A Microsoft megvásárolja a Nokia Devices & Services divízióját, licenceli a Nokia szabadalmait

Az elmúlt években többször is említettünk, hogy a Microsoft célja az lehetett az "egykori" Microsoft alkalmazott Stephen Elop beejtőernyőzésével a Nokia-hoz, hogy előkészítse a finn vállalat mobil divíziójának felvásárlását. A forgatókönyv egyeseknek vadnak hangozhatott, de a lényeg az, hogy a jóslatok beteljesültek. A Microsoft és a Nokia bejelentették, hogy a Microsoft megvásárolja a mobiltelefongyártó eszközök és szolgáltatások (devices & services) üzletágát. Elop pedig visszatér a Microsoft-hoz.

A tranzakció - amelynek során a redmondi vállalat összesen 5,44 milliárd eurót fizet ki készpénzben - a tervek szerint 2014 elején zárul. A Microsoft a Nokia Devices & Services üzletágáért 3,79 milliárd, míg a szabadalmainak licenceléséért 1,65 milliárd eurót fizet.

[ Microsoft bejelentés | Ballmer levele a felvásárlásról a Microsoft alkalmazottakhoz | Nokia bejelentés ]

Hozzászólások

Akkor meg is tehetjük a következő "vad" jóslatot. Elop, mint a Microsoft következő vezérigazgatója?

--
trey @ gépház

Nekem Stephen Elop a "felszámolónak" tűnik De egyébként is találó ez a filmrészlet a Microsoft - Nokia viszonyra.
Az finoman szólva szánalmas, hogy annyit sem fizet a Microsoft a Nokiáért, mint amennyit az alig egy évtizede porba-fingó startupként indult Skype-ért adott két éve.

Ez is egy érdekes cikk: Phoenix: The Nokia Nexus N9

szerintem nincsen jó vezetői élete. Hasonlítsa össze bérki a Nokia részvények árát, a nokia piaci részesedését, a nokia alkalmazottainak a számát, a nokia üzleti ágainak a számát before-after ... Elop egy nagyon szar vezető volt. Persze ha van aki rá vágyik az meg is érdemli :)

Minden executive leadernek az egyik legfontosabb mérőszám az általa vezetett organizáció mérete. Ez ordas nagy baromásg :) én is tudom, de ezeknél a semmitevő tetűknél ez az értékmérő. Szóval ebből a szempontból Elop nem előre hanem, hátra lépett. Ebből is látszik, hogy ő nem vezető hanem válságmenedzser. Ilyen is van, mégha ez az alja is a műfajnak. Az ilyenek csak darabolni, kirúgni, lebontani mennek cégekhez... ezért nem leszt Elop CEO szerintem. Hacsak az MS tulajdonosainak nem ez a célja.

MicroPhone!

Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn

vigyé be egy diverzánst, cseszd szét belűlről, értéktelenítsd el, vásárold meg :D

Alapvetően Jorma Ollila cseszte szét a Nokiát, amikor lehetetlenül impotens managereket nevelt ki, akik aztán képtelenek voltak bármelyik szinten bármiféle döntést meghozni. Talán a Navteq megvásárlása volt az egyetlen döntés, ami a nevükhöz köthető.

A Symbian tökölés valamilyen szinten érthető, nézd meg mire képes a Nokia 700 a látszólag gyenge hardverével. De az, hogy egy okostelefonhoz nincs rendes fejlesztőeszköz, a Qt Creator addigra jött ki, amikor az egész már platform meghalt, az azt jelenti, hogy a managementnek halvány fogalma sem volt, hogy hol tart a világ, mik az igények.

A dinamizmus, a határidők tartása is igen problémás. Ott van az N8, ami majdnem azonos szoftverrel jött ki, mint sok évvel korábban az 5800. Aztán amikor senki nem várta, rég leégett a cég az N8-cal, kijött rá az Anna. Annak bizony már az első N8-cal együtt kellett volna érkeznie. Aztán jött a Bella, megmutatva, hogy a Symbian is lehetne jó, ha bárkit is érdekelne még. Elop ezért nyomta a burning platform szövegét nagyon is jogosan.

A Jorma által kinevelt töketlenek másik bűne a Maemo/Meego. Az N9 igen sok oldal szerint 2011 legjobb telefonja. Nem az iPhone, hanem egy Nokia. De az a management ellenében készült el és halottként megbélyegezve dobták a piacra. Ha időben jön ki és mögötte áll a cég, akkor ma is meghatározó szereplő lehetne.

Elop burning platform szövege nem volt jó PR fogás, az biztos, de a Nokiát nem az lökte a mélybe. A BlackBerry főnöke nem mondott ilyet, de az is kikészült, béke poraira. Alapvetően Elop végigvitt egy logikus és konzisztens stratégiát. Tudott döntést hozni. Ez Salo városában fáj mindenkinek, de alapvetően Jorma emberei lökték a mélybe az egészet, Elop csak megakadályozta, hogy a zuhanó repülő becsapódjon, mint most a BlackBerry vagy korábban a Palm (WebOS).

"Alapvetően Elop végigvitt egy logikus és konzisztens stratégiát. Tudott döntést hozni."

Nem minket zavarnak a tények, hanem téged.
Elop a Symbian-ról írta a "burning platform memo"-t. Erre 2 évvel később kijöttek az Asha-val, ami az S40 utódja. Szerinted hol ebben a konzisztencia?

es miert nem csinaltak verseny targyalast?
ugy lehet (sot biztosan) tobbet kaptak volna.
igy viszont olyan szaga van a dolognak, hogy a "nem veletlenul" odakerult CEO eladta a reszleget "olcsoert".
A motorola-t a google 12.5 milliard usd-ert vette meg. pedig ok sem voltak jobb pozicioban akkor mint most a nokia.
(5.44 milliard eur = 7.18 milliard usd)

Egyrészt a Google-Motorola üzlet rettenetesen túlárazott volt, a Google szabadalomhiány miatti pánikjában fizetett ki ilyen eszetlen pénzt. Másrészt az MS nem vette meg a Nokia szabadalmait, csak használati jogot vett, ami más kategória.

A Nokia (NSN) hasonló módon szerezte meg a Motorola mobilhálózati részlegét és szabadalmak használati jogát pár hónappal a Google tranzakció előtt.

Nyilván mire Elop megérkezett nem volt rózsás a helyzet, de azért sokak szerint kiérdemelte a worst CEO ever címet.
Itt van egy nagyon hosszú írás erről.
Nem feltétlen kell végig, de a Reason N részekbe érdemes beleolvasni (19 van). Némelyikkel lehet ugyan vitatkozni, de azért így együtt elég erős érvek.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Szép írás, csak az Osborne-hatást leszámítva marhaság. Nemes egyszerűséggel tojik arra a tényre, hogy nem véletlenül rúgták ki az előző vezetést. Íme az ok: http://mobileopportunity.blogspot.hu/2011/02/nokia-excess-of-cleverness…

Ezek a tények azt mutatják, hogy a Nokia egy szörnyű zuhanás előtt állt már Elop előtt is. De tisztán látszódott mindenféle számok nélkül is, mert benne volt a levegőben, ez jött le pl. a HUP fórumozóinak hozzászólásából is akkoriban.

Az egy másik dolog, hogy Elop és a WinPhone megkérdőjelezhető választás volt. De Elopot egy még suhanó, de már leállt hajtóművű gép pilótafülkéjébe ültették. Ő megtette, amire ő képes volt.

Ez egy vérbeli rendszerváltós kelet-európai úgynevezett érvelés (valójában érvelési hiba). Ezek szerint ha egy zuhanó repülőt, vagy süllyedő hajót (helyettesítse be ki-ki a saját kedvenc hasonlatát) veszel át vezetőként csinálhatsz bármit, sorozatban kúrhatsz el mindent mert úgyis lehet visszafele mutogatni: Én már úgyis reménytelen helyzetben vettem át a kormányrudat, ennél többet más sem tudott volna csinálni.
Csak közben látunk olyan példákat mint az Apple, amit Steve Jobs még a Nokiánál is nehezebb helyzetből hozott vissza és tett sikeressé. Vagy Sergio Marchionne, aki a válságban levő Fiat csoportból csinált egy ütőképes cégcsoportot.

Azt, hogy a Microsofttól ejtőernyőzött Elop "el tudta érni", hogy a Microsoft olcsón felvásárolja a Nokiát - illetve azt ami maradt belőle - sok mindennek lehet nevezni de sikernek nem. A mór megtette kötelességét...

"Csak közben látunk olyan példákat mint az Apple, amit Steve Jobs még a Nokiánál is nehezebb helyzetből hozott vissza és tett sikeressé."

Arra gondolsz, miután a Microsoft egy "kisebb" pénzösszeget beleinvesztált az Appleba?

"sorozatban kúrhatsz el mindent mert úgyis lehet visszafele mutogatni"

"5,7 milliárd euróra csökkent a Nokia árbevétele a második negyedévben, ami 24 százalékos zuhanás éves összehasonlításban. Ehhez 115 milliós üzemi veszteség társult, ami lényeges javulás az egy évvel korábban felmutatott 840 millió euróhoz képest."

840M veszteség helyett 115M, szerintem már erős előrelépés.

"de az átszervezésekkel és egyebekkel kapcsolatos egyszeri kiadásokat figyelmen kívül hagyva már biztatóbb a kép: így 303 milliós eurós profitot tudott kimutatni a Nokia."

"Lumiából 7,4 milliót tudott eladni a Nokia, ami majdnem kétszer annyi mint egy évvel korábban és az első negyedéves 5,6 millióhoz képest is erőteljes növekedést mutat. "

"A Lumiák eladásai már majdnem akkora árbevételt hoznak a Nokiának mint az 53 millió "butatelefon" és Asha összesen - az első soron 1,1 milliárd eurós, a másodikon pedig 1,4 milliárd eurós forgalmat könyvelt el a cég."

"A telefongyártás azonban összességében 33 millió eurós veszteséget hozott a Nokiának könyv szerint, ami lényegesen alacsonyabb az egy évvel korábban elkönyvelt 473 millió eurónál."

Sok egyéb szar ellenére nem nevezném ezeket már totális elkúrásnak.

http://www.hwsw.hu/hirek/50630/nokia-siemens-networks-mobiltelefon-okos…

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ne nevettess már. Miközben nulla közelébe építed le a céget azzal természetesen csökkenni fog a veszteség is. A Lumia apró növekedésének ára pedig a nagyságrenddel nagyobb Symbian üzlet ledarálása volt. Minden tizedik Symbian vásárlót sikerült átterelni Windows Phone-ra, ez aztán az eredmény! Miután bejelentette a Nokia a Symbian támogatásának a befejezését, még azután is 100 milliót adott el belőle.

A Belle már versenyképes külsőt szedett magára, alsó szegmensben mindenképp. De a helyes lépést, ahogyan már sokan megírták az Androidos Nokiák jelentették volna. A Nokiát leszámítva az összes WP gyártó a piacon van Android mobilokkal és lényegesen többet is adnak el belőle.

"A Nokiát leszámítva az összes WP gyártó a piacon van Android mobilokkal és lényegesen többet is adnak el belőle."

Nem látom, sem a HTC, sem a Motorola, sem az LG, sem a Sony masszív dominanciáját a Samsung felett... Tökéletesen jól látták, hogy az Android piacon csak sokad rangú szereplők lennének.

" Miután bejelentette a Nokia a Symbian támogatásának a befejezését, még azután is 100 milliót adott el belőle. "

Miután abból a "minden tizedik"-ből lassan többet keresnek, szerintem annyira nem bánják. (Lehet, lemaradtál az elmúlt 5-6 évről, de az iPhone megjelenése óta egy picit megváltozott ez-az).

Mellesleg hup törzsközönségén kívül vajon hányan vettek volna valóban Symbiant azon kívül, akik most WP7-8-at vettek? Én még egy olyan ismerőssel/kollégával nem találkoztam.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A Nokia tárgyalt a Google-vel is ugyanakkor amikor a Microsofttal. Azért döntöttek az MS mellett, mert ők konkrétan beígértek egy 4-10 milliárd eurónyi "marketing támogatást". Házon belül egyértelműen elhnagzott, hogy ha a Google is belenyúlt volna a zsebébe akkor egy Google-Nokia egyezség jött volna létre Andorid Nokia divájszok gyártására.

Mérnöki szinten mindkettőre megvoltak a prototípusok. Jóval az MS-Nokia egyezség előtt futottak már a Nokia proto divájszain mind a Win7 és Android rendszerek. Semmivel sem lett volna kisebb/nagyobb meló Androidra nyergelni. A politika és a zseton döntött.

Csomó olyan infót írsz, amiket gondolom nem a nagy aulában beszéltek meg a Nokia berkein belül, így viccesen írtam, hogy Stephen (persze az Elop), mint aki ugye közel áll az ilyen tűzhöz. De így elmagyarázva már nem olyan vicces. ;-)

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

A Nokia egy meglepően nyitott cég volt. Talán a hagyományosan puritán skandináv szemlélet az amiből ez jött. De tényleg az aulában és az auditóriumban megrendezett all-hands találkozókon hangzott el a legtöbb dolog amit írok. No meg olyan heti/havi mítingeken amiken vol szerencsétlenségem jelen lenni.

