Állítólag FreeBSD lesz a PlayStation 4 alapja

 ( trey | 2013. június 24., hétfő - 12:39 )

A Vgleaks közzétett néhány képet, amely alapján arra következtetett, hogy a Sony következő generációs játékkonzolja, a Playstation 4 (módosított) FreeBSD-t fog futtatni. Az "Orbis OS" névre hallgató operációs rendszer alapja a weboldal szerint FreeBSD 9.0. Részletek, képek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Akkor lesz jó freebsd-s amd vga-apu driver?

Nem hiszem, hogy publikus lesz. Adott ugye a BSD licensz, hogy bármit csinálhatnak az OS-el és nem kell visszatolniuk publikba. Másrészt jó esély van rá, hogy az egész OS-t totálisan az alatta levő CPU/GPU-ra optimalizálják.

Nem kell visszakerülnie, elég lenne ha elérhető lenne.

Az OSX-ben is sok FreeBSD kód van, mégsem került sok fejlesztés vissza a FreeBSD-be. Pedig ha kétirányú lett volna a kódcsere közöttük akkor ma a FreeBSD a legjobb nyílt forrású desktop lenne.

Akkor asszem meg is magyaraztad, hogy az Apple-nel miert valasztottak BSD licenc-et. Felek a Sony-nak is hasonlo elkepzelese van. Elosre nekem is felcsillant a szemem, de rajottem, hogy a FreeBSD(-re epulo OS)-tol pont annyira lesz ez is szabad mint az Apple termekek.

OS X-en a Cocoa-ig minden opensource, szabadon elerheto es felhasznalhato (kernel, userspace, whatever). Az afeletti retegek zart forrasuak.

---
pontscho / fresh!mindworkz

A FreeBSD wifi támogatottsága a közelében sincs az OS X-nek. A FreeBSD desktop-on sem látszik meg, hogy előnyt tudtak volna faragni OS X kódjának nyílt részéből.

Azt hiszem, h ez kivetelesen nem az Apple-t minositi.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem őket. De túlzott reményeket sem érdemes táplálni egy ilyen hír miatt.

Ezt ugy erted, hogy az Apple elkuldte a patch-et a FreeBSD-seknek, csak ok visszadobtak? Mert ha nem ez tortent, akkor ez nalam az Apple-t (is) minositni.

Kockáktól nem is lehet ezt elvárni. Ennek mentén a bennük rejlő probléma belátását sem.

szerintem tobb wifi chipet tamogat a freebsd, mint az osx :-)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Van egy haverom, nagy open source fan és it karon tanár, így gondolom írt is hozzá. A csecse notebookjáról azonnal legyalulta a windowst vásárlás után és FreeBSD-t rakott rá. Amikor nálunk volt és mutatni akart valamit amihez netkapcsolat kellett persze keresni kellett az ethernet kábelt mert a wifi-vel nem tudott csatlakozni. :-)

Anno domini, felenk ezt a linux userek jatszottak el, sorozatosan nem tudtak felcsatlakozni azokra a linux hajtotta ap-kre, amiket az osx-ek (es minden mas is ami arra jart) rohogve megettek. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ezt barmely oprendszeren elo lehet hozni, ami nem 10 fele hardwert kell hogy hasznaljon.

[IRONIA=ON] Ha olyan penge az illeto, akkor biztos megnezte a 'csecse' laptop HW kiepiteset es tudataban volt, hogy a Wifi nem tamogatott. [IRONIA=OFF]

Tapasztalatom szerint egy nem tul uj gep hiba nelkul duruzsol a FreeBSD alatt. Az IBM/Lenovo ACPI-t kulon be kellett allitani, de ezt millio helyen (handbook, wiki, forumok) kulon jeleztek. Az ATI, bocsanat AMD az egyetlen ami tenyleg cinkes lehet...

