek" (értsd, a kedvenc sorozatuk kedvenc felnőtt szereplőjének olyan lesz majd), hogy inkább iPhone vagy Android. :D

Az "ész nélkül" meg a 4% szerintem egy kicsit ellent mond egymásnak. Nem hiszem, hogy pl. egy iPhone 5c akkora égő lenne a suliban. Másrészt amíg az iPhone 5c nyereséget termel, a fiatalok pénztárcájának elérhető WP-k meg tudtommal veszteséget termelnek.

Miközben a valóság az, hogy nem az USA-ban veszik a WP8-at orrba-szájba, hanem Európában.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Mert nem a WP8-at veszik, hanem a Nokiát.

--
"I can't think of many people who deserve to go to hell, but people who teach its existence to vulnerable children are prime candidates."

Kutyát nem érdekli, hogy HTC, vagy Nokia van rászitázva, ha egyszer mindkettő WP8-at futtat! :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Hát igen, amint meglátják a WP8 -ra utaló logót már kutyát sem érdekli a mobil. Lehet az HTC vagy Nokia vagy bármilyen más gyártó. :)


Normális HUP-ot használok!

A WP8 az egyetlen mobil op. rendszer, ami jelenleg egyáltalán bármilyen életjelet képes mutatni az iOS-szel és az Androiddal szemben. A többi hulladék próbálkozás meg említésre sem méltó, csak a vallási fanatikusok mantráznak itt soha sehol nem látható, csak "papíron létező" mobil OS-ekről... :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

A szerinted csak papíron létező cége összértéke kevesebb, mint amennyit azok költöttek reklámra. Ehhez képest ez nulla, csak papíron látező teljesítmény.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Szerinted kit érdekel, hogy a "nem létező" op. rendszerek cégei mennyit tudnak reklámra költeni?! Ha valaki nem elég tőkeerős valamihez, akkor nem tud labdába rúgni. Ha mégis megpróbálja, az az ő baja. Fejlesztőként ettől nekünk még érdektelen az adott mobil platform. Felhasználóként, magánemberként meg még inkább.
...és szerintem ezzel nem csak én vagyok így. :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

+1

Megint ott tartunk, hogy az informatikához legalább közepesen értő 1% összekeveri magát az emberiség 99%-át adó többiekkel, akik pont lefossák, hogy az adott termék reklámbüdzséje mennyi volt, vagy hogy GPL alatt lett-e kiadva.

Ettől függetlenül van a közeli családban Android, WinPhone és FxOS is. Fun fact, hogy a legkevésbé az androidos telefon gazdája elégedett, de ez megint egy másik vita lenne. :)

Nem, nem ott tartunk. Az van, hogyha az átlagjuzer lát egy alternatív telefont valami ismeretlen rendszerrel valakinél, nagy eséllyel észreveszi hogy ez jó, és tetszik neki. Viszont ha bemegy a boltba, ilyet nem lát, mert a telefonárusnak csak androgün, szifon, esetleg winfónja van. Azt vesz. No meg prohaxxor (sic) telóshaver, aki a netet bújja állandóan, olvassa pl. itt mash hozzászólását, és hisz neki.

És itt visszakerülünk oda, hogy pont mash és társai azok, akik miatt ezek a kisebb cégek a kisebb rendszereikkel „csak papíron” léteznek. Mert ő és társai arra nem képesek, hogy egy pár órás művelettel átportolják a cuccaikat a még ismeretlen rendszerre. Mellékesen még szidják is. Úgy, hogy esetleg általuk –titokban– bevallottan is jó lehet az a rendszer.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

+1
A megelőző érvelések ugyanúgy érvényesek lennének a Linux vs. kereskedelmi oprendszerek versenyre. És ma már senki sem állítja, hogy a Linux hulladék. (Illetve aki mégis, azt 2013-ban már nem érdemes komolyan venni.)

Aga_et állításával szemben én sem azt állítottam, hogy maga a Fireox OS, Tizen, stb. hulladék, hanem azt, hogy nem éri meg vele foglalkozni. Megnézném aga_et arcát is, ha ebből élne és hónap végén megkapná a csekket a teljes havi bevételével, amit a "papíron létező" mobilok hoztak neki! :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

"...pont mash és társai azok, akik miatt ezek a kisebb cégek a kisebb rendszereikkel „csak papíron” léteznek. Mert ő és társai arra nem képesek, hogy egy pár órás művelettel átportolják a cuccaikat a még ismeretlen rendszerre."

Nem hinném, hogy az a pár óra, az pár óra. Másrészt, ha azt a "pár órát" se hozza vissza a termék az adott platformon középtávon, akkor megette a fene az egészet. Persze, aki jótékonykodni akar és nem pénzt keresni, az nyugodtan portolgasson.

"...ha azt a pár órát se..."
Pont erről beszélek. Ha meg mégis, akkor rendben van. Ha meg sem próbálják, perszehogy nincs értelme.
Ha jól tudom a Unity multiplatform.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A multiplatform annyit tesz, hogy egynél több platformot támogat. Az még nem jelenti azt, hogy az összes 1+ useres platformot támogatja. Egyébként is, ki mondta, hogy minden app egy multiplatform keretrendszerrel lett megírva? Arról meg már nem is beszélve, hogy néha még a multiplatform keretrendszerek használata esetén is vannak platformfüggő megoldások.

Igen ez érthető.

