8 millió dollár értékben adott el Bitcoin-bányász hardvert 24 óra alatt a stockholmi KnCMiner

 ( trey | 2013. december 3., kedd - 15:17 )

Neptune

Most, hogy a Bitcoin árfolyama az egekben (jóval 1000 dollár felett), érthető, hogy egyre nagyobb érdeklődés övezi a Bitcoin bányászatot. A stockholmi KnCMiner múlt héten szerdán, 24 óra leforgása alatt 8 millió dollár értékben adott el a 13 ezer dollárba kerülő új Bitcoin bányászó megoldásából.

A vállalat szóvivője szerint az árusítás első 5 órájában, óránként 1 millió dollár értékben értékesítettek a Neptune nevű hardverből, amely várhatóan jövő év első/második negyedévében kerül a megrendelőkhöz. A Neptune a cég első 20 nanométeres megoldása, amely 30%-kal kevesebbet fogyaszt, mint elődje, a Jupiter.

A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egy átlag PC normál gpu-val mennyi pénzt termel meg egy hónap alatt átlagban?

És ehhez 0-24-ben kell mennie a pc-nek?

igen

Es ki allitja be a difficultyt?

egy perc google, es megtudod.

Ha ugy gondolod, hogy nem teged kerdeztek, akkor ne valaszolj. Az rendben van, hogy 2016 blokkonkent valtozik a nehezseg, de valami kozponti gep donti el, hogy akkor most ezek utan nem fogad el ujabb adott nehezsegu bitcoint? Mi van ha szetszakad a halozat? Mi van, ha vissza kell lepni egy nehezseget (mert elofordulhat) de valaki szamit erre, es elore(offline) kibanyassza az adott nehezsegu bitcoinokat, majd hirtelen bejelenti?

Majd kijavitanak ha tevednek, de ugy tudom, hogy maga a halozat tudja, hiszen az csak az elozo 2016 blokk idejetol fugg.
Ha ideiglenesen szetszakad a halozat akkor nincs semmi gond.
Nem tudod kibanyaszni elore a blokkokat.*

*illetve csinalhatnal egy rainbow table-t, de valamivel tobb helyet foglalna el mint a vilag teljes tarolokapacitasa

AMD Radeon jobbnak tűnik a célra mint az Nvidia.

"...amely várhatóan jövő év első/második negyedévében kerül a megrendelőkhöz"

Érdekes lenne, ha addigra összeomlana az árfolyam...

Nem fog összeomlani az árfolyama mert a dollárt és eurót még gyorsabban nyomtatja fed és ez ekb. :-) Csak a vásárlóerő csökken, de az mindegyik valutanemben csökken.

Visszaesni lehet, hogy visszafog, de összezuhanni nem. A bitCoin árfolyama egy dologtól függ: mekkora a kereslet rá. A forgalomba kerülő BitCoin mennyisége pedig véges (időtől függ), tehát ellentétben a dollárral, euróval nem lehet belőle nyomtatni. Minél többen foglalkoznak BitCoinnal, annál jobban fog felmenni az árfolyam. Jó eséllyel még mindig a görbe alján vagyunk pár évvel későbbhöz képest.
Az árfolyam akkor zuhanna össze, ha pl. törvényileg tiltanák a BitCoin-t az összes országban (ennek azért van esélye, mert egyik kormánynak sem tetszik, ha országában olyan valuta nyer teret, amire gyakorlatilag nincs ráhatása). Egyelőre azonban inkább terjed, és ha eléggé elterjed, onnantól már nem lesz megállás.

És ez simán reális, mert kb. csak két célra használják: illegális kereskedelem és spekuláció. Ha az utóbbi kiesik, nos, akkor gyorsan össze fog omlani.
---------------------------
���������������������������

Ezzel azt akarod mondani, hogy az illegális kereskedelem nem számít nagy üzletnek?! :-)

Az csak attol fugg, hogy az "early adopter"-ek kozul, akik tobb tiz/szazezer bitcoinnal rendelkeznek hanyan akarnak kiszallni.
Ha sokan akkor zuhanni fog az arfolyam. Ha kevesen/senki, akkor szarnyalni.

--
Live free, or I f'ing kill you.

"Még Alan Greenspan volt FED-elnök is azt mondta a Bloombergnek, hogy a Bitcoin egy hatalmas lufi."

Na nem mintha a dollar nem egy megnagyobb lufi lenne... Vagy meginkabb, leghajo.

A különbség az, hogy ha az utóbbi lufit bárhol felfújod (legyen az az utolsó porfészek a világban), ráismernek és mosolyognak. Örömmel fogadják. A másikkal meg jelenleg félbolond geek-ek egymás közt vehetnek WoW karit.

--
trey @ gépház

Én még mindig nem értem, miért nem jobb üzlet neki használni ezeket a vackokat. Kicsit olyan érzésem van, mint amikor lottószámgenerátor programot árusítanak.

+1
Van egy olyan sejtésem, hogy az áram, amit elhasznál, kb. annyiba kerül, mint amennyit megtermel mostani árfolyamon. Talán picit többet, de előbb-utóbb szerintem csökkenni fog az árfolyam, az energia árak meg emelkedni és máris nem lesz olyan jó bolt. :)

Az energiaárak jelenleg eléggé durván esnek.

Lehet, én már nem foglalkozom vele. Politikai részletekbe meg nem másznék bele. ;)
(amcsiban lefelé megy az áram ára? Mert nemrég valaki, tán épp a bitcoin bányászat kapcsán, arra panaszkodott, hogy odakint horribilis ára van - igaz, nem emlékszem, hogy Amerikából vagy Angliából írt)

EU+efta országokban átlagban 54%-ot esett a villanyáram árra 2009-hez képest. Az az ár amit az erőműnek kell fizetni, amiből többféle van mert más ára van egy atomerőműből származó áramnak ami nem lehet kevesebb vagy több és elég nagy csomagban kell megvenni, megint más árat kell fizetni egy gázturbinás csúcserőműnek ami tudja követni a változó aktuális igényeket. Ezekből számoltak egy súlyozott átlagot ami 54%-ot csökkent. Anglia ha jól tudom külön eset, mert nem része az európai villamoshálózati rendszernek.

