Tizen fut a Samsung NX300M kamerán

Címkék

Tizen fut a Samsung NX 300M kamerán

Egy ideje már pletykálták, de hivatalosan a Samsung sosem nem erősítette meg, hogy valóban Linux-alapú Tizen fut NX300M-es kameráján. Eddig, mert tegnap a Tizen Developer Summit rendezvényen Jong-Deok Choi, a Samsung egyik alelnökének prezentációjából egyértelműen kiderül, hogy valóban Tizen dolgozik a kamerában.

Részletek itt.

Hozzászólások

És ezek szerint a Sony NEX-5R is Linux-alapú.

--
trey @ gépház

A Fujifilm Finepix 5500-öm anno ha jól emlékszem kb 5-6mp alatt bootolt be, úgy hogy lehetett vele képet készíteni (2003-as fényképezőről beszélünk), ehhez képest a mostani gépem 0,3mp alatt bekapcsolástól vagy stadby állapotból képes képet készíteni (Canon 30D, kicsit komolyabb gép (dslr 2006-ból) mint a finepix :)

Szóval egy nem profi (nem tükörreflex-es és nem dslr) géptől a 3mp egész jó (ha jól gondolom wifi, tweeter, facebook elérhető róla). Bár 0,3mp és 3mp között az a kicsit több mint 2mp különbség pont azt eredményezi, hogy lemaradtál a pillanatról :) Számomra a bekapcsolási idő egy fontos tényező, szüleim számára lényegtelen, nekik tökéletes lenne ez a fényképező, számomra meg egy kicsit lassú (bekapcsolás után lehet veri már a Canon 30D-t :).

Egy DSLR-t fölösleges összehasonlítani a kompakt, meg egyéb gépekkel, mert egyrészt nem tudok róla, hogy lenne Linux alapú DSLR platform, másrészt a többi kameránál (a tükörreflexessel ellentétben), csak sokadik szempont a gyors bútolás.
Viszont a Tizen ugyanúgy Linux alapú, mint az Android és ugyanúgy mobil platformnak indult. Ld. még: http://www.digitaltrends.com/mobile/tizen-smartphone-delayed-until-2014…
És Android-os telefonoknál inkább 30mp a bútidő, nem 3.

Nos, pont "ki számolja". Ugyanis az a szint, ahol zavaró kezd lenni, az valahol egy másodperc alatt van. 1 másodperc felett már tök mindegy, hogy 1.2 vagy 3 vagy 8 - arról a valamiről, amire azonnal kellett volna a gép, már lemaradtál. És tegyük hozzá a kompaktok fő problémáját: semmit nem ér a gyors bekapcsolás, ha az autófókusz amúgy is másodpercekbe telik, mert akkor aztán pláne mindenről le fogsz maradni.

(Az 1,2 mp-ben benne van a fókuszálás és a kép elkészítése is.)
(Ez nem kompakt gép, hanem MILC.)

Nem tudom honnan veszed az 1 mp-et, de az nagyon függ az adott helyzettől.
Ha pl. egy gyerek a vízparton hordja a vizet a várához 0,5 órán át, akkor ott 0,5 óra, ahonnan zavaró kezd lenni.
Nyilván olyan is van, ahol a 0 mp is sok, mivel nem a szemünk helyén van a kamera és nem gondolattal fényképezünk.
A kettő között meg szerintem rengeteg eset van és nagyon nem mindegy, hogy 1, 3 vagy 8 mp, szemben azzal, hogy 1 vagy 1,2 mp.
Szerintem a lassú boottal is együtt lehet élni, legfeljebb bekapcsolt állapotban feszülten várakozol a pillanatra. :)

Illetve van még egy aspektus is, amikor éppen nem jó objektív van a gépen az adott pillanathoz, akkor eldobhatjuk a gyors boot időt :)
Ilyenkor vihetnél több gépet magaddal mindegyiken más objektívvel, de ez drága, nehéz és körülményes hordani, használni.

Mint mindenhol itt is kompromisszumokat kell kötni. Mint az élet legtöbb területén, itt sem lehet azt mondani, hogy ez eddig jó, innentől rossz.
Itt jön képbe a Fuzzy logika, de erről majd máskor ;)

Egy egyetemi csoportnak minden nap van matekórája. A tanár pénteken azt mondja, hogy a követkető héten valamelyik napon meglepetésszerű ZH-t fog iratni.
A diákok elgondolkoznak, hogy mégis melyik napon lehet a ZH.
- Pénteken nyilván nem lehet, mert akkor már csütörtökön délután biztosan tudni fogjuk, hogy pénteken lesz, azaz nem meglepetésszerű.
- Ha pénteken nem lehet, akkor marad 4 nap: hétfőtől csütörtökig.
- Na de ha csak 4 nap marad, akkor csütörtökön sem lehet, mert szerdán délután már biztosan tudni fogjuk, hogy másnap ZH lesz.
...
És így tovább egészen hétfőig. Azaz minden napot kizárhatunk, viszont mégsem tudjuk, hogy a héten mikor lesz a ZH.

"comparing linux using competitor's camera"
a Tizen nem linux alapu?

"linux based competitor's camera" volt az eredeti szoveg. Es igen, ez igy bad styling, mert nem a competitor linux-based hanem a camera.

BTW vicces, ahogy a gyartok "bibibi, az en linuxom 2x gyorsabb mint a te linuxod" marketinget nyomnak. En meg emlekszem, mikor 2.4-es kernelre upgrade-ltem a szervereket meg a debian sid desktopom. Hol vannak mar azok az idok :)