Lausanne nyílt forrású desktop tesztprojektet indít

Címkék

Svájc negyedik legnagyobb városa, Lausanne azt fontolgatja, hogy nyílt forrású szoftvereket futtató desktop PC-kre vált. November 14-én jelentette be a város, hogy eljött az ideje annak, hogy megvizsgálják egy migráció lehetőségét, ezért egy ötgépes tesztprojektet indítanak. A város szerint a nyílt forrású és szabad szoftverek egyre kiforrottabbak, felhasználóbarátak és egyre kompatibilisek más környezetekkel.

A város tisztában van azzal, hogy desktop gépeken a nyílt forrású szoftverekre váltás nem egyszerű feladat. Ezen a területen egy bizonyos proprietary gyártó (Microsoft) rendszerei uralkodnak, amelyekhez számos üzleti alkalmazás szorosan kötődik és ez hátráltatja az efféle migrációkat.

Lausanne arra is figyelmeztet, hogy Münchennek egy évtized kell ahhoz, hogy nyílt forrású desktopokra váltson, illetve arra, hogy az egyik svájci kantonnak, Solothurn-nek beletört a bicskája egy ilyen migrációba.

A részletek itt.

Hozzászólások

"nyílt forrású szoftvereket futtató desktop PC-k"
Milyen oprendszerek is jöhetnek szóba?
Valamilyen Linux, valamilyen BSD, Hurd, Minix, ???
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Leírva nincs, csak tippelni lehet.

The city has asked the Swiss IT service provider Why Computing to supply support for five open source workstations. [...] Why Computing was founded by François Marthaler, a former councillor for the canton of Waadt(Vaud), responsible for IT. This summer the firm launched an online-store for Linux desktop PCs, aiming to extend the life span of PCs and laptops by installing Ubuntu Linux.

--
trey @ gépház

Egy komoly gyártó hiányzik itt a Gnu Linux mögül. Ha egy város úgy dönt, hogy Macintoshokra vált Windows PC-ről akkor jóval egyszerűbb a történet. Nem kell sokat kísérleteznie egy városnak aminek nem az informatika a fő profilja. Az Apple első kézből tud tanácsokat adni és a migráció lebonyolításában is segítséget tud nyújtani.
Gnu Linuxnál ma sincs ilyen ha desktopról van szó. Ez azért is különös, mert ha Linux szerverről van szó akkor már van gyártó több is, kulcsra kész linuxos szervergépekkel.

Supportot igen, de gépet már nem. Így számtalan problémával helyben kellene megküzdeni, amihez az önkormányzatoknál sajnos nincs meg a szükséges kompetencia. A müncheni 12 éves migrálás is már-már komikusan hosszú idő.
Közben a Google aki desktop gépeket egyelőre még nem de komplett szolgáltatást már kínál egy év alatt megoldotta egy amerikai város migrálását Windows+officeról a saját felhő platformjára.

Az olyan cseberből-vederbe dolog lenne. Szinte biztos vagyok benne, hogy a plusz munka, a dolgozók átképzése, a bénázásból eredő esetleges károk sokkal többe kerülnek, mint megvenni az MS licenceket a következő 30 évre.
Az egyetlen ok szvsz, amiért ilyesmit érdemes végigvinni, az a függetlenedés lehetősége.

Milyen átképzés?! Aki 2013-ban nem képes átülni Windows gép mellől egy Macintoshoz vagy Gnu Linux desktophoz arra nem szabad pazarolni az adófizetők pénzét. Driver problémáknak ugyanakkor nem szabad lenniük, mert ezek megoldása már valóban nem feladata egy átlagos irodai dolgozónak. Erre kellene legalább egy nagy, professzionális cég aki gépeket és komplett rendszereket kínált Linuxszal.

A Windows kártevők által okozott kárról nem is beszélve. Nemcsak pénzben, de presztízsben is óriási veszteség volt amikor például random minisztériumi iratok repdestek ki mindenfelé egy Windows worm-nek köszönhetően.

