Pi NoIR - Infra filter nélküli kameramodul érkezik a Raspberry Pi-hoz

Címkék

IR filter nélküli kameramodul Raspberry Pi-hez
IR filter nélküli kameramodul Raspberry Pi-hez - fekete NYÁK-on, hogy megkülönböztethető legyen

Többen is azzal fordultak a Raspberry Pi mögött álló alapítványhoz, hogy jó lenne, ha sötétben is "látna" (nyilván megfelelő infravörös megvilágítás mellett) az Rpi kamerája. Így felhasználható lenne biztonsági kamera célra, a vadvilág és állatok éjszakai megfigyelésére stb. A kérésük hamarosan teljesülhet. Az alapítvány megkérte a jelenleg is kapható kameramodulban található szenzor+filter+lencse csomag gyártóját, a Sunny-t, hogy készítsen olyan változatot, amelyből kihagyja az infravörös filtert.

Ugyan a hagyományos kamerából az IR filter eltávolítható házilag is egy szike, kis kézügyesség és némi szerencse birtokában, kezdőknek mégsem javasolt ez a beavatkozás, mert könnyen tönkre lehet tenni az érzékeny eszközt.

A Sunny eleinte nem akart csak ezért újabb gyártósort beállítani, illetve aggódott amiatt, hogy az emberek összekeverik majd a filter nélkülit a hagyományos modullal és elégedetlenek lesznek majd képminőséggel (a filter nélkülivel rosszabb képminőséget kapnak majd nappal). Az alapítvány azonban meggyőzte a gyártót, hogy lesz erre igény, illetve az Rpi felhasználók főleg technikai emberek, így tudják majd melyik modul mire való.

Végül a gyártósor üzembe állt és megszületett az IR filter nélküli Pi NoIR, azaz Pi, no InfraRed.

Két videó is készült a prototípussal:

Első próbálkozás a Pi NoIR prototípussal - éjszakai time-lapse felvétel infravörös megvilágítás mellett

éjszakai time-lapse felvétel a Pi NoIR-ral infravörös megvilágítás mellett

A Pi NoIR első példányai november elején érkezhetnek. Áruk megegyezik majd a filterrel ellátott moduléval, azaz a tervek szerint 25 dollárba kerül majd.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Miert kell kulon kamera, IR cut? Raadasul mintha fokusz pontot is elrontottak volna..