SOL - Ubuntut futtat a világ első teljesen napenergiával hajtott laptopjaként reklámozott gép

 ( trey | 2013. július 6., szombat - 17:54 )

A SOL-t a következőképpen reklámozzák: a világ első teljesen napenergiával hajtott laptopja, amelyet sosem kell bedugni. Terepre szánt, offroad, sport, utility laptop. Rendkívül energiatakarékosra tervezték. Ha nincs napfény, akkor az akkujáról akár egész éjjel használható.

Részletek a SOL weboldalán.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tetszik a koncepció, őszintén szólva nem csak terepen látom értelmét. Szeretek kávézókban dolgozgatni, de nem mindig sikerül konnektort szerezni, és akkor elég lelombozó tud lenni, hogy mire belemerülök a gép is merül, lefele.

Szerintem ők nemes egyszerűséggel a latin "Sol", azaz "Nap" szóként használják. =D

+1

Ott van a harmadik pontban:

3. Sol
Sol is a G2-type main sequence star located in a minor arm of the Milky Way galaxy called the Orion Spur.

It is orbited by nine planets; Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune and Pluto and is believed to be surrounded by a vast sphere of comets called the Oort Cloud.

Sol has a mass 332,830 times that of our planet and has an equatorial radius of 695,000 kilometres. It's surface temperature is 6,000 degrees celsius and it as roughly 4.5 billion years old.
Sol is more commonly referred to as 'The Sun'

nem értem ezeket a videókat. ez tényleg segít a termék terjesztésében? nem kéne valami info a termékről is?

+1

Én állandóan le vagyok barmolva mindenhol amikor megemlítem, hogy egy promo videónak nem csak életérzést, hanem némi infót is kéne közvetítenie. De lehet, én vagyok már nagyon öreg, de életérzés alapján nem fogok semmilyen cuccot sem megvásárolni.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

nem úgy volt, hogy az OSX sokkal energiatakaréksabb?

De, csak az nem települ 3 centinél vastagabb laptopokra :)

--
"Trollhammaren sveper igen..."

:D

Amikor utoljára néztem OSX-et nem lehet hivatalosan nem Apple gépre rakni, de mióta Jobs nincs bármi megtörténhet...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Eléggé slashdottednek fest, egyelőre nem érem el sem az árat, sem a fícsöröket, elég nagy felbontásúnak fest a moncsi, vajh mibe fáj?

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Persze úgy fest, HumbUguntu

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Azért jó lett volna ha a 2 perc 45 másodperces reklámból több jut 10 másodpercnél a magának a notebooknak.

Ugyan, ha a termékkel foglalkoznak a termék reklámjában az uncsi

És miért nem solarist?

de milyen hardver?

>>: sys-admin.hu :<<

Szerintem minden részlet kiderül

31 nap 13 óra 22 perc 15 másodperc múlva

http://solaptop.com/soon/soon.html

--
trey @ gépház

31 nap? Akkor ez még blueprint...vagy az sem.

Azon kívül hogy összemontázsoltak egy videót royalty-free afrikai videókból és ráraktak annyi lens flaret, hogy JJ Abrams is megirigyelhetné, nem sok minden derül ki a videóból. (0:39-nél még a VHS-szalag felirat-adatsávját is lusták voltak levágni :D )
Eddig mondjuk vaporwarenek tűnik, bár ha ilyen glossy burkolatú glossy kijelzős hulladék lesz, mint a concept arton, akkor nem is kár érte.

Ebben sem x86 fog ketyegni, ha mégis, akkor valami hitvány atom. Az tenné a terméket érdekessé, ha heavy duty environmentre lenne tervezve és használható nem csillogó kijelzőt kapna.

Alapvetően egyetértek, bár annak utána kéne számolni, hogy egy ilyen komolyabb terhelést egyáltalán elbírhat-e egy napelem ebben a méretben. Főleg, ha nem ül ki a felhasználó a napra.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cell_efficiency
Ez alapján ha jól számolom, akkor egy 17colos felületnél az elérhető napsütötte felület 17Wh körül hozhat, mínusz a veszteség a stabilizátorban és a töltési elektronikában.(fixme)
Ez ha ARM-es(mert mi más?) akkor tényleg bőségesen elég lesz.

