Ksplice Uptrack - mostantól a Saucy desktop felhasználóknak is ingyen

Címkék

A Ksplice lehetővé teszi a futó Linux kernel patchelését (pl. biztonsági hiba miatt) menet közben úgy, hogy feleslegessé válik a rendszer újraindítása. A megoldás köré a Ksplice, Inc. egy kereskedelmi szolgáltatást épített, így a technológia iránt érdeklődők előfizethetnek a frissítésekre. A cég - illetve a felvásárlás óta az Oracle - a szolgáltatást az Ubuntu (és Fedora) desktop felhasználóknak, így a nemrég kiadott Saucy Salamander (Ubuntu 13.10) felhasználóinak is ingyen nyújtja. Részletek a Ksplice-ról itt és itt. A tl;dr arcoknak használat közbeni videó:

Hozzászólások

Desktopon hiánypótló. :) (Habár volt már erről szó)

Egy szervert bármikor kikapcsolok, hiszen egy normális szolgáltatás esetében redundáns, ott van még legalább egy, vagy több másik. A desktopomon viszont vannak mindenféle megnyitott dolgok, programok, ssh-k, forwardok ide-oda, szóval egy beállított környezet, ami ha elveszik, fáj.
--
zsebHUP-ot használok!

azert pusztuljon meg az oracle, hogy nem adja masnak a cuccot csak a sajat sz@arjahoz. az reszletkerdes, hogy redhat-hoz is ad vegulis onnan 'vette' a sajat kernelet is. a lenyeg hogy legyen premier supportod evi $999-ert akkor kaphatsz uptrack-et. aztan, hogy redhat-ot vagy oracle-t hasznalsz az mar mindegy nekik (de redhat persze not supported naluk).

ez csak azert erdekes, mert vannak olyan szerzodesek (ksplice-nal mielott az oracle megvette) amik alapjan lifetime kell biztositani a debian kernelekhez is a patch-eket. de nem adja semmi penzert, pedig kb. 0 penzebe kerulne es biztos lenne ra erdeklodo... ez sem tetszik az oracle-ben.

update:
annak bizonyitasara, hogy tenyleg letezik debian-compatible uptrack: https://blogs.oracle.com/ksplice/entry/cve_2013_2850_remote_heap

Erről szerintem ne kérdezz meg egy szobányi jogászt, az első 5 percben még vicces lenne, ahogy egymás torkának esnek, de a sokadik óra után már fárasztó :) (pl. ha a blogot az Oracle style guide-ja szerint, de Jeff Arnold és társai írják/tartják fenn, ők probléma nélkül írhatják, hogy we)

BlackY

Tudomásom szerint nyílt forráskódú, szóval bárki (akár te is) felállíthatja a szükséges infrastruktúrát. Ezután pedig már annak készít patch-et, akinek szeretne. Nem szándékom védeni az Oracle-t, de azért mindent ne varrjuk a nyakába.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

off:
Miért fő-fő hír az, hogy az ubuntu egyik verziójához is ingyenes most már, mikor tudva levő, hogy az ubuntuhoz ingyenes?
Miért van zárójelben a Fedora, amihez szintén ingyenes?
Ubuntu bulvár?

A bajom az, hogy ez azért fő-fő hír, mert benne van az ubuntu szó...

Ma jó napom van, ezért megpróbálok udvariasan, kimerítő válaszolt adni (pedig megfogadtam, hogy nem teszek már ilyet, de most mégis).

Azért kedves kikadff, mert ennek most van aktualitása. Mert nemrég jött ki új Ubuntu verzió (13.10) és ahhoz most (értsd: néhány órája) jött ki Ksplice támogatás. Új Fedora verzió majd december elején jön ki, ahhoz a verzióhoz pedig Ksplice támogatás majd a megjelenés után. Érted. Megjegyzem - tudom, hogy ez most nem fog tetszeni az összeesküvés-elmélet gyártóknak - a Fedora-hoz való Ksplice támogatásról is szokott lenni hír, bár azt - mivel nem használom - nem követem, így nem mindig jut eszembe. De! Ha te követed, küldd be! S meglásd, ki fog kerülni!

(Remélem, hogy sikerült valamiféle magyarázattal szolgálni és megértened, hogy mi az oka. De ha nem érted, az sem igazán érdekel.)

--
trey @ gépház

Tényleg udvarias voltál kedves trey, és értem is amit mondasz. De mostanában olyan érzésem van, hogy mindenből címlap hír van amiben az ubuntu szó szerepel. Összeesküvést bár szoktam gyártani (szerintem mindenki), ebben nem igazán érzek összeesküvést. Annyit érzek, hogy a címlap hírekben túl nagy szerepet játszik a szubjektivitás. Nem azt mondom hogy több nem ubuntu témájú hír kellene, mert abból van elég. Ezért: tisztlet! Azt mondom túl sok ubuntus hír van címlapon, ami csak azért kerül oda, mert az ubuntut érinti. Amúgy meg mindezek ellenére még egyszer tisztlet, mert jó kis oldal ez, szeretem is, csak ez úgy kifröccsent belőlem. Van ilyen néha.

Szerintem meg eléggé elkeserítő, hogy tele van az oldal mindenféle baromságok híreivel: ilyenLSD, olyanBSD meg mittomén mi kötődik még az UCB-hez. Mijé nem csak arról van hír, hogy végre használható a Windows levelezésre is, meg webböngészésre is? Meg ugye néha peccselünk is.

(Én személy szerint a különböző játékokról is sokallom a híreket, de ez van. Majd eccer csinálok magamnak jó kis híroldalt, és ott végre csak az engem érdeklő dolgok lesznek kinn: hol kapható akciós libatöpörtyű, és hol olcsóbb a libaháj.)