USA atlag lakossagi aramszolgaltatas kevesebb mint $0.13/kWh, avagy kevesebb mint 30Ft.

Ha így lenne, senki sem venne :). Feltételezem akik ilyen gépet vesznek azért utána járnak mire költenek el több ezer dollárt. A mostani árfolyamot nézni nem sok értelme vagy egyébként. Már fél éve sem volt nyereséges a GPU mining az akkori árfolyamon, de aki nem hagyta abba (és nem adta el a bitcoinját), az mégis jól járt vele.
Az árfolyam egyébként vagy visszamegy 0-ra, és a bitcoin megszűnik, vagy haladunk tovább az S görbe meredekje felé.

Ezzel csak az a baj, hogy emellett bejött egy nem kicsi hypolás is a bitcoinhoz, hogy "úúú ez mekkora biznisz".

Azt amikor elkezded, akkorra lehet hogy tényleg összeszakad az egész, sőt, több mint valószínű.

1000$ feletti "árfolyam" az úgy meddig képes megtartani saját magát ? (ha valaki tőzsdébe otthon van és egyebek, akkor az kérem válaszoljon :) ).

Mert laikusként kb. annyi jön le, hogy uh, aki anno elkezdte az most sokat keresett. És erre ráugranak sokan, hogy "uh nézd már ez mennyit keresett", elkezdenek beruházni, vadul miningolni, amivel jó ha összekaparnak 1 BTC-t ami ugyan 1000$, de a befektetést ez még nem hozza meg.

Emellett persze ha valaki nagyban gondolkozik és spekulás és rengeteg pénze van, az felvásárol egy rakat ilyen cuccot és kimatekolja, ha ezek pl. 30 napig futnak és bányásznak akkor neki bizony nagy haszna lesz. És mellé rakja a HA szócskát, ha nem esik össze az egész bitcoin biznisz.

De várom a véleményeket :)

Ettől a valóság sokkal vadabb, ami az árfolyam spekulációs jellegét illeti.
Ugye BTC-re még rá lehet fogni, hogy fizetőeszköz, mert nézd, van vagy 1500 vállalkozás, ahol elfogadják, de a klóncoinok esetén nincs ilyen se. Ott ilyen van - és az ilyen népek simán utaznak bitcoinban is. Persze a komoly játékosok nem nyilvánosan tolják (őket nyilván nem is tudnám megtalálni :D), de miért gyűjtögetne valaki több millió bitcoint (és hájpolná a hasznosságát ezerrel), ha nem azért, hogy egy alkalmas pillanatban szélesebb körben elfogadott pénzben mért milliárdosként szálljon ki a buliból?
___
Arany János: Grammatika versben

Akié az a 2,886,650 BTC volt, az most nem keveset kereshetett rajta. Ennyi pénzt én el sem tudnék költeni...

Ezt egyelőre tényleg nem tudja elkölteni. A jelenlegi BTC árfolyamot az összeshez képest elég elenyésző BTC forgalom határozza meg. MtGOX-on azt hiszem nemrég kb 8e BTC volt a kereskedési volumen. Ha elkezdene millió BTC nagyságrendben forgalmazni összeomlana az árfolyam.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nem úgy gondoltam, hogy egyszerre költi el és mindet. Ha most rögtön pénzre vált belőle 50 000-et, már az is több pénz, mint amit a legtöbben egész életünkben összesen keresni fogunk.

Jelenleg már 50e BTC kínálati oldalon megjelenésétől is csúnyán beomlana az árfolyam.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Es a brokerceg is es cseszheted a kifizeteseid.

---
pontscho / fresh!mindworkz

1. Nincs annyi cash-e.
2. Jóval kisebb a kockázata ha eladja, és nem bukik a mégis összeeső árfolyammal.

--
Gábriel Ákos
http://i-logic.hu

mert a cucc majd csak jovo tavasszal lesz meg (ami vagy megterul akkor vagy nem), de ez nekik _most_ 8M$ bevetel

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem az aranyasas a jo biznisz, hanem az aranyasoknak lapatot eladni. :)

A bányászat elsődleges célja a blockchain integritásának megőrzése. Minél jobban elosztott, és minél nagyobb számítási kapacitás áll rendelkezésre, annál erősebb a hálózat. Ha az a néhány gyártó megtartaná magának a hardvert hogy üzemeltesse, a bányászat központosítottá válna, hogy csökkene a bizalom a hálózat iránt (51% attack esélye megnőne). Szóval érdekük is hogy minél többen vegyék. + a tervezés és gyártás tőkeigényén felül még üzemeltetniük is kéne, de ha saját maguk gyengítik a hálózatot, ezáltal a kibányászott BTC értékét.

A lottó hasonlat egyébként találó. Korlátozott javak elosztásának egy fair módja a lottó (lásd green card lottery). Szükség van nagy számú bányászra, akik versengenek a "nyereményért", ezzel erősítve az egész hálózatot.

"(51% attack esélye megnőne)"

Úgy érted, megfelelő kapacitás birtokában be lehetne dönteni a rendszert? Éééérdekes...
___
Arany János: Grammatika versben

-1
Szomorú ilyesmiket olvasni. Az ilyen hozzászólásokból érzékelhető a magyarországi matematikaoktatás csődje.


Normális HUP-ot használok!

Like, úgyhogy magyarázz, kérlek!

Ezen jót derültem! :-D

Engem elsősorban az érdekelne, hogy amikor kettőezerszázakárhányban már nem képződik több btc, ki fog bányászni? Tekintve, hogy már most is mekkora irgalmatlan számítási teljesítményt nyel le ez az egész, gyanítom nem a btc-vel fizetni akaró felhasználók.
Egyébként bányászat nélkül jól gondolom, hogy nem is működne a hálózat?