Az a baj, hogy mint sokan itt HUPon, valószínűleg te is erősen előválogatott társaságban töltöd a mindennapjaid (értsd: nincsenek körülötted "hülyék"), ezért aztán elképzelni sem tudod, hogy létezik olyan ember, akinek a számítógép kezelése nem magától értetődő tevékenység. Az átlag ügyintézőnek, titkárnőnek, munkásnak, stb... gőze nincsen általános megoldásokról, egy jól megszokott felületen tud elvégezni egy előre betanult műveletsort. Azaz kb. futtat egy scriptet. Nem véletlenül használ nálunk is majdnem mindenki 10 éves Office-t. Ettől még ő az eredeti feladatát, mint a könyvelés, adminisztráció, bérszámfejtés, stb... végezheti jól.
Abban egyezik a véleményünk, hogy ez így elég szar helyzet, de az érintettek elküldése nem megoldás a problémára. Ugyanis akinek jelentősen jobbak a képességei, normálisabb melót keres magának, így a csere emberanyagod sem lesz jobb.
Amíg a gyerekeknek nem kezdenek már az iskolában is feladatvégrehajtás helyett problémamegoldást tanítani, addig szerintem marad az a helyzet, hogy olcsóbb a szoftver mint a munkások idomítása.

Mondjuk attól, hogy Átlag Józsi lassabban fogja fel a linux parancssori utasításokat, mint te még lehet nem hülye. Lehet úgy hegeszt védőgázzal ahogy te a büdös életben nem lennél képes megtanulni...

De az is lehet, hogy csak soha senki nem próbálta neki rendesen belőni a gépet és úgy elétenni.
Egy jól belőtt Linux desktopon, pont ugyanúgy ahogy windowson is a felhasználónak sosem kell "varázsolnia". A menüből előszedi a neki szükséges felhasználói programokat, (vagy azok eleve ki vannak téve a taskbarra) és örül. Nem kell ezt túlbonyolítani...

Mondjuk attól, hogy Átlag Józsi lassabban fogja fel a linux parancssori utasításokat, mint te még lehet nem hülye.

Én is pont azt szerettem volna a felettem szólónak mondani, hogy a számítógépkezelési képesség ne legyen már egy ember egyetlen értékmérője. Az általa elküldeni kívánt dolgozók ugyanis gyakran több évtizede jól végzik a munkájukat, csak annyit vétettek, hogy elég korán születtek ahhoz, hogy ne számítógépek és kütyük töltsék ki a fél életüket.

És még az is elképzelhető, hogy nem is lenne akkora baj, ha ennyi - esetlegesen vagy feltételezhetően - alkalmatlan senkit elküldenek.
Az EU-t tekintve - szvsz - sehol nincs akkora mértékű állami, mesterséges létszám felduzzasztás mint Mo.-on!
Egy példa (idézet, részlet): ...közszférában dolgozók létszámát 670 ezerről körülbelül 630 ezerre, vagyis mintegy 40 ezerrel csökkentették...
Máshol - figyelembe véve a lakosság számát, arányát - jóval kevesebb fő oldja meg a hasonló feladatokat!

Mert szerinted a felhasználók 99%-át nem kellene képezni az új MS szoftverek használatára? Ott sosincs váltás? Szerinted nem okozott gondot a win98->XP->win7 vagy az Office XP->Office 2007 váltás? Annyira idegesítő amikor valaki előjön azzal, hogy a linux váltásnál kell oktatás, mintha az MS termékeknél nem lenne különbség és nem lenne szükséges ott is. Szóval igen fals dolog az átképzésre hivatkozni egy ilyen váltásnál, sokkal fontosabb a megfelelő infra kialakítása aminél pedig ugyanúgy kell tervezni mint egy MS upgrade-nél, mivel az is erős tévedésben él aki azt hiszi, hogy ott csak next-next-finish és műküdik minden az új verzióval. Ez is ugyanakkora copás az üzemeltetőknek.

Jó lenne már tényleg egyszer végiggondolni a tényleges problémákat és nem ilyen elcsépelt idült álindokokat felhozni.

