A Jolla bejelentette, hogy a Sailfish OS kompatibilis lett az Android hardver- és alkalmazás-ökoszisztémával

A Jolla bejelentette, hogy a Sailfish OS kompatibilis lett az Android hardverekkel, vagyis a Sailfish OS képes futni az Android-hoz tervezett - kiváltképp smartphone és tablet - hardvereken. Ha ez nem lenne elég, a Sailfish OS az androidos alkalmazás-ökoszisztémával is kompatibilissé vált. Vagyis képes a számos Android alkalmazásáruház (app store) alkalmazásait futtatni. Tomi Pienimäki vezérigazgató példaként kiemelte, hogy a nagy népszerűségnek örvendő androidos Instagram, WhatsApp és Spotify alkalmazások közvetlenül futnak a Sailfish OS-en. Ugyanígy, a több mint 400 milliós felhasználói táborral rendelkező kínai WeChat alkalmazás is.

További hír, hogy a Jolla következő gyártási tételére az előrendelés a héten elindul. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

A végén a Jolla egy Android-mod lesz és betagozódik a CM világba. :-)

halott platform...4-5 százaléknál nem lesz nagyobb részesedése...oh wait! :D
Microkia-ék vajon majd mit szólnak?

Mondjuk kíváncsi leszek a finn mindenkorikormány arcára is, ha összeszed elég részesedést, hogy "mi lett volna ha", amennyiben nem engedik be a diverzánst. :D

halott platform...4-5 százaléknál nem lesz nagyobb részesedése...oh wait! :D

? Jelenleg 0.00%-on áll. Mit szerettél volna mondani? :) A BlackBerry is Android-kompatibilis, sokra megy vele. Nem csodaszer ez. Ha Android-ozni akarok, akkor Android-ot veszek, nem Android-kompatibilis bármi mást.

A másik hülyeségedről meg annyit, hogy a Nokia a Google-höz ment előbb, de mivel nem tudtak megállapodni, maradt a WP.

Akkor a lelke most szállhat fel a mennybe, mert lassan, de folyamatosan emelkedik a részesedése a piacon. 8g is 8g! :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Hamarosan követni fogja a Windows Phone is a szoftvertemetőbe a Windows Mobile-t ahogyan áll. Ezzel csatlakozik a döglött Microsoft handheld rendszerek hosszú sorához: Windows CE, PocketPC, Windows Mobile... kimaradt valami?
Stílusod az van Viktorka! Nálatok a Microsoft troll-képző központban külön szemesztert szentelnek a személyeskedésnek? :-)

"Nem ismerem ezeket az arcokat"
Aha. Melyik/melyek teljesül(nek):
- nem ismered magadat
- nem ismered bviktort, akivel pár hsz-szel feljebb vitatkoztál
- nem érted, mi az a reinkarnáció, azt hiszed, ő is egy júzer
- nem ismered (vagy nem tudod használni) a többesszámot
?
---------------------------
���������������������������

Milyne meglepő, hogy Viktorunk újra személyeskedő vitát folytat valakivel.

Személyesen bviktor-t sem ismerem. Az itteni hozzászólásai alapján alkottam véleményt. Sj-től vagy gabucinotól még semmit nem olvastam, vagy ha mégis nem hagyott maradandó nyomot az emlékezetemben. A 'Buta libsi'-zés és másodnickes önvédelem közötti párhuzamhoz már nagyon sok üveg égetett szeszesitalra van szükség.
Nem írtam sértő-trágár személyeskedő mondatokat bviktornak, hanem egy ilyen mondatára reagáltam szándékom szerint humorral. Erre legfeljebb azt írhatná egy harmadik személy, hogy nem volt jó a poén, nincs humorérzékem. A te hozzászólásod abszolút eltúlzott, ráadásul értelmetlen volt. Egy felhúzott, elvörösödött fejű viktortól persze érthető az ilyen reakció. :-)

A Microsoft-trolliskola olyan humoros, hogy tényleg már csak a dollárjel hiányzik belőle és tökéletes lesz! Akkor meg már jöhet a megölni minden m$ trollt...