Állítólag, majd akkor az utalások díjait osztják szét a bányászok között. Mármint, ha „gyorsabban” szeretnél utalni, feldobsz mellé egy összeget a bányászoknak. Jó kérdés, hogy nem fogja-e ez „megölni” a rendszert, mert kis összegeket is horribilis pénzbe kerül majd átutalni.

Egyébként szerintem jól gondolod, bányászat nélkül nem maradna fent.
--
blogom

a bitcoin halozat masszivan vesztseges,
~5mill$-t keresnek naponta, es ~15mill$-t fizetnek az aramszolgaltatoknak:
http://blockchain.info/stats
http://blockchain.info/charts/network-deficit

--
Live free, or I f'ing kill you.

szóval áram szolgáltatónak nagy biznisz :D

ha senki mas nem banyaszik, akkor egy gep is eleg a fenntartasahoz

Hm?

Nem úgy működik, hogy a tranzakciókat „írja alá” a rendszer a bányászott blokkokkal? Bár utóbbiról nem tudom micsoda. Tulajdonképpen mi egy „blokk”? Tehát minden egyes utaláshoz, fizetéshez, stb. kell egynéhány (egy?) blokk, hogy a rendszer azt elfogadja hitelesnek.

Ha holnap nekiállnék csak egy darab ősrégi géppel „bányászni”, s mindenki más leállna a bányászattal (de a pénzforgalom ugyanúgy fent maradna, használnák az emberek, stb.), akkor továbbra is működne a rendszer?
--
blogom

A megoldando problema nem valodi, es nem fugg a tranzakciok szamatol. A nehezsege ugy van beallitva, hogy 10 percenkent oldjon meg egyet a halozat. Ha mindenki kiszallna a banyaszatbol, akkor leesne a nehezseg es egy gep is 10 percenkent oldhatna meg.

És ezzel párhuzamosan, minél több, erősebb gép dolgozik rajta, annál erősebb gép fog kelleni. :) Ez benne a szép.

A sok BTC hívő nem gondolja úgy, hogy kicsit vicces amikor valakik ilyen masinákat árulnak ahelyett, hogy ők bányásznának vele ? Ha elméletileg megéri, akkor nem éri meg eladni őket... De mivel kurvára nem éri meg, mert egy elmebeteg (de jól megalkotott) piramis játék, akadnak hülyék akik ilyet vesznek.

Igen, ez igaz, csak amennyiben a BTC széles körben elterjed, akkor a mostani árfolyam *elképzelhetetlenül* kicsi a majdanihoz képest. Meg persze az is lehet, hogy bukta lesz, de akik ilyen hardvert vesznek, azok az előbbire játszanak.

egy elmebeteg (de jól megalkotott) piramis játék
Mint minden más pénz is. Sőt azok méginkább, mert a mai pénzügyi rendszerek a gazdaság folyamatos exponenciális növekedésére építenek. Ha ez egyszercsak nem tartható, akkor igencsak gyorsan finanszírozhatatlanná válnak az adósságok kezdve rögtön az államok adósságaival.

Eddig még a történelem folyamán tényleges telítődés nem következett be, csak olyan időszakok, amikor a valós teljesítménytől átmenetileg elrugaszkodott a forgalomban lévő pénz és hasonló funkciójú eszközök mennyisége. A nagy gazdasági válságok mind az ezek utáni "korrekciók" tünetei voltak.

A Bitcoin esetén ez a típusú probléma elvileg kizárt, mert véges összmennyiség áll rendelkezésre (a deflációs jellegének viszont szerintem hosszú távon lesznek más jellegű problémái). A Bitcoin akkor tud összeomlani, ha

1) nagy nemzetközi egységben tiltják be a használatát. Még ekkor sem biztos, mert a feketepiac önmagában is eltarthatja, de azért ott is szempont, hogy az illegális pénzek tisztára moshatóak legyenek, ezt pedig a valós pénzre való konverzió hiánya eléggé megnehezíti.
2) és szerintem ez a valószínűbb: valami alapvető hibát találnak a protokollban/ forgalomban lévő kliensekben/hardveres implementációkban, illetve olyan jellegű technikai előrelépés történik, ami a hash ütközés-keresés algoritmikus komplexitását nagyságrendileg lecsökkenti (kvantumszámítógép?)

---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Azért az meglehetősen nagy különbség a többi pénzhez képest, hogy azok mögött ott áll egy jegybank, aki figyeli az értékét. A jelenlegi véges mennyiséget könnyen emelhetik - gondolom, w-n nem láttam hogyan megy ez -, nem tudom ki szabja ezt meg. Eléggé buborék gyanús így a felhajtással kombinálva.
És bizony, mindkét pontod helyes! Kíváncsi vagyok, meddig fog létezni.

Nem lehet novelni. Ha megtennek, akkor az inkompatibilis lenne a meglevo rendszerrel, a valtozasokat a peer-ek nem fogadnak be es ketteszakadna a halozat.

azok mögött ott áll egy jegybank, aki figyeli az értékét
A jegybankok mögött meg ott áll egy kormány.

Még olyan országokban is, ahol (Mo-al ellentétben) komolyan veszik a kormány és jegybank vezetésének szétválasztását, a jegybank végülis valamiféle politikai-eredetű célkitűzést teljesít. (Lásd amerikai pénznyomtatási program - lényegében arra megy ki, hogy a dollár mesterséges gyengítésével a világ többi országa finanszírozza az USA makrokozmikus méreteket öltő államadósságát.)
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Csak ket aprosag:

* Mo-n a kormany (Matolcsy miatt persze csalnak) elvileg nem allhat az MNB mogott, leven egy 2002-es szerzodes alapjan csak az EKB-nak felel.
* Az USA kormanya sem all a FED mogott, leven az egy privat bankokbol allo szervezet, aminek az elso emberet az USA elnoke nevezi ki, de a rahatasa kb. ennyi.

