Szabad szoftver és Linux bevezető képzés 6x6 órában

 ( atya | 2013. november 29., péntek - 9:03 )

Az ESz2K2 6x6 órás átfogó Linux és szabad szoftver képzési videókat tett elérhetővé. Az anyagok szabadon elérhetőek mindenki számára. A pontos tematika és a videók a képzés honlapjáról elérhetőek. Minden napon elhangzott hat órányi előadáshoz tartozik egy kazal gyakorlati feladat, melyeken keresztül az adott napi anyagot be lehet gyakorolni. Ezek az anyagok, az előadások diasorozatai és kiegészítői az központ által üzemeltetett Ilias rendszerből tölthetők le.

A videókon a központ két mérnöke, Zahemszky Gábor (Zahy) és Mátó Péter (atya) tart oktatást néhány hazai közintézmény rendszergazdáinak, de úgy gondoltuk, hogy ez másoknak is a hasznára válhat. Ezt a képzést remekül ki fogják majd egészíteni az év végén megjelenő, rendszergazdáknak szóló könyveink. Mikor majd ezek elérhetővé válnak, arról is adunk majd hírt itt.

A videó rögzítését házi eszközökkel csináltuk, sajnos a fehéregyensúlyon és a kontraszton néha ez meg is látszik :(. De ez semmit nem von le az anyag szakmai értékéből, legközelebb profibbak leszünk :D. Ezúton köszönjük Kéménczy Kálmánnak a kamerát (a kamera király volt, nem ő a hibás).

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

De hol vannak a trollok? Nem lehet belekötni? :P

Vagy nem csak trey unja már a politikát? :D

Hogy jön ide a politika (és annak unása)?

Úgy, hogy szerepel a linkben a kormány szó, amire általában automatikusan ugranak a politikai trollok.

Sokszor úgy érezem magam ezen az oldalon, mintha a egy másik oldalen lennék, csak képek nélkül, és más háttérszínnel...
Amúgy nekem tetszik az előadás (módja/tartalma/stb), csak így tovább! :)

(NagyiTroll) <---- Tessék ez még kötni is tud :D

szerk.

[ felratkozás ]

Hány könyv készül? Egyszerre fog mindegyik megjelenni?

Kettő készül és egyszerre fognak megjelenni. Nagyjából karácsonyra.

Arról tudtok valamit mondani, hogy mennyit késnek ezek a könyvek? Esetleg valami teljesen megtorpedózta volna a megjelenést?
Pont egy hónappal vagyunk 2013 karácsonya után.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nincs semmi torpedó, puszta idő szűke. Kérem legyetek türelemmel, az rózsát terem. A videók vágása is előttünk áll még. Plusz a videón kockánként Zahyra kell photoshop-olni egy inget is. :D

Köszönöm! Ez az anyag nagyon jól jön nekem, mivel éppen a szakdolgozatom készítem. Kár, hogy az ilyen "művek" nem hivatkozhatóak.

Hamarosan lesznek könyvek erről a témáról ISBN számmal, arra majd tudsz hivatkozni. Egyébként szerintem URL-t is lehet hivatkozni, csak meg kell adni az időpontot is és jobb, ha lemented és DVD-n mellékeled. Ez persze az előadás videókkal nem fog menni. De majd a vágás után azt tervezzük, hogy örökké fenn lesz a weben, szóval lehet majd nyugodt szívvel hivatkozni is.

Köszönet a megosztásért! Belenéztem, hatalmasan jó! :)

köszi megnézem

frissítés:
Az első napon túl vagyok...

Szerintem aki hup tag és halott a linuxokról nyugodtan kihagyhatja. Tudom kezdő win opertoroknak szól... de akkor is. Szerintem nekik is felesleges.

Szerintem pl: valami hasonlót kellene nyújtani mint a http://www.linuxakademia.com -on.

Igazából csak kérdések merülnek fel bennem:

Miért nem látszik a tábla egésze a videón?
Miért nem szól semmiről az első nap? (Linux szellemiség, történet max 1 órában...elég)
Miért nem látszik a profizmus nyoma sem az előadásban?

Félre értés ne essék, messze nem tudok annyit amennyit az előadó tud, és képvisel, de ezt nem így kell csinálni (fentebb említettem hogyan). Nem neki, hanem annak adnék egy 1-es leülhetsz aki erre ilyen formában rábólintott, engedte kivitelezni.
Ugyanezekből a lehetőségekből sokkal színvonalasabb, hasznosabb, és kedvcsinálóbb első napot lehetett volna készíteni.

Ennek ellenére örülök, hogy létrejött és végig fogom nézni, mert szeretek tanulni másoktól:)

Hamar megnéztél hat órányi videót :P (Egyébként először négy perc volt a két hozzászólásod között, csak beleszerkesztettél, szóval gratulálok, kérem én is az időgépedet!)

1. Olvasd el a hírt, értelmezzed! Ez még nem a vágott verzió, de ott vannak a diák a fenti linken.
2. Nem fogunk nyakkendőt venni egy oktatásra. Akkor se, ha a konkurencia selyem öltönyben tartja a saját oktatásait. Ennek az oktatásnak nem az a célja, hogy meggyőzzön valakit, hogy a szabad szoftverek jók. Az oktatás azoknak szól, akiknek meg _kell_ tanulniuk ezt az anyagot.