Szerintem annyira nem hízelgő az amit én Eloppal kapcsolatban írok :)

Az adott all-hands meeting azért egy eléggé drámai hangulatu esemény volt... tíz perccel az után, hogy cirka 1500 Maemo/Meego mérnöknek jelentették be, hogy fel is út le is út. Masszív kérdések hangzottak el és szerintem az az ostoba liba Jo Harlow eléggé meg volt illetődve és olyan dolgokat is elmondott amiket nem biztos, hogy el akart mondani.

Csúnya történet volt és nagyon sok naívan romantikus elképzelést döngöltek be azokban a napokban a földbe. Mondom, vagy ezer igen jó fejlesztőből épített fel a Nokia 5-6 év alatt egy nagyon ütőképes csapatot. Ez a csapat azért lerakott az asztalra egy N900-N950-N9 termékvonalat. Mindenki hitt abban, hogy a technológiai sziuperioritás, nyitottság, közösségi támogatás és az innováció meghozza a gyümölcsét... Aztán jött a Microsoft és letette a nagy dellát az asztal sarkára és mehetett mindenki a fenébe a marha nagy innovációval együtt. A Microsoft egyszerűen ki akarta vásárolni magának a piaci szegmenst és kiütötte az egyik legerősebb induló kihívóját (Maemo) meg a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező behemótot (Symbian) A Google-nek erre nem volt szühsége, nekik megvolt a Samsung és tudták, hogy vele tarolni fognak.

A Meego simán lehetett volna egy 20-30%-os piaci részesedésű korrket platform. A Vindóz is lehetett volna, de nem lett... ennek ezer oka van, nem is lényeges.

Qt-t lattam mar desktopon, bar nagyon el nem melyedtem benne. Volt egy kis kozom egyetemen is a Nokia fele Qt vizioval, ugyebar a Nokia tamogatta az BMF/OE-t. Maga az SDK nem volt teljesen rossz, de annyira nem gyozott meg, voltak hibai, kenyelmetlensegei. Foleg, mondjuk egy iOS SDK-hoz kepest. (amit meg lattam: Android szinten takolt erzest keltett es amikor kellett vele foglalkoznom, az emu borzaszto lassu volt - allitolag azota jobb -, ezen kivul meg WinMo-val van tapasztalatom, ami alapvetoen jo SDK-val rendelkezett, bar az emulator nem volt egy szelvesz meg a platform olyan, amilyen, foleg az akkori kunkrenciahoz kepest. WP-vel, BB-vel nincs tapasztalatom.)

Masreszt egyszer volt egy Nokias eloadas (talan 2010 kornyeken), hogy milyen jo lesz nekunk, ha Nokiara fejlesztunk, ami sajnos kisse marketingesebbre volt fogva, mint azt a kozonseg varta volna (szerintem, de ez lehet, hogy csak az en nezopontom). Pont az volt a lenyeg, hogy Symbian also, Maemo/MeeGo felso(bb) regioban, koztes kapocs a Qt. Ami akkor elborzasztott:
- egyaltalan hogy gondolta a Nokia ezt a 3 kulonbozo platformot? Foleg 15-20 piacon levo es meg 5-10 bejelentes elott allo, kulonbozo keszulekkel? Foleg, ugy, hogy pont akkortajt buktak ki az iOS devek az iphone 4 eltero kijelzomereten az Androidos kaoszrol nem is beszelve. Mar csak az eloadas celjat tekintve (=fejlesztok meggyozese) sem ertettem, miert jo ez.
- szamomra semmi olyan plusz dolgot nem tudott felmutatni a Nokia, amely miatt ezt valasztottam volna pl. egy iPhone vagy egy Android elleneben. Mint peldaul most a WP-n a jo navigacios szoftverek (vagy a fotozas teren adott plusz, mar akit erint). Talan egyedul az, hogy ra lehetett kotni a telefont HDMI-n TV-re, csak ennek meg abban a formaban keves jelentoseget lattam.

Ezen kivul nem tul sokat kovettem a platform sorsat, neha-neha olvastam ezt-azt, de ugy igazan nem tudnek most hirtelen semmi erdemlegeset felsorolni, szoval kezdhetjuk az elejen is. Tenyleg erdekel, hogy szerinted mi volt benne a nagy innovacio a tobbihez kepest.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Elnézést az off-ért és hogy beleszólok a komoly szakértők diskurzusába (ez nem gúnyolódás akart lenni hanem tény) de főleg BZoltán hozzászólása késztettet arra
("Az adott all-hands meeting azért egy eléggé drámai hangulatu esemény volt... tíz perccel az után, hogy cirka 1500 Maemo/Meego mérnöknek jelentették be, hogy fel is út le is út) hogy leírjam azt ami már régóta motoszkál az agyamban, annak ellenére hogy (sajnos) elég nehezen jövök rá össszefüggésekre, ezért is szeretek nálam okosabb emberektől olvasni
Szóval régóta gondolkozom hogy ez amiröl most is szó van, ez lenne a tiszta Szabadversenyes Kapitalizmus? Ahol minden piaci résztvevő közel azonos esélyekkel indulhat a versenyben?
Ez sokkal inkább a mindig az erősebb kutya b...
elvére és a pénz beszél kutya ugatra hasonlít
Lassan -vagy már most is - ott tartunk hogy az informatikában a nagy 3, úgy általában más iparágakban meg pár tucat bekebelezi a kis halakat, innováció helyett inkább erőből-pénzel megveszi a technológiát. És a folyamat egyre fokozódni látszik
A másik hogy (tudom most sokan demagógnak fognak nevezni) itt is és máshol is olyan szinten semmi másról sem szól a diskurzus mint a profitról, a minnél nagyobbról
Miközben józan paraszti ésszel (20 évvel ezelőtt, még Galaktikát olvasva) azt gondolta volna az ember hogy mostani csúcstechnológiának köszönhetően egyre jobban és gondtalanabbul élnek az emberek, a mezei átlagember egyre rosszabul él, és nem csak itthon hanem lassan nyugaton is. A spanyoloknál konkrétan 25%-os a munkanélküliség közben pedig ahogy itt úgy valszeg ott is a legnagyobb multi polcai rogyadoznak az árúktól, csak sajtból 100+ féle van, az emberek jó része (kb olyan 3 millio nálunk) majdhogynem éhezik
És már nyugaton is építik le a jóléti államot, Londonban 5 ember közűl 1 a fehér (ő az aki dolgozik is), londoni magyarok szerint a külföldi vendégmunkások nélkül már összeomlott volna az angol gazdaság, Franciaországban ki tudja hány millio a muszlim aki vagy nem akar vagy ha akarna se tudna dolgozni
Még többb tucat oldalt tudnék leírni amí így hirtelen az eszembe jut, a végére csak annyit hogy felmerül a kérdés: "Azért élünk hogy dolgozhassunk vagy azért dolgozunk hogy élhessünk?"
Biztos hogy jó irányba halad ez az állítólagosan a létező gazdasági rendszerek legjobbika?
Egy idézet a végére:
"Aki egy véges erőforrású világban állandó növekedésről beszél az vagy őrült vagy közgaszdász"

"Ez sokkal inkább a mindig az erősebb kutya b..."

Igen, ezt mi itt többen is hasonlóan látjuk. A nagy cégek (M$, Apple, régebben IBM) rá tudnak ülni korábban elért eredményeikre, és akadályozni tudják az innovációt. Sokkal kevésbé befolyásolható, de egy kicsit azért befolyásolható a nyílt forrású világ. A Google is elkényelmesedett egy picit 2008 óta, de nem teheti meg, hogy hátradől és kihasználja a GMail-ből és a Google Maps-ból adódó előnyét, mert néhány konkurens rögtön a nyakára nőne. És nem sokat érne azzal, hogy fölvásárolja a FireFox-ot, vagy az Ubuntu-t, mert a nyílt forrású kódot bárki tovább viheti, ha akarja. Akár maguk az Ubuntu korábbi tulajdonosai.
Ahogy látom az iparban a legkíméletlenebb verseny az autóiparban folyik. Ott is vannak sportszerűtlen kísérletek egy-egy autógyár tönkretételére (pl. Toyota beragadó gázpedáljára épített hisztériakampány), de nagyon sok a gyártó, nagyon szigorúak a vevők, és semmelyik márka nem engedheti meg magának, hogy a lehető legnagyobb tempóban fejlesszen.

Ha jól látom a helyzetet, akkor talán az a különbség az autóipar és a SW- illetve a mobilvilág között, hogy az elektronikában túl gyors volt a fejlődés a fogyasztói igényekhez képest, és a vevőknek jó az, ami van, és nehéz újat kínálni nekik (pl. 8-10 éves PC 8-10 éves SW-ekkel még majdnem használhatóak, illetve a legtöbb ember nem cserélne 2 évente telefont, ha a gyártók rá nem kényszerítenék). Az autóknál viszont kielégíthetetlenek a vevői igények. Mindenkinek 0 fogyasztású, a teleportáláshoz hasonló sebességű, és a jacuzzihoz hasonló kényelmű autó kellene, amitől azért még nagyon messze vagyunk.

Mindenki eszeveszett tempóban fejleszt. De nem ész nélkül dobja piacra a fejlesztések eredményét.
Ha nem is autós, de sport hasonlatom van erre.
Mi fizet többet? Ha egyszer 6 másodperccel javítod meg a világrekordot, vagy ha 6*1-el?
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

"Nem látom, sem a HTC, sem a Motorola, sem az LG, sem a Sony masszív dominanciáját a Samsung felett... Tökéletesen jól látták, hogy az Android piacon csak sokad rangú szereplők lennének."

Az LG elég szépen teljesített az utóbbi negyedévekben, 108% növekedéssel felléphetett az LG a dobogóra és ezt az Androidnak köszönheti még véletlenül sem a Windows Phonenak.
http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS24239313
Dobogós helyét a jövőben csak a kínaiak, most leginkább a Lenovo veszélyeztetheti ami még a LG-nél is nagyobb 130%-os növekedést tudott felmutatni.

A Motorola részvényesei dörzsölték a kezüket örömükben amikor a Google jókora felárral megvette a részvényeiket. Ha most 17 milliárdot fizetne a Microsoft a Nokiáért akkor kicsit másképp festene ez a történet. Az a tény, hogy még annyit sem ad a Microsoft a Nokiáért mint a korábban a Skypért egyszerűen szánalmas arculcsapása a finneknek.

A Sony magyar piacon második, holtversenyben az LG-vel még a Nokia már lecsúszott az 5. helyre. Pedig elég sok Nokia fan él Magyarországon. A Sony nyilvánvalóan szeretne a világpiacon is hasonlóan jó eredmény elérni ami nem könnyű de sokkal jobb esélyei vannak Androiddal mint a Nokiának Windowszal. És ugye nem arról szól ez a hír sem, hogy olcsón felvásárolják a Sony-t hanem arról, hogy gombokért megveszik a Nokiát.

"Mellesleg hup törzsközönségén kívül vajon hányan vettek volna valóban Symbiant azon kívül, akik most WP7-8-at vettek? Én még egy olyan ismerőssel/kollégával nem találkoztam. "

Nem ismerem személyesen a hup törzsközönségét de vannak Nokia fan haverjaim akik máig ragaszkodnak a megszokott symbian Nokiájukhoz. Egyikük sem hallott még a hup-ról. Legfeljebb PC Wordöt olvasnak néhányan közülük, de még ez sem jellemző.

A tévhittel ellentétben a megoldás nem az Androidos Nokia lett volna. A megoldás a Maemo alapú és az Ovi Store-ral megtámogatott Nokia lett volna. 2011-ig közel másfél milliárd eurót fektetett ebbe a vonalba a Nokia, 2005-től kezdbe felépítettek egy cirka 1500 fős csapatot amely képes volt eladható és innovatív platformot építeni. Mind az N900 és az N950 meg az N9 termékek eladásait a gyártósorok leállítása fékezte be.

"csinálhatsz bármit, sorozatban kúrhatsz el mindent mert úgyis lehet visszafele mutogatni"

Nem, az Osborne effect, amit a piacon lévő saját termékeket erősen lehúzó dumával tetézett, igen durva hiba. De nem ez lökte a céget a mélybe. A Nokiánál tudták, hogy az S40 felett eljárt az idő és a Symbiannal igazi nagy dobást nem lehet csinálni. Két alternatíva volt: MeeGo+Qt+egy ismeretlen CEO vagy WP+.net+Elop. Ez utóbbit találták jobb megfejtésnek. Gondolom ebben benne volt, hogy az Andriodnál bejött a Java és a .net is hasonlóan modern technológiáját nézve. Ráadásul az MS a Google-höz hasonlóan rendelkezik kereső és reklámplatformmal. (A BlackBerry mostani döglődését elnézve lehet, hogy igazuk is volt.)