A jegybankok az USA/EU tekinteteben jelenleg egy eleg szuk csoport kezeben vannak.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Persze, ez elméletileg igaz amit leírtál. Csak a megfigyelhető gyakorlat arra enged következtetni, hogy áttételesen mégiscsak van politikai ráhatás. Ha másképp nem, a politika a körülményeket próbálja úgy alakítani, hogy a jegybanknak a közgazdasági racionalitást figyelembe véve muszáj legyen egy adott stratégiai irányba beállnia. Erre nem tudok jobb példát, mint a FED állami eszközvásárlási programja.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

+1
Az árazáson múlik az egész. Igazából egy ilyen gép aranybányának felel meg, amelyiknek a kapacitása exponenciálisan csökken, tehát jól becsülhető, hogy mennyi aranyat lehet kitermelni belőle (az exponenciális csökkenés miatt az energiaáraktól majdnem függetlenül). A BTC jelenlegi, és várható árfolyama alapján nagyjából tudható, hogy ez összesen mennyi pénzt jelent.
Tehát aki 13e $-ért elad egy ilyen gépet, az úgy gondolja, hogy ő kevesebbet keresne vele, ha inkább maga helyezné üzembe.
Aki pedig megveszi, az vagy buta, vagy úgy gondolja, hogy az eladó rosszul becsülte a BTC várható árfolyamát, és a gép a valóságban több $-t fog neki hozni, mint amennyire az eladó számított.

Az is lehet, hogy egy erős gépet akar magának.

Ezekkel a banyaszaton kivul semmit sem lehet csinalni.

A BTC bizonyos ertelemben veszelyt jelent a kozonseges penzekre is, reszben mert "nyomtathato", banyaszhato. Lehetnek olyanok akik csak azert banyasznak most barmi aron, hogy jo pozicioban maradhassanak valamelyik masik piacon.
En igazabol azt nem ertem, miert jon le ennyi cikk a bitcoinrol a mainstream mediaban is mostanaban... Blogog es technikai oldalak nyilvan erdekesnek talaljak, de a hirveres csak a spekulacionak jo, mert rengeteg olyan embert is odavonz, aki semmilyen szinten nem ert a bitcoin technologiajahoz.

na ez az igazi bitcoinbanyaszat :D)

Egy pénzügyi guru véleménye a bitcoinról: http://zsiday.hu/blog/hit-p%C3%A9nzhegyeket-mozgat-meg

Hehe, be akartam linkelni, erre most látom, hogy megtetted.

Puff, eddig bírtam cérnával...
Komolyan erre megy el az emberiség erőforrása? Hogy a semmit kevergessük semmiért? Na ne mááár!!! :(

óóó ez csak egy újabb kis állomás az emberi evolucióban. lesz ez még sokkal sokkal roszabb és mikor kihalunk a rovarok röhöghetnek a markukban "na kellet ezeknek agy, látjátok mire mentek vele"

Elég gyász, hogy erre megy el a megtermelt energia :(

Mer a pénzverde, pénznyomda, páncélos pénzszállító teherautó nem fogyaszt energiát?

Annak van értelme.

itt? "Bányásszuk" a semmit, hogy legyen semmink. Persze sokan elhiszik, hogy ez valami és akkor ér valamit. De szigorúan csak valamit.

aztán ehhez kell hardver (minek?) fizetjük a villanyszámlát (minek?) hogy aztán 2-3 év és eltűnjön a süllyesztőbe.

Közösségi, globális pénz. Én meg még puszilgatom a békákat, hátha hercegnő lesz belőlük...

hagyjuk már.

Amióta 1971-ben összeomlott a Bretton Woods rendszer a dollár/arany rögzített árfolyam megszüntetésével, azóta a pénz alapja a hit.
Ennyiből a dollár vagy a euró sem áll stabilabb lábakon.

Azokról talán picit többen hiszik, hogy egy év múlva is el fogják tudni cserélni ténylegesen hasznos dolgokra.
BTC-ért fizetőeszközként használva alig pár helyen kapsz valamit, a többség szerintem arra játszik, hogy egy pár év/hónap/nap múlva majd drágábban el tudja adni egy még nagyobb bolondnak - normál pénzért.
___
Arany János: Grammatika versben

Pontosan ilyenből lett a dot-com lufi is.

A dollar erejet azota a nyersanyagok dollar alapu elszamolasa es az USA gazdasagi ereje adja. Nem veletlen lett abban a pillanatban Iran elso szamu kozellenseg, ahogy megpedzegettek, h az EU-val inkabb euroban szamolna el az olajert, ahogy Kinaval ezt juanban teszi. Valojaban a kutyat nem erdekli Iran atom kapacitasa.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Finoman megkérdem, hogy a bankszámládra utalt pénz, amit a neten elköltesz, mennyiben különbözik ennél? Fogod valaha a kezedben, nálad van fizikai valóságában?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Az mögött ugyan úgy van fedezet, csak nincs kinyomtatva. De mi van a BTC mögött? Semmi, csak a semmit számoló gépek, amik azért számolják a semmit, hogy kapj egy minimális semmit érte, ami még a villanyszámládat sem fedezi.

Pontosan milyen fedezet van a bankkártyámon található pénz mögött?

Mondjuk az a munka, amit elvégeztél. A gdp egy része. Amit elcserélhetsz valamire.

Például.

Itt pedig az a munka, amit a gép elvégez. Amit elcserélhetsz valamire.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

De milyen munkát végez? Az kinek hasznos.
Jó most hagyjuk, hogy az áramszolgáltatónak, meg a hardver gyártónak. :)

De amúgy mit csinál? Bányászok... omg. Mit? Vasércet? Kiszórja az odd tálcán?

Totál elrugaszkodott ez már a valóságtól. találó a piramis játék megnevezés. Egy nagyon vékony réteg, egy nagyon kicsit meggazdagszik belőle a többi meg pazarolta a kőolajat.

Az adatbányászok mit bányásznak?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Nade végez bármilyen orvosi, vegyészeti, mezőgazdasági, ipari, bármilyen tevékenységet?