Viszont, gondolom a Gameloftnál legalább kétmillióan dolgoznak. Létezett pár évvel ezelőtt néhány címük, ami gyakorlatilag minden létező telefonra meg volt írva. Még a Javas verzióból is külön felbontásonként, akár touchra vagy sima, gombos telefonra, áljfónra, androidra, akármire. Több verziót kipróbáltam az egyikből, valami vadnyugatos, már nem emlékszem. Mind más volt egy picit, butafonét konkrétan újra kellett írni 3th personről felül-oldalnézetesre, vagy full 3D-sre almáéknak. Ők még a teljesen eltűnt WebOs-re is képesek voltak írni. Ok, nem ezt kell követni, de azért pár próba csak belefér egy –talán– innovatívabb kiscég életébe. Vagy nem. De akkor elég rosszul mehet a szekér.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

"Ok, nem ezt kell követni, de azért pár próba csak belefér egy –talán– innovatívabb kiscég életébe. Vagy nem. De akkor elég rosszul mehet a szekér. "

Ha megengeded, akkor ezt most magamra veszem, mert feljebb is meg lettem szólítva. ;)
Elmesélnék két történetet:

1., A Unity-vel iOS-re, Androidra, WP8-ra és Blackberry 10-re lehet fordítani. Mivel BB10-re valóban csak pár óra átportolni a játékainkat, így megtettük. Abból a játékból, amiből iOS-en és Androidon már jócskán milliós nagyságrend felett járunk letöltésszámban és bevételben is szépen hoz a konyhára időről-időre, az a játék BB-n első hónapban 2, azaz kettő dollár bevételt hozott. Ha ezt árportoljuk egy olyan platformra, amire a Unity nem fordít, az több hétnyi, de inkább hónapnyi munka. Egy Firefox OS-en, vagy Tizenen egy év alatt lesz belőle $10 bevételünk. Ha ezt a pár hónapot a portolás helyett egy új Android, vagy iOS játék fejlesztésére fordítom, akkor nagyjából $10k bevételre biztosan számíthatok a következő egy évben. Ha te az elsőt választanád, akkor vágj bele! Megtaláltad a hiányzó piaci rést, én biztosan nem leszek a konkurenciád! :D

2., Most egy új játékon dolgozunk, ami januárban fog megjelenni. Nem, nem tervezzük Firefox OS-re, Tizenre, Sailfishre, Ubuntu Touchra, stb.. Elenben meg fogjuk csinálni Commodore 64-re!. Hogy miért? Két okból... Mert még így is több retro őrült fog vele játszani, mintha az előbb felsorolt OS-kre készítenénk el, másrészt meg azért, mert személyesen is kötődöm a platformhoz és szívesebben szarom el az időmet egy olyan dologra, aminek ugyan nincs haszna, de legalább élvezem, szemben olyan platformokkal, aminek szintén nincs haszna, de legalább nem is érdekel! :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Én ezt elfogadom. Speciel a BB már nem egy induló, vagy még csak fejlesztőknek elérhető platform, inkább a halál felé tart.
Amin 10 percet röhögtél azt akkor is tartom, ha szerinted hülyeség.

A C64-re fejlesztés dicséretes, magam is nagy fan vagyok. Leginkább emulátorokra lenne szükség ezeken a mobil eszközökön, és az egyetlen könnyen használható az mindig is a Frodo volt. Ilyet szívesen látnék minden platformon. (Ugye viszonylag kevés ember rendelkezik eredeti hardverrel, sajnos nekem is ottmaradt egy költözésnél mind a három, olyan ezer lemezzel.) Gondolom ilyet csak hobbiból csinálnak mások is a most megjelenő cuccokra. Nem feltétlen rátok gondoltam, de a többi hozzátok hasonló mobilos cégnél szintén lehetnének legalább ilyesmi hobbi projectek.
Amúgy a gyakorlatilag még meg sem jelent Sailfish, Tizen, Ubuntu touchnak nem csoda ha 0 a részesedése, ezért kifogásolom, hogy már most halottnak tekinted.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Hát bocs de beszólok mint olyasvalaki aki szintén nagy rajongója volt e gépnek (Írtam rá anno saját 16 K -s Basic bővítést is, kvázi oprendszert "gépi kódban"):

- szerintem a legislegjobb emulátor a CCS64 (volt). Sajnos amennyire tudom, ez nincs Linux alá. Vagy nagyon hülye vagyok. Rengeteget kerestem-kutattam, de Linux alá épp ezt nem találtam. Ha mégis létezik, nyugodtan szólj be hogy mekkora seggfej vagyok, csak küldj egy linket a forrására amit le lehet fordítani Linuxra, s boldoggá teszel vele!

Tudom, van a VICE pld. Hiába. Nem áll kézre nekem. Nehezen beállítható (számomra. Ízlések ugye). Nekem a CCS64 vált be, azt használtam amíg még windózos voltam magam is. Egyik nagy tragédiám volt a Linuxra váltáskor, hogy itt ez nincs.

Volt hogy megtettem, hogy a Linux alatt elindítottam egy virtuális wint, s abban egy virtuális CCS64-et. Még mentek is a játékok, de hang, az már nem volt...
-------------
Honlapom: http://parancssor.info Könyvem a VIM-ről
Lenovo ThinkPad T530, Core I7, 16 GB RAM, 500 GB HDD
=== DWM ablakkezelő ===

Vice konfigolható, már szinte megszoktam. Telefonon most az van. Mivel kezeli a cartridge-eket, ezért beállítottam default indításkor, hogy egy final3-as jelentkezzen be. Mindössze egy gondom van vele. Ha valakinek mutatom, hogy „lám, c64!„
akkor csalódott lesz, mert nem a szokásos bootsreent lát, hanem egy Geoslike felületet.
Frodo-t nem veri semmi, gyors, egyszerű, működik. Már amire létezik. 9500-án volt a legjobb, Joystic-kal full qwerty-vel. Lehet csak emiatt veszek majd egy olyan régi eszközt.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A régi, 1.09 -es CCS64 forrását Linuxra, azt megtaláltam, lementettem. Úgy látszik a pasas eredetileg Linuxra írta, csak aztán áruló lett és áttért Winre...