Szóval jött Elop, akinek az volt a feladata (ezzel a programmal pályázott a CEO pozícióra), hogy az S40 R&D-t tegye takarékra valamint Symbian és MeeGo R&D-t úgy ahogy van állítsa le (ne vigye a pénzt), hiszen helyette jön a WP (amit az MS pénzel, így hozza a pénzt). Végigvitte a feladatát, amivel megbízták.

Az olcsó felvásárlás egy érdekes szál. Szerinted az MS csak azért nem csinálta meg időben és kirobbanóan jóra a WP-t, mert előbb a Nokiát a mélybe akarta lökni? Ha így van, már korábban megvették volna, nem most, amikor az NSN-nek köszönhetően (amit pont Elop vett vissza pár hete) a Nokia anyagilag stabil cég, akik nem sietnek akármilyen kompromisszumot megkötni.

Ha mindenképpen valami aljas stratégiát keresel, akkor inkább azt mondanám, hogy Elop addig utasította vissza Ballmer felvásárlási ajánlatát, míg az MS vergődése miatt esélyes nem lett az MS CEO pozíció megszerzésére. Na ez már valami, de akkor Elop egy kiemelkedő tehetségű figura. De az is lehet, hogy az MS-t átvéve burning platformnak kiáltja ki a Windows-t (ebben esetleg igaza is lenne), az Office natív platformja ezen túl az OSX volna, az új XBOX pedig már iOS alapon menne, amit az Apple CEO-jaként könnyen el is tudna érni ugyanúgy, mint a csempés iPhone-t.

Korántsem volt 2011 előtt a Nokia eleve bukásra ígérve.

Minden technológiája, innovációja és erőforrása megvolt arra, hogy versenyben legyen. A problémák vele az volt, hogy a Nokia executive menedzsmentje ebben nem bízott. Ez hiba volt, bízniuk kellett volna abban a stratégiában amibe a cég már 4-5 éve komoly pénzeket fektetett.

Szeretem az ilyen embereket, akik nem donteshozok, de mindig tudjak mi a franko. Hiszen nem az o vallukat nyomja a teher. Alias okoskodok.
A Nokia meg eleve bukasra volt itelve, mert ok csak egy butatelefon gyartok, se tobb, se kevesebb. Mogottuk nincs felhasznalo bazis, nem ugy mint a Google, Apple, Microsoft mogott. Az okostelefonokat a HW+SW+Store+Service adja el. Az, hogy egy keszulekgyarto elad x millio telefont, az egy dolog. A Google is jol el van a HW nelkul, amit mas csinal meg helyette. Az a vilag mar elment(az iPhone megjelenesevel), hogy eladsz x millio telefont. Most mar kell a tobbi is. Hiszen megveszik a keszuleket(egyszeri tetel), majd az alkalmazasokbol meg befolyik egy masik osszeg, amit a Google, Apple kap meg. A kerdes, hogy az emberek hajlandoak-e fel ev vagy evente keszuleket valtani, ha mar telitodik a piac.
Okoszisztema. Ez az a szo amit a Nokianal kerestek. Aztan lehet almodni ilyen iPhone killer divajszrol, csak az mar keves.

Szeretem az ilyen embereket, akik a nyilvánvalóan hibás (vagy szándékosan rossz) döntéseket hozó cégvezetőket védik, hülye indokokkal.
Az megvan, hogy a Nokia majd 10 évvel az okostelefon fogalom megjenése előtt is rendelkezett okostelefonnal?
Az is, hogy az első Iphone-nak még köze nem volt az okostelefonokhoz?
És az, hogy ő nem picsog, csak tényeket közöl?
Nem tudom láttál-e valamit a felégetett, utolsó pár, még nem winfónos eszközből. Így utólag próbálgatva is látszik, hogy ordas nagy hiba volt berúgni a szakadékba. Hiába "okoskodsz", akkor még jelentős felhasználói bázisuk is volt, amire építhettek volna.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

"Szeretem az ilyen embereket, akik a nyilvánvalóan hibás (vagy szándékosan rossz) döntéseket hozó cégvezetőket védik, hülye indokokkal."
hahaha, pont errol beszeltem. Mindig mindenki tudja a tutit, csak epp a donteshozok nem. Szanalmas.

"Az megvan, hogy a Nokia majd 10 évvel az okostelefon fogalom megjenése előtt is rendelkezett okostelefonnal?"
A mai ertelemben vett okostelefonnal nem rendelkezett, barmennyire is erolkodsz. Eleg a kulsejere gondolni.

"És az, hogy ő nem picsog, csak tényeket közöl?"
Ja, persze. Tenyek. Hangosan felrohogtem smiley. Azert mert a csunya MS-t szidja, ezert tenyek. Ez az elvakult Linux-os. Nalatok mar csak igy megy.

"Hiába "okoskodsz", akkor még jelentős felhasználói bázisuk is volt, amire építhettek volna."
A keszulek eladasbol nem lesz felhasznaloi bazis. Olyan biztos, hogy nem, ami a Google-nek van. Eloszor meg kene erteni par dolgot.

"A keszulek eladasbol nem lesz felhasznaloi bazis."
Ez érdekelne részletesebben.

"A mai ertelemben vett okostelefonnal nem rendelkezett, barmennyire is erolkodsz."
Így kijelenthetjük, hogy manapság, a tíz év múlva vett értelemben, nincsenek okostelefonok.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Gondoltam szólok neki, hogy elvakultan ír. Miután leírta a szót a tükörbe, már komolytalanná is tette magát.

Akkori értelemben, amikor kinyitottál egy 386-os mini Intel procival szerelt, Doson futó, Geos Guival rendelkező qwerty-s telefont, amivel mobilnetezni lehetett, valami irdatlan hightechnek látszott. Az is volt. Persze designban sehol sem jártak.
Egyébként 1998-ról van szó, és a Nokia 9000-ről. Az Apple Newton ekkor senkit sem érdekelt.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

"Szeretem az ilyen embereket, akik nem donteshozok"

Bár a döntéshozó fogalma nincs egzaktul meghatározva, de azt hiszem, hogy én a Nokiánál döntéshozónak számítottam és komoly teher nyomta a vállamat.

"A Nokia meg eleve bukasra volt itelve, mert ok csak egy butatelefon gyartok, se tobb, se kevesebb."

A Nokiának azért jóval az iPhone előtt is voltak már webezésre, zenehallgatásra, videofelvételre, navigációra és megannyira másra alkalmas okos telefonjaik.

Volt a Nokiának online szoftver áruháza és felhős szolgáltatásai is.

Az ökoszisztéma egy szép szó, szerintem egy kicsit agyonhasználták az elmúlt néhány évben. Abban az értelemben amiben nyilván te is érted, a Nokiának megvolt az Ökoszisztémája.

Mi nem volt meg neki, ami ahhoz kellett volna, hogy sikeres legyen? Korábban kellett volna sokkal komolyabban venni a kapacitív kijelzős technológiát, egységesítenie kellett volna korábban a Qt technológiát és többet kellett volna már 2005-2007 környékén fektetni az alkalmazásfejlesztő eszközökbe.

De ugye utólag könnyű okosnak lenni :)

" én a Nokiánál döntéshozónak számítottam és komoly teher nyomta a vállamat."

Milyen pozícióban voltál, ha nem titok? Itthon, vagy külföldön?

"Az ökoszisztéma egy szép szó, szerintem egy kicsit agyonhasználták az elmúlt néhány évben. Abban az értelemben amiben nyilván te is érted, a Nokiának megvolt az Ökoszisztémája."

A Nokia ökoszisztémája egy kalap szar volt. Évekig szenvedtünk velük, mint fejlesztők. Az Ovitól, a N-Gage fiaskón át, magáig a fejlesztőeszközökig egy összegányolt vacak volt az egész, fejlesztői és felhasználói szemmel nézve is. Megváltás volt az iPhone-ra és az Apple App Store-ra váltás 2009-ben.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Had ne rólam szóljon ez a téma. Aki akar az megtalál a linkedin-en, annyira nem nehéz :)

"A Nokia ökoszisztémája egy kalap szar volt."

Hát az, hogy nem volt jó az egy külön téma. De volt, vagyis nem igaz az, hogy a cég nem tartotta ezt fontos dolognak. Nyilván fontosnak tartották és tolták is.

Az Ovi Store egyik legnagyobb problémája pont az volt, hogy egy bukott, lúzer banda csinálta. Ugyanaz a technológia, ugyanaz a csapat mint akik az N-Gage kudarcért felelősek voltak. A Nokiában közbeszéd tárgya volt, hogy mennyire nem voltak az exec-ek felelősek semmiért. Semminek nem volt következménye. Óriási hiba volt az Ovi Storét pont azokra az oligofrén hülyékre bízni akik egyszer már az impotenciájukat bizonyították.

Ezért is írtam, hogy jobban is meg lehetett volna ezt csinálni. A kivetelzés volt a probléma és nem az, hogy nem vették észre az igényt.

Sokan azt hiszik, hogy az Apple találta fel az AppStore-t, hú mekkora innováció. Miközben már évek óta megvolt az innováció a Nokiánál, csak éppen hulladék módon csinálták meg. Ez az amiben az Apple zseniális volt. A kivetelezésben.

Furcsa amit irsz, ugyanis pontosan latod a problemat, de nem veszed eszre:

Lenyegtelen ki csinal meg eloszor valamit.
Az szamit ki csinalja meg sikeresre.
A google legalabb a 100. kereso volt, a facebook legalabb az 50. soc. network, nem szamit, hogy nem ok voltak az elsok. Ok csinaltak meg olyanra, amit akartak/akarnak az emberek.

--
Live free, or I f'ing kill you.

Hogyne venném észre. Viszont a sikerességet ugye utólag mérik.

Én csak azt mondtam, hogy a sikerességben az innováció és a kreativitás nem játszanak döntő szerepet. Úgy fogalmaznék, hogy az esetek többségében ez csak szükséges, de messze nem elegendő. Az esetek kisebb részében pedig sem nem szükésges és nem is elegendő. Ezen utóbbira példa minden olyan sikeres technológia ami nem igazán innovatív és nem is igazán kreatív.

"Sokan azt hiszik, hogy az Apple találta fel az AppStore-t, hú mekkora innováció. Miközben már évek óta megvolt az innováció a Nokiánál"

Sőt, az üzleti modell mobilon már jóval az Ovi előtt megvolt. Lásd a független online store-okat (pl. Handango és társai). Az Apple nagyszerűsége valóban abban rejlett, hogy platformtulajdonosként ő volt az első, aki ki tudta ezt rendesen építeni store-ostól, fejlesztőeszközöstől, mindenestől.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

"A Nokiának azért jóval az iPhone előtt is voltak már webezésre, zenehallgatásra, videofelvételre, navigációra és megannyira másra alkalmas okos telefonjaik."
Azert ne mossuk mar osszze a kettot. Eg es fold a kulonbseg.

"Volt a Nokiának online szoftver áruháza és felhős szolgáltatásai is."
hahaha ez jo vicc volt. mash is jol leirta milyen volt az. Azonkivul meg teljesen irrelevans szerepet tolottt be. Gondolom nem neked kell statisztikakat linkelgetni.

"a Nokiának megvolt az Ökoszisztémája"
Vegulis mar csak a felhasznalok, fejlesztok hianyoztak. A piaci reszesedese nem az okostelefonbol szarmazott, ezert felesleges hangoztatni, hogy volt neki okoszisztemaja.

"Mi nem volt meg neki, ami ahhoz kellett volna, hogy sikeres legyen? Korábban kellett volna sokkal komolyabban venni a kapacitív kijelzős technológiát, egységesítenie kellett volna korábban a Qt technológiát és többet kellett volna már 2005-2007 környékén fektetni az alkalmazásfejlesztő eszközökbe."
Es akkor kinek a hibaja volt ez? Tan nem az akkori vezetese? Csak szanalmasnak tartom, hogy most hirtelen Elop hibaja minden. Volt ket ceg(Google, Apple) akik megleptek. A tortenet ennyi.

"Azert ne mossuk mar osszze a kettot. Eg es fold a kulonbseg."

Hogyan is lehetne összemosni egy 2007-est egy 2005-ös technológiával. Én azt mondom, hogy az iPhone még a fasorban sem volt amikor a Nokia már okostelefonokkal árasztotta el a világot. Persze ha neked az okostelefon az definíció szerint az iPhone-t jelenti akkor nem kérdés, az Apple jóval korábban hozott ki iPhone-t mint a Nokia. Merthogy ugye a Nokia nem gyártott iPhone-t :D

"hahaha ez jo vicc volt. mash is jol leirta milyen volt az. Azonkivul meg teljesen irrelevans szerepet tolottt be. Gondolom nem neked kell statisztikakat linkelgetni."

A kérdés nem az volt, hogy milyen volt, hanem az, hogy volt. Az innováció és a kivitelezés az két külön dolog.