Azért egy Windows -> Linux attárést ne hasonlítsunk már össze egy Win XP -> Win7 áttéréssel. Sőt, még Win XP <-> Win8 között sincs akkor különbség, mint amit egy tetszőleges Linuxos DE jelent. Ok, az Office 2003 -> 2007 tényleg egy drasztikus váltás, de lényegében csak a felület lett más, az alapelvek maradtak.
De hogy mást is említsek: havi 75-ért Rendszergizda Pista, aki még életében nem látott Windowson kívül mást, annak a normális funkcióit is az OKJ képzésen nem tanulta, szerinted mennyi idő alatt szokik át az új környezetre? Ha alkalmazol komolyabb embert, hány licencet vehetsz meg az egy éves bérkülönbözeten?

Félre ne érts, én lelkes szabad szoftver hívő vagyok, de nekem meg az az idegesítő, amikor valaki "vallási" okokból próbál másképp látni dolgokat. Microsoft szoftverekről itthon rövid távon egyelőre szvsz nem érdemes váltani, pusztán költség szempontból nézve sem, a dolgozók ellenállásáról már nem is beszélve.

(Mellesleg: jelenlegi munkahelyemen épp most költöztetek el minden lehetséges dolgot nyílt forrású rendszerekre. Mert épp ráérek és tanulni akarok. Amíg ott vagyok és karbantartom, mindenki örül, de ha egyszer lelépek, gyanítom az utódom első dolga lesz mindent legyalulni.)

Azért egy Windows -> Linux attárést ne hasonlítsunk már össze egy Win XP -> Win7 áttéréssel. Sőt, még Win XP <-> Win8 között sincs akkor különbség, mint amit egy tetszőleges Linuxos DE jelent.

Már miért ne hasonlítsunk? OS migráció mindkettő.
Az átlag usernek annyi dolga van az OS-el, hogy valamilyen formában elindítja a megszokott programjait amivel dolgozni szokott. Ehhez kell kb. egy programonként egy screenshot amin egy nagy piros nyíl mutat valahova "ide kattints duplán, ha ezt a programot akarod elindítani" felirattal.

Az egy másik probléma, ha az adott program ms-only, az pedig még nagyobb, ha office függő is.
Szerintem egyébként ez az egész hivatali office-ozás erősen túlértékelt dolog, ugyanis a mai (magyar) gyakorlat baromi rossz. Rengeteg "Micikét" tartunk arra, hogy kinyomtatott A4-es lapokról adatokat vigyen fel egy frontenden keresztül valamiféle adatbázisba, amiből majd egy másik Micike fog megint A4-es papírt gyártani, szerencsés esetben csak elektronikusan ("vördben"), rosszabb esetben azt még ki is nyomtatja és postázza. A végeredményt pedig majd egy harmadik fog újra bevinni egy másik frontenden keresztül egy másik adatbázisba és ez így folytatódik tovább a világ végéig.

Ami egy baromság. Kellenek adatbázisok, azokhoz kellenek platformfüggetlen frontendek (adja magát: web vagy java), illetve mindenféle automatizmusok amik a mindenféle hivatalok között mozgatják a feladatokat. Pl. ha elkészült a user vérvételi eredménye akkor ne a nyomtatás - sorállás - kiadás - háziorvoshoz vivés - nézés és másik programba pötyögés legyen már a folyamat, hanem kerüljön be automatikusan egy adatbázisba, és erről kapjon elektronikusan értesítést a háziorvos és beteg is, a beteg pedig tudja letölteni pdf-ben az ügyfélkapun, ha valamiért erre van igénye.

havi 75-ért Rendszergizda Pista, aki még életében nem látott Windowson kívül mást, annak a normális funkcióit is az OKJ képzésen nem tanulta, szerinted mennyi idő alatt szokik át az új környezetre? Ha alkalmazol komolyabb embert, hány licencet vehetsz meg az egy éves bérkülönbözeten?

