Olaszország Umbria régiója LibreOffice-ra vált

Az olasz Umbria régió 2012. szeptemberében kezdte meg a migrációt a "mindenütt jelenlevő, proprietary irodai programcsomagról" LibreOffice-ra. Az átállást dokumentálták a libreumbria.it weboldalon (olaszul). Az összes - mintegy 6000 - felhasználóból Perugia megye 1000 felhasználója már LibreOffice-t használ. Az átállás problémamentesen zajlott le. A váltással egyebek mellett jelentős költségmegtakarítást nyertek.

A projekt egyike volt a 2012-es/2013-as esztendő tíz kiemelt olasz kormányzati projektjének.

Részletek itt és itt.

Hozzászólások

És Magyarországon hol tartanak?
Mert ugye volt egy fellángolás, aztán elcsendesült! Vagy az csak az Microsoft zsarolására tett kísérlet volt?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem kell semmit speciálisan magyarra hangolni, mert utána úgysem lesz, aki karbantartja. Bármelyik nagyobb GNU/Linux disztribúciónak van magyar nyelvi támogatása, ezek valamelyikét kellene használni. Teszem azt, Ubuntu LTS, CentOS, vagy valami hasonló.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ha úgy tetszik, ez az OpenOffice* egy verziója (volt), némileg átdolgozva, némileg bonyolult és szerencsétlen sztorival. nyilván nem csak HU nyelven, természetesen az eredeti ENG is ott figyelt. (milyen meglepő) hazai cég állt mögötte, a MultiRáció. akkortájt nagyon megosztották a felhasználókat, fenyegette őket a MS, nem volt teljesen tiszta az OO-hoz viszonyított ?előnye? / hátránya sem (köztudatban inkább utóbbi). közbeszerzési listán is szerepelt megfelelő verzióban valami bruttó ?7.000.-Ft? környékén, így tiszta közbeszerzési eljárásnál (aaahahahahhh) elviekben egész reális alternatívának látszott azokon a helyeken, ahol tudását tekintve kielégítő lett volna egy nagyon kezdetleges MS Word és Excel (szóval közszférában akkoriban 10 munkaállomásból talán 9-en). nem jött be.

* ez elég elterjedt szerinted? most van náluk pl. EuroOffice. ismersz valakit, aki használja?

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Lehet, elbeszélünk egymás mellett. Épp azt mondom, szerintem nincs szükség efféle forkokra. Az ilyeneket nem támogatják hosszan, leáll a fejlesztése, elhal a project, a felhasználó pácban marad, s kudarc lesz a migrálás. Olyan programcsomagot érdemes használni, amelynek kellően nagy a felhasználói tábora, várhatóan hosszasab fejlődni fog, szabványos, s így tovább.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

lehet.

magamat idézem némileg bonyolult és szerencsétlen sztorival.

kezdetben látszólag a lokalizálás volt a legfőbb hajtó erő, majd amikor az OO elérhető volt tök jól fordítva HU nyelven akár sűrűn frissítve, akkor elég nagy lett a kérdőjel. ennek ellenére vannak kései MO verziók is.

nem akarom az értelmetlen és megszokott flame-t újraéleszteni, de ha mélyen a gyökerekhez nyúlunk le, az OO/LO végül is ~ezredfordulós startjától eltelt 10+ évben elérte-e a MS irodai csomagjának használhatóságát és hatékonyságát, vagy legalább a kompatibilitása immár teljes*? de ha ezek a szempontok nem is lennének elsődlegesek (lásd amit fentebb írtam a kezdetleges MS verziók megfelelőségéről) hazai viszonylatban szerintem még az a szerencsésebb, ha egyelőre közszférában nem jelenik meg tervszerűen: korrupciós okoktól kezdve a naplopó közalkalmazottakig** minden adott lenne egy szép beégéshez. ezt próbáltam ecsetelni, a használhatósági és kompatibilitási kérdések pedig elég jó katalizátorok lennének. hasonlóra már láttunk példát.

* fikázás mentesen kérdezem, nem lenézve a befektetett munkát
** akinek nem inge ne vegye magára pls.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Persze, meg lehet ezt úgy is fogalmazni, hogy ha nem akarjuk, akkor nem lesz. Jó példa erre muszashi blogja, amelyből kiderül, egy műszakilag eredményes migráció megbukott az ostoba, nyűgös, lusta kollégák elutasító hozzáállásán. Az igazgató kihátrált belőle, pedig belengethette volna a lázadó munkaerőnek a felmondás megajánlását is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

az elso mondat kozel jar ahhoz amit gondolok. de azert nem iyen egyszeru a helyzet, nem vagyok OO/LO fan. bar hasznalom ezeket, de szivok is sokszor.