"A piaci reszesedese nem az okostelefonbol szarmazott"

Az okosteleofnok piaci részesedését külön mérték a többi telefontól. A Nokiának pedig komoly részesedése volt az okos telefonok piacán. Még 2011 végég is úgy 20%-os piaci részesedése volt a Nokia okostelefonoknak. 2011 végéig cirka 500 millió Nokia okostelefont adtak el szerte a világon.

Igen, hiba volt kihagyni annak a lehetőségét, hogy erre a cirka 300 milliós felhasználói bázisra komolyabb üzeltet építsenek.

"Es akkor kinek a hibaja volt ez? Tan nem az akkori vezetese?"

Késett a Nokia az nem kérdés. De 2011-re megvolt a válasz minden téren az Android és az iOS kihívására. Igen 2005-2008 között komoly stratégiai hibákat követetett el a nokia vezetőség, de 2007-2010 évek során már megindult a korrekció.

2011-re pont harcra készen állt a Nokia mind platform mind ökoszisztéma területén. Lojális fogyasztói bázis is volt és a Maemo körül egy korrekt fejlesztői közösség is épülőben volt. A Qt/QML technológia, a webappokkal és az SDk eszközökkel együtt versenyképes ajánlat volt. Na ekkor jött MS a nagy talicska pénzzel meg Eloppal és véget ért a nóta.

" Merthogy ugye a Nokia nem gyártott iPhone-t :D"

Azert ez szerintem meglehetosen sokat elarul a telefonok fejlesztesi iranyarol: http://cdn.cultofmac.com/wp-content/uploads/2012/02/beforeandafteriphon…

Szoval nem akarom elvitatni a Nokia Communicator (es hasonlo cuccokkal) es tarsai erdemeit. De az mar a tavoli mult. Pont itt a hupon olvastam egyszer valakitol, hogy a mai okostelefonokat inkabb lehetne hivni communikatornak, mint az akkori Nokia Communicatorokat.

"és az SDk eszközökkel együtt versenyképes ajánlat volt."

Hatooo... Azert ezt igy nem irnam ala.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Vicces az a kép, tényleg :)

A dolog egyszerűen arról szól, hogy az Apple tette meg azt a bátor lépést előszőr, hogy egy nagy, kapacitív érintőkijelzős eszközzel jött a piacra. Innentől kezdve a telefonok kinézetét meghatározta a bazi nagy fekete kijelző. Vagyis sokkal inkább a kapacitív érintőképernyő az ami átrendezte az erőviszonyokat.

Szerintem jelenleg nincsen kommunikátor. Twitterátor, fészbúkátor meg Instagramátor van... professzionális, irodai célokra nem készül olyan eszköz amilyen egykoron a Nokia Communicator volt. Egyedül a RIM ért el nagyon komoly sikereket a BlackBerry-jével.

Egy kommunikátornak nem a gesture input centrikus multitouch az elsődleges fícsöre, hanem a qwerty tasztatúra, hipergyors és hatékony office szoftvercsomag, Email-IM alkalmazás ezernyi protokolra, központi/felhő megosztott naptárfunkciók, VPN és más biztonsági szolgáltatások. Szóval nem a fészbúk integráció meg a kamerák megapixele és nem is a subpixeles hiperképernyő amin a cukikutyákat lehet lájkolni.

"Hatooo... Azert ezt igy nem irnam ala."

Én meg igen. De én elfogult vagyok, mert én részt vettem a fejlesztésükben :)

Mert a konzumer piac kommunikációs igényének nagyját ez adja: fb, Twitter, skype, e-mail kihaló jószág (bar epp az előbb válaszoltam egy céges e-mailre, ugyhogy az e-mail, köszöni, jol van a mai Nokiakon). Na meg Skype (es korabban az MSN es mas IM vackok azert elo-elo fordulnak az eletben). Mindezekkel együtt es a fejlődő, integralodo szolgaltatasokkal (jobb netezesi lehetőségek, gps, navigacio es ezen szolgáltatások integrációja minden massal) egy sokkal hasznalhatobb eszközt eredményez.

Arrol nem is beszelve, hogy a nagy regi communicatorok elegge retegtermekek voltak. Abban viszont egyetertek, hogy az irodai szoftverek mara redukalodtak szimpla nezegetobe es inkabb valamilyen jegyzet alkalmazással pótolják a hiányukat. Amibol egyedul az abrak hiányoznak igazán, igaz, azt az erintikijelzok előtt nem is nagyon lehetett. De szerintem nagy igénye nincs is mobilon, hogy gigaexceleket szerkesszenek az emberek.

SDK: az lehet, hogy reszt vettel a fejlesztésében, de nekem meg használnom kellett. Es egy IOS SDK-hoz kepes... Nos bocs, de inkabb az ObjectiveC minden furcsasaga. De szerintem e téren mash kompetensebb, leven, hogy neki a kenyere függött ettol.

---------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Kommunikátor: nem igényli a piac. Lásd BlackBerry-t. Az életéért küzd, miközben piacon van a vadiúj Q10 és Q5 is.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Szerintem nincs olyan, hogy "a piac". A piacnak vannak szegmensei, nem mindegyik szegmens ugyanakkora és nem mindegyik kecsegtet ugyanakkora bevétellel. Az fix, hogy manapság a fingóalkalmazásokon vihogó és fészbúkon cukicicákat lájkoló idióta százmilliókon lehet a legtöbbet kaszálni. Sokkal olcsóbb ugyanazt a hulladékot iterálni és rátolni az aktuálisan legerősebb vasra mint innoválni és a minőségre érzékeny szűk piacot kiszolgálni.

Ezért nincsen szerintem klasszikus kommunikátor.

Ezzel vitatkoznék. Szerintem ha lenne egy életképes niche piaci szegmens a kommunikátorok számára, akkor gyártó is lenne, aki megtalálná magának ezt a rést. De valahogy nincs.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Vitatkozzunk :)

De szerintem az nem érv, hogy azért nincs, mert nincs... mert ha lenne akkor lenne :)

A mobil piacon és iparban ennél összetettebb mechanizmusok vannak. Jelenleg minden gyártó óriási nyomás alatt van, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legtöbb divájszt adjon el, a lehető legnagyobb árréssel. Ebbe a szemléletbe nem biztos, hogy beleférnek a niche szegmenseket megcélzó alacsonyabb példányszámú eszköz.

Ráadásul a legnagyobb baj az az, hogy egy korporét környezetbe szánt VPN-nel körbebástyázott munkaeszköz az nem túl jó reklámhordozó. Sőt, kimondottan rossz. Ugyanis a munkaeszközre nem töltesz le tucatnyi fingóalkalmazást és egy munkaeszközön nem is látezik az in-app-purchase.

No és azért az sem érdemes elfeledni, hogy ma a mobil piac egyszemélyes meghatározó szereplője a Google.. ami pedig nem más mint egy marhanagy reklámügynökség. Nekik nem az innováció a céljuk (ez egy kamu volt amit az HR vezetőik találtak ki, hogy elcsábítsák a legjobb mérnököket), hanem az, hogy minél több helyre jusson el minél több célzott reklám. Ugye mindenki tudja, hogy miből is él a Google?

"Ebbe a szemléletbe" = "a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legtöbb divájszt adjon el, a lehető legnagyobb árréssel."

A Vertu emlékeim szerint nem fejleszt, hanem más (egy időben Nokia) szerkezetére ráhúzza a saját köntösét.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Itt valami tértorzulást érzek:

"Ebbe a szemléletbe nem biztos, hogy beleférnek a niche szegmenseket megcélzó alacsonyabb példányszámú eszköz."

"A Vertu él és virul."

"A Vertu emlékeim szerint nem fejleszt, hanem más (egy időben Nokia) szerkezetére ráhúzza a saját köntösét."

"Mint ahogy teszi sok más mobilgyártó is. Főleg Kínában. Főleg Androiddal."

A Vertu niche szegmense egy szinten van a kínai tömeg Androidos készülékkel? Mert ha nem, akkor nem értem a logikát.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Jó ez a kép, de nem a kijelző mérete és a gombok hiánya miatt sorolhatunk egy telefont smartphone kategóriába (szerintem). Az Iphone nem hozott magával semmi olyan innovatív dolgot, amiért azt lehet mondani, hogy igen, ez az igazi smartphone. Azokat a szolgáltatásokat, amiket az ios nyújtott, már 5-10 éve piacra dobta pl. a Nokia.
Persze, az vitathatatlan, hogy a kivitelezés az Apple részéről elég jól sikerült, és elindított egy új trendet.

A kép csak a designról szól, a fejlődés mérése remélem nem áll meg itt a telefonoknál. Ha már történelem, van ilyen is:

http://www.webdesignerdepot.com/2009/05/the-evolution-of-cell-phone-des…

Érintőképernyős, saját programokat futtatni képes telefont már korábban is találsz, persze a design más. Más kor, más elérhető alkatrészek, más lehetőségek.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

A Matrix virtuális világa már a múlté! :-)

Szerintem lesz egy mobilgyártó aki nagy profitot fog zsebrevágni a gumigombos mobilok nagy "visszatérésével". Nem arra gondolok, hogy kiszorítanák a mostani homogén érintőképernyős tepsiket hanem arra, hogy máig van egy hatalmas tömeg akinek sokkal jobban megfelel ez a gombos egyszerű mobiltelefon. Ők azok akik csak telefonálni akarnak.

az megvan, hogy a nokia számai épp felfelé mennek?

nekem inkább úgy tűnik, hogy kirakták oda, hogy próbálja meg felfelé mozdítani a céget, és ha sikerül, tehát bizonyítéka lesz annak, hogy ér valamit az új irány, akkor felkaroljuk.

kérdés, hogy elop érkezése után milyen változások voltak rövid és hosszútávon, de az asszem nem kérdés, hogy bejöttek. most megy a cég felfelé

de, az. ha nulláról felhozni valamit olyan könnyű lenne, ... nem is mondom, kérlek gondold végig újra, egy teljesen nullára levitt céget, egy teljesen új termékkörrel elindítottak, egy olyan témában, ahol tényleg nem tudtak áttörően újat mutatni, és mégis mennek felfelé a számok. ne az értéket nézd amin most állnak, hanem a növekedést.

"nekem inkább úgy tűnik, hogy kirakták oda, hogy próbálja meg felfelé mozdítani a céget, és ha sikerül, tehát bizonyítéka lesz annak, hogy ér valamit az új irány, akkor felkaroljuk"

Pontosan fordítva történt. Ha nekem nem hiszel, nézd meg a Nokia árfolyamát! Amikor Elop odakerült, 10 USD körül volt. Most pedig 3.9.

szerintem ebben az ereszkedésben még benne van az erősen, hogy elop odakerülése előtt elindult a töketlenkedés, és azóta sincs erős termékük, a kamerás témakört épphogy most kezdik, talán az lesz az új irány

az a nézet, miszerint lerohasztjuk a nokiát, érjen jó keveset, és megvesszük akkor állja csak meg a helyét, ha tényleg csak a szabadalmak érdekelték, és semmi más. ha a nokia mint brand is, vagy akár a tech részlegük tényleges jelenbeli tudása, akkor nem éri meg tönkretenni felvásárlás előtt, csak azért, hogy olcsóbb legyen.

Azért ha két konkrét időpontban kikapott értéken kívül nézed, látható, hogy a zuhanást leállította (én 1.71-nél láttam az alját) és mostanság lassan elindult felfelé, vagy stagnál. Röviden, a korábbihoz képest nem zuhan, stabilizálták. HA a MS korábban meg akarta venni és ráadásul ez egy terv része, lehet amit a cég mutat nem a teljes potenciálja, csak arra voltak kíváncsiak a Nokia még érdekel-e embert a földön. És láthatóan érdekel, "hirtelen" meg is vette a MS.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Ti tényleg ennyire buták vagytok, vagy fizetnek érte benneteket, hogy Elop-ot védjétek?
Adok linket, mert talán még azt sem találtok: https://www.google.com/finance?q=NYSE:NOK&sa=X&ei=8JYlUve_EIbcsgaO-IDwC…
Elop érkezése előtt valóban esett már egy ideje az árfolyam, de kb. 3 hónappal előtte elérte az alját, és szeptemberig (Elop érkezéséig) emelkedett. Aztán ment is tovább fölfelé egészen a hírhedt "burning platform" beszédig (2011.02.11). Ott megfordult, és esett vagy másfél évig, 1.7$-ra. Idén januárra visszaerősödött 4$ környékére, és azóta ott stagnál.

Nyilván az se volt egy diadalmenet, amit Elop elődje művelt. De hogy Elop mentette volna meg a Nokiát, az vagy hazugság, vagy butaság.

Ejnye-ejnye, személyeskedünk. A kérdésedre a válasz, egyik sem, ezen felül nem állítottam, hogy Elop mentette meg a Nokiát. Elopról konkrétan semmit sem állítottam.