Bocsánat, de az alkalmatlan vagy fölösleges emberek továbbfoglalkoztatása ne legyen már a fejlődés akadálya.
Megtanulja az új feladatát vagy lesz Munkanélküli Pista. Azért tart itt ez az ország, mert nem az a problémánk, hogy alkalmatlan a feladatára a tanár (orvos, rendszergazda, portás, stb.), hanem azzal foglalkozunk, hogy szűzmária idesanyám mi lesz vele, ha tesznek a helyére egy alkalmas embert.

Amúgy meg mi is a feladata ennek az embernek, az is kérdés még. Mert egy jól szervezett rendszerben windows desktop support-ra, és úgy általában desktop support-ra sincs túl nagy szükség. A user levelezése szerveren van, a dokumentumai szintén (már ha egyedi doksikkal dolgozik), a feladatai a ticket-rendszerben, a user specifikus beállításai pedig a profile server-en.
Milyen problémák merülhetnek itt fel? Ha a server megy el szarni ahhoz nem az olcsó Pista kell, hanem egy jól fizetett hozzáértő. Ha ledől a helyi PC akkor Marika leül a tartalék géphez (Pista 1 havi nettó bére), dolgozik tovább. Amúgy meg nyit egy ticket-et és majd egyszer jön valaki javítani/cserélni a rossz gépet. Ha pedig Marika annyira elkattingatott valamit, hogy nem találja az ikonját, akkor adni kell neki egy "gombot" ami a profile server-en visszaállítja az előző éjjel mentett jó profilját. Ha pedig Marika úgy általában nem képes kiválasztani a néhány ikon közül azt, amire kattintani kell, akkor ott nem Pistire van szükség, hanem egy alkalmas Marikára.
Maradna még ugye a feladatként a tonercsere, de a nyomtatást is célszerű lenne visszaszorítani sok okból is...

"Az átlag usernek annyi dolga van az OS-el, hogy valamilyen formában elindítja a megszokott programjait amivel dolgozni szokott."
Ideális esetben így kellene lennie. Nem is rég vetettem fel, hogy ha már én vagyok a rendszergazda, hagy vegyem már el a rendszergazda jogot a júzerektől. Kitört a lázadás, mit képzelek én magamról, méghogy ők ne tudjanak programokat telepíteni...

"Az egy másik probléma, ha az adott program ms-only, az pedig még nagyobb, ha office függő is."
Pedig ez egy elég jellemző dolog. Szerencsére a kötelezően használandó szoftverek java része webes/java, így ezek többnyire mennek más rendszeren is. Kivéve amikor nem, mert a fejlesztő beledrótozott valami os specifikus megoldást.
Más esetekben szokott lenni alternatíva, csak akkor jön be az átképzés problémája.

"Szerintem egyébként ez az egész hivatali office-ozás erősen túlértékelt dolog"
Szerintem is. Néhány helyen már eljutottak odáig, hogy a lap sarkán lévő vonalkódot lecsippantva legalább pötyögni nem kell, de papírt akkor is gyártanak.
Egyébként amire az MS Office-t használják, arra az esetek 99%-ában a LibreOffice is bőségesen megfelelne.
Amit te írsz, az azért nem megy csettintésre, sok szervezetnek kellene együttműködve körülírni az igényeit, illetve kellene valaki, aki egy ekkora komplexitású vackot normálisan megcsinál és üzemeltet. Ennyi adat biztonságban tartása és elérhetővé tétele már nem játék. Ha abból indulok ki, hogy a kormányzati portál mibe került, ez több tíz milliárdos projekt lenne. :D (Vagy inkább :() Tudom, hogy hamar megtérülne, de sajnos erről nem engem kell meggyőzni.

"Bocsánat, de az alkalmatlan vagy fölösleges emberek továbbfoglalkoztatása ne legyen már a fejlődés akadálya."
Igen, ez lenne a cél. A baj csak az, hogy az alkalmas ember drága. Szintén egy olyan dolog, ami megtérülne, de sajnons ebben a kérdésben sem én döntök.