Igen az első hozzászólásom frissítéseként írtam először, majd meggondoltam magam és inkább saját hozzászólásomra válaszkánt írtam.

A diákat megtaláltam:) köszi!

Manapság nem csak a tartalom, hanem a körítés is fontos, felületes emberek ezek alapján is döntenek. De nem feltétlenül kell felületesnek lenni, egyszerűen csak kell egy minimális szép érzék.

Kinek szól ez az előadás? Ha nem a szabad szoftverek népszerűsítéséről állami szinten?

Csak azért kérdezem, mert pl: a VeszprémiMÁK nem fogadja el az odf, odt állományokat:), vagy másik helyen mondom nyomtassuk ki gyorsan, van LOffice? Erre járási rendszergazda: Leszedtem azt a szart már az összes gépről...

Úgy vélem ebben az esetben nem csak megtanítani kell hanem népszerűsíteni megszerettetni is lenne a feladat.

>nem csak megtanítani kell hanem népszerűsíteni megszerettetni is lenne a feladat
De így akkor hogyan fognak olajozó valutát eltenni a fejesek? Ha a Micro$oft termékek megvásárlása helyett a pénzt az alkalmazottak* képzésére fordítanák, akkor nem csurranna-cseppenne annyi, ugye... (az már más kérdés, hogy nem vándorolna ki a hitelpénz sem külföldre)

__________ ___ __ _
* a vezérigazgató is ide sorolandó

Mielőtt szerkesztetted volna, az látszott, hogy 13:49-kor beírtad, hogy megnézed, majd 13:53-kor (azaz 4 perc múlva) már túl voltál 6 órányi videó megnézésén.
Meg csomó egyéb kérdést is feltettél, amiket aztán kitöröltél. Hát ez van. Ja, én pólóban szeretek dolgozni.
Jelzem nem értem a felvetést, hogy miért nem szól semmiről az első nap. Határozottan olyan emlékeim vannak, hogy miután lement egy kb fél-egy órás (sokak számára öntömjénezésnek minősülő dolog), volt virtuális környezetben telepítés, ami közben bizonyos alapvető információk elhangzottak. Aztán miután lement a telepítés, akkor jöttek további alapvető információk. Olyan infók, amik neked nyilván a kisujjadban vannak, de az előadáson ott levők legalább 3/4-e számára ismeretlen volt. Ezt a szemükön lehetett látni. Most akkor ezeket lépjem át?
No mindegy. Szerintem sem volt jó az első nap, sokat mozogtam, ráadásul rosszul mértem fel, hogy mennyi idő lesz és ráadásul még pólóban is voltam.

Szerk: kérlek írd le, szerinted a profizmus ismérveit.

Szerintem prezentációhoz érdemes úgy felöltözni, mint egy állásinterjúra, vagy tárgyalásra, de ez a személyes véleményem.

Igen volt pár plussz kérdés is, de nem szeretek flamelni, így inkább puhítottam a hozzászólásomon.

Az öntömjénezéssel nem az a baj hogy van, valahova kötelező, de te egy személyben vagy annak az új rendszernek az arca, amit bevezetsz. Tehát ha a közönséget az elején már megrémíted azzal hogy milyen nagy a tudáskülönbség, ezzel nem feltétlenül segíted elő az oldott hangulatot.

Ne semmiképpen ne lépd át, de én ezt HF-nek kiadtam volna:) Egy dia kíséretével. Szerintem mindenki tudta volna teljesíteni, és a saját maga által megoldott probléma, jelen esetben egy windowsos VBox telepítése meghozza a kedvet a további ismerkedéshez.

Másik ami érdekes: akik régi motorosok, azok irc, illetve levlista. Akik fiatalabbak inkább wikire, fórumokra keresnek a dokumentációk mellett. Én nem veszem rossz néven ha valaki nem irc-zik:) Én is megvagyok nélküle.

Ha nem is a profizmus ismérvei, de nekem ezekkel volt bajom:
-nem elég tömör
-objektív hozzáállás egyéb rendszerekhez (mivel egy rendszer sem jó mindenre, megvan mindennek a megadott helye)
-figyelem felkeltése, fenntartása
-amit te is említettél dia szerinti időbeosztás, fontossági súlyok megtartása

Oka van annak, hogy regisztráció nélkül nem elérhetőek a CC-BY-SA licencű videók?
Youtubet nem szeretitek? :)

Igen van, jelenleg ezek max szerkezetkésznek minősülnek. Majd ha egyszer sok pénzem lesz, ja nem sok időnk, akkor lesz "rendes" elérés.

Próbáltam küldeni egy e-mailt, de küldés közben leszakadtam a routerről, nem tudom, elment-e...

A videók a Youtube-on vannak és a weblapunkról elérhetők egy kattintással. A segédanyagok vannak az Ilias-ban, de mikor lesz majd időnk, akkor mindent elérhetővé teszünk a lapról. Most még sok fontosabb dolgunk van, talán nem olyan nagy tragédia egy Ilias reg.

Jól érzékelhető az előadó stílusán az évtizednyi kemény flamelés hatása. :)


Normális HUP-ot használok!

Több évtizednyi, ha már itt tartunk. Mesélj. Szoktam mondani másoknak nem tetsző dolgokat, de vállalhatatlant igyekszem elkerülni.

Sajnos access denied a honlap
( mi történt Atya)

Milyen weblap? Nekem működik minden...