Nem azt mondom, hogy ultimate rendszer, de melyik az? :D

------------------------------------------
Lenovo Thinkpad T430 :: Ubuntu 12.10
Lenovo Thinkpad T61 :: FreeBSD 9.0
Lusta vagyok én már a csempézéshez...

Szerintem a gyári Windowszal működött a wifi különösebb piszkálgatás nélkül is.

Persze, kulonben nem adhattak volna Windows-al. Ebbol az a tanulsag, hogy Windows nelkul nem lehet laptopot hasznalni vagy az, hogy egy FreeBSD feltelepitese igenyel nemi kepzettseget vagy legalabb utanaolvasast? Szerintem ez utobbi, de mar nagyon OFF TOPIC-on van a tema :D

------------------------------------------
Lenovo Thinkpad T430 :: Ubuntu 12.10
Lenovo Thinkpad T61 :: FreeBSD 9.0
Lusta vagyok én már a csempézéshez...

Akkor tanácsot kérnék, hogy a Clevo 870P-hez hol találok Windows 7 drivereket?! :) Ja, hogy sehol?! Akkor marad rajta az Ubuntu...

Akkor sok szeretettel kuldom ezt a "szamot" :-)

http://www.youtube.com/watch?v=G7YiwTpQdT8

------------------------------------------
Lenovo Thinkpad T430 :: Ubuntu 12.10
Lenovo Thinkpad T61 :: FreeBSD 9.0
Lusta vagyok én már a csempézéshez...

Köszönöm! Meg is oldotta az összes feljebb vázolt problémámat! :o)

Nem az volt az állítás, hogy bármilyen windowszal működőképes, hanem hogy a gyári windowszal. Mikor is gyártották azt a gépet? Sajnos a Clevo letagadja, hogy valaha is lett volna ilyen termékük. :)

Értem én, csak akkor az Ubuntu miért ismeri fel, és kezeli még mindig az összes hardver elemet?

Az ubuntu hivatalosan támogatja? Tehát ha a következő verzióban nem fog menni, akkor van hová fordulnod, hogy a problémát záros határidőn belül orvosolják?

Érzed a különbséget a nem hivatalosan támogatott, de működő, és a hivatalosan nem támogatott és nem is működő között?! ;)

A gyári Windows-zal a csecse notebookom csak egyszer fut felcsatlakozni mobilnetre. Ha mégegyszer szeretnék, újra kell indítanom. Ha már anekdotázunk. :)
--
zsebHUP-ot használok!

Ha a mobil gyártójának szoftverével csatlakozol akkor ez elsősorban az ő hibájuk, nem?

Nem tudom kinek a hibája, de pont arról beszélünk, hogy engem, mint felhasználót ez nem is kéne érdekeljen, hiszen ettől nagy a windows, támogat mindent, és nem kell különösebben piszkálni, nem?
--
zsebHUP-ot használok!

az a wpa_supplicant user hulyesege, ami azert network managerbol meg androidrol akar (valamennyire) megoldott dolog

mellesleg pont freebsd-bol szoktak drivert portolni osx-re lelkes amatorok

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Ez mondjuk teny. Bar OSX-en se rozsas az elet, az AirPort (vagy nem tudom, mi a neve, ami a kis wifi ikont hajtja a felso panelen) iszonyu haklis, nagyon keves Wifi cuccnal van ilyen tamogatas.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Es vegul oda jutunk, hogy Stallmannak igaza van.

Ő mit mondott?

Hogy hasznalj GPL-t, mert az ad neked szabadsagot!

Erdekes, barmi masra elobb gondoltam volna, mint FreeBSD-re. Es mennyire biztos a hir? A betolto kepernyo nagyon olyan, de ezen felul van valami egyeb informacio, hogy tenyleg FBSD az alap?


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Ha megnézzük a PS3 licencét, akkor annyira azért nem meglepő:

http://www.scei.co.jp/ps3-license/index.html

--
trey @ gépház

Upsz, ezzel elárultam, bár van PS3 gépem, de egyszer sem olvastam el a licencét, inkább játszom rajta.