"Ha ledől a helyi PC akkor Marika leül a tartalék géphez"
Próbáld meg átverni egy feletted lévő állami gazdálkodó szervezeten a tartalék gép szükségességét. Sok sikert!
Egy normális karbantartási szerződés is kerül annyiba, mint egy helyi Pistike. Cserébe a helyi Pistikét azonnal lehet riadóztatni, ha valami baj van, illetve ha nincs dolga, tehermentesíti a titkárnénit. Legalábbis mifelénk...

A lényeg összefoglalva: engem nem kell meggyőzni, szerintem is szar a jelenlegi rendszer. Csak azt nem hiszem, hogy olyan radikális lépésekkel meg lehetne oldani a helyzetet, amiket itt néhányan javasoltak. Ahhoz, hogy ez összejöjjön az emberek fejében kellene először változásnak bekövetkeznie. Mert mindenkit mégsem küldhetsz el, egy csapat tehetséges kezdő az "öregek" nélkül meg pillanatok alatt magára borítaná az egész kártyavárat.

5 gép. Tegyük fel tök egyformák és ügyesen lettek kiválasztva, ezért minden (netkártya, videókártya stb.) működik Linux alatt (már ha Linux-ról gondolkodik a város). Linux telepít, aztán 4 gépre klónoz. Gépeket azután egyénre szab, beállítgat (pl. nyomtatást), ezt-azt a felhasználóknak megmutat, esetleg pár office sablont létrehoz, aztán kezdődhet a vizsgálat éles helyzetben. Ezekkel egy profi is eljátszik 1-1.5 napot, ez mondjuk össz. óradíjban 100-150 eFt. Csak érdeklődőm, h ennyiből vmelyik ms volume licenceléssel hány win+office licence jön ki?

A világ maradék ~3400 Lousanne méretű vagy nagyobb városa mikor vált?

-----------------
-activer
document.write(new Date().getFullYear()+1) will be the year of Linux on the desktop!

Linux telepít, aztán 4 gépre klónoz.

Inkább a választott disztrib install rendszerével épít automatikus telepítőt és konfigurált rendszert dob fel PXE-vel. 5 (egyforma) gépnél még tényleg nem probléma, de a később "nagyban" használt management eszközöket (itt pl.: Autoyast beállítófájt, Anaconda kickstart fájl stb.) is bele illene venni a pilotba.

Szerk/ui.: Debian-származékoknak van erre valami megoldása?
Szerk.: Megvan, van neki.

BlackY

Csak érdeklődőm, h ennyiből vmelyik ms volume licenceléssel hány win+office licence jön ki?
O"o", ha megveszed a win+office licencet, akkor:
- felmaszik a win egy ge'pre maga'to'l?
- felmaszik az office egy ge'pre maga'tol?
- felmaszik a win 5 gepre maga'tol?
- felmaszik az office 5 gepre maga'tol?
- jon valaki a microsoft support-tol es megmutat a felhasznaloknak ezt-azt?
- teremt oda valaki office sablont?
- bevizsgalja valami felsobb entita's (persze maga'tol es ingyen) hogy a rendszer mukodokepes?

Naugye. Szoval win alatt is ugyanugy ido"be kerulnek ezek. Olyan szepseges win-only featurak feltelepiteserol ill kezeleserol, mint:
- virusirto, feregirto, trojaiirto, lofaszkairto;
- ezek naprakeszen tartasarol (lasd: 0-day es tarsai),
- embereknek elmagyarazni hogy nem, bankos-nigeriai-kiscicas leveleket nem nezegetunk meg csak ugy, kovetkezmenyek nelkul;
- es ha igen (marmint megnezik), akkor az is ido", hogy ennek a kovetkezmenyeit 1/5/x ge'pen kezeljuk.