Azt is hallod, amit mondok, vagy csak a hangomat?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Próbálom megérteni, hogy mire jó?
Egyelőre semmit nem találtam. Szerinted mire jó?

avagy semmi...
Hiszel benne, hogy er valamit mert neked azt mondtak, hogy er valamit. :)

Tehát a bankszámlámról átutalok a bankszámládra egy összeget, Te pár óra-nap múlva ellenőrzöd a saját egyenlegedet, és örülsz hogy a megbízható bankod jelzi hogy újabb egységeket tudsz átutalni mások számlájára.
A bitcoin ugyanez a következő különbségekkel:
- Azonnal megjelenik az egyenlegeden a pénz (~10 perc múlva el is költheted)
- Nem kell megbízni a bankodban, senkiben (*, **)
- Nem valószínű hogy sok helyen el tudod cserélni kenyérre

* Ha kereskedő vagy és hitelkártyával fizetnek neked, pár hétig még aggódhatsz a chargeback miatt. Ja, ha kereskedő vagy, elég nagynak kell lenned ahhoz hogy hitelkártyát elfogadj a díjak miatt.
** Ciprus 2013, magyar nyugdíjak...

A bitcoin csak egy technológia, ami ugyanazt csinálja mint a bankok mögött álló több évtizedes (-> borzalmasan elavult) technológiák.

Ha bankban tarolod a penzt, akkor a bank kiadhadja hitelre a penzt es a hitelszerzodes a fedezet arra, hogy valaki termelni fog valami ertekeset akkor, amikor te majd el akarod kolteni a penzt. Reszben emiatt hasonlo a hosszu lejaratu kolcsonok (pl a lakashitel) futamideje, mint amennyit egy atlagos ember kepes munkaval tolteni. Kell egy hosszu lejaratu hitelszerzodes ahhoz, hogy a nyugdijpenztar tudjon fizetni 30 ev mulva.

"Ha bankban tarolod a penzt, akkor a bank kiadhadja hitelre a penzt"
Aha... nem :) A bankok tobb penzt adhatnak ki hitelbe mint amennyi naluk letetben van es nem a te penzedet adjak ki hitelbe. El vagy tevedve.

1:9 :)

Danke schön

Volt, valamikor régen... :c

+1

Szemfényvesztés.

Gyerekek! A semmi munkából semmi se lesz. 0.0001% a kivétel, de azokat is el lehet legalább erkölcsileg ítélni.

Lásd fent, ki beszél itt „semmi munkáról”?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Akkor itt is megkérdem: milyen hasznos munkát végez?
Mert pl ott a rendszer, amikor a géped szabadidejében orvosi vagy vegyi számításokat végez (nem ugrik be a neve)
De ez tök öncélú!

Ez meg titkosítási számításokat végez. Mindegyik öncélú, vagy egyik sem.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

De mit titkosít? A saját adatain kívül? Tehát akkor cisnálunk egy csomó adatot, majd titkosítjuk és utána visszafejtjük... oké.

Tök értelmes.

Továbbra sem értem.

kezdesnek mondjuk ez a doksi is megteszi...

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Itt tartok, és ez szöget ütött a fejemben:

"A rendszer mindaddig teljesen biztonságos, amíg abban a tisztességes csomópontok összesen nagyobb számítókapacitást képviselnek, mint bármely támadó saját irányítása alá vont, összehangoltan dolgozó csomópontjai."

És mi a helyzet a botnetekkel? Nem lehetséges, hogy összehangolt célzott támadással pont ezt akarnák valakik megtámadni? Jelzem sem a pénzbányászó, sem a botnet hálózatok számítási kapacitásáról nincs még csak nagyságrendi elképzelésem se.

ha jol latom jelenleg 6 252 658 GH a halozat teljesitmenye, tehat ha valaki tamadast akar csinalni akkor kb ~2084 darab a cimben levo gepet kell munkaba allitania, ugyakkor a halozat teljesitmenye ~1.5 havonta duplazodik epp.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Mar reg nem lehetne "normal" gepekkel ezt megcsinalni. A teljesitmeny nagyreszet ehhez hasonlo, kifejezetten erre a feladatra fejlesztett eszkozok adjak, korabban GPU-ktol szarmazott.
Raadasul az 51%-os tamadassal sem lehet sokra menni. Uj penzt akkor sem lehetne letrehozni, csupan tobbszor elkolteni a meglevot, mivel a tamado vissza tudna vonni a tranzakcioit.

Ha jol ertem, akkor a banyasz gep tranzakciokat hitelesit, amit a rendszer bitcoinnal jutalmaz.

Igenis meg nem is. A banyaszat szukseges a halozat mukodesehez, de mindegy, hogy egy vagy sok millio gep banyaszik. A kiosztott bitcoin mennyiseg sem fugg a tranzakciok szamatol. A banyaszat az egyetlen mod arra, hogy uj bitcoin johessen letre, es a banyaszhato bitcoin mennyiseg is veges.

> es a banyaszhato bitcoin mennyiseg is veges.
Ez biztos?

21 millió a limit.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Igen.

Jó, kezdjük azzal, hogy láthatóan fogalmad sincs, miről szól a bitcoin. A bitcoin kb. olyan, mint
a gyémánt, csak itt pontosan tudott, hogy mennyi lehet belőle (21 millió), nincs
olyan, hogy felfedeznek egy újabb lelőhelyet :) Ezt lehet "bányászni" azaz számítási kapacitással újat létrehozni. Az, hogy a bitcoin-t mennyire fogadják el fizetőeszköznek, az az emberektől függ, ha vannak emberek, akik ezt elfogadják, akkor értéket képvisel, ha nincs senki, akkor meg nem. Ugyanilyen a gyémánt is, csak azért képvisel értéket, mert az emberek úgy gondolják, hogy értékes, valójában csak egy szép kő. Megenni nem lehet. Mivel nincs senki, aki bekorlátozza az árfolyamát, ezért teljesen az emberektől függ, hogy ők mennyi valós pénzt hajlandóak egy bitcoin-ért adni. Innentől kezdve viszont teljesen úgy működik, mint egy tőzsde.