Amit viszont írtam, nem csak két pontot kell nézni, hanem a folyamatot, ezt tartom is. A folyamatot meg pont ugyanúgy írtad le, mint én, tehát arról egyezik a véleményünk. Zuhan, megfordult, majd felfelé megy/stagnál, amikor is megvette a MS.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Nem teljesen világos nekem, mi köze a Nokia irányításának egy bírói döntéshez.
A bíróság elvileg független, a Nokia kontra VP8 ügyben pedig úgy döntött, ahogy. Ezzel az erővel a Nokiát közben Bill Gates is irányíthatta volna.

Szóval pontosan mi motoszkál benned? :-)

Szerk.:

OK. Ebéd közben kisakkoztam... :-)

---
Science for fun...

kp-ben? :) szép kupac lehetett. legalább jelöletlen, kis címletek?

--
xterm

Jelen kontextusban a készpénz nem fizikai, hétköznapi értelemben vett készpénzt jelenti, hanem azt, hogy pénzben, átutalással egyenlítik ki a számlát, és nem értékpapírokkal vagy bármi egyébbel, drágakővel, ingatlannal, kábítószerrel.

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

Milyen meglepő hír.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Hát megtörtént az amit sokan mondtunk 2011 Február 11 reggel 10 óra óta. Sem a sajtó, sem a szakma sajnos nem vette komolyan azt amit néhányan mondtunk. Pedig sajnos én is élőben, egyenes adásban Eloptról pár lépésnyire hallgattam végig azt a nonszenszt amit előadott.

Soha nem fogom elfelejteni azt az All-hands mítinget amit az a buta liba Jo Harlow tartott a bejelentés után, ott egy vicces módon magyar cimbora egyenesen megkérdezte Jo Harlow-tól, hogy milyen szerződés van konkrétan a Nokia és a Microsoft között a Nokia saját fejlesztéseit illetőleg. Akkor a buta libája elszólta magát és azt mondta, hogy a Microsoft cirka 4 milliárd dolláros marketing támogatást ad a Nokiának cserébe azért, hogy az azonnal abbahagyja mind a Symbian és a Meego fejlesztéseket. Konkrétan szerződés tiltotta a Nokiának, hogy adott képernyőméret feletti úgymond okosrelefont készítsen más szoftverrel mint a Windows. Ezzel gyakorlatilag megpecsételték vagy másfélezer Maemo/Meego fejlesztőmérnök és vagy négyezet Symbian fejlesztő mérnök sorsát.

Ezt a bejelentést hazugságok sora követte. Elop megígérte, hogy nem fogja bezárni a Salo-i gyárat ahol addig a cég csúcsmodelljeit szerelték össze. Akárki akármit mond, köztudott volt a cégen belül is, hogy a távolkeleti dzsunkák nem olyan minőségűek mint a Finnországi szerelősorokon összerakott holmik. Többezer saloi munkás vesztette el ezzel a haugsággal a megélhetését. Nem diplomás mérnökök, hanem gyári munkások akik már 30-40 éve is Nokia cuccokat szereltek össze, jó minőségben.

Folyamatosan hazudtak a Lumia eladási adatait illetőleg, pedig a cég pénzügyi részlegéről kiszivérgott adatok szerint 2012-ben még mindig a leállított termelésű és zéró kampánnyal futó linuxos N9 hozta a legnagyobb nyereséget a cégnek. Ha nem állítják át a gépsorokat az eszemnetül kelendő N9-ről a kutyának sem kellő Lumiákra akkor 2012-ben simán 8-10 millió N9-est tudtak volna eladni. Ráadásul az N9 alatti Harmattan OS tökéletesen készen volt arra, hogy felskálázzák nagyobb kijelzőre, erősebb cpu-ra ,vagy akár tablet-re. Láttam, kezemben volt mindkettő. Az ami nem volt kész és az amire Elop mondta, hogy "too little, too late" az az Ilmatar OS volt ami egy x86-os arch-ra készülő Moblin/Maemo hibroid lett volna, .deb helyett .rpm és egészen más koncepció. Ez csődtömeg is volt, köszönet az Intellel való együtműködésnek és az impotens managereknek akik ezt vezették.

De ugyanjgy tökéletesen kész állapotban darálták be a Symbian^4 rendszert ami lényegében megoldotta a legtöbb Symbian-so problémát. Sokat lehetett kritizálni a Symbian rendszert, de mégis néhányszázmilliós számú Symbian divájsz ketyegett a nagyvilágban 2011-ben. Jó fejőstehén volt ez a Nokiána amit a Microsoft kérésére kivégeztek, de gyosan.

Ez a történet egy dologról szól...nevezetesen arról, hogy ebben az iparágban messze nem az innováció, kreativitás és prduktivitás az ami győztessé tesz egy-egy céget vagy platforomot, hanem az a politika ami a háttérben folyik. Ezt a politikát nem mérnökök, hanem jogászok, pénzügyérek, biznisz stratégák csinálják... olyan arcok akiket szívlapáttal kellene pofán verni napi rendszerességgel, hogy tudják a helyüket.

A Microsoft ügyesen bemutatta, hogy hogyan kell céget felvásárolni. Aki számára még mindig kérdéses, hogy Elop egy trójai faló volt, az valszeg zacskóba éli a napjait vagy a csekettőt nézi a valóság helyett.

Azért ne felejtsd el, hogy az N9-et Elop valóban bepöccintette a mélybe, de a szakadék szélére nem ő juttatta. Ha a korábbi vezetőség nem tolta volna végig félre, akkor lett volna a Nokiának egy ütős felső kategóriás kütyüje és Elop sem került volna a cég élére.

Az N9 végzete valóban a Nokia korábbi vezetési gyakorlata okozta.

A pattern az volt, hogy adott egy menedzsment és egy mérnöki csapat. A mérnökök cirka 85%-a midnig az aktuálisan csúcsra futtatandó platformon dolgozik és 15% pedig előkészíti a következő programot. Ugyanakkor a menedzsment egy jelentős része még akkor leugrik az aktuálisan futó programról amikor az az erősen stresszes delivery fázisba kerülne. Vagyis lepattan egy kényelmes, jól finanszírozott szekérről ás átugrik a következő szekérre, ahol már gyülekszik a sok-sok menedzsre, de márnök ugye még csak 15%-van. Na az ezek az ugrándozó menedzserek soha nem égetik meg magukat, mert ők nem késnek, nem rontanak el semmit. Az esetleges késésért, bugokért, megvágott fícsörökért mindig az a 85% mérnök és a dolgát komolyan vevő menedzserek viszik el a balhét akik maradnak az aktuálisan futó programon.

Gyakorlatilag ez a program hullám volt a Diablo(N810)-Fremantle (N900)-Harmattan (N9)-Ilmatar (lófütty). A Diablo előtti időszak még nem volt annyira corporate behatás előtt. De a lényeg az az, hogy amikor a Diablo mérnökei szívtak ezerrel és vért izzadtak, akkora a hopper manager már a Fremantle mjtingjein ették a kekszet és csesztették azt a kevés mérnököt akit kaptak... aztán amikor az N810 már kifutóban volt, akkor a mérnököket átnyergelték a Fremnatle-re dolgozni az N900-on a szakmai mendezserekkel együtt. De eddigre már elindult a Harmattan az N950/N9 célvassal és oda menekült a teljesjtés felelőssége elől a tróger menedzsment.

Aztán amikor jött Elop, addigra már a Harmattan/N950 volt a fő cél és a sok tetű már az Intel/Nokia együtműködésével készülő csődtömegnek számító Ilmataron "dolgozott" Cégen belül senki nem is hívta a Harmattant és az N950/N9-et Meego-nak. A Meego az az x86-os rpm-es moblinos release kódneve volt. Azért kellett az N950/N9-es Harmattant a Maemo6-ról Meego-ra nevezni, mert a Nokia szerződésben vállalta az Intellel, hogy 2011-ben kihoznak egy Meego-s divájszot. Namost az Ilmatar (a valódi Meego) egy kalap szar állapotban volt, szóval nem voltmit tenni, mint Meego-ként kihozták az N9-et.

Naszóval amikor Elop megérkezett, akkor egyből behívatta a Meego devives vezetőségét... korántsem meglepő módon ezek pont azok a hopper managerek voltak akik addigra már rég az Ilmataron dolgoztak és vastagon leszarták a Harmattant meg az N9-et. Ezek az arcok voltak Ari Jaaksi (www.linkedin.com/in/jaaksi) az egész Meego devices VP-je, Valteri Halla (fi.linkedin.com/in/valhalla), Shalinder Siongh (de.linkedin.com/pub/shalinder-singh-sidhu/2b/19b/45), Yanick Pellet (www.linkedin.com/pub/yannick-pellet/3/a49/36a) és más hasonló géniuszok... Ezek az arcok jópár évvel korábban még tehetséges, értelmes és jóra való kismenedzserek voltak, de beszippantotta őket a corprate karrier álma és egyre többet politizáltak és egyre jobban elvesztették a kóddal a kapcsolatukat. Könnyen megvezethető, arrogáns menedszerekké váltak.

Na, Elop őket kérdezte, meg, hogy akkor mi is a helyzet. Hát szegények képben nem voltak. Mutogatták Elopnak az Ilmatart meg magyaráztak minden hülyeséget. Csak azt nem mondták meg neki, hogy itt van a kapuban egy Maemo6 platform ami alatt csak be kellene gyújtani a rakétákat és az simán pariban lenne az iPhone és a Samsung csúcsmodelljeivel. Elop nem hitte el nekik (na ebben tökéletesen látta a helyzetet) hogy a bemutatott platformkeszeskuszaságból képesek évente 2 divájszt kihozni. A röhely pedig az, hogy soha nem is volt cél a Maemo-val évente egy divájsznál többet kihozni. Addigra már köztudott tény volt a szakmában, hogy innovatív és új dolgokat nem lehet adaptálni, fejleszteni fél év alatt. Egyszerűen a termékfejlesztési ciklusnak már az egy év is túl szűk. Aki fél év alatt akar és tud kihozni "új" dolgokat az csak iterálja a meglevőt és nem innovál.

Végülis Elop így és ezért döntött a mellett, hogy a Maemo/Meego-t kinyírja. Figyelem, nem eldaták, nem szatelitorganizációként szabadon engedték, hanem az organizációt tudatosan feldarabolták, a csapatot demoralizálták, és komoly összegetek fizettek azoknak akik elhagyták a csapatot. Több hullámban vagy egy éven át folyt a Maemo szétzilálása. Elop és a többi trójai féltek attól, hogy a Maemo kihívója lehetne a Windows Phone-nak, ezért inkább tönkrették. A Symbiant elég volt kitenni száradni az Accenture-hoz, mert az akkora tehetetlen tömeg volt, hogy önmaga súlya alatt összeroppant. A Maemo magja egy 300-500 fős csapat még tudtott volna életképes dolgot csinálni, de erre 2012-re már esély sem volt.

Természetesen, ez mindig fontos.
Izgalmas egy magamfajta kívülállónak ilyen insider sztorikat olvasni, de Nokia-fogyasztói szempontból engem már jobban izgat, hogy hogy alakul a készülékpalettája a jövőben, hogy fejlődik a WP, mennyire emelkedik a Lumia részesedése, stb...

Engem a Nokia mint fogyasztó az N9 óta nem érdekel. Nincsen egyik Lumia divájszban sem egy bit Nokia innováció sem. A Nokia-Microsoft szerződés szerint e boot logo, default csengőhang és a default telepített appok terén engedélyezett a Nokiának a customizáció. Vagyis lófütty...Miért érdekelne engem egy vindóz divájsz? Semmi értelmeset nem lehet vele csinálni amit nem tudnék akár egy jópár éves N900 eszközzel.

Ezzel nem lehet vitatkozni. A Lumia eddig rengeteg bosszúságot okozott a régi Nokia vevőknek a hiányosságaival. (L. külön csengés hangerő, villogás nem fogadott hívásnál, SMS karakterszámolás, frissíthető térképek, jobban állítható betűméret, equalizer a zenelejátszóban és még pár tucat Symbianon jól működő dolog.) Viszont most, hogy házon belül lesz a tudás és a szabadalmakat sem kell megkerülni, a WinPhone sokat javulhat.

Én telefonváltásra kényszerültem. Körülnéztem az aktuális kínálatban, hogy mi az a készülék, ami ár, érték, szolgáltatások tekintetében *nekem* a legközelebb van az ideálishoz. Meglepő módon egy Lumia (620) lett a legjobb kompromisszum. WP8-al nincsen komoly problémám, design bejön, úgyhogy megvettem. Ennyi.

Jók ezek, amiket leírtál.
Korábban is eléggé valószínűnek tartottam, hogy a Nokia kicsinálása és átvétele része az USA és Európa között folyó gazdasági háborúnak, de most már egészen biztos vagyok benne.
Az USA néhány nagy SW cégén keresztül (Google, M$, Facebook) uralja a világ informatikáját. Korábban is sejthető volt, de a Snowden-ügy óta biztosan tudjuk, hogy ezeket a cégeket ipari kémkedésre is használja, hogy meg tudja őrizni az egyeduralmát.
A Nokia egy jól összerakott okostelefonnal esetleg belépőt kapott volna erre a piacra. Ezt meg kellett akadályozni.
Most már nincs nagy európai okostelefon fejlesztő cég, elmúlt a veszély.