Akkor ezek szerint jelenleg is használják, így akár logikus lépés is lehet, köszi. És arról van valahol infó, hogy mi használja a gépen belül a NetBSD, FreeBSD és eCOS rendszereket?


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Ha jól értelmezem az oldalt ("there's a port of NetBSD to Sony's Playstation 3"), ez egy utólag telepíthető NetBSD, emiatt nem tennék fel az saját oldalukra a licencet. Ami érdekel, hogy a saját oldalukon három OS is szerepel és kíváncsi vagyok mire használhatják őket a rendszerükön belül, már ha van ilyen infó.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

A PS2-ben a TCP stack a NetBSD-ből származik. Hogy az újabb konzolokban mire használtak fel kódrészeket, azt nem tudom.

Ebből szerintem látszik, mennyire káros a FreeBSD licensz. Puszta hálából nem fog senki, hozzájárulni a közkincsek fejlesztéséhez.
Van egyébként ennek a nagy szabadságnak valamilyen komoly oka, nem akarnak közreműködőket a fejlesztéshez vagy csak olyan ballibes hülyeség ez is? :)

Te tényleg ekkora idióta vagy?

Akkora idióta biztos nem vagyok mint amekkora bunkó te vagy. Ha már ilyen hirtelen személyeskedésig jutottunk.

+1

Azért szerintem akinek erről a hírről a "ballibes hülyeség" jut eszébe, az ne másba keresse a hibát.

Azért felhívnám néhány dologra a figyelmeteket:

Szoktam sarkítani a dolgokat és ez meglepő annak aki nem érti vagy nem szokta meg, ezért is raktam oda egy smile-t. Természetesen nem politikai irányba akartam terelni a kérdést.

Igazán a kérdés első felét gondoltam komolyan, hogy végülis miért ezt a licenszt használják?

A Linuxnál van egy gondolkodásmód ami miatt a GPL-t alkalmazzák.

Náluk meg vagy:
- nem érdekli őket?
- önzetlen kis angyalok? (ördögnek álcázva :D)
- készítők többsége szakember/tudós és ugyan a köznek ajánlják a terméküket, de nem támogatják, hogy más belekontárkodjon?
- nem értenek egyet azzal, hogy a GPL kényszeríti valamilyen szinten a hozzájárulást attól aki profitál a felhasználásból és meggyőződésből nem korlátozzák a felhasználást, mindenki csináljon vele amit akar?

Szóval ezek a lehetőségek jutottak eszembe.

Elhiszem, es szerintem masok is, ettol fuggetlen, en szemely szerint nem tartom jo otletnek , a politikai eletbol meriteni a peldakat egy informatikai portalon. Van annyi minden mas, amit ilyen esetben lehet mondani, ne vigyunk mar mindenbe politikat szantszandekkal, igy is mindent szettrollkodnak az ilyenek.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Helyes, inkább a vallások világa. :-) Umberto Eco az operációs rendszerekről :-) Nem mai írása lehet. Azóta a Linux, FreeBSD vette át a protestáns kálvinista vonalat. :-D

Pl. java community. Java könyvtárak igen kis része kerül kiadásra strict GPL alatt (így hirtelen nem is tudok ilyet), inkább apache/lgpl/gpl+classpath exception a licensz. Hogy miért? Mert a java fejlesztők jó része nem hobbiból, hanem megélhetésből fejleszt, és ha csinál valami jó dolgot, akkor megosztja a többiekkel úgy, hogy azok fel tudják azt használni a fizetős termékeikben, amikből ők is megélnek. Win-win szituáció.

Ahogy én látom, java esetén a javítások - legrosszabb esetben hibajegyek formájában - szépen visszakerülnek az eredeti termékbe, és ennyi.

Apuli, a születésed előtt is volt már informatika.

OMG.

Egy pillanatig a Phoronix-en ereztem magam :D

------------------------------------------
Lenovo Thinkpad T430 :: Ubuntu 12.10
Lenovo Thinkpad T61 :: FreeBSD 9.0
Lusta vagyok én már a csempézéshez...

hupu pls

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Made my day :D:D.