Ezek szerintem a legkisebb problémák a Winnel. Inkább:
- Még egy server licensz, hogy a hálózati azonosítás, fájlmegosztás működjön *
- Userekre/eszközökre CAL, hogy a hálózati azonosítás jogilag is rendben legyen
- Ha központilag akarod menedzselni a frissítéseket, kell a Win szerver licensz **
- Exchange szerver. És CAL-ok.
- Ha kell távoli elérés, Remote desktop services [és hogy ne minden egy gépen legyen ez már kb. az ötödik szerver licensz, ugyebár] és CAL-ok.
...

Jah, és amikor lejár egy rendszer támogatása, akkor az adott szerver rendszerek update-jén felül a CAL-okat is updatelni kell/újra kell venni.

--

A másik oldalon:
- Kell a szerver licensz (vagy Debian, CentOS, ...)
- Csak a poént kedvéért írhatsz scriptet, ami legenerálja az összes lehetséges usernevet (26^32 szép nagy szám) és adogathatod a járókelőknek az utcán, ingyen :)
- Tükrözöd a repót, szelektíven engedélyezve a frissítéseket, a kliens gépeken meg beállítasz valami agent-et/automatikus frissítést, akármit
- Telepítesz egyet a kismillió levelező- és csoportmunka rendszer közül.
- Az SSH és X Forward ingyé' van.

*: ha nem kell központi user kezelés (muhahahaha), akkor technikailag 10 (?) userig működhet, hogy az egyik gépen vannak a megosztások, de azért na.
**: igen, fel lehet rakni a WSUS-t kliens rendszerre is, mennyire lesz támogatott/támogatható?

BlackY

Őszintén szólva szerintem ezek se problémák. Az üzemeltetés során az OS-sel volt eddig a legkevesebb problémám. Voltak viszont gondok, hogy:

- Az adott alkalmazás csak en-us locale-el hajlandó menni. Illetve utólag kiderült, hogy bármivel ahol tizedes pont van vessző helyett (hibajelenség: minden műkdöik, ám talán keresésnél segfault szerű halál, ohne hibaüzi).
- Az adott alkalmazás csak a java 1.6.5.23.a01b verzióval hajlandó működni. A másiknak mindegy, de legalább 1.7-es legyen.
- Az adott alkalmazás csak a C:\Program Files\Blabla alá hajlandó települni, ahová viszont egyrészt letölti a saját összes ********** frissítését és nem mellesleg a saját adatbázisát is ott tartja, ami alkalmanként 1-2G-val nő.
- Az adott alkalmazás MAC address-hez köti magát. Persze hol a wifi-t látja, hol az eth0-t mint hálókártyát és persze morog hogy nem remek a licenc.
- Az adott alkalmazás megmakkan ha a gépnévben (windows) szóköz, ékezet ilyesmi van. Persze nem szól hogy mi a baja, hanem közli hogy error. Ugyanez usernévvel is. Másik gépről átmásolva működik :D
- Két alkalmazás egy gépre telepítve felülírja egymás licence beállításait (így jár az a hülye aki megveszi és nem a törött verziót használja).
- Az adott alkalmazás csak IE 10-zel működik (persze ez nem igaz, de a gyártó csak így ad rá supportot, nem mellesleg szemkáprázatóan drága szoftver).
- Az adott, saját fejlesztésű alkalmazásnak saját IIS kell (így mondja a fejlesztő), ezért egy gépre felkerült 4db virtuális masina 4db IIS, MSSQL, miegyéb. Legalábbis a terv ez volt, én azt javasoltam, hogy olcsóbb lenne újraírni a szarukat, erre elkezdtek duzzogni és többé nem hívtak.

Biztos lenne még, hirtelen ezek jutottak az eszembe a közelmúlt eseményeiből. A legkevesebb gondom az OS-sel volt, kicsit több a nyomor a vakuval és a javával, és elég sok van az amúgy drága szoftverekkel amik egész jól működnek addig, amíg a gyártó által egy-két éve specifikált környezet van _és_ nincs más mellételepítve. A problémák persze mind megoldhatóak, némelyik egyszerűen, másik kissé problémásabban.

