Snowden ideiglenes menedéket kapott Oroszországtól, a Fehér Ház "rendkívül csalódott" az orosz döntés miatt

A Wikileaks bejelentette, hogy Edward Snowden 2013. augusztus 1-én, moszkvai idő szerint 15 óra 50 perckor elhagyta a Seremetyjevói nemzetközi repülőteret és Sarah Harrisonnel, a Wikileaks jogtanácsosával ismeretlen, titkos helyre távozott. Snowden azután hagyta el a repteret, hogy Oroszországtól ideiglenes menedéket kapott. Az amerikaiak által üldözött whistleblower (magyarul ~ közérdekű bejelentő, aki bejelentést tesz egy szervezetnél történt visszaélésről vagy veszélyről, azért, hogy fellépjenek ellene) 39 napot töltött el a repülőtér tranzitjában. Az oroszok által kiállított, ideiglenes menedéket biztosító papírok egy évre szólnak.

A Wikileaks megjegyzi, hogy noha Obama választási ígéretei közt szerepelt, hogy megvédi a whistleblower-eket, most már több vádat emeltek nemzetbiztonsági whistleblower-ek ellen, mint az összes többi amerikai elnök ideje alatt összesen. A Wikileaks szerint emiatt kizárt, hogy Snowden tisztességes eljárásban részesülne a jelenlegi amerikai kormányzattól.

A Fehér Ház közleménye szerint "rendkívül csalódott" az orosz döntés miatt. Ahogy fogalmaznak, nem örülnek annak, hogy az orosz kormányzat kifejezett, törvényes - privát és publikus - kérésük ellenére 1 évre szóló, ideiglenes menedéket adott Snowdennek. Az amerikai kormányzat kijelentette, hogy Snowden nem whistleblower. Azzal vádolják, hogy titkos információkat szivárogtatott ki és ezért mihamarabb vissza kell juttatni az Egyesült Államokba, ahol tette miatt eljárás indul ellene.

Jay Carney, a Fehér Ház sajtótitkára közölte, hogy az oroszok lépése aláássa a két ország hosszú együttműködési kapcsolatát, amely a bostoni bombarobbantások óta felfelé ívelt.

Pletykák indultak, hogy a Snowden-ügyből fakadó két ország közti feszültség miatt Obama esetleg lemondja szeptemberi oroszországi találkozóját Putyinnal.

Részletek a Wikileaks bejelentésében és itt.

Hozzászólások

Egyem a zuzáját 'murikának. Most durcáskodik, meg földhöz verdesi magát... :D
Szánalmas színjáték ez, meg kell hagyni. Múltkor azt olvastam, hogy már az apukájánál is "beköpték", hogy milyen rossz kisfiú volt... ROTFL

Fogadjunk, hogy rendkivul jol fizetett ideiglenes allasa lesz az orosz NSA-nal, meg krva jol kinazo orosz kémnők probalnak osszehazasodni vele, hogy orokre ott maradhasson :)

--
Live free, or I f'ing kill you.

az a vicc, ha valami délamerikai országról(azért nem írom, hogy kína, mert ott most már van az a pénz, amiért lehet nem mennének szembe az igazság bajnokai) leplezett volna le valaki ilyesmit, az usa is dalolva, nagy csinnadrattával adott volna neki menedék jogot...

Engem az dühít, hogy milyen jól tematizál az USA kormánya.
Snowden-t helyezik középpontba, pedig nem ő a fontos téma, hanem amit nyilvánosságra hozott..

Durrant egy nagyot a botrány 2 hónapja, a megoldás h. elkezdik a médiában bagatellizálni, nyilatkozgatnak mindenféle random NSA seggfej tábornokok-ezredesek-senkiházik, feketítik a snowden gyereket, kenik szét a saját mocskokukat, hígul a sztori, lassan lecseng az egész. Annyi ember elpusztul naponta, lázadás, felkelés, bomba, sátán, terrorista, halál, pokol, dögvész megy le a szemét híradókban.. Fél év múlva snowden nevére sem fog emlékezni az emberek nagy többsége. A probléma megoldva, lehet tovább lehallgatni a világot.

A Fehér Ház bekaphatja, szerintem is, és Putyin szerint is...!

> BERUS
Motor: Mageia 3.

hát igen, oroszország nem zsidó főhadiszállás mint jewSA
_______
16,67 %

Kifejtenéd (már így nem zsidóként kérdem, de biztos leszek még ezért zsidóbérenc) hogy a vallásnak, vagy a vallás köré épült kultúrának mi köze van ehhez az ügyhöz? Az meg pláne, hogy egy informatikai biztonsági kérdés megbeszélése közben egy informatikai portálon egy fenti post hogy jöhet egyáltalán szóba?

Ha valaki nem úgy ugrál, ahogy nekik tetszik már szomorúak, meg meg vannak botránkozva :)

Freeedom with Manjaro XFCE