Sajnos, van hozzá valami 486 alá készült lib is, ami kicsomagolva egy header fájlt tartalmaz csak meg egy bináris .a állományt, azaz nem a forrást... Ez nem megnyugtató, cseppet se biztos hogy ha sikerül is lefordítanom a többit, működni fog így Linux alatt...
-------------
Honlapom: http://parancssor.info Könyvem a VIM-ről
Lenovo ThinkPad T530, Core I7, 16 GB RAM, 500 GB HDD
=== DWM ablakkezelő ===

De a BB10 még mindig a 4. legnagyobb SmartOS és nem vagyok benne egyáltalán biztos, hogy elhalálozik. Az összes többi a BB10-nek csak töredéke és ide a rozsdás bökőt, hogy szinte valamennyi az is fog maradni. :)

Én most szereztem be két C64-et (ha az egyik elfüstöl, akkor jó lesz alkatrésznek a másikhoz :) ), egy SVIDEO=>VGA konvertert, hogy LCD monitorhoz tudjam kötni, meg egy SDrive 1564-es flash drive-ot a 1541-es floppy drive helyett. :)
Emulációra VICE-t használok, ha gyors emu kell és Micro64-et, ha 100%-os.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

> gondolom a Gameloftnál legalább kétmillióan dolgoznak
> kétmillióan

Employees: 28 studios - 5,000+

Nana, van Magyarországon olyan mobilszolgáltató, aki most nagyon nyom egy bizonyos alternatív telefont. Nem azt mondtam, hogy a reklám nem hat az emberekre, hanem azt, hogy azt senki nem nézi közvetlenül, hogy konkrétan ki költött többet reklámra.

A portolásról meg annyit, hogy (most nem kifejezetten mash-ékre gondolok, mert fogalmam nincs, hogy miben fejlesztenek), de ha van egy dalvikra készült játékod, akkor annak a portolása nem éppen fél embernap.

Mash amennyire szereti isteníteni a Unity-t valószínűleg arra fejleszt C#-ban és nem közvetlenül Dalvikra Javaban.

Mash már fejlesztett mindennel az elmúlt 15 évben, amióta ezzel keresi a kenyerét. Most valóban éppen Unity-vel.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Oké, mennyi idő átportolni egy C# alkalmazást FxOS-re? Gondolom nem sokkal kevesebb, mint egy javásat.

Ott a pont.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

"Mert ő és társai arra nem képesek, hogy egy pár órás művelettel átportolják a cuccaikat a még ismeretlen rendszerre. Mellékesen még szidják is. Úgy, hogy esetleg általuk –titokban– bevallottan is jó lehet az a rendszer. "

Köszönöm neked! Tíz perce ezen röhögök! Szereztél egy kellemes napot... :)

Már több hozzászólásodból sugárzott a zsigeri Android és Google-gyűlölet. De ez a mostani már egyszerűen nevetséges.

"Ettől függetlenül van a közeli családban Android, WinPhone és FxOS is. Fun fact, hogy a legkevésbé az androidos telefon gazdája elégedett, de ez megint egy másik vita lenne."

Momentán van egy Firefox OS mobilom, nagyon jó áron volt a T webboltban igaz csak egy fél napig, érdekelt, vettem egyet. Jelenleg olyan problémák vannak vele mint: nem lehet formázni a benne levő sd kártyát, vagy nem lehet se ki- se bekapcsolni a hívószámkijelzést.
Van benne potenciál és megvan az esélye annak, hogy egyszer a Firefox OS nagyon jó mobil os lesz. Figyelemre méltó mennyire kicsi a hardverigénye a Firefox OS-nek, de jelenleg ez egy publikus béta teszt.
Azt állítani, hogy családodban Android, WinPhone és Firefox OS tulajok között legkevésbé az Androidos telefon gazdája elégedett ROTFL! Vagy valamilyen Addams Family családod van, vagy amit valószínűbbnek tartok csak kitaláltad ezt az egészet.

Mert az, hogy esetleg igazat mond, fel sem merülhet.
Fura ez az ízlés-dolog. Tudod, ami mindenkinek más.

Másik nicknévről beszólni pedig sunyi dolog. :-p

?

Ha elolvastad volna a hozzászólást amire válaszoltál akkor értenéd.

Elolvastam. Tehát azért, mert nem értek veled egyet, és beleszólok egy thread-be, már rögtön azt hiszed, hogy álnicken mash vagyok. Hmm. Azt se bánnám, ha úgy lenne :-).

Hogyan jön ide mash??!

Ezen én is pislogtam nagyokat! Mondjuk az utolsó mondat az hízelgő volt. :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Számomra félreérthető volt a bejegyzésed, félre is értettem:
gondoltam, azt feltételezed, hogy mash kamu nickje vagyok (mash másik nickneve, és azért tartod sunyi dolognak).
A HUP-on az ilyen több nicknek nagy kultúrája van, ezért gondoltam így ;-).
Ez esetben tévedtem.

Tudod, nem mindenkinek csúcstelefon kell. Ezerszer leírtam már itt a hupon is, csak egyesek túl sötétek ahhoz, hogy megértsék: az átlag emberek, akik az emberiség 99%-át adják, elektronikus eszközök terén teljesen más értékrenddel rendelkeznek, mint az 1%-nál is kevesebb IT-s. Sajnos ebből az 1%-ból sokan olyan picsa okosnak tartják magukat, hogy elkezdik megmondani a másik 99%-nak, hogy nekik mi a jó.

Képzeld el, hogy a családban levő FxOS egy régi, nemokos, szétcsúsztatható Samsungot váltott ki. Kurvára senkit nem érdekel, hogy lehet-e benne formázni az SD kártyát. Sőt, az is kibaszottul hidegen hagyja a tulajdonosát, hogy lehet-e kapcsolgatni benne a hívószámkijelzést. Be van kapcsolva. A büdös életben nem fogja akarni kikapcsolni. Viszont kurvára örül neki, hogy van egy működőtelefonja, amiről tud netezni is, és eléri az emailjeit.