Azért az OS-sel is van gond :)
- Locale-specifikus fájlrendszer (angol Windows XP és az "ű" betűt tartalmazó fájlok)
- Az elvileg teljesen transzparens NTFS junction point (vagy mi), ami csak majdnem transzparens, így pl. az Adobe Reader nem tud átjutni rajta és csak a normál elérési úton hajlandó megnyitni pdf-et
- A "kiváló" scriptelhetőség, aminél ha olyan dolgot akarsz megcsinálni, amire MS-ék is gondoltak, akkor nincs gond, ha mást (VBScript-ből TXT rekordot tudja valaki, hogy kell lekérdezni?), akkor bukó. (Tudom-tudom, telepítsem minden gépre és használjak Powershell-t)
- Nyitott frissítési mechanizmus hiánya (bár már van app store...). Ezért egy standard gépen, ha nem tiltod le mindennél az automata frissítést, egy átlag boot után kapsz 3-5 figyelmeztetést, hogy "jujj van update".
- A DNSCache service köszöni szépen és permanensen feljegyzi magának, hogy egy adott host nem létezik és a flushdns sem írtja ki (letiltottam a dnscache-t, így problem worked around, de akkor is)

----------------

Alkalmazásokról (ha már war story-zunk):
- Már nem emlékszem, hogy melyik programnál, de sokáig ki volt írva, hogy ".NET 1.1 kell, nem 2.0, nem 3.0, nem 3.5, 1.1" :)
- Imádom azokat a programokat, amiket olyan telepítővel adnak, amik megkerülendő, hogy a user csak felhasználó (mert a rendszergazda gonosz volt, más oka biztos nincs), a saját profiljába telepíti magát (persze-persze, AppLocker és tiltsunk minden progit, ami nem a Windows/Program Files mappákban van)
- Azok a retardált programok, amik mind a mai napig a program files-ba írogatják az adataikat, hogy rendszergazdaként kelljen futtatni vagy írási jogot adni usereknek a progi mappáira
- Azok a telepítők (leginkább az OEM-ek által rebrandelt driverek), amik a C:\ gyökerében hoznak létre mappákat
- A kiválóan dokumentált zárt szoftverek kifejezetten a kedvenceim. Ebbe ma futottam bele:

[...] and the state-of-the-art technology developed by Microsoft Research that evaluates whether an unread message should be treated as a junk e-mail message. This evaluation is based on several factors, including the time when the message was sent and the content of the message. [b]The filter does not single out any particular sender[b] or type of e-mail message. The filter is based on the content of the message in general and uses advanced analysis of the message structure to determine the probability that it is a junk e-mail message.

(Forrás: http://office.microsoft.com/en-us/outlook-help/about-the-junk-e-mail-fi…)
És utána kb. két A4-es oldalnyi szöveg arról, hogy hogy lehet feladókat megbízhatónak/nem megbízhatónak jelölni. És sehol nem találtam egy leírást arról, hogy egész pontosan mik azok a faktorok, így továbbra sincs fogalmam, hogy mi alapján osztályoz ugyanattól a feladótól, ugyanúgy szöveges, linket nem tartalmazó stb. levelet spamnek és nem spamnek kb. 5 perc időbeni eltéréssel.
Amúgy az Office is kiváló példája a "gyártó által specifikált környezen és nincs más telepítve" dolognak, amint elkezdik a programok a szutyok plug-injeiket belerakosgatni, látni szép dolgokat. Na meg amint az N-1 vagy N+1 verzióban készült fájlt nyitsz meg az N. verzióban.
- Néhány program (mint például az Outlook exchange fiókkal gyorsítótárazó módban használva) nem szereti, ha snapshotolják alatta a vinyót. Nagyon jó móka törölni a pst-t és végigvárni, amíg újra szinkronizál egy-egy revert után.

Szerk.: És plusz egy: az Outlook Anywhere 2010, ami elvileg Content-Length fejlécben küldözget hibakódokat.