Nos. Mindenek előtt olyan, hogy kifejezetten FreeBSD licensz nincs. Van viszont BSD licensz.

Puszta hálából nyilván nem járulnak hozzá a gyártók, de sokuk érti, hogy ez is egy piac és érdemes vele foglalkozni. Például az Intel és az LSI hivatalosan is támogatja sok eszközéhez (főleg hálózat és HBA vonalra gondolok most) a FreeBSD-t. Ott van aztán a Juniper, aki FreeBSD alapú JunOS-t használ a hálózati eszközein. Ez annyira FreeBSD, hogy konzolon tényleg teljesen FreeBSD jellegűen indul, aztán jön a JunOS specifikus rész saját driverekkel. Van még épp elég nagy gyártó is, de kár lenne sorolni. A lényeg az, hogy folyamatos van anyagi támogatás az alapítványnak, a fejlesztőknek és rendszeresen érkezik kisebb/nagyobb patch ezektől, nyilván az NDA alá nem eső részek esetén. Nemrégen a XenServer/Xen supportot is nekiálltak elég komolyan belereszelni Yahoo/Citrix/Amazon vonalon.

A FreeBSD alapítvány sponzorairól itt a lista: http://www.freebsdfoundation.org/donate/sponsors

Nagyon remélem, hogy amennyiben tényleg FreeBSD-t bootol a PS4, felkerülnek logóval Sony-ék is.

Ok, jogos.

Olyan, hogy licensz, olyan nincs. Licenc, olyan viszont van :-) Egyszer valaki valahol linkelt ehhez hivatalos mondast is, most nem talalom seholse.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Engem okított ki valaki, anno - teljesen jogosan. Úgyhogy +1.

Aztán majd lesz Hackin...Station, amit felraksz bármilyen pécére, és még csak a konzolt se kell megvenned

Ezt láthattuk az Xbox-nál is...

Azzal csak jól járna a Sony mert az első években rá fog fizetni minden egyes eladott PlayStation 4-re. :-) Ennek ellenére szinte semmi esélye erre.

A tesolapon azt mondtak, hogy a PS4 egy hajszalnyival jobb, mint az uj xbox... nem tudom. Kivulallokent szamomra egyforman jo platformnak tunik mind a ketto, szerintem a jatekok mennyisege fog donteni.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Részemről továbbra is PC a nyerő. Ha nem warezolsz akkor összességében olcsóbb a pc game akciók miatt.

A PS4 hardvere jobb.

---
pontscho / fresh!mindworkz

...és mint ilyen, a játékosok szempontjából teljesen lényegtelen. Lásd még a Wii vs másik két platform esetét a jelenlegi generációban!

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Nem is vitattam, mindossze annyit allitottam, h ezen alkalommal a ps hardvere jobb, nem az xboxe.

---
pontscho / fresh!mindworkz

A jelenlegi generációban is jobb a PS3 hardvere mint az Xbox 360. BluRay nagy előnyt jelent.

Gyakorlatban loturot se, jatekgyari ismeroseim egyenesen a pokolra kivanjak a br-t. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

A vásárlóknak azonban jól jött, hogy egybe kaptak egy BluRay lejátszót is ami akkoriban amikor megjelent a PlayStation 3 nem volt olcsó dolog.

"...szerintem a jatekok mennyisege fog donteni."

Pontosítsunk! Jobban szeretném, ha a minősége döntene, bár egyre kevesebb az exkluzív cím...

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Ha a játékok mennyisége döntene akkor vitán felül iOS eszközök a győztesek. :-)

az senkit nem izgat, hogy emelett directx 11.1-t támogatja a ps4? és nem csak hardveresen

Ez valóban érdekes. A végén kiderül, hogy WinBSD lesz rajta. :-)

subs

Azokat a fícsőröket. Nem az API-t.