Istenem, attól, hogy bviktor egy pöcs, bár mondjuk sokszor igaza van, csak hát "érdekes stílusban" fogalmazza meg (pozitív), nem kell egy pöcsnek lenni (nem sikerült). Ja várjá', most, hogy szóvátettem, bviktor lettem!!!!44NÉGYNÉGYÖT

A 'buta libsi' meg a 'bviktor klón' meg úgy jön össze, hogy nem is oly' hosszú hupos pályafutásom alatt gyűjtöttem be. sj hsz-eit majd meglátod bármelyik bviktor-blognál, gabuzinót meg előbb-utóbb majd "megismered", pechedre.
---------------------------
���������������������������

Poliverzumtól már olvastam itt néhány fura hozzászólást. De az ő esetében sem érzem úgy, hogy nekem kellene magyarázkodnom helyette.
A 'Microsoft-trolliskola' és a szimpla 'hülyegyerek' között csak az nem érzi a különbséget aki nagyon felhúzta magát.

Megjegyzem most az összes hozzászólásodat sikerült szerkesztened mire megírtam a válaszomat. Már láttam valakinél ezt a 'vitastílust' :-)

Ó, édes istenem, minek mentem én bele...
Poliverzum helyett nem kell magyarázni, de az ő hobbija (is) volt az 'M$-troll'ozás, csak szóltam, hogy épp ott tartasz. Meg kaptál egy linket, hogy hova lehet így eljutni.
Különbség pedig lényegileg nincs. Te írtál egy hülyeséget (Windows Phone-t és Windows Mobile-t keverted), erre bviktor lehülyézett, a szokott kellemes vitastílusában. Ez egy tahóság. Erre te jössz a nagyszerű Microsoft-trolliskolával, ami... tahóság! Bingó.
Tényleg, csak bviktor (aki TERMÉSZETESEN egyben én is) szerkeszti a hsz-eit, senki más, még az se, aki egy-egy szerencsétlen megfogalmazást írna át. OMG, olyannyira bviktor vagyok! Ja és: olvass is néha, ne csak írj
---------------------------
���������������������������

Nem keverem. Rendesen visszaolvashatnál, 0.00%-ról volt szó. Ezért írtam Windows Mobile-t, csak Viktorunk humorérzéke sajnos szintén 0.00%-on áll és gorombasággal válaszolt.
A 'Microsoft-trolliskora' nem tahóság, pláne nem egy ilyen hsz-re válaszolva. Ezen kár vitáznunk.

Nem szokatlan, hogy valaki szerkeszt egy hozzászólást ha a portál ezt lehetővé teszi. Azt viszont több mint különösnek tartom, hogy valaki egy vitában az összes hozzászólását szerkeszti. Pont egy olyan arc védelmében akinek ugyanez a szokása.

Sokadjára linkeled ez a perdöntő érvedet. Régi troll szokás a lebukás közeledtével egyik nickkel szidni a másikat, ezzel 'bizonyítva' hogy nem is egy ember van a kettő név mögött.
(A 'toll szokás' nem neked szólt személyesen csak ennek a szokásnak a jelzője)

u.i.: de azt értékelem, hogy amióta itt szóvá tettem legalább egyetlen hozzászólásodat sem szerkesztetted. :-)

Eddig összesen 2 alkalommal egyetértve bviktorral (amiből egyszer ráadásul nem teljesen) LE FOGOK BUKNI, FÉLEEEEEEEEEK! Mi lesz a következő érved, "a trollok gyakori sokása más nicken kezdetben nem egyetérteni önmagukkal"?
---------------------------
���������������������������

Azokban az országokban az iOS szerepel rosszul és nem a Windows Phone jól. Az Android dominanciája pedig pont ezekben az országokban a legnagyobb. Magyarországon például 6% körül áll az iOS és Windows Phone is, közben az Android 86%-on áll a világátlag felett. Ezt az eredményt az olcsó Lumiaknak köszönheti még az iPhone a túlzottan magas ára miatt áll 6%-on, ami egy árérzékeny piacon részesedésben is megmutatkozó tényező.
A Windows Mobile volt 20% felett is de az akkori piacvezetőt akkor sem tudta utolérni.

Magyarországon is csak 6%-on áll a Windows Phone ami még mindig messze van a 10%-tól.
A magyarországi android és wp átlagos eladási árakról jó lenne látni egy összesítést. Nem tartom valószínűnek, hogy magasabb lenne a Windows Phone. Sok nulla forintos Lumia volt akcióban és nagyon valószínű, hogy ennek köszönheti a Windows Phone a magyarországi 6%-ot. Ezek az akciók is elsősorban a Nokia régi, mobilszolgáltatókkal ápolt jó kapcsolatainak köszönhetők.

Es mit csinaljak Magyarorszaggal? Ki beszelt rola? Marmint rajtad kivul? Azt mondtam, hogy VAN, AHOL IGEN. Es igen, tenyleg, ebbol az kovetkezik, hogy VAN, AHOL NEM. De erdekes. Tokeletesen leszarom a magyar piacot, jelentektelen es irrelevans. Mexiko, UK, Nemetorszag, Franciaorszag mind 10% korul van.