mindegy, ez nem ide tartozik. annak viszont jo bevezetese, hogy hihetoen tudjam mondani: nem akarom "vedeni" a fentebbi szoftvereket, de a hazai viszonyokat figyelve szerintem jobbnak tunik tavol tartani ettol a szferatol.

na lepek, jo ejt
/ekezetert bocs, mar telefonrol irtam.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Az állami tulajdonú cégek túlnyomó többségének, ezen belül is a közszféra igényeihez még a LO is túl sokat tud, bőven elegendő. Ennek bevezetéséhez azonban nem kell semmi ilyen gyanús (köz)beszerzés. Elég kiadni az IT-nek, hogy ők a support, és utána ingyen letölteni és telepíteni a gépekre. Ha elégedettek vele a cégnél, akkor az év végi adóoptimalizáció során pedig küldeni egy kisebb adományt az alapítványnak.

a LO is túl sokat tud = kielégítő lett volna egy nagyon kezdetleges MS Word és Excel (szóval közszférában akkoriban 10 munkaállomásból talán 9-en)
lásd fentebb, itt ugyanarról beszélünk.

Elég kiadni az IT-nek, hogy ők a support
:D ezt te sem gondolod komolyan

ingyen letölteni és telepíteni a gépekre
a KH megfelelő embereinek állj már elő az ötleteddel! lássuk két hétig fognak röhögni, vagy háromig.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

A legtöbb cégnek lehet, de ez kormányzati megrendelés kategória. Egyszerűen nem tudom megérteni,
miért nem lehet elfogadni, hogy bizonyos szint felett már nem megy az, hogy céges támogatás
nélküli sw-ekre alapozunk rendszereket. Egyszerűen nem megy, és nem elfogadható, hogy akkor
azért nem lesznek meg államigazgatási dolgok, mert a sw nem tudja, várunk a hibajavításra, ami
sosem készül el, stb. Tehát ez nem úgy megy, hogy akkor most lecserélünk minden
ms office-t libreoffice-ra, aztán utánunk a vízözön.

A LibreOffice forum lehet, hogy többet ér, mint support, mint az MS fizetőse. Ennek példája a másik oldalon: cégünknél volt olyan (az IT-sek mesélték) hogy az MS supportos az MS Office egyik fórumát ajánlotta egy hiba elhárításához. Ehhez elég az "IT a support" is...

Akkor mesélj: volt már olyan, hogy valamit a kormányzati MSO rosszul csinált/nem csinált és a kormányzati MS-support pikk-pakk megoldott, e miatt aztán nem állt meg az államgépezet? Ráadásul korábban ugyanebben a szálban timar mar jelezte, hogy ha support kel, azt LibroOffice-hoz is lehet venni. Speciel ha a kormányzati MSO licenc költségét 2 LO-fejlesztő bérére fordítja az állam, már lehet, hogy jobban jön ki anyagilag is :-)

Egy kormányzati szintű rendszernél (több tízezer gép) nem igazán engedhető meg az,hogy
majd pityipalkó bt szépen meghegeszti, ha valami gond van. Úgyhogy innentől kezdve ugyanúgy
support szerződést kell kötni, ez lehet, hogy valamennyivel olcsóbb lesz, mint ha új office-t
szereznének be, persze kérdés, hogy a mostaniakat bérlik, vagy megvették, szóval egyáltalán
szükség van-e új office-ok beszerzésére.

Most próbáltam egy céges office 2007-ben generált egyszerű doksit (.doc) megnyitni libreoffice 3.x, és 4.0.3-mal is, és bizony ez hibás volt. Ezek után nem merném azt mondani, hogy igen, csak bátran
cseréljék le, az eddigi dokumentumokat ugyanúgy tudják majd szerkeszteni, mint eddig, mert esélyes, hogy sajnos nem fogják tudni.

Félreértés ne essék, otthon én is LibreOffice-t használok, de úgy látom, hogy céges
környezetben még nagy megfontolás mellett, elsősorban belsős dokumentumok létrehozására
használnám, kizárólag support szerződés mellett. Az, hogy majd JóskaPista egyszer kijavítgatja
a félig működő importot, az nem pálya.

Rendszerintegrátor ismerősömtől hallottam olyat, hogy voltak olyan problémáik, amikhez ms supportot kellett hívni,és ők megoldották. Hogy pont ms office probléma volt-e, amit supportban javítottak, fogalmam sincs.

Ahogy most a libreoffice-t látom, leginkább a külsős dokumentumokkal való kompatibilitáson kellene
dolgozniuk, de nyilván megvan a saját haditervük. Sajnos el kell fogadni, hogy az ms word-ben írt iszonyatosan nagy számban találunk dokumentumokat, és amíg ezek nem mennek normálisan, addig nem,
vagy csak korlátozottan lesz alternatíva.