Nagy igazság leledzik ebben.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ha továbbvisszük a logikát, igazából a nők tehetnek mindenről mert nekik kell a sok csillogó bizbaz és addig rágják szerencsétlen férfiak fülét, amíg azok valahogy megszerzik... :DDDD

Jó kezdjük azzal, hogy a másik lehülyézése nem érv, és sehová se vezet.

A többi nem érdekel.

Mondjuk ettől függetlenül nekem is az jön le, hogy lövésed sincs a témáról, de azért…

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Homokozó...

Az én apukámnak meg CSÉBje van! :-P

Az enyémnek meg bitkojnya.

Ha jól sejtem, nem tudod, mire céloztam. :D

Azt írtam, hogy fogalmad sincs róla, nem azt, hogy hülye vagy. Olvasd el, hogy mit írtál, utána olvasd el, hogy valóban miről szól a bitcoin, utána
visszatérhetünk a vitára. Azzal, hogy te felépítesz magadban egy képet, hogy mi a bitcoin, aztán jól megmondod, hogy az hibás kép miért rossz, nincs
értelme vitatkozni..

Azt írtam, hogy fogalmad sincs róla, nem azt, hogy hülye vagy. Olvasd el, hogy mit írtál, utána olvasd el, hogy valóban miről szól a bitcoin, utána
visszatérhetünk a vitára. Azzal, hogy te felépítesz magadban egy képet, hogy mi a bitcoin, aztán jól megmondod, hogy az hibás kép miért rossz, nincs
értelme vitatkozni..

Ti meg álomvilágban éltek.

Ez egy igazán konstruktív vélemény volt, köszönjük, Emese...

Egy többmillió node-ból álló hálózat egyhangúlag igazolja, hogy az amit sajátodnak tartasz, az valóban a tiéd. Most ehhez szükség van egy harmadik félre, ami szintén számításokat végez ehhez, felhőkarcolókat üzemeltet, emberek tízezreit alkalmazza, akik bejárnak dolgozni minden nap, légkondi hűti a tarkójukat 8 órán keresztül. A bankok hasznos munkát végeznek? Ha minden jól megy, ugyanolyan versenyre lesznek kényszerítve, mint amilyenre Microsoft volt a 2000-es évek elején. Nem egészen úgy alakult a server operációs rendszerek piaca, ahogy remélték. Volt aki nem harcolt a változás ellen, hanem az élére állt. Lett OSX, iAkármi.
Most komolyan b+, tényleg nem?...

[a vége szerkesztve, félreérthető lett]

Igen, csak a különbség az, hogy ha a dollárárfolyam zuhan 30%-ot egy nap alatt, akkor a hűtött tarkós aktatologatók idegbajt kapnak, ha a BTC, akkor mindenki megvonja a vállát, és röhög egy jót. Vagy sír, mert 30%-kal kevesebbet ér a pénze.

Pontosítok, ha egy nap alatt 30%-ot esne a dollár az azt jelentené, hogy bedőlt egy komplett ország teljes gazdasága.

Ja :-/
Nekem ugyanez a kategória az ultragyors tőzsdei kereskedés, illetve a pénzzel kereskedés. Emlékeim szerint nem is olyan régen még BTK-s tétel volt a tisztességtelen haszon és az értékteremtés nélküli haszonszerzés...

Azon gondolkozok, mi lenne ha csak a World Community Grid körül lenne akkora számítási teljesítmény mint ami a BTC mögött van...

Csak érdekességképpen, én a cpuminer programmal kísérletezek mostanában. Előre lelövöm a poént, teljesen életképtelen dolog ezzel pénzt keresni. Célhardver kell és GH/s körüli sebesség. A bányászat lényege speciális blokkok előállítása, melyek SHA256 hash-e megfelelő számú nullát tartalmaz.

A következő eszközökön próbáltam ki:
AMD Athlon XP 2500, algo: c --> kb. 650 KH/s.
Intel(R) Core(TM) i5-3320M CPU @ 2.60GHz, algo: 4way (SSE) --> kb. 1550 KH/s magonként (2 vagy 3 magon futtatom).
Freescale iMX53 (Cortex A8@1GHz), algo: c --> kb. 160 KH/s.

Az i5-ösön már kb. 60 órája megy, és még egy büdös petákot nem kaptam. Ha nem lenne ingyen (nekem) az áram, akkor nem is foglalkoznék vele. Így is csak addig csinálom, míg az első 0.00000001 BTC-t megszerzem :D

Mert nem gpu-val csinálod vagy bármi mással ami nem cpu.

GPU-val sem lehet mar gazdasagosan banyaszni.

A bitcoin skálázhatóságáról mit gondoltok?
A múltkor próbaképpen felraktam az ubuntus btc kliens az alap repóból, de már amikor 4 gigát is meghaladta a blockchain, amit kötelező letölteni, abbahagytam. Nehogy már tárolnom kelljen a valaha megtörtént összes tranzakciót... Mi lesz ha mindenki el kezdi használni a btc-t és már 1 terát is meghaladja a blockchain? Meg már akármilyen lassú net sem lesz elég ahhoz, hogy szinkronban maradjon a dolog.
Pláne ha valaki elkezdi spamelni a blockchaint rengeteg 0.00000001-es tranzakcióval oda-vissza százezer saját wallet között.

A .bitcoin könyvtár nálam most 24G. A hálózat áteresztőképessége, ha jól emlékszem, nagyjából 7 tranzakció másodpercenként. Ez elég nagy gond, és erősen gondolkodnak is a dolgon, de érthető módon elég konzervatívak a fejlesztők.