BlackY

Ez tudom hogy az én hibám is, de még elvileg támogatott:
Eredeti lemezről telepített, teljesen szűz XP SP3, amire csak a hálókártya driverét telepítettem az inf betallózásával. Az automatikus frissítés az első keresés után végtelen ciklusba keveredik. Vagy ha nem is, 27 óra nem volt neki elég, hogy kimásszonn belőle.
Szeptember vége óta 5+ gépen. Az adott CD régebben működött. Másik telepítővel ugyanez az eredmény. Megoldás: wsus offline + SoftwareDistribution mappa törlése. Vagy az automatikus frissítések kikapcsolása.

Ebbe én is belefutottam (bár én talán SP1-es telepítő és offline telepítővel feltelepített SP3), viszont a WSUS offline-t nem próbáltam (csak a SD mappa törlést), úgyhogy én kikapcsoltam a frissítéseket (túl sok időm ment már rá); remélem többet nem találkozom ezzel, ha mégis, kipróbálom a wsus offline-t, kösz a tippet.

BlackY

"Svájc negyedik legnagyobb városa, Lausanne azt fontolgatja, hogy nyílt forrású szoftvereket futtató desktop PC-kre vált." Nem win frissítésről szól a cikk, amiről te írsz. Nyilván jelenleg is win van minden gépükön, tehát nincs migrációs költség, ezt kell összevetni a 100-150eft-tal. Nem követem az ms világot, de nyilván odafigyelnek ms-ék arra, hogy olyan áron kínálják a cuccaikat ekkora felhasználószámhoz (desktophoz), h még éppen eszébe se jusson egyik nagy felhasználónak se migrálni más irányba.

-----------------
-activer
document.write(new Date().getFullYear()+1) will be the year of Linux on the desktop!

tehát nincs migrációs költség

Kivéve, ha mostanában jár le egy évtizedes oprendszerük támogatása... :)

És igen, valszeg nem úgy gondolják, hogy most pilotolnak egyet, aztán áprilisban az XP-s gépekre csinálnak egy tömeges linux deploy-t, de az, hogy épp most van érvényes licenszük X verzióra nem jelenti azt, hogy az X+1-re is lesz. Ha pedig az X+n-re váltás összköltsége (tervezés, tesztelés, deploy, support stb.) nagyobb, mint annak, hogy Linuxra váltanak (és tekintve, hogy valszeg nem lesz még egy XP a maga 13 éves támogatási időszakával, tehát gyakrabban kell majd az upgrade-ket fizetni), akkor...

BlackY

De (nyilván) nem csak a nyílt forrású rendszereket kell telepíteni. Például legutolsó munkahelyemen az előző kolléga laptopját kaptam meg és az IT újratelepítette a Windows-t, Office-t és egyebeket. Az is idő volt.

Ha arra céloztál, hogy Windows-zal előretelepítve vesznek cégek PC-ket, úgy sem igaz, mert lehet Linuxszal előretelepített gépeket is kapni.

Egyébként ezt a 100 eFt napidíjat te honnan szedted?

Ha arra céloztál, hogy Windows-zal előretelepítve vesznek cégek PC-ket, úgy sem igaz, mert lehet Linuxszal előretelepített gépeket is kapni.

Meg eleve többnyire az első dolguk törölni róla, ha más nem az összes OEM szemetet (mert ugyebár mindenkinek kell a 30 napos próbaverziója, a 45 napos próbaverziója, a alkalmazás/játék boltja, a ...)

BlackY

Svájc negyedik legnagyobb városa
vs
ötgépes tesztprojekt

nabazzeg majdnem leköptem a röhögéstől ezt a szart a kezemben. ez milyenmár? :D egy versenyszférában induló 50PC-s kisvállalatot is kiröhögnek ezért.

na ki mer kiállni a főnöke elé 5 gépes "kisipari" teszttel 50 gépes környezetben? nem kell lehajtani a fejeket, várjuk a jelentkezőket, főleg komplett város & közszféra témakörben, köszi!!

na ilyet se' latni mindennap, hát ez kész baszod. apám ezt nehéz überelni, komolyam beszarás. még ilyet :D ez kész

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Szegényeknek nem telik MS licenszre.