Lehet benne valami, de azért ne felejtsük el, hogy az Android nyílt forráskódú. Tehát például ott akár fordíthatsz magadnak is egy változatot, saját alkalmazásbolttal, beépített levelezőrendszerrel (ami nem Gmail). Tehát bármikor vehetné egy európai cég és forkolhatná. Így már is nem lehetséges az ipari kémkedés..

Csak ugye erre senki sem veszi a fáradtságot. Akkor viszont valószínűleg nem is annyira fontos, hisz akkor lenne kereslet rá. Már úgyis mindenki Kínában gyártat Európában is, ott pedig mindent ellopnak egyébként is. Egy ismerősöm mesélte, hogy több ezer ST MCU-ra volt szüksége és olcsóbb volt Kínából kiszállíttatni, mint Európában megvenni. "STMicroelectronics is a French-Italian multinational electronics and semiconductor manufacturer headquartered in Geneva, Switzerland. It is Europe's largest semiconductor chip maker based on revenue." LOL

Van aki veszi a fáradtságot Android "honosítására". Volt nálunk olyan kínai mobil, amire egyszerűbb volt Cyanogenmod-ot rakni (kész szerencse, hogy volt rá) mint lecserélni a kínai szolgáltatósokra belőtt kínai nyelvű appokat. Google Play sem volt, de volt több kínai Market app is természetesen azok is kizárólag kínaiul.

"Ez a történet egy dologról szól...nevezetesen arról, hogy ebben az iparágban messze nem az innováció, kreativitás és prduktivitás az ami győztessé tesz egy-egy céget vagy platforomot, hanem az a politika ami a háttérben folyik."
LOL
Akkor az iPhone se nem innovativ, se nem kreativ, se nem produktiv. Egy savanyu a szolo insidert hallotunk. Milyen is volt egy telefon az iPhone megjelenese elott es utan?
Ez a történet egy dologról szól...nevezetesen arról, hogy a Nokias jomunkasembereknek halvany lila gozuk nem volt, hogyan kell telefont csinalni. Pont, hogy ok azok akik nem innovativak, kreativak es produktivak. Ne vond egy kalap ala az egesz iparagat a csodtomeg Nokiaval. Az emberek a Google es az Apple termeket veszik, akiknek sokkal kevesebb tapasztalata van a telefonokkal, mint a Nokianak. Megis a foldbe dongoltek.

Pont a nokiás jómunkásemberek pontosan tudták, hogy hogyan kell telefont, sőt okostelefont csinálni.

Amúgy az iphone-nak olyan nagy jelentősége nincs és nem is volt a Nokia sikerének/kudarcénak szempontjából.

Sokan (nyilván te is) azt hiszik, hogy a Nokia lenézte a iPhone-t meg az Apple-t. Én tudom, hogy nem nézték le. Ott voltam. Nagyon is komolyan vette mindenki azt amit az Apple csinált. Viszont egy dolgot tudott a Nokia, amit a szakmai sajtó még most sem ért. Azt, hogy egy prémium okostelefont pártízmillió példányban legyárt és nagy profittal elad valaki az nem annyira nagy kunszt. A kunszt akkor kezdődik amikor ezt százmilliós példányszámmal is tudja valaki. Az Apple ezt sosem tudta és nem is akarta tudni.

Igen, az iPhone a kapacitív kijelzős technológiával a Nokia elé lépett. Nagyon sokan és nagyon sokat hisztiztünk a Nokiánál, hogy felejtsük el a rezisztív képernyős technolgiát, de az exec vezetőség drágállta és korainak tartotta a váltást. Ráadásul a szoftver platform adaptációjára is költeni kellett volna egy váltás esetében. Ez a része a platformfejlesztésnek midnenképpen alulfinanszírozott volt.

De ez önmagéban még nem lett volna baj, mert nagy volumenű termelésben, az olcsóbb supply chain és distribution hálózattal a Nokia alacsonyabban tudta volna tartani az árait mint az iPhone és ez hosszú távon bejött volna.

Egyszó mint száz... aki a mostani nagyvállalatok harcát a technológiai innováció és a kreativitás harcának látja ahol az győz aki jobb terméket csinál, az nagyon naív, de legalábbis nem látta még, hogy ezek a titánok milyen jogászhadsereggel és befeketetői cápákkal ülnek le tárgyalni.

"Sokan (nyilván te is) azt hiszik, hogy a Nokia lenézte a iPhone-t meg az Apple-t."
Mutasd meg, hogy hol mondtam ilyet!

"A kunszt akkor kezdődik amikor ezt százmilliós példányszámmal is tudja valaki. Az Apple ezt sosem tudta és nem is akarta tudni."
Gratula! Azonkivul meg semmi ertelme. A vevo egyszer kifizet x osszeget a keszulekert, onnan kezdve nincs bevetele tole. Max. ha ujat vesz. Bizonyos feltetelekkel parhuzamot lehetne venni a PC eladasok problemajaval. Nem fognak az emberek fel vagy evente telefont, PC-t venni. Tehat onmagaban a keszulekeladasok egy darabig jo uzlet, aztan mar nem.

"Igen, az iPhone a kapacitív kijelzős technológiával a Nokia elé lépett. Nagyon sokan és nagyon sokat hisztiztünk a Nokiánál, hogy felejtsük el a rezisztív képernyős technolgiát, de az exec vezetőség drágállta és korainak tartotta a váltást. Ráadásul a szoftver platform adaptációjára is költeni kellett volna egy váltás esetében. Ez a része a platformfejlesztésnek midnenképpen alulfinanszírozott volt. "
Teljesen mindegy, hogy ki hisztizett erte. Megvalosult vagy nem? Ez a kerdes. Az Apple meg merte lepni, a Nokia nem. Ennyi a tortenet. Aztan lehet a mosdas, hogy kinek a hibaja volt.

Haat, azert a Samsungnak is van mar sajat AdHUb-ja, app store-ja es IAP apija is.
Valoszinuleg pont azert mert hiaba adna el egyszer egy keszuleket azutan mar nem latna bevetelt belole. Mig igy amig a user reklamot nez az ingyenes appokban, vagy a samsung store-jabol vesz meg valamit vagy a samsung IAP-ot hasznalja az alkalmazas amiben megvesz valamit penzert ezekert ujra es ujra plusz penz uti a samsung markat.
Probal is kemenyen fizetni az exlusive appokert hogy minel tobb user kezdje el hasznalni az o cuccaikat.

Es akkor meg ott van a Tizen platform is, amivel meg probalna majd elszakadni az androidtol.

Szoval mig jol lehet keresni csak keszulekeladasbol, addig ha csinal egy teljes okoszisztemat a keszulek teljes elettartamara akkor egy egyszeri bevetel helyett ugyanarrol a keszulektulajdonosrol akar evekig tud penzt lehuzni. Valoszinuleg ebbol is jol meglehet elni, mert a google nem sok keszuleket ad el.

"az alkalmazas amiben megvesz valamit penzert ezekert ujra es ujra plusz penz uti a samsung markat."

Akkor leírom még egyszer, hogy sem az Apple-nek, sem a Samsungnak NEM(!) jelent komoly bevételt az app store-jaik üzemeltetése! A bevételei legnagyobb része a készülékforgalmazásból jönnek. Tessék már előszedni egy negyedéves jelentést és megnézni!
Éves szinten 1 milliárd USD az apple App Store bevétele, ebből 30% az Apple-é. Ezzel szemben a teljes bevétel 2012-ben 156 milliárd USD volt.
0.3 milliárd vs. 156 milliárd.
_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Elop jóárasította a Nokiát trójai falóként, most visszatér Redmond ölelő kebleire...

-------------------------
Trust is a weakness...

Ühüm.
Akkor most legalább 4 évre megáll az innováció az egész mobil iparágban. Gondolom ezt azért, mert a Nokia szabadalmak MS kézbe jutásával, még durvább pereskedés fog megindulni, 0% fejlesztési tervel.
Mert abban biztos vagyok, hogy az MS nem úgy fog a Nokiához viszonyulni, mint ahogy a Google viszonyult a Motorola Mobilityhez. (Bár nekem az sem tetszett, ahogy az történt, akkor még reméltem, hogy egy minőségi és kicsit homogénabb androidfejlesztés és telefongyártás veszi kezdetét)

"Nekem úgy tűnik, hogy az MS eddig is jól pozicionált a patent trollkodás széles mezején."

Változnak az idők. A világ legnagyobb mobil piaca már Kínában van, és az is csak része az ázsiai piacnak. Ott pedig nincsenek SW szabadalmak. Ha a M$ troll-kodik, akkor azzal csak USA-ban fogja leállítani a versenyzést, Ázsiában nem. Akkor pedig el fog menni a világ az Android és az iPhone mellett. Van bőven jelentkező a 2 legnépszerűbb platform leváltására, és elég nagy az ázsiai piac.

Nemá' ! Az európai és az amerikai piacok nem csak presztizs piacok ám. A Cloud szolgáltatások és reklámbevételek nem kínából csörgedeznek, amiből _él_ a Google*.
Az Apple pedig nem kínai piacra fejleszt(és javarészt nem is európai uniós piacokra), hanem az amerikaira.
Lehet, hogy azt a piacot már mindenki "elbukta", de a Kínai/Indiai piac felépítése, kormányzata, szokásai, kultúrája fényévekre van tőlünk. Így ott ezek az üzleti modellek nem fognak működni instant.

* Amúgy a google pont szarik a HW gyártásra, mint ahogy az eddig is látszott, hisz bekebelezett egy Motorola Mobility-t és lám, nincs semmi felfordulás, sőt...Húz egy vonalat és azt mondja, hogy mostantól nem androidnak hívom hanem gophohn-nak és lezárom a forráskódot, majd elhajtom az android supportot kérőket. Teszem hozzá, hogy még a nagy gyártók is fosnak nagy ívben rá, hogy neked up-to-date androidod legyen, vagy röccenéstelen felületed a (horror) 4 magon és 2G ramon!

Jól mondja anr kolléga. Az idén méreteiben a kínai piac megelőzi az amerikait. Google ott nem rúg lasztiba, mert bannolva van. Szóval van fejvakargatás...

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

És el is olvastad amit írtam, vagy csak anr-nek szólt egy +1?
Ha a google gondol egyet és az android ágat buktatja, majd egy Gphone néven újraindítja kicsit átvariálva és lincenselt gyártóknak, akkor Kína a hajára kenheti a n+1 hulladékgyárát, ami ontja magából a gagyit. Többit odafenn leírtam.

Nekem úgy tűnik, hogy pár dologban nem vagy képben mobil ügyben, már ne haragudj! :)
Jelenleg az iPhone APAC piac akkora, mint Európa, aminek a legnagyobb részét Kína adja. Ráadásul ha a növekedési ütem marad, akkor rövidesen már nem biztos, hogy az USA a legnagyobb iPhone piac. De az igazi nagy durranás Kínában az Android. Jelenleg 70%-os piaci részesedése van. Ráadásul több nagy helyi mobil szolgáltató is forkolta már az Androidot és "saját oprendszerrel" szállítja a mobiljait (Pl. Baidu-Yi, stb.). Így nagy ívben tojna rá, ha a Google bedurcizna. A "hulladékgyártásról" meg annyit, hogy van egy rakás $300 körüli kínai telefon ami úgy odaver az iPhone-nak, meg a Samsungnak, hogy öröm nézni, csak éppen itt alig ismerik őket. Gondolj csak a viszonylag ismertebb Xiaomira, vagy Oppora. Pedig ezek csak a jéghegy csúcsai.

Emlékezetem szerint pont Kína verte ki a hisztit, a Motorola megvásárlásakor, hogy 5 évig nem kérhet pénzt a Google az andorid lincenseléséért. Gondolom nem véletlenül.
Amúgy meg egy baromi nagy LOL az APAC piacot ilyen kontextusba helyezni, aminek a nagy részén az internet szűrt tartalom és szolgáltatás. Szerinted melyik cégnek érdeke oda bemenni, amikor az állam folyamatosan keresztbe szarik nekik? Google szolgáltatások részben vagy egészben tiltva.Akkor meg a frásznak nekik ingyen android, ha nem hoz felhasználókat? Apple szolgáltatói szerződések semmisbe vétele, icloud szolgáltatás tiltva. Online vásárlások elérhetetlenek.
Lehet, hogy nem bújom a mobiltelefonpiac aktuális trendjeit,de azért realitásoknál maradok.
Még a nyugati szolgáltatók egy iPhone 5-öt vagy egy SGS4-et előfizetés mellé ingyen, vagy 29$-ért odaadják, addig az Popo, meg a Xiaomira meg isten tudja milyen márkák, ott is marad Kínában, lehet akármilyen fejlett androidos telefon. 300$ kiadni egy telefonért szerintem kína lakosságának 10% teheti meg. Láttad már az átlagbéreket?
Azon meg nem is kezdek el flamelni, hogy egy napon említed ezeket a cégeket egy Apple-el vagy Google-el vagy akár egy MicroNokiával...vagy olyasmit leírni, hogy egy andorid rendszerű telefon aláver egy iPhone-nak :D

"Emlékezetem szerint pont Kína verte ki a hisztit, a Motorola megvásárlásakor, hogy 5 évig nem kérhet pénzt a Google az andorid lincenseléséért. Gondolom nem véletlenül. "

A hisztit a Google verte ki, amikor a kormány elkezdte cenzúrázni a keresőtalálatokat, majd kizavarta a Google Search-öt a francba. Természetesen ez úgy lett tálalva, hogy a Google kivonul Kínából. :)

"Szerinted melyik cégnek érdeke oda bemenni, amikor az állam folyamatosan keresztbe szarik nekik?"