BTW az elég egyértelmű, hogy a bitcoin csak úgy lesz életképes, hogy itt is kialakulnak a "bankok", azok a csomópontok, amik képesek ilyen mennyiségű adat kezelésére. A különbség a hagyományos bankokhoz képest az, hogy a blockchain nyilvános, és bárki beszálhat ha rendelkezik megfelelő eszközökkel.
A skálázhatóság másik iránya az altcoinok használata. Van már most több mint 100 alternatíva (litecoin, quark, stb). Az openstransactions.org egy másik érdekes kezdeményezés.

Az alternatívák nem gyengítik a Bitcoint? Milyen kapcsolatban vannak a Bitcoinnal?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ez most egy botnet?

nem

ez egy ingyenes adatbazis SHA256 hashekrol :)

Igen ezen már én is gondolkodtam, hogy ekkora irdatlan számítási kapacitást kizárt hogy a semmi maaszírozására építenék. Asszem rátapintottál a lényegre :-D

es lehet erte BTC-vel fizetni:) erdekelne, csak lusta vagyok, hogy aki bitcoinnal fizet erte, az visszanyeri-e a keszuleke arat valaha

Nameg nem is lehet kiszamolni... :)

Még a jelenlegi árfolyamon is szupermenő, szerintem örülnél, ha lenne belőle egy kisebb adag. Az árfolyam meg mozog, ez ilyen. Ebből még bármi lehet: akár el is bukhat, akár meg is állapodhat valahol.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Persze. Meg vágyom a lottó 5-ösre, meg pilótajátékban az első szinteken lenni a lebukás veszélye nélkül, meg ... Meg a lónak a... Dolgozni kell, értéket teremteni, és abból megélni.
Azért befektetni olyan dologba ami 30%-ot zuhan egyetlen "apró" hírre lássuk be kockázatos = lufi. Aki erre élvez, ám legyen, csak utána ne mutogasson senki ilyen fostalicska termékekre hogy gazdasági válság van, mert valaki épp nagyban játszotta meg és a rövidebbet húzta.

Nem gondolnám apró hírnek és szerintem mindegyik valuta sokat zuhant volna ebben a helyzetben. Nyilván egyetértek azzal, hogy dolgozni kell és értéket teremteni, de azokat sem szólom le, akik ilyenben látják a sikerük kulcsát. Talán mert igyekszem többféle szempont szerint megérteni a helyzetet.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Én megértő vagyok. És mérnök. Tisztában vagyok a megmaradási törvényekkel. Ha valaki valós gazdasági tevékenység nélkül ér el hasznot, az a pénz bizony valahonnan hiányozni fog. Talán pont a gazdaságból, mint pl. a bankok nyeresége. Nem irigy vagyok arra aki munka nélkül gazdag lett, hanem örülnék, ha mindenki megértené, hogy ez bizony káros a többiekre nézve. A szerencsejáték, a forex, a luficégek részvényeivel kereskedés nem más, mint a vagyon random újraelosztása tudatos sápszedéssel (azaz van aki nem random módon nyer a rendszeren). Ugyanide tartozik a lopás is, csak az épp jelenleg törvénytelen. De csak mert nem lehet megadóztatni. Az összes ilyen rendszer arról szól, hogy van néhány pozitív példa, ami bevonzza a tömegeket, majd 1-2 kiválasztott szerencsés (a leendő pozitív példa) kap a tömegek igényeihez képest komoly méretű lóvét, miközben a többi beszálló csak összedobta a kiválasztottak nyereményét és a rendszert üzemeltető szervezet busás hasznát.

Ha én valamit Bitcoinért adok el, azzal gazdasági tevékenység nélkül érek el hasznot? Ha a gépem erőforrásait Bitcoin-bányászatra használom, akkor is?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Majdnem. Ott az egyik sikersztoris pizzás esete.
Vett alapanyagot X összegért. Eladta a kész pizzát 2X-ért, vagy ennek megfelelő Bitcoin-ért. Mivel a környékén sem volt más aki elfogadott bitcoint, így ő igazából bukott X-et minden így fizetett pizzán. De mivel nagyon kevesen voltak akik így fizettek, így a játék kedvéért ennyi kockázat belefért (ugye az olcsó lottószelvény esete). Majd a kockázatkedvelő nagyok (a bitcoin esetében ideértve a maffiát is) felkapták a témát, így a bitcoin árfolyama irreális mértékben megugrott.
Nem tudsz érte venni semmi értelmeset jelenleg, csak ha egy olyan aki bízik abban hogy a pilótajátéknak még az elején vagyunk, beváltja neked pénzre vagy megfogható értékre.
És ugye elértük azt a pontot, hogy a nagyok belelapátoltak annyi pénzt, hogy érdekes legyen, kicsit felfújták körülötte a hype-ot (kísértetiesen hasonlít a csapból is folyó iforex reklámokra) hogy minél többen szálljanak be a buliba, mert így a sok kispénzű szerencsevadász nagy számossága miatt exponenciálisan növeli a kezdetben beszálló nagyok által kivehető összeget. Mint a pizzás esete is mutatja, ez nem azt jelenti, hogy a kicsik tuti megszívják. Az nem lenne jó, mert akkor senki nem lenne olyan hülye hogy beszálljon. Kell akit lehet mutogatni. De mint a lottónyertesk, elenyésző számban vannak, és senki nem számol azzal, hogy például a szerencsejáték rt kb ehy heti bevételét adja ki a nyereményre miközben ugye nem egy hétig halmozódik a bevétel. Itt ugyanaz a helyzet.

Ne erőlködj, nem akarják megérteni. Még 2 hsz és te is megkapod, hogy fingod sincs róla.

Nekem egyre világosabb, hogy az egész spekulációs céllal jött létre. Nincs itt forradalom kérem...

Ha annyira alternatív pénzt akartak, minek árfolyam? Dollárban? Hm... Áh nem, biztos nem csak nyerészkedni akartak rajta páran. :)

A bitcoin nem szerencsejáték, és nem forex...

Kezdjük mondjuk ennek az átolvasásával, és utána folytathatjuk...

http://bitcoin.hu/?page_id=1108

Done.