És visszakerültünk az eredeti felvetésedhez, hogy mennyivel jobb lenne valami erős procival, nem pedig egy ARM-mal, vagy egy Atommal.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Attól, hogy egy cpu nagy teljesítményű, még lehet energiatakarékos. Ha csak rövid időkre kell a nagy teljesítmény, az ahhoz szükséges áram mehet az akksiból, aztán amikor visszavesz a cpu, a napelem szép lassan visszatölti az elhasznált áramot. Persze ez odavág az akkumulátor élettartamnak, de hát valamit valamiért.

Az én laptopom átlag 15 wattot eszik (a powertop szerint) az általam produkált használat során. Ez. Nem egy erőmű, de azért nem is egy atom processzor ketyeg benne :)

Igaz csak 13", úgyhogy nem férne rá a 17" napelem :)

hohohóóó...meg is van a következő laptopom. Épp ma akartam rendelni egyet, de az általad linkelt, tökéletes lesz.
made my day, thanks a lot ;-)

Én nem biztos hogy jó választásnak tartom :) Sajnos sokat szívok vele, melegszik, ami miatt túl sokat megy a ventillátor, emiatt hangos, az ssd ha meg van terhelve (mert mondjuk másolok) lefagyasztja ideiglenesen az egész gépet. Ő, csak ennyi :)

ebben a méretben ezzel a processzorral, nem csodálkozom, hogy melegszik, de az SSD problémát nem értem. Ezt Win és Linux alatt is produkálja? Próbáltad kideríteni, hogy ez hogy fordulhat elő?
Ezt a szériát (11F) konkrétan már nem találtam csak a 120 jelölésűt.
szerk.: meanwhile, megrendeltem

Igazság szerint windows alatt nem használtam soha, szóval lehet a linux hibája. Azt is el tudom képzelni, hogy nem is szériaprobléma, hanem a gépemben lévő példány hibás.

Korábban utánaolvastam kicsit, láttam más is találkozott hasonló problémával nem csak ilyen laptopnál, és, nem csak linux alatt. Vannak megoldások, pl egy kernel paraméter ami nekem nem oldotta meg a beakadásokat, talán enyhített. Most olvasom, hogy érdemes hagyni egy kis partícionálatlan helyet a lemez végén. Ezt egyszer kipróbálom, de elég vicces hogy így kell trükközni.

Mindenesetre ez a benchmark se sejtet sok jót :)

A melegedés meg igazán nem is lenne probléma, de nagyon apró dolgoktól (pl megnyitom a facebookot) bekapcsol a venti, ami elég zavaró (mert hangos, és mert fogyasztja az áramot).

5 nap és kiderül. :)

Itt a specifikáció. És igen, atom processzoros :(
http://solaptop.com/en/products/laptops/

Viszont rugged és akár teljesen vízálló, $400-ért.

Nem tudom. Lehet van már a piacon ilyen laptop méretű akuval és energia managerrel egybeépített napelemes laptop táp tábla. Egy olyat kell szerezni és egy kis fogyasztású notebook-ot.
Ez az x86 ISA meg igazán kifuthatna már.

Hát, ha ez tényleg működik:
http://www.voltaicsystems.com/generator.shtml

akkor ennek a még nem létező dolognak nem sok létjogosultsága van...

--
zrubi.hu

asszongya, hogy powered by the Sun. És mégis Ububtu van rajta... mi lenne, ha még létezne a Sun?

"amelyet sosem kell bedugni."

Én sosem dugok be laptopot.
Amúgy van egy 9V delejigényű laptopom, azt rácsatlakoztatom egy külső aksira, melyet multipexer rendszerként tölt egy napenergiás töltő. Ilyesformán megoldottam a dolgot

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

+1 a laptop (netbook, notebook, ultrabook, smartbook) + napelem kombóra. Az ilyesmi mindig jobb külön.

Persze hogy jobb külön.
Egyik mindig megmurdál, így csak azt kell javítani,míg a másik használható másra.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Laptopot en se dugok be soha. A tapjat viszont igen. #troll
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.