Senki nem beszélt pityipalkó bt-ről. Support szerződésről volt szó. És egy kérdésről, amikor is valaki a kormányzatban *tudta* használni a Microsoft supportot. Erre elfelejtettél válaszolni.

Mellesleg pont egy kormányzati szintű rendszernél ("több tízezer gép") mehet sokkal jobban az, hogy kb intézményenként van egy 1-3 db-os vásárolt MSO, hogy ha valamiért nagyon nem működne együtt a LibreOffice az MSO világgal, akkor azon az 1-3 gépen át lehessen nézni a doksit/táblázatot. Ráadásul, ha a kormányzat a több tízezer gépével átállna doc(x)-ről odt-re, akkor mivel az ingyenes LO-t minden partnernak joga van ingyenesen használni és egy vasába se kerül, ezért sokkal könnyebben lehetne a világ maradék részét is ugyanabba az irányba eltolni. De ehhez többek között elhatározás kell.

Pedig de. Nálunk (állami tulajdonú, "hatóság jellegű" cég) idén január 1-től kihajították a kukába a korábbi ügymenetkezelő szoftvert, hogy a helyére egy másik, saját belső fejlesztésű álljon. Persze ez a program még márciusban sem létezett, így addig excel-táblákból összetákolt "ügymenetkezelés"-t folytattunk. Néhány hónapja elindították az új ügymenetkezelőt, de még most is kb. "early alpha" státuszt adnék neki - ennek ellenére már néhány hónapja élesben kell(ene) használnunk. Igaz, hogy egy eljárás árajánlat-adása 5 percről 1 hónapra változott, az árajánlat+szerződés 1 hét (aláírásostul) helyett 2 hónap (aláírás nélkül), de kit érdekel ez a cégnél, ha egyszer ők ezt a cserét fent eldöntötték...

Ugyanez a LO-MSO is: ha akarnák a cserét, a legkevésbé sem érdekelné őket a support kérdése. Csak hát nem akarják...

Nem is forkról van szó, hanem supportról. Ha egy m$ terméket vesznek, főleg állami szinten nagy mennyiségben, akkor
esélyesen van hozzá normális support, ha valami gond van. Egy opensource termék esetén vagy kapsz, vagy nem. Lehet,
hogy van benne egy bug, amit mondjuk egy céges support szerződéssel pár nap alatt kijavítanának, míg egy közösségileg
fejlesztett program esetén vagy kijavítja valaki, vagy nem. Erre meg ugye nem lehet államigazgatást, vagy céget
építeni.

Biztos lehet venni supportot LibreOffice vonalon is. A kérdés az, hogy tényleg szükség van-e erre vagy elég a bugreport oldalra beírni, aztán türelmesen várni. Saját tapasztalat szerint, olyan 50-100-as MS Office használót látva (főleg Outlook, Excel, Word és PowerPoint vonal), az hogy nemnagyon hivogatják az MS supportot, csak elvannak vele. Ráadásul a funkciók nagyrészét nem használják vagy csak néhányan 1-1 speckó feature-t. A 2003-as MS Office-ról 2010-re ugrás történt, azaz történik folyamatosan és nem minden boldog tőle.

Kíváncsi vagyok, hogy tud-e valaki példát hozni arra, hogy egy MS termékben volt egy bug, amit neki a support szerződése alapján kijavítottak. Ellenben az "opensource termékhez", konkrétan a LibreOffice-hoz ténylegesen lehet venni L3 supportot, ami soron kívüli hibajavítást jelent a forráskódban. A közösségi supportra valóban nem lehet építeni, mert a hiba bekerül a sorba a megnyitott több ezer közé. Lehet, hogy aznap javítják, lehet, hogy soha. Azonban nincs olyan felhasználó, akit több ezer hiba érint. Jellemzően 10-es nagyságrendben van egy bevezetést blokkoló hibák száma, ez pedig a megfelelő support partner segítségével kezelhető.

Ez csúsztatás. Közösségi támogatás mellett nincs rá garancia, hogy kijavítják a bejelentett hibát. Nyilván egy nagyvállalatnak vagy intézménynek szerencsésebb támogatást vásárolni, ezzel segítik a fejlesztést is, tehát két legyet egy csapásra. Ugyanakkor egy kisebb cégnél és magánembereknél használható a közösségi támogatási modell is, legfeljebb nagyobb türelem kell hozzá.

Pont ugyanarról beszélünk, ha elolvasod, amit írtam.

Na, most mi pl. ott tartunk, hogy az otthoni cégünknél hiába szerettünk volna libreoffice-