HTH.

szerk: a WinPhone meg történetesen az enyém, de gondolom mindjárt elkezdesz okoskodni, hogy arra Kevés App Érhető El (tm), ezért biztos nem vagyok vele elégedett. Elárulom: de.

szerk2: amúgy nyilván kitaláltam az egészet, persze, te biztos jobban tudod. Részemről befejeztem a vitát, nem kötelező megérteni elhinni, amit mondok, akkor meg minek erőltessem.

Ha azt írtad volna, hogy "Android, WinPhone és egy Nokia vagy bármilyen butamobil" akkor hihető lett volna a kijelentésed.
A hívószámkijelzés pedig még a nyugdíjas korosztálynak is fontos a mai időkben. A Telekomos haveromtól tudom, hogy tömegesen viszik nekik az Alcatel OT Fire mobilokat és bizony 5-ből 4 ügyfélnek probléma a hívószámkijelzés. Az előbb írott hibákon kívül van még bőven: fényképező app néha nem találja a háttértárat és nem hajlandó fotózni, egyes alkalmazásokban nem működik az érintőképernyős görgetés így gyakorlatilag használhatatlanok, ide tartozik a MessageMe gyárilag telepített vélhetőleg IM alkalmazás. Hosszú még a sor. Mondom jó mobil lesz a Firefox OS valamikor de most ez még egy béta teszt sok hibával. Pont az átlagfelhasználónak nem való még, nekem mint másodmobil megfelel kísérletezésre.
Akárhogyan próbálod kimosdatni magadat utólag, az egy ordas nagy hazugság, hogy egy Firefox OS mobillal elégedettebb valaki, különösen egy átlagember mint egy Android mobillal.

Elégedettség attól függ, hogy mennyit várnak el az adott OS-től. A FOS amúgyis alulra pozícionálja magát a fellengzős reklámszöveg ellenére, nem okoz csalódást, ha akad, vagy ha szar. Az Android iOS killer-nek lett eladva, ami UX-ben a legjobbat nyújtja, ehhez képest irgalmatlan csalódás nekem az SGS3.

Melyik hivatalos Google oldalon olvastad, hogy iOS killer? Én is szívesen elolvasnám mivel érvelnek.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Melyik hivatalos oldalon olvasod, hogy a FOS alulra pozícionálja magát, legalábbis kezdetben?

A hivatalos és a suttogó/vírusmarketing nem feltétlenül különválasztható/különválasztandó.

Tehát nincs ilyen. Kár, pedig elolvastam volna. De kis igényű vagyok, nekem elég egy holdudvar cikk is.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

"suttogó/vírusmarketing"

Hivatalos cikk?

"A suttogó marketing általában sokkal gyorsabb és kevesebb munkát követel az eladótól. Lényege, hogy a vállalat egy terméke iránti érdeklődés annak érdekes, meghökkentő vagy megdöbbentő tálalása miatt "szájról szájra" terjed mind online mind pedig offline. A Purple cow című könyvet például nagyrészt ilyen módszerekkel sikerült nagy példányszámban eladni. A hír/pletyka itt leginkább blogok által terjedt el."

http://hu.wikipedia.org/wiki/Online_marketing

"elég egy holdudvar cikk is"

http://bit.ly/19aH9dx

"Hivatalos cikk?"

Tudod, olyan amit máshol simán olvashatsz a gyártó holnapján, például "most advanced operating system". Bár ott szinte minden "most".

""elég egy holdudvar cikk is"

http://bit.ly/19aH9dx"

Közel 43 millió oldal tartozik a Google holdudvarába? Akkor jól megy nekik. Tudom mi a vírus vagy gerilla marketing, de erről a közel 43 millió oldalról tudni, hogy Google hátterűek? Vagy csak van egy pöcs szerkesztőjük/újságírójuk, aki szeret valami nagyot mondani, hogy jobban menjen a lap? De például érdekes Google által, háttérből kezdeményezett cikk lenne az első találtat, a "A history of iPhone Killers that never made the grade" című oldal.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

:)

Ez kreatívabb válasz, de itt két készüléket hasonlítanak össze és nem a két oprendszert.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Sajnos az Android nem gyártóhoz kötött, így nem hinném, hogy egyáltalán létezne olyan anyag, ami konkrétan _csak_ a szoftvereket hasonlítaná össze, és reklám, tehát valaki fizetett érte, hogy megjelenjen. Ha mégis van, akkor bocsánat -- másrészt viszont érdekelne is, mert az iOS és az Android filozófiája egészen más, kíváncsi lennék, hogy hogyan hasonlítják össze.

Bár azt mondtam, kiszállok a vitából, de kötelességemnek érzem, hogy felvilágosítsalak.

(1) Három ember, három telefon. A FxOS tulajának eleve kisebb igényei voltak, mint az Androidének. Lehet, hogy az oprendszer kevesebbet tud, de eleve kisebbek az igények.

(2) Igen, fontos a hívószámkijelzés, de mint mondtam: _be_van_kapcsolva_. Ezen mit nem értesz? Kikapcsolni nem akarja. Pont. Ennyi. Lásd (1)-es bekezdés.
(2)(b) Disclaimer: a telenorban vettük. Ha a telekomnál default kikapcsolt a hívószámkijelzés, az nem az én bajom.

(3) A fényképezős bugról nem tudok, lehet, hogy van ilyen, eddig nem vettük észre.

(4) "az egy ordas nagy hazugság, hogy egy Firefox OS mobillal elégedettebb valaki, különösen egy átlagember mint egy Android mobillal" -- Ez tényleg hazugság lenne, de szerencsére két átlagemberről van szó. Akik közül ráadásul a FxOS-es elég távol áll az informatikától.

(5) Látom, képtelen vagy megérteni, hogy nem általánosságokban beszélek, nem ideológiákat osztok meg, hanem három létező, hús-vér ember különböző preferenciáit.

1. Nálad a kis igény => Béta termék, sok hibával? Érdekes.
Szerintem kis igény => egyszerű termék. Jelen esetben megbízhatóan működő, jól kezelhető butatelefon.