A nullaforintos akciod megint olyan, ami altalanos igazsag, ne rohogtess mar a Nokia kapcsolataival. Mondj nekem egy szolgaltatot, ahol nem kaphatsz szarert-hugyert Android hulladekfont. Pont az Android-ra jellemzok ezek a dzsunkabalra vacakok.

Ezek szerint sajnos nemcsak az angol nyelvvel de a magyarral is hadilábon állsz. A magyarországi mobilpiacot pro WP, akarom mondani Windows Phone melletti pozitív példaként írtam. A 6% ugyanis jó eredmény, majdnem duplája a 3.2%-os WP világátlagnak.

Franciaországban csak 7.4%-on áll a Windows Phone ami közel sem 10%. UK 7.8%, Mexiko 6.6%. iOS ugyanezekben az országokban: 17.9%, 29.9%, 9.9%. Android: 65.2%, 56.6%, 60.3%. Tehát a magyarországi 6% fej-fej holtverseny WP iOS egy kiemelkedően jó eredmény a Microsoftnak.
Egyedül Olaszországban 10% közelében a Windows Phone: 9.7%, de náluk is előzi az iOS: 14.8% és természetesen az Android: 69.2%.
Ez általánosítható, minden vizsgálat tárgyát képező országban a Windows Phone előtt végzett az iOS.
Megjegyzendő, hogy mindenhol nagyobb növekedést ért el az egyébként is piacvezető Android mint a Windows Phone annak ellenére, hogy a WP nulla közeléből indult még az Android már korábban is vezette a piacot.

Németországot jobb nem is emlegetni ha WP mellett akarsz érvelni. Németországban csökkent a Windows Phone részesedése, 6.5%-ről 6.1%-ra. Náluk az iOS: 15%, Android: 76.7%
A gyorsan növekvő kínai piacon a WP csak 2.9%, iOS: 23.6%, Android: 71.5%
Forrás:
http://www.nokiapoweruser.com/2013/07/01/kwp-report-wp-market-share-4-6…

"Ha Android-ozni akarok, akkor Android-ot veszek, nem Android-kompatibilis bármi mást."

...és ha nem Androidozni akarsz, de időnként jól jöhet az Android kompatibilitás? ;)

(Csak azt akarom ezzel mondani, hogy véleményem szerint nem Android helyett kell ezt választani... ez egy másik rendszer.)

Nem feltétlenül. El tudom képzelni, hogy valaki Androidról váltana, de nem iOS-re vagy WP-ra, és amíg megtalálja a megfelelő natív alkalmazásokat, addig elvan a meglévőkkel, mert mondjuk fizetett értük, és nem akarja kidobni őket, stb.
Nem tudom mennyien lesznek ilyenek, majd kiderül.

"A másik hülyeségedről meg annyit, hogy a Nokia a Google-höz ment előbb, de mivel nem tudtak megállapodni, maradt a WP."

Mármint a goog nem adott semmiféle kiemelt státuszt a nokia-nak, hanem pont ugyanolyan gyártó lett volna mint a többi. Aztán a nokia elment a ms-hoz, előjogokért lelőtt minden potenciálisan wp konkurens fejlesztést, és privilegizált gyártó lett 3%-os piacon. A többi pedig történelem...

Valamilyen rendszerfrissítést a Samsung Ativ-ok is kaptak, akkor olvastam a hírt erről amikor tömegesen téglásodtak a Samsung Windows Phoneok. Azt írták ez nem Microsoft hanem a Samsung hibája volt. Szóval rendszerfrissítés nemcsak Nokia Lumia-ra van. A WP7.xx mobilok pedig Lumiak között sem kapták meg a WP8 frissítést.
WP Microsoft App-ok között mi az ami csak Lumia-ra van?

"tömegesen téglásodtak a Samsung Windows Phoneok. Azt írták ez nem Microsoft hanem a Samsung hibája volt. Szóval rendszerfrissítés nemcsak Nokia Lumia-ra van."

Tehat nem az a lenyeg, hogy jo legyen, csak kapjal valamit? Elhanyagolhato, ha szarra megy a telefon? Egyebkent nem csak ilyen van, hanem olyan is, hogy egyaltalan nem kapnak frissitest. A Nokia alkalmazasok is kesobb, vagy soha nem erhetok el mas gyarto telefonjan. Igen, ki lehet birni nelkuluk, de minek? Miert ne valasztanam a legjobbat? Most tulajdonkeppen mi is a kerdesed? Marmint a kotekedesen kivul? Tenyleg nem ertem.

A 'rendszerfrissítésekre' írtam. Nem szándékosan írtam negatív hírt, egyszerűen itt olvastam arról, hogy Samsungra is van WP update. Nyilván ha simán lemegy a rendszerfrissítés abból nem lesz hír.

Xclusiv hozzászólásában levő mondatra:Aztán a nokia elment a ms-hoz, előjogokért lelőtt minden potenciálisan wp konkurens fejlesztést, és privilegizált gyártó lett 3%-os piacon
kérdeztem rá, hogy egyáltalán miben nyilvánul meg ez a privilegizált gyártói státusz. Tudnak-e valamit a Nokia Lumiak amit a többi gyártó WP-je nem.
Egy Nokia által írt alkalmazás nem tárgya a 'privilegizált gyártói státusznak' mert azokat a Nokia írta nem a Microsoft.

Olyanokra kerdezel ra, amit bevallani nem nagyon szoktak, mert az kvazi a tobbi OEM szemenkopese. Most is megy a forrongas, hogy most mi lesz, miutan megvettek a Nokiat. Viszont olyat pl. pottyintett el valamelyik MS arc, hogy van/volt beleszolasuk a Nokia keszulekekbe. Meg meg egy csomo ilyen utalas. Ezek utan nem latok ra okot, hogy ez a dolog csak egyiranyu lehetett volna. Az MS-nek is szuksege volt a Nokiara, nem csak forditva. Csak a kapott penzert nem olyan biztos, hogy a Nokia lemondott volna az Android-rol.

An HTC representative did respond back, telling Neowin via email, "We are assessing the situation and have no comment at this time." So far, we have yet to hear anything back from Huawei or Samsung, although AllThingsD reports they received a even simpler statement from Samsung: "Decline to comment."

Aha, nagyon zabosak. Angol nyelvvel hogyan állsz? Vagy csak erős a fantáziád.

Original equipment manufacturer-nek nevezni mobiltelefongyártókat nem kicsit meredek. Kevered a PC világot a mobillal. A PC gyártók valóban felháborodtak a Microsoft Surface miatt. De az egy zsugorodó piac ahol a Windowsnak jelentős részesedése van még a mobil piac egy növekvő piac ahol csak mellékszereplő a Windows Phone.

Céges kommunikációval hogy állsz? Főleg milliárd dolláros partnerek között? Nálad a "felmérjük a helyzetet" azt jelenti, hogy "le van szarva"? Mit szerettél volna hallani, hogy "kurva anyád, Microsoft!"?

OEM csak PC piacon lehet? Akkor talán OPCEM lenne a neve, nem gondolod? Tényleg ennyire hülye vagy?

Szerintem inkább hagyjuk abba a beszélgetést, mert borzasztó fárasztó és unalmas vagy, ennél a szarrágásnál inkább sokkal értelmesebb dolgokkal töltöm az időm :) Válaszolj nyugodtan, úgyse bírod ki, bár látni már nem fogom szerencsére. Legalább majd azt hiheted, hogy igazad van, ahogy fentebb már sikerült ezt levezetned. Mivel az láthatólag fel se merül benned, hogy a másik esetleg azért nem válaszol, mert már totál leszarja a sok sületlenséget, amit összelocsogsz itt :)) Ha minden ilyen faszságra elejétől a végéig reagálnék, egész nap itt ülnék. Ennyire nem szívügyem, hogy ne teljesen hülyén haljatok meg, meg amúgy is reménytelenek vagytok.

Nagyon édes amikor beégeted magad még akkor is neked áll feljebb. :-)

Egy kis angol nyelvlecke számodra:
Acer CEO on Microsoft Surface: “It is not something you are good at so please think twice” - ilyen amikor valóban zabos egy gyártó
http://www.phonearena.com/news/Acer-CEO-on-Microsoft-Surface-It-is-not-…

http://allthingsd.com/20121228/fujitsu-not-pleased-with-windows-8-deman…
http://www.theregister.co.uk/2013/08/08/acer_to_scale_back_windows/

Egyrészt még nincs két éve hogy az első Lumia telefonok megjelentek, ezt nem nevezném kielégítően hosszú támogatási időnek, bár lehet hogy más gyártók esetében még rosszabb a helyzet. Másrészt ha már beszüntetik egy modell támogatását, akkor nem kellene előtte még kiadni egy utolsó kártékony frissítést, mint ahogy azt a Lumia 800 esetében tették, vagy ha már becsúszik egy hiba akkor lehetne bennük annyi tisztesség hogy kijavítják azt még mielőtt teljesen befejeznék a termék támogatását.

Nagy mértékben csökkent a maximális hangerő. Ez engem nagyon is zavar, ráadásul amint azt írtam nem volt semmiféle előzetes figyelmeztetés a felhasználók felé. Kapcsolatban álltam velük egy ideig és tudom, hogy a problémát nagyon is jól ismerik, csak egyszerűen nem érdekli őket. Ehhez hozzá jön hogy még hazudnak is.

Ahogy a jelenlegi sztori áll, valahogy így képzelem a nokia-google beszélgetést:

-Jónapot, Gipsz Jakab vagyok a Nokiától!
-Jónapot Gipsz Jakab, én Vég Béla vagyok, térjünk a tárgyra...
-Mivagyunk a nagynevű Nokia, adjanak nekünk csilliárd dollárt, és beszállunk az androidba.
-Őőőő, igazából ez nem így működik, tudják...
-Jó, akkor hagyjuk az egészet, magukkal nem lehet tárgyalni

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

" sajat szemelyes gyoker utalatod kivetulese"

cicafiu, aki igy beszel latatlanban egy olyan emberrel akivel nem egyezik a velemenye veletlen valamirol, irogatas helyett menjen mar be az elso pszichiatriara, es ki se jojjon ugy 430 evig, koszonom, kapcsoljaki
vagy ha csak ennyire izgatott vagy, igyal egy sort azt csapd ki a repat, megnyugszol, igerem...

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Nem igazán értem hogy kerül ide az android kompatibilitás...még csak gondolni sem gondoltam rá a fenti - humorosnak szánt - szösszenetemben, nem hogy említettem volna. Három dolgot említettem, a Jollát, a Nokiát és a Microsoft-ot. Hol láttál Te ebbe android-ot bele????? Értem én, hogy ahol lehet ekézni kell az androidot - meg van is benne némi igazság - de hogy a krumplifőzelékről asszociálva is android és gugli fikázásig jusson el valaki, ahhoz már iszonyatos frusztráció kell.

És ismét: humornak szántam. Az meg vagy tetszik vagy nem. A személyeskedés meg nem nagyon érdekel. :D

jaja, pont erre utaltam...megvédték a Nokiát, aztán jött ez a csúnya ügy a Microsofttal, WP8al, meg az eladással, meg ilyenek.

Na most a finnek imádják a startup-okat és iszonyatos pénzt fektetnek a kutatásfejlesztésbe (okés hát fán meg tavakon meg rénszarvason kívül ugye nincs nagyon mit exportálni). Érdekes lesz, hogy mivel a Nokiát kinyírta az MS, vajon akarnak e a finnek egy új sikeres telefonos céget maguknak és fogják e kormányzati/nemzeti/parlamentáris szinten támogatni.
Erre akartam utalni. De úgy néz ki van akinek leesett.

Érdekesen hangzik - kíváncsi leszek én erre.

Ha jól sejtem, talán az N900-on demózott megoldást viszik tovább, de az önmagában is érdekessé teszi, hogy más Androidos telefonra is feltehető - így elvileg ki lehet próbálni, mit is nyújt.
Talán marad valami az N900-on látottakból...

"más Androidos telefonra is feltehető"

Gondolom ez annyit jelent, hogy tudja használni az Android kernel bináris drivereit (elsősorban GPU-t). Azaz Ubuntu Touch épepitában.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Egy kis kiegészítés:
az androidos hardvereken a libhybris-nek köszönhetően futhat, az alkalmazások pedig a Myriad féle megoldást használják.
Egyébként plusz érdekesség, hogy van egy apkenv nevű megoldás Harmattan alapú készülékekre, mint az N9, amivel a nem dalvikos android programokat (jellemzően a játékokat) lehet működésre bírni, jó lenne ha bekerülne valamilyen módon a sailfishbe.

Részemről sok siker kívánok nekik, magamnak meg egy kis pénzmagot a telefonvásárláshoz :)

Valaki el tudná mondani, hogy mi van a hardverben androidra tervezve? Naívan úgy gondolnám, hogy miután a telefonban boot folyamata is csak odáig hardver specifikus, amíg be nem tölti a bootloadert, és át nem veszi az az irányítást. Azt gondolnám hogy onnantól minden szoftver kérdése legyen az android, ubuntu, akármi. Nem?