Az Apple nyomulna, mint a jóisten, csak kicsit későn kapcsoltak, így az Android letarolt Kínában mindent. a többiek meg mennének, mert elvileg van Facebook, Skype, meg Twitter is, csak éppen mindenre megvan a saját, lokalizált, helyi szolgáltatásuk. Weibo, QQ, stb. A Samsung pl. köszöni szépen jólt kaszál Kínában.

"Lehet, hogy nem bújom a mobiltelefonpiac aktuális trendjeit,de azért realitásoknál maradok."

Én meg követem, sőt benne vagyok, így nem csak a fantáziámra hagyatkozom, hanem a saját magam és mások tapasztalatára is, amit megosztanak az érdeklődőkkel. :)

"300$ kiadni egy telefonért szerintem Kína lakosságának 10% teheti meg. Láttad már az átlagbéreket?"

Akkor ugye te is minimum 134 millió potenciális vásárlóról beszélsz?! :)
Ezzel szemben a valóság ez: "A recent report showed that Xiaomi’s flagship Mi 2S was the most popular phone sold in China in the first half of 2013, followed by Samsung’s Galaxy S4."
Ez azt jelenti, hogy 2012-ben 7.2 millió Xiaomi készüléket adtak el úgy, hogy csak Kínában voltak jelen. Az idén ez megduplázódott, és fél év alatt fogyott ennyi. Év végére további 13 millió leszállítása várható, mivel szerződést kötöttek a Foxconnal, így az öt legnagyobb megrendelő közé lépve! Az évi 20 millió device csak Kínában!
http://focustaiwan.tw/news/aeco/201303220027.aspx

"meg a Xiaomira meg isten tudja milyen márkák, ott is marad Kínában"

Persze-persze! Ezzel szemben a valóság az, hogy a Xiaomi éppen most szipkázta el a Google-től Hugo Barrat, aki pontosan azért érkezett a céghez, hogy előkészítse a nyugati forgalmazás elindítását:
http://ibnlive.in.com/news/chinas-xiaomi-poaches-googles-android-head-h…

"Azon meg nem is kezdek el flamelni, hogy egy napon említed ezeket a cégeket egy Apple-el vagy Google-el vagy akár egy MicroNokiával"

Szemmel láthatóan nem én emlegetem őket egy lapon, hanem a szaksajtó:
http://venturebeat.com/2013/09/01/what-xiaomi-can-teach-google-apple-an…
http://www.phonearena.com/news/Xiaomi-is-not-the-Apple-it-is-the-Amazon…

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Én a jelenről beszélek, te pedig a jövőről, ami talán el sem jön, és a lehetőségekről... A realitás az ami most itt van. Az amit eladási adatnak írsz, még a Nokiának sem lehet elhinni, mert kozmetikázott. A Kínai felmérésekkel, meg engem és a világ elemző cégeit _sem_ lehet meggyőzni, mert ferdítenek hazudnak, pont mint az uniós országok.
Számokkal játszhatunk, de a 134 millió a nyugati világgal összehasonlítva is 10%. Ám ez a 10% nem fog appot vásárolni, nem fog iCloud-ot, Gapps-ot használni, így a google bevétele kiesett, az Apple-é meg redukálódott.
A Xiaomi tőlem betörhet a nyugati piacra, de az eddigi tapasztalatokból kiindulva, olyan pereket fog az első szolgáltatói szerződések megjelenésével az arcába kapni, hogy nem áll meg a lábán. És örülhet, ha a Rotterdami kikötőben, nem a tengerbe borítják majd a telefonjait egy német ítélet nyomán. Ezt már egy samsung-apple bárbajban mind a két fél részéről láthattuk. Hát ezek közé a "bokszolók" közé kell beállnia ennek a cégnek és ismeretlen márkaként talpon maradnia. És persze meggyőznie a szolgáltatót, hogy nem lesz soha semmi gond, nem fog presztizsveszteséget okozni a cégnek.
Ez nem ilyen fekete vagy fehér, ha a phonearena.com cikkét linkeled, ha nem.
Az, hogy Kínában mennyit ad el, NEM referencia a világ többi részére. Hidd el, hogy Kínában szójaolajból is több fogy mint máshol és rizsből is.

"És örülhet, ha a Rotterdami kikötőben, nem a tengerbe borítják majd a telefonjait"

Hát erre éppenséggel volna megoldás. Van ugyanis egy európai cég, akiknek van egy rakás idevágó szabadalmuk és 5 milliárd eurójuk szabadon. Ha a Xiaomivel egy vegyesvállalatban összefognának...

"Ám ez a 10% nem fog appot vásárolni, nem fog iCloud-ot, Gapps-ot használni, így a google bevétele kiesett, az Apple-é meg redukálódott."

Google reklámokat azonban a kínai alkalmazásboltból letöltött alkalmazások is megjelenítenek ezt személyesen is tanúsíthatom. Arra sem veszik a fáradtságot, hogy a lewarez..másolt..valahogyan Play-ről beszerzett alkalmazásokból töröljék a reklámokat. Egymilliárdos Android alkalmazásszám mellett ez egyébként érthető.

Az igazi buli viszont nem ebben van, ha már free appról beszélünk, hanem abban, amikor kínai reklámcégek bannerei cseréled az AdMobot és te magad rakod ki a nagyobb Android store-okba az appodat. Ég és föld a különbség bevétel oldalon.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

"Én a jelenről beszélek, te pedig a jövőről, ami talán el sem jön, és a lehetőségekről"

Amennyiben a 2012-es, illetve a 2013 első féléves eladások számodra a be sem következő jövőt jelentik... :D

"Az amit eladási adatnak írsz, még a Nokiának sem lehet elhinni, mert kozmetikázott."

Aham! Ma ismét megismerhettünk egy objektív, Nokia alkalmazottól érkező hiteles, belső információt. :D

"Ezt már egy samsung-apple bárbajban mind a két fél részéről láthattuk"

Jaja! Azóta is vígan forgalmazza a termékeit mindkét cég Európa szerte. Meg láthattuk, hogy a ZTE, meg a Huawei is hogy belebukott, amikor Kínából kijött a nemzetközi piacra. A Huawei konkrétan a Sony smartphone üzletágát alázta a porba 2012-ben, miután az ötödik legnagyobb gyártóvá vált a világon. Hát, LOL! :D

"Ám ez a 10% nem fog appot vásárolni, nem fog iCloud-ot, Gapps-ot használni, így a google bevétele kiesett, az Apple-é meg redukálódott."

Ha láttál volna már valaha életben akár egy darab Apple negyedéves jelentést is, akkor tudnád, hogy a cég bevételeinek jelentéktelen részét képezi az app store bevételekből befolyó 30%. A kínai piacon az app store-ok bevétele nem az Apple-t érinti, hanem a fejlesztőket elsősorban. Én csak a saját területemről, a játékfejlesztésről beszélnék, mert abban van tapasztalatom abban a régióban. A valóság az, hogy ha az ember megfelelő tartalommal és módon célozza a kínai piacot, akkor komoly pénzek vannak ott is, ami összehasonlítható méretű az amerikai piaccal. Itt egy konkrét példa, hogy a Ski Safari hogyan ment fel napi $69-os bevételről napi $14500-ra.
http://www.youtube.com/watch?&v=uRs2Eszwg60
Ennyit arról, hogy a kínaiak nem vásárolnak appot. :) Dehogynem, csak tudni kell, hogy hogyan! Valóban nem lehet paid appal, vagy bankártyás IAP-pal eredményt elérni. Ellenben ha az ember hajlandó a helyi szolgáltatók előfizetésbe épített szolgáltatásait, és a helyi reklámcégek bannereit használni az AdMob és Google IAP helyett, akkor dől ám a lé Kínában is.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

"Meg láthattuk, hogy a ZTE, meg a Huawei is hogy belebukott, amikor Kínából kijött a nemzetközi piacra."

Kifelejtetted a Lenovot ami egyenesen 130%-ot "bukott" felfele növekedésben a legutóbbi negyedévben az előző évhez képest. Ha így folytatják hamarosan megszorongathatják a Samsungot.

Egy érdekes adalék. Ez a Unity3D hivatalos (worldwide) statisztikája Android vonalon. Felhívnám a figyelmed az 5. játékosra! :)

Samsung: 56.5%
Sony: 7.5%
LG: 5.8%
HTC: 5.1%
Xiaomi: 3.9%
Amazon: 3.2%
Google: 2.2%
Pantech: 1.9%
Huawei: 1.9%
Motorola: 1.8%
Lenovo: 1.0%
Fujitsu: 1.0%
Sharp: 1.0%

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

(válrándítás)
Előkapsz egy zseblámpát és a nagy sötétben rávilágítasz arra amire akarsz és azt várod, hogy a piaci erőviszonyok mellett ezt vegyem a növekedések világítótóronyának....Az analógiád mentén a BB is világuralomra törhet. Feneketlen beszélgetés ez.
/me Unfollow thread.

Vicces ezt egy olyan valakitől hallani, aki állít dolgokat, de még egy forrással, számmal nem támasztotta alá a mondandóját. :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

A Xiaomi nagyon jó mobil a nyugati piacon is. Azt is mondhatnám, hogy az Androidok iPhone-ja. Sőt van pár olyan funkciója amit az iPhone sem tud. A nyugati piacokon szerintem egyedül az akadályozza a futótűzszerű terjedését, hogy annyira tojik az Apple szabadalmaira ami már szabadalmi-pergyanús.

Az MIUI-ból szinte biztosan kell majd egy 'nyugati' verzió mert a mostani állapota biztosan Apple szabadalmakat sért. De csak a bolti állapot lehet per tárgya, ha egy utólag a vásárló által letölthető alkalmazással lesz belőve a default MIUI akkor az már nehezen perelhető.
MIUI nélkül is, a puszta Xiaomi vas már magában kiemelkedő minőséget képvisel.

Azt a Barrato ügyet Szergej szó szerint elkefélte. :-)

Még annyit a korábban elmondottakhoz, hogy az Apple-nek annyira "nem számít" Kína, hogy a szeptember 10-i nagy event mellé szerveztek egyet 11-re... :)
http://appleinsider.com/articles/13/09/04/apple-to-hold-separate-chines…

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

[troll]Az egyik mobilszegmensben alkalmazkodni keptelen ceg megvasarolja a masik alkalmazkodni keptelen ceget. Totally works.[/troll]

Ezt nem bennfentes kereskedelemnek hivjak?
FBI-t meg senki sem ertesitette, hogy vizsgaljak at az aktakat, levelezeseket es kerdezzenek ki par embert? Elop max a bortonben lenne vezeto, vezetheti a mosodat.

hát, akkor viszlát végleg nokia... :( reménykedtem pedig kicsit, hogy majd észhez térnek.

Eddig is lényegében a Lumia vonal volt az, ami előremutató volt, az meg teljesen MS, szóval én nagy változásokat nem vetítenék előre. Fejlesztik/viszik előre a Lumia
vonalat, illetve esetleg még az olcsó, nyomógombos telefonok vonalat a harmadik világ piacra, és ennyi. Talán még az ASHA-ból megtartanak valamit a két kategória között,
de lehet, hogy már ez sem éri meg.

Ezzel egyetértek. De egy jó darabig még a név meglesz, meg valószínűleg a gyártósor, meg a mérnököket se hajtják el zabot hegyezni. Én a magam részéről ezt pozitívnak látom, a Nokia láthatóan képtelen volt 1-ről a 2-re lépni, a Lumia sorozat egészen jól eltalált, de simán lehetne még mit fejleszteni, és talán a hw és sw fejlesztés is közelebb lesz egymáshoz, és nem kell majd a másikra mutogatni, hogy egy feature azért nincs, mert ez vagy az nem rakta bele.

Azt azért fontos megjegyezni, hogy a Lumia hardver dizájn az a Meego-hoz készült még 2010-ben. Megvolt a roadmap a mostanában megjelenő Lumia eszközökre már három éve...csak éppen akkoriban még nem vindózt terveztek rá.

Például nem ok nélkül volt az első néhány sorozat Luiának szépen lekerekített széle. Ugyanis a Maemo-Meego szoftver UX egyik alapköve az edge-swipe volt amihez a szögletes él nem igazán jó. Na ez az ami a Nokiával kimúlik, amikor a szoftver és a hardver egy fedél alatt készül... marad az alma aki ezt csinálja.