2. Lassan mondom írom: nincs bekapcsolva a hívószámkijelzés El kellett vinnem a T-hez, hogy központilag bekapcsoltassam. Ott mondta a haverom, hogy sok problémájuk van az Alcatel OT Fire mobilokkal.

3. Sajnos van ez a bug is.

4. Anti-informatikus, kis igény, lásd 1. pont.

5. Ki beszél itt "ideológiákról"??? Egyetlen konkrét béta állapotú mobilról van szó, egyelőre tele hibával. Szerinted ez pont elég egy laikus átlagembernek, szerintem ez LOL! Egy átlagembernek működőképes és hibamentes mobil kell. Ez lehet egy jó butatelefon is vagy egy általad zsigerből gyűlölt Android mobil is. Természetesen iPhone is.

Innentől viszont loop van, mert mint mondtam, a Telenorból bekapcsolt állapotban jött a hívószámkijelzés. Ha a Telekom béna, és 2013 végén nem tudja bekapcsolni magától a hívószámkijelzést, vessen magára. (Azt már csak halkan jegyezném meg, hogy ha jól emlékszem, a hívószámkijelzés beállítására a telefon csak egy interface-t ad, végső soron a szolgáltatón múlik, hogy mit csinál.)

De igazad van, mindjárt hazamegyek, szólok az illetőnek, hogy dobja má' ki a kukába, mert van a Zinterneten egy okoscsávó, aki szerint nem örülhet valaki jobban egy FxOS-es mobilnak, mint valaki más egy Androidosnak. Nem ö-rül-het ne-ki job-ban. Nincs apelláta. Mert Rittert személy szerint zavarja, hogy ő elégedettebb a Béta Termék Sok Hibájával, mint egy másik családtag a Hibamentes Mobillal.

Most viszont már tényleg befejeztem, ennél már nincs lejjebb.

Az ősöreg Sharp GX-10i mobilom is képes volt maga ki és bekapcsoltatni a hívószámkijelzést. Ennél régebbi mobilok is képesek erre a bravúrra.
A mai napi sánta kutya díjat vitán felül te nyerted. :-)

Találkoztam olyan mobillal az elmúlt 10 éven belül ami nem tudta magától. Egyébként ami tudja, az se csinál mást, mint elküldi a megfelelő kódot a szolgáltatónak, amit te is megtudsz tenni a kód felé indított hívással.

Figyelj már, én egyáltalán nem tartom lehetetlennek, hogy egy - nem is okvetlenül csak "átlag" - ember jobban örüljön egy akármiféle NEM HIBAMENTES, bugzó, béta-állapotú telefonnak vagy akárminek, mint egy egészen másfajta típusú kütyünek, akármilyen jó legyen is az a másik!

Ennek bizonyságaképpen 2 példát is felhozok.

1. példa:

Ott van a Windows. Sokunk szerint akik Linuxot használunk, a Windows egy ótvar szar. Még sokan olyanok is ezt mondják akik amúgy Wint használnak. Mégse térnek át Linuxra. És ha Linuxszal telepített gépet kapnak, lecserélik Winre. Nyilván, mert a Windows minden hibája ellenére is valamiért jobban tetszik nekik. Lehet hogy nem külalakra, lehet hogy nem a megbízhatósága miatt, nem tudom miért, de úgy összességében biztos jobban megfelel nekik (akár csak amiatt is mert ahhoz nem kell tanulni) mint a Linux. A Linux ingyen se kell nekik, a szerintünk szarabb Winért meg még pénzt is adnak. Nyilván mert boldogabbak vele.

2. példa:

Ugyanez fordítva. Sokak szerint a Linux egy nehézkes vacak, állandóan tákolni kell, buzerálni, bütykölni, kínlódni a parancssorral, rengeteget tanulni, holott az kéne hogy a rendszer legyen az userért ne fordítva, figyelni kell a gépvásárlásra, drivereket keresgélni, stb, szóval ez egy primitív szar, nem igazi oprendszer csak egy "béta", estébé. És mégis, NEKEM ez messze sokkal jobban bejön mint a Windows vagy akár az OSX, és még sokan mások is így vannak ezzel. Pedig TUDOM hogy vannak hibái valóban, tudom ezt én is, találkoztam már párral, de ENNEK ELLENÉRE messze sokkal boldogabb vagyok vele mint akármelyik más oprendszerrel.

Szóval könnyedén el tudom hinni, hogy akár a Firefox OS is, VALAKINEK jobban megfelel, akármilyen béta-állapotú vagy bármilyen más is, mint az Android vagy egyéb más. Nekem ugyan nem kéne, de az Emberiség aránylag egész tekintélyes hányada sajnos nem belőlem áll.

-------------
Honlapom: http://parancssor.info Könyvem a VIM-ről
Lenovo ThinkPad T530, Core I7, 16 GB RAM, 500 GB HDD
=== DWM ablakkezelő ===

Így van! Ezt nem tudják sokan elfogadni...

És szóla a Nagy Guru egy példázattal:

- Egy futóversenyen indult egykoron 3 versenyző, kik egészségesek valának, és még vagy féltucat nyomorék.

A győztes megtette a távot 1 óra alatt. A második helyezett megtette a távot 5 óra alatt. A harmadik helyezett is teljesítette a távot, de neki ez már egy teljes hetébe került.

Ezek után pedig a harmadik helyezett elkezde dicsekedni:

- Ez nem is volt rossz teljesítmény a részemről, elvégre harmadiknak lenni nagyonis jó, hiszen az már bronzérmes, és különben is, a sok nyomorék messze lemaradt tőlem!
-------------
Honlapom: http://parancssor.info Könyvem a VIM-ről
Lenovo ThinkPad T530, Core I7, 16 GB RAM, 500 GB HDD
=== DWM ablakkezelő ===

Nem írtad le a történet végét:
majd a dicsekvést befejezvén a kasszához fáradt és felvette a harmadik helyért járó 10%-ot a verseny pénzdíjából.
Ha a bénák ügyesebbek lettek volna, akkor az én mesém is tovább tartott volna.
:)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

A példázatba simán belefér az általad ecsetelt folytatás, elvégre azt írtam, hogy a harmadik helyezett szerint is az ő helye bronzérmes, azért pedig elképzelhető hogy adnak pénzt egy pénzdíjas versenyen. De nem ez a lényege a példázatnak, hanem hogy a harmadik, az dicsekszik, hogy ez milyen szép eredmény a részéről. Na ez már megkérdőjelezhető...
-------------
Honlapom: http://parancssor.info Könyvem a VIM-ről
Lenovo ThinkPad T530, Core I7, 16 GB RAM, 500 GB HDD
=== DWM ablakkezelő ===

Hozzáállás kérdése. Kinek mi a fontosabb. Neki a pénz.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Oké, azt értem én, nem is csodálom, sőt még azt is elhiszem hogy örül annak a pénznek amit elért ezzel az eredménnyel (bár többnek nyilván még jobban örülne).

A baj nem ez, hanem ha elkezd dicsekedni, verni a mellét, hogy ő hú de milyen remekül szerepelt ezzel, mert legyőzte a nyomorékokat (ugye azokat akik kb versenyben sincsenek). Mondja azt, hogy "örülök hogy ennyit is elértem. Így is hasznom van a dologból. Nem bántam meg hogy belevágtam, mert a dolog végülis nyereséges lett".

Ez így oké lenne. De nem az hogy az egekbe dicséri magát. Vagy más dicséri az egekbe őt, aki biztos a rajongója.

Ha egy piacon a piac kb 99%-át 3 szereplő uralja, akkor az összes többi aki a maradék 1%-ban van benne, gyakorlatilag NINCS VERSENYBEN, nincs jelen a piacon. Na most ha a 3 szereplő közül a harmadik nem több mint 9-10%-ot mondhat csak a magáénak (már ha annyit egyáltalán, mert én azt is kétlem...) akkor az egyáltalán nem valami jó hely, bárki nem elfogult szemlélő szerint. Az oké hogy jobb mint a semmi, az is lehet hogy anyagilag megéri, de annyira azért cseppet se, hogy DICSEKEDNI lehessen vele. Ez ugyanis röviden annyit jelent, hogy 3-an vannak csak a piacon, és ő az UTOLSÓ.

Na és hát utolsónak lenni, az nem egy nagy dicsőség ám...
-------------
Honlapom: http://parancssor.info Könyvem a VIM-ről
Lenovo ThinkPad T530, Core I7, 16 GB RAM, 500 GB HDD
=== DWM ablakkezelő ===

Más megvilágításban: a desktop linux részesedést általában 1%-ra szokás tippelni, de szerintem már erre is büszkének lehet lenni, hiszen a nulláról indult, mostanra viszont minden századik ember használja. A Windows-é 90-95% körül van, mégis hallom, hogy az open source közösség -- ismétlem, szerintem jogosan -- magát dicséri.

Kevered a dolgokat. Ha valaki megalkot valamit, arra lehet büszke, és dicsekedhet vele, az oké. A linuxosok összehozták ezt az oprendszert, ezzel lehet dicsekedni meg büszkélkedni. Ha az M$ összehozza a maga telefonját, azzal is dicsekedhet, hogy lám milyen ügyes fiúk vagyunk, mi is tudunk telefont csinálni (vagy telefon OS-t).

Az egészen más kérdés, mekkora PIACI RÉSZESEDÉSSEL lehet dicsekedni! Szerintem se a winfón, se a Linux mint oprendszer részesedése nem akkora, hogy ezzel dicsekedni lehessen. A Linuxé szerver téren tiszteletre méltó, de a DESKTOP részesedéssel dicsekedni ciki a számára. Ugyanez igaz a winfón piaci részesedésére is.

Ez olyan, hogy ha megalkotom a magam "disztróját", akkor jogosan verhetem a mellemet dicsekedve, hogy lám milyen ügyes és okos és szorgalmas és találékony meg satöbbi fickó vagyok, mert meg tudtam csinálni. Oké, akadnak még rajtam kívül páran akik csináltak disztrót, de azért nem olyan nagyon sokan vannak ám ezek a világban.

Ha azonban azzal kezdenék el dicsekedni, hogy kiszámolom, hogy az az 1 fő aki én vagyok, vagy esetleg még 2-3 másik valaki is aki ezt használni fogja (talán...) rajtam kívül, ez a világ Linuxot használó személyei közt mondjuk (hasból írom) 0.000000354%, és azt kezdem el magyarázni hogy "ez nem is olyan rossz, ez szép eredmény, erre büszke lehetek" - na az már rohadtul nagy gáz, ciki, na! MEGALOL!

Szóval más dolog büszkének lenni valaminek a létrehozására, s megint más hogy mekkora részesedésre, felhasználói táborra lehet büszkének lenni.

-------------
Honlapom: http://parancssor.info Könyvem a VIM-ről
Lenovo ThinkPad T530, Core I7, 16 GB RAM, 500 GB HDD
=== DWM ablakkezelő ===

Az is kimaradt a storyból, hogy az a bizonyos harmadik minden évben farag le a lemaradásából. Ha ez a tendencia így folytatódik, még ha lassan is, de előbb utóbb utolérheti a másodikat.

Hát persze. Csak 2 apróság ehhez:

1. Ha folytatódik a trend. Ami cseppet se biztos.

2. Ha folytatódik is a trend, de ezzel a sebességgel mikorra?

Tudod, az amit írtál, engem arra emlékeztet amit még édesapám mesélt nekem (amikor még élt), hogy az 50-es években, a legnagyobb szocialista lelkesedés idején minden tele volt a nagy plakátokkal, amik az ötéves tervek megvalósult eredményeit reklámozták. És ez még nem is mindig volt hazugság, mert akkoriban valóban sokat fejlődött az ország. (az mindegy most hogy milyen áron). Na és ezzel a reklámmal csak az volt a baj, hogy nem csupán azt írták hogy "ezt is megtettük, azt is felépítettük" stb, hanem elkezdtek bohóckodni olyasmivel, hogy kiszámolták, abban az évben a GDP hányszorosa a tavalyinak, meg azelőttinek, stb, s ezt összehasonlították az USA abban az évben elért GDP növekedésével. És kaptak olyasmiket, hogy mondjuk Magyarország már évek óta rendszeresen (hasból írom) 5-ször akkora sebességgel fejlődik eszerint, mint az USA! És büszkén mondogatták, hogy ha folytatódik ez a trend, 20 év múlva Magyarország lehagyja az Egyesült Államokat!

Na ja. Persze. Az nem számít hogy az USA mondjuk 0.1%-os fejlődése teszemazt (ez is csak egy has példa) 16600 milliárd $, Magyrországnak meg 20%-os fejlődése is legfeljebb 10 millió dollár...

(Ismétlem a konkrét összegeket hasból írtam, az arányokra akartam csak rávilágítani, meg az egész elv becsapós voltára).

-------------
Honlapom: http://parancssor.info Könyvem a VIM-ről
Lenovo ThinkPad T530, Core I7, 16 GB RAM, 500 GB HDD
=== DWM ablakkezelő ===

Hát már bocs, de én épp itt vagyok jelenleg Amerikában... Most nem rólam van szó mert nekem csak "buta" telefonom van... de ezzel én itt tényleg egy pária vagyok, mert gyakorlatilag mindenki más "okos" telefont vesz. Ám azok a rajtam kívüli többi emberek, nos, akármelyiküknél is láttam eddig telefont, úgy képzeljétek hogy az úgy kb 90%-ban mind ájfón volt... a maradék pedig nem tudom mi, biztos valami androidos kütyü, mindenestre nem winfón. Olyat ugyanis senkinél se láttam. SENKINÉL! Egyáltalán senkinél se amióta itt vagyok! Annyira senkinél se, hogy úgy képzeljétek, az itteni "losz meksziánosz"-ok :) azaz a mexikói vendégmunkások is többségükben ájfónnal mászkálnak, sőt azoknál ez az arány nagyobb mint az "oridzsinál" született amerikaiaknál, tudniillik egy mexikóinak már az is nagy dolog ha egyáltalán illegálisan sikerül bejutnia az USA-ba s itt pár hónapra talál munkát, ezt ki akarja használni, megvesz magának mindent ami csak álmai vágya, mert soha életében ha nem most... És egy telefont könnyű is hazavinnie, s ezzel majd villoghat otthon a haverok előtt.

Szóval, nem tudom miféle statisztika hozza ki hogy veszik az USA-ban a winfónt mint a cukrot, ha azt írják "Amerikában" veszik, lehet hogy az igaz is ha mittudomén mondjuk Brazíliát annak tekintjük vagy Kanadát, azt nem tudom mert ott nem voltam. De itt az USA-ban én még egyetlenegy emberrel se találkoztam, értitek 1etlen1 emberrel se (!!!) akinél winfónt láttam volna! Mondom, itt kis túlzással az ájfón a "szabvány", az összes android együtt belefér a "futottak még" kategóriába, a winfón meg olyan hogy arról talán nem is HALLOTT senki se, nemhogy használná valaki.

Ezt nem win-gyűlöletből írom, ez tény. Tapasztalat. Ha érzelmek miatt hazudoznék, azt mondanám, az androidos telefonok itt húdenyerők, hiszen az valahol a mélyben mégis linux. De nem így van. Itt a szifon a... nem a "sláger", nem a "luxuscikk", hanem mondhatnám szinte más nem is létezik. Az ájfón, az itt "default". Mondom, nem a gazdagoknak, hanem a legutolsó szerencsétlen illegális feketemunkás számára is. Nyilván persze, utóbbiaknak nem a legmodernebb ájfónjuk van, de inkább fizetnek 5-ször annyit is egy régebbi ájfónért, mint hogy vegyenek feleannyiból akár 2 winfónt is.

Megjegyzem, többnyire ezeknek is van laptopjuk is. Az általában valami olcsó DELL termék. Természetesen Windowssal. OSX-et futtató számítógépet senkinél se láttam errefelé, persze, a gazdagoknál lehet hogy az megy. De a szegényeknél win van, s mondom, többnyire DELL laptopon. Telefon terén azonban más a helyzet. Csak szifon, semmi más, szegénynek is, gazdagnak is!
-------------
Honlapom: http://parancssor.info Könyvem a VIM-ről
Lenovo ThinkPad T530, Core I7, 16 GB RAM, 500 GB HDD
=== DWM ablakkezelő ===

Ezzel szemben a marketshare 50% android, 40% iPhone csak az USA-ban (worldwide ez 70-15, de ez most nem érdekes), így speciális közösségben mozoghatsz ott.
A wp részesedése 3.7% (én kerekítettem 4-re), ami ennyi az USA-ban és ennyi Worldwide is. Az persze az EU-ban jobban fogy köszönhetően a Nokia márkanévnek. (olvastam, hogy az itt 10% környékén van).

De Washington-ban élő ismerősöm mesélte, hogy a kamasz gyerekeinek a wp a cél és az osztálytársaiknak is, mert csomó klipben az énekesek azt használnak, sőt a disney csatornán is azt nyomják az ügyeletes tinisztárok. Innen vettem azt, hogy az amerikai tinik körében egyre népszerűbb a wp. Mert ott élő ember ezt látja. Ez azt jelenti, hogy 12 és 16 év között. Ha már valaki egy kicsit is "ad magára" az természetesen ott is iPhone-t vesz, vagy felső kategóriás Androidot. Sajnos az "illegálisbevándorlóezek"-ről nem tudom mit vesznek.

Azt én se tudom az illegális bevándorlók mit vesznek, csak elég sok mexikóit látok, némelyikről meg épp tudom hogy olyan helyen lakik hogy egyetlen 2 ágyas, mintegy 20 négyzetméteres szobában 5-en laknak, iszonyatos körülmények közt. Feltételezem emiatt hogy nagy eséllyel illegálisak. De ez csak feltételezés ugyebár.

Elképzelhető különben, hogy mindkettőnknek igazunk van. Ugyanis te a mindenféle filmekre hivatkozol, de elárulom, olyasmiket én nem nézek. Sőt, tinikkel se szoktam csevegni, az általad írt korosztály mobilos szokásai tehát kívül esnek a megfigyelési lehetőségeimen. Amit én fentebb írtam, az a felnőttekre vonatkozik. Például a főnökömre meg az egész családjára, dédpapától feleségén át a nagybácsiig: Mindnek ájfónja van!

Az összes mexikóinak is akit ismerek, vagy csak láttam futólag egy pillanatra hogy valami efféle muki telefonál. Annak a pasasnak is aki ezen mexikóiak egy részének dirigál. (Ő nem mexikói természetesen. És nem azonos az én főnökömmel). E pasas feleségének is. A bankban ahol a folyószámlám van, az összes ügyintéző hölgynek is. Egyszer a főnök elvitt kocsival egy másik városba mert ott kellett segítenem neki egy másik cégnél valamit, kivétel nélkül minden ott dolgozónál is ájfón volt, egyet kivéve, de az se winmobil volt, emiatt megtippelem hogy androidos kütyü lehetett. 2 áruházba járok bevásárolni, mert van ami az egyikben olcsóbb és van ami a másikban, és mindkettőben azt láttam hogy a pénztárosnak is ájfónja van. De azoknál a vevőknél is akiket telefonálni láttam ott. Meg mondom, a járókelőknek is.

De elismerem, ezek akiket láttam, nem a tizenéves korosztály. Emiatt nem lehetetlen, hogy ettől még igazad van, és speciálisan a tizenévesek közt a winfón terjedőben van. Bár a főnökömnek rendkívül népes és összetartó a családja, még a másodunokatestvéreknél távolibb családi kapcsolatokat is szorosan ápolják, rendszeresen jönnek hozzá Angliából is oda férjhezment nem tudom milyen rokonsági fokú családtagjai látogatni őt meg a feleségét, és ezek közt akad bőven tizenéves is, na azoknak is ájfónjuk van. De ez persze csak egyetlen család, s ugye ők azért nyilván a gazdagabbakhoz tartoznak, bár messze nem milliárdosak. De mindenképp legalábbis a középosztály felső rétege. Szóval ettől még lehet igazad neked is.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info Könyvem a VIM-ről
Lenovo ThinkPad T530, Core I7, 16 GB RAM, 500 GB HDD
=== DWM ablakkezelő ===

...és van benne piacvezető?

Felső kategória jobban le van osztva.

Ez önmagában igaznak tűnik, de ha egy cég stratégiáját akarod megítélni, akkor első körben nem árt a számokra is ránézni.

A Nokia 2013-as mobilpiaci részesedése 14%, ezzel a Samsung (28%) mögött a második legnagyobb. Ebből a 14%-ból tudtommal 13 rész az S40, 1 a WP. Tehát a feature telefonok kiemelten fontosak a Nokiának.

Úgy tűnik, hogy a feature telefonok piaca évente kb. 20%-kal szűkül. Az Asha sorozat majdnem okostelefon képességekkel bír piszkosul kicsi HW igények mellett is, így egyelőre nem érinti vészesen a feature telefonok piacának beszűkülése. De az igények változnak, csak kéne egy iCsekk app, csak kéne a Tappancs Magazinhoz egy AktivArt app... Szóval egyre szélesebb körben kellenek az Android/iOS appok. Ráadásul hiába nem támaszt az S40 nagy HW igényeket, ha a gyártási mennyisége miatt az erősebb vas sem drágább. Tehát idővel lépni kell, ez már kényszerpálya.

Az MS és Elop szerepe különösen érdekes ebben. Az S40-nel szemben az Android előnyös lenne az MS számára is. A Skype újabb piacot szerezhet és a SkyDrive, Office Mobile stb. ikonja is alapból a nyitóképernyőn landolhatnak. Az MS csak nyerhet az ügyön. Ráadásul egy kis Android tapasztalat nem árt, hiszem a WP sikere egyelőre nem garantált. Ráadásul a WP szörnyen drága R&D-t is igényel, hiányoznak appok, MS appokat nem elég csak iOS-ra és Androidra elkészíteni, nem megy a YouTube, miközben az egyedi csempés UI-t Androidra is rá lehetne húzni. Szóval az Android egy erős láb lehet az MS számára.

Eh...

> A Skype újabb piacot szerezhet
Eddig is volt Skype androidra, de fun fact, hogy WP8-as telefonon sem volt alapból telepítve. (Ez ugye nem Android, itt nem akarja a gyártó felélni a telefon összes tárhelyét a saját szaraival)

> hiányoznak appok
Ezt meg valaki igazán elmagyarázhatná, hogy ez honnan jött. Amikor váltottam androidról WP-re, majdnem minden általam használt alkalmazás volt WP-re -- amiből nem volt, arra is kb. azonnal találtam alternatívát, némelyik jobb is, mint az eredeti.

"Eddig is volt Skype androidra"

Nem azt írtam, hogy idáig nem volt Androidra Skype, hanem azt, hogy az Asha utódjain az MS termékek "ikonja is alapból a nyitóképernyőn landolhatnak".

"Amikor váltottam androidról WP-re, majdnem minden általam használt alkalmazás volt WP-re"

Attól függ, mit használsz. Épp a fenti hozzászólásomban említettem pár példát, amiket nem is igazán tudsz kiváltani, de van még jó pár.

Jó a név :)