Bányászni nem kisember fog, mert már most irreálisan nagy számítási kapacitás kell hozzá, ami gyorsan avul, azaz TALÁN csak akkor éri meg ha az indító cikkben szereplőhöz hasonló célhardverrel csinálod, máskülönben negatív a BC-d az áramszámla miatt. Tehát a kockáztató kisember vesz pénzért = forex. Szerencsejáték, mert ha jókor raksz bele kis pénzt, nagy pénzed lesz. Piramisjáték, mert az idő előrehaladtával az új beszállók egyre kisebb eséllyel és egyre kisebb mértékben jutnak nyereséghez. És ez mind alátámasztató akár a belinkelt cikkeddel is.

Csak egy pár példa:
1.
"A bitcoin-bányászat pazarlás és környezetszennyező.-> Nem jobban, mint az aranybányászat" Az arany fontos nyersanyag az iparban, sajnos szükségünk van rá. Az elkészült bitcoin-ok esetleg szivárványtábla alapnak jók, tényleges hasznuk az emberiség számára 0.

2.
"a Bitcoinnak nem is célja a “méltányosság”, mivel ez amúgyis kivitelezhetetlen lenne." Hát ööö... Szerintem ehhez nem kell magyarázat.

3.
"A kvantumszámítógépek feltörhetik a Bitcoin védelmét. -> Tény, azonban kvantumszámítógépek egyelőre nem léteznek és jó eséllyel nem is fognak létezni még egy darabig." vs. "In 2010 Lockheed Martin purchased serial number 1, completing the historic world's first sale of a commercial quantum computer."
Lockheed
Egyéb cikkek a gyártónál

Az alapelv, hogy legyen egy független, decentralizált, közösségi fizetőeszköz, tetszik. De a bitcoin a legjobb példa arra, hogy ha egy kicsit is "munka nélkül is lehet rajta keresni" szaga lesz valaminek, akkor abba beszállnak a hagyományos nagyok, innentől ugyanazok állnak mögötte mint a hagyományos pénz mögött és ugyanúgy a spekuláció viszi le és fel azaz a kishalak szemszögéből szerencsejáték, míg a nagyhalaknak piramisjáték.

Kapcsolódó cikk: http://www.portfolio.hu/vallalatok/felgyorsult_a_vilag_bitcoinert_mar_teslat_lehet_vasarolni.192679.html

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ő pont egy nagyhal. Nem tudom mennyi a haszon egy tesla modellen, de ha jól tippelek zsíros falat, azaz kb 50%. A meglévő bitcoin-ok komoly százaléka kerül(ne) hozzá akár egyetlen tesla eladásával, miközben neki csak az árfolyam felébe került, és a cég értékét/vagyonát tekintve játszópénz.

A gond szerintem az, hogy keveredik a bitcoin mint technológia, a bitcoin mint fizetőeszköz, és a bitcoin, mint befektetés.

A bitcoin mint technológia teljesen rendben van, kiválóan megmagyarázzák, miért jobb, mint az átlag államokban használt pénz.

A bitcoin mint befektetés, nos ez pont olyan, mintha mondjuk gyémántba fektetnénk, ami mögött egyes egyedül az van, hogy az ember értékesnek tartja. Ha aztán becsapódna egy meteorit egycsillió tonna gyémánttal, onnantól kezdve értéktelen lenne. Mint fentebb írtam, megenni nem lehet. Aranynál kicsit más a helyzet, de valójában a kitermelt aranynak csak egy kis részét használják fel az iparban. Ha csak ez lenne, akkor az arany a mostani ár 100-adát sem érné.

Forex: hogy mások kedvéért is, ez a deviza adás-vétel. Mint ilyen, teljesen legális, törvényes, és rendben van. Itt a pénzedet befekteted egy külföldi állam valutájába, abba reménykedve, hogy a sajátod ahhoz képest gyengülni fog, magyarul az adott pénznemért többet fogsz kapni. Amikor devizát veszel, pont erre játszol, csak itt nagyobbak a kiugrások. De amíg lehet vele fizetni, addig van értelme, pont úgy működik mint a normális pénz. Emlékezzünk arra a képre, amikor söpörték az utcán a pénzt.

Szerencsejáték: a tőzsde is olyan, sőt, lényegében bármilyen termék elkészítése ilyen. Ha kivetem a búzát, az is szerencsejáték, mert az időjárástól függ, hogy van-e mit enni, vagy nem.

Piramisjáték: ezt egyáltalán nem értem. Definíció szerint: "A pilótajáték vagy piramisjáték olyan nem fenntartható hierarchikus pénzügyi hálózat, amelybe az újonnan belépett emberek belépési díját a korábbi tagok, a „piramisban” felette elhelyezkedő személyek kapják meg."

Namost, attól, hogy az újonnan beszálló egyre kisebb mértékben jut nyereséghez, ezt úgy hívják, hogy piac. Ha van egy piacod, amit lefed 100 cég a termékeivel, akkor a 101-edik belépő már jóval kisebb eséllyel fog tudni nyereséghez jutni.

"A bitcoin mint technológia teljesen rendben van, kiválóan megmagyarázzák, miért jobb, mint az átlag államokban használt pénz."

most akkor technológia, vagy pénz? Még te is kevered, ne várd a másiktól, hogy korrekten beszéljen.

Linux az kernel vagy oprendszer? A bitcoin egy technológia, amibe sokan fektettek be, ezért felment az ára. Volt dotcom lufi is pár éve, mégis van szélessávú internetünk. Pedig a dotcom lufi kipukkanása előtt mindenki a részvényeseket irigyelte, utána sajnálta. A technológia maradt, fejlődött, és volt akik jól jártak.
Szóval, melyikkel akadt problémád: a technológiával vagy azzal, hogy látszólag most sokaknak nagyon sok pénze lett a semmiből?

Ahogy utánaolvastam, mindkettő.
Egyre kevésbé értem, amit olvastam róla, annak alapján egyre kevésbé érdekel az egész.
És igen, van benne valami, hogy nyerészkedési céllal találták ki.