SOL - Ubuntut futtat a világ első teljesen napenergiával hajtott laptopjaként reklámozott gép

Címkék

A SOL-t a következőképpen reklámozzák: a világ első teljesen napenergiával hajtott laptopja, amelyet sosem kell bedugni. Terepre szánt, offroad, sport, utility laptop. Rendkívül energiatakarékosra tervezték. Ha nincs napfény, akkor az akkujáról akár egész éjjel használható.

Részletek a SOL weboldalán.

Hozzászólások

Tetszik a koncepció, őszintén szólva nem csak terepen látom értelmét. Szeretek kávézókban dolgozgatni, de nem mindig sikerül konnektort szerezni, és akkor elég lelombozó tud lenni, hogy mire belemerülök a gép is merül, lefele.

Ott van a harmadik pontban:

3. Sol
Sol is a G2-type main sequence star located in a minor arm of the Milky Way galaxy called the Orion Spur.

It is orbited by nine planets; Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune and Pluto and is believed to be surrounded by a vast sphere of comets called the Oort Cloud.

Sol has a mass 332,830 times that of our planet and has an equatorial radius of 695,000 kilometres. It's surface temperature is 6,000 degrees celsius and it as roughly 4.5 billion years old.
Sol is more commonly referred to as 'The Sun'

nem értem ezeket a videókat. ez tényleg segít a termék terjesztésében? nem kéne valami info a termékről is?

+1

Én állandóan le vagyok barmolva mindenhol amikor megemlítem, hogy egy promo videónak nem csak életérzést, hanem némi infót is kéne közvetítenie. De lehet, én vagyok már nagyon öreg, de életérzés alapján nem fogok semmilyen cuccot sem megvásárolni.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

nem úgy volt, hogy az OSX sokkal energiatakaréksabb?

Azért jó lett volna ha a 2 perc 45 másodperces reklámból több jut 10 másodpercnél a magának a notebooknak.

Azon kívül hogy összemontázsoltak egy videót royalty-free afrikai videókból és ráraktak annyi lens flaret, hogy JJ Abrams is megirigyelhetné, nem sok minden derül ki a videóból. (0:39-nél még a VHS-szalag felirat-adatsávját is lusták voltak levágni :D )
Eddig mondjuk vaporwarenek tűnik, bár ha ilyen glossy burkolatú glossy kijelzős hulladék lesz, mint a concept arton, akkor nem is kár érte.

Ebben sem x86 fog ketyegni, ha mégis, akkor valami hitvány atom. Az tenné a terméket érdekessé, ha heavy duty environmentre lenne tervezve és használható nem csillogó kijelzőt kapna.

Alapvetően egyetértek, bár annak utána kéne számolni, hogy egy ilyen komolyabb terhelést egyáltalán elbírhat-e egy napelem ebben a méretben. Főleg, ha nem ül ki a felhasználó a napra.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cell_efficiency
Ez alapján ha jól számolom, akkor egy 17colos felületnél az elérhető napsütötte felület 17Wh körül hozhat, mínusz a veszteség a stabilizátorban és a töltési elektronikában.(fixme)
Ez ha ARM-es(mert mi más?) akkor tényleg bőségesen elég lesz.

Attól, hogy egy cpu nagy teljesítményű, még lehet energiatakarékos. Ha csak rövid időkre kell a nagy teljesítmény, az ahhoz szükséges áram mehet az akksiból, aztán amikor visszavesz a cpu, a napelem szép lassan visszatölti az elhasznált áramot. Persze ez odavág az akkumulátor élettartamnak, de hát valamit valamiért.

ebben a méretben ezzel a processzorral, nem csodálkozom, hogy melegszik, de az SSD problémát nem értem. Ezt Win és Linux alatt is produkálja? Próbáltad kideríteni, hogy ez hogy fordulhat elő?
Ezt a szériát (11F) konkrétan már nem találtam csak a 120 jelölésűt.
szerk.: meanwhile, megrendeltem

Igazság szerint windows alatt nem használtam soha, szóval lehet a linux hibája. Azt is el tudom képzelni, hogy nem is szériaprobléma, hanem a gépemben lévő példány hibás.

Korábban utánaolvastam kicsit, láttam más is találkozott hasonló problémával nem csak ilyen laptopnál, és, nem csak linux alatt. Vannak megoldások, pl egy kernel paraméter ami nekem nem oldotta meg a beakadásokat, talán enyhített. Most olvasom, hogy érdemes hagyni egy kis partícionálatlan helyet a lemez végén. Ezt egyszer kipróbálom, de elég vicces hogy így kell trükközni.

Mindenesetre ez a benchmark se sejtet sok jót :)

A melegedés meg igazán nem is lenne probléma, de nagyon apró dolgoktól (pl megnyitom a facebookot) bekapcsol a venti, ami elég zavaró (mert hangos, és mert fogyasztja az áramot).

Nem tudom. Lehet van már a piacon ilyen laptop méretű akuval és energia managerrel egybeépített napelemes laptop táp tábla. Egy olyat kell szerezni és egy kis fogyasztású notebook-ot.
Ez az x86 ISA meg igazán kifuthatna már.

asszongya, hogy powered by the Sun. És mégis Ububtu van rajta... mi lenne, ha még létezne a Sun?

"amelyet sosem kell bedugni."

Én sosem dugok be laptopot.
Amúgy van egy 9V delejigényű laptopom, azt rácsatlakoztatom egy külső aksira, melyet multipexer rendszerként tölt egy napenergiás töltő. Ilyesformán megoldottam a dolgot

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---