Én is nevettem ezen.. Csak ugye Elop gyorsan lelőtte az N9-et is, hogy nehogy legyen egy sikertelefonja a Nokiának, mert akkor nem lehet lenyomni a részvények árát. Pedig mindenkitől (újságok, tesztelők) pozitív véleményt kapott.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_N9

"The Nokia N9 has not been directly released in most of the largest smartphone markets such as the U.S., Canada, UK, the Netherlands, Germany, France, Italy, Spain, and others. Nokia did not disclose the number of sales for the N9.[43] According to some unofficial estimates, it might have sold better than the two initially released Lumia devices in the last quarter of 2011, rising further doubts about Nokia's strategy to drop MeeGo in favour of Windows Phone."

Sokan importálták külföldről, mert nem volt kapható..

A Nokia N9 divájszábó 1.3 millió darabot gyártottak és gyorsabban fogyott mintha egy C130-as platójáról öntötték volna.

Azt pedig tényként tudom, hogy nemhogy 2011-ben jobban fogyott az N9 mint bármelyik Lumia, de még 2012 elején is a legjelentősebb nyereséget produkáló Nokia termék volt az N9. Vegytiszta idiótizmus volt nem gyártami ezt a cuccot.

A Meltemi (korábbi nevén Clipper) programra gondolsz. Az egy teljesen életképes Linux + Qt alapú adatpáció volt az 50-100 dollár BOM árú kisebb képernyős telefonokra. Ennnek a csapatába menekült a Maemo csapat egy jelentős része.

A baj csak az volt, hogy előszőr a vezetőség menekült oda, mégpedig az ostobább és gumigerincübb része. Na ők a haverjaikkal kezdték a bővítést. Eleinte azt mondták, hogy max 200 fős lesz a csapat és mindenki kódolni fog még a vezetőség is (Muhaha), aztán jött, hogy 300, majd 500...a végén ot zsizsikelt az összes tróger menedzser akinek még nem volt gyomra a Windows-os organizációba leszerződni és elég jó haverja volt annak a 2-3 kretén főnöknek.

A technológia (Qt/QML) nagyon is ígéretes volt, a platform lényegében kész volt, de a stabilitási és teljesítmény porblémákat nem tudták határidőre megoldani. Egyszerűen a nagy kapkodásban nem építettek ki korrekt Continous Intergration és Automatic Testing infrastruktúrát. Szedettvedett menedzsmenttel és buherált CI/TA infrastruktúrával pedig még 100-200 zseniális mérnök sem tud csodát művelni.

Aztán adig csúsztak, hogy ugyanabban a BOM (bill of material) sávban már kezdett érdekelt lenni a mikroszoft is. Na meg igazán nem akarta ám az Elop, hogy legyen egy felskálázható Linuxos platform.

Aztán aznap reggel amikor a népnek bejelentették, hogy vége a Melteminek akkor már sem commit sem pull joga nem volt senkinek a Meltemis git repozitorikhoz. Vélhetőleg kisütötték kéksugárra az egész hóbeleblncot és feltették a polcra.

A mérnököket szélnek eresztették a menedzserek pedig átnyergeltem a vindózos részleghez.

Azért mert a Meltemi eleve nem nyitott forráskódú projektnek indult.

Amúgy a Mer project sem egy sima Meego fork. A Meego (Maemo) projectben a legizgalmasabb dolgok a zárt forráskódú repóban laktak. Maga a UI keretrendszer meg hasonló tréfás dolgok persze szabadok voltak, de az igazán meló adaptációs projectek sosem voltak nyitottak

Kár érte. Igazán kíváncsi lettem volna, hogy min dolgozik az a több ezer mérnök.
Pár napja kezdtem el érdeklődni az egész mer project iránt, mivel rövidesen felpöröghetnek az események a Sailfish OS tájékán. Én bízom benne, hogy nem véletlenül találtak annak idején, olyan hamar befektetőket. Csak lesz valami izgalmas, amit fel tudnak mutatni.

A Jolla alapítói és vezetősége (Marc Dillon, Jussi Hurmola, Stefano Mosconi) mind a Geego Devices organizációnak az integrációért felelő csapatában dolgoztak. Vagyis közük nem volt a fejlesztéshez. A háttér infrastruktúra hegesztését csinálták, konkértan. Ebből kifolyólag a teljsen feljesztési kódbázis az ő asztalaik melletti rack szekrényekben voltak... nekik megszerezni a teljesen Maemo/Meego forráskódot az összes dobott fícsörrel (közel ezert kész fícsör merge requestjét dobtuk ki az N9 utolsó heteiben, köztük jópár olyant amit ismerősként üdvözöltem a Jolla demón) annyiba kerülhetett, hogy egy mozdulattal kirántják az egyik vinyót. Hogy ezt megtették-e avagy sem és ha megtették akkor azt engedéllyel tették-e meg az egy külön spekuláció. De tegye fel a kezét az akinek nem, fordulna meg a fejében a villanyloltás előtti napon, hogy ha másért nem, hát emlékből csinál egy backup-ot :) Na amikor a Meltemit lelőtték, akkor pont ezért zárolták a bejelentés előtt a szervereket... érdekes módon abból nem is született spin-off... pedig szerintem egy Qt5/Quick2 rendszer sokkal izgalmasabb mint a kissé már poros Harmattan.

Szerintem, egyetlen androidos telefonnal visszamászhattak volna az elsők közé. Kizárni hardwergyártóként egy ekkora piacot.. [facepalm]

M$ is akkora idióta, hogy trollkodással akarja a maga kedvére manipulálni a piacot a 20 éves üzletpolitikájával. Mert ez már egyszer olyan jól bejött, azt hiszik megint el lehet sütni, de ezen már annyiszor mérgelődtem.

Hagyni így kikészíteni egy remek céget nagy szégyen és nem hiszem, h az m$ fel fogja virágoztatni.

Latom senki sem erti a lenyeget: a nokia kezdett olyan windows phone-okat gyartani, amiket vesznek a nepek. Elop elszabadult, azert tettek oda, hogy szart gyartson microsoft belsovel, nokia logoval.
meg kellett akadalyozni, mielott meg veszelyeztetne az android piaci helyzetet, hiszen az rendkivul jovedelmezo platform a microsoft szamara. Egy androidos vacak=10 wp vacak. Ez volt elop bune, amiert most megvonjak tole a finn vodkat, mehet haza tehentragyat szagolni, es hetente riportolni a fonokenek.
:)
--
zsebHUP-ot használok!

Hogy is tudtak ennyire elszurni a nokianal? Erthetetlen. Barhogy is volt, valaki(k) oriasi hibakat kovettek el, hogy a csucsrol a csod szelere kerultek.

barcsak lenne egy 1020-asom... nade majd Karacsonyra! ;-)

Sosem voltam Nokia fan (es akkor igyekeztem diszkréten fogalmazni), eddig egy 3120-asom volt ossz-vissz, azis azert, mert anno az volt a legolcsóbb.

Most egy 920 tulaja vagyok, alapvetoen elégedett is vagyok vele. Nem azert, mert Nokia, nem is azert, mert MS, hanem, mert alapvetoen egy jo készülék egy szimpatikus rendszerrel. Se Symbiant, se Maemot, se MeeGot, se BlackBerryt, se Androidot nem vettem volna. iPhonet meg esetleg, de ez jobb vetelnek tunt.

// Sent from Lumia 920

--------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Engem nem győzött meg a Nokia Lumia. Ha nagy alkalmazáskínálatot akarok akkor Android vagy iPhone. Ha extra biztonságot akkor BlackBerry. Ha nagyon hosszú üzemidőt akkor egy jó budatelefon. A WP semmiben nem jeleskedik, két szék között földre esés érzése.
Csengőhangot még mindig PC-ről kell rámásolni?

Nekem valószínűleg nem hiányoznának olyan nagyon az alkalmazások, mert nem használok olyan sokat, viszont szimplán rondának és kuszának tartom. Idén lányunk kapott egy Samsung Galaxy mini 2-t, de nagyon sokáig versenyben volt egy szép rózsaszín Nokia Lumia 610. (Tényleg szép az a telefon.) Egészen addig, amíg nem sikerült végre kipróbálnom. Aki a WP-t tervezi, annak 0 esztétikai érzéke van.

Az a szep a designben, hogy általában szubjektív. Nekem bejön ez az egyszerű, letisztult puritán kinézet. Masreszt usability szempontjából szerintem jo az UI.

Az iOS7 szineshanyasatol es az Android bazarkavalkadjabol viszont nem kernek.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nálunk kollégák közt is van 3 Lumia (kb. 20 fős cég), ismerős is most vett 2 920-ast meg 3 620-ast egy kb. 15-20 fős cégre, ezen kívül kb. ismerősök közt is fel tudok sorolni 4-5 db-ot.

Nagyon részegek lehetnek már a Nokiánál.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tendencia, tendencia.

Én pl iPhone4-ről váltottam Galaxy S3-ra. Nem rossz, de azért enyhén ciki, hogy 2-3 naponta újra kell indítani, annyira belassul (pedig "kilövögetem" a programokat, már ha a hosszan nyomott középső gombra feljövő app listából kiírtás tényleg ki is lövi őket).

Következő lehet, hogy nekem is WP8 lesz.

Nem biztos, hogy pebkac. Lehet, hogy nem a megfelelő fw van rajta. Elvben nem minden régió kapja ugyanazt a hw változatot, (mert nem egy féle hw egy adott tipusú telefon, a gyártási szériák eltérő összetevőket tartalmazhatnak) de a legtöbb régió csak záros mennyiségű fw-t kap. (általában 1 független, és szolgáltatónként 1-1, plusz frissítések)
Ha piaci okokból nem az a hw kerül ide amire az fw lett optimalizálva akkor bizony nem kizárt, hogy akad, merül, fagy, stb...
Nekem is egy vacak volt régebben. Frissítettem, lecseréltem, nem lett jó. Más gond miatt felküldettem a prémium futárral a Samsunghoz, onnan ugyanazzal(?*) a fw-vel jött vissza, de mégis működik.
*Lehet ott a kutya elásva, hogy a régebbi droidokhoz négy fájlos rom volt odin alá, manapság meg egy-kettő darab fájl van. Tehát lehet nem mindent rak újra a telefonon....
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

"már ha a hosszan nyomott középső gombra feljövő app listából kiírtás tényleg ki is lövi őket"

Az lenne a logikus, de nem lövi ki, nevetséges. Felteszel egy másik task managert, látni fogod hogy ott maradnak.

De már a WinMo ideje óta nem értem ezt a "fusson minden GUI-s app a háttérben, mert ez telefon és nem számítógép" mozgalmat, amit aztán a Szifon és az Android is egyértelműen követett. (iPhone-ban legalább a hosszan home gomb vagy legrosszabb esetben a nyelvváltás és visszaváltás tényleg kilövi a processzt is).

Szerintem tévedsz. Elég hamar stop signalt kapnak a "háttérbe" került alkalmazások. De az állapotuk is mentésre kerül, így ha visszaváltasz valamelyikre ott folytathatod ahol abbahagytad. Rootolt androidon terminálban nézegetheted su után a top listát, az aránylag reális képet ad a valós háttérfolyamatokról.

Kivétel (nekem van ilyen menüpontom) ha a Fejlesztői beállításokban bepipálod a "Nincs tevékenységmegőrzés" (Minden tevékenység megszüntetése ha a felhasználó elhagyja) Na ez vicces is lehet amikor egy böngészőből play/youtube/polaris/videó lejátszó nyílik, akkor visszalépésnél üres lap fog várni... :)
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Taskmanager? Beállítások -> alkalmazás kezelő -> futó alkalmazások. Nem elég? Ennél többet mutat egy task manager? (feltéve, hogy nem rootolt készülékről van szó)

-----------------------------------------
Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Nem biztos, hogy ott marad, lehet mire megnézed visszaindul.
Ezért majdnem felesleges az összes Task manager jellegű app. Kilövöd, hogy takarékoskodj, az os úgy dönt, hogy kell neki és visszaindítja. És lőttek is a takarékosságnak, de rögtön.
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Lásd google zenelejátszója... tökömkivanvele, hogy folyton a memóriában eszi a fene, hiába lövöm ki. Pedig jobban szól, mint a samsung gyári lejátszója. :(

-----------------------------------------
Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

WP 7.x-ben nincs ilyen gond. Zenét bármilyen MTP-t támogató zenelejátszóval fel tudsz másolni, pl. Rhythmbox. Innen pedig a Ringtone Maker-rel választhatod ki, hogy a zene melyik részétől kezdődjön a csengőhang. Nem kell PC-n pl. Audacity-vel vagdosnod, mint néhány más platform esetén.

Muhaha! Ma láttam az itthoni eladási adatokat. Itthon annyi WP8 okostelefont adtak el, mint iPhone-t. :D

BB: 2%
iPhone: 7%
WP8: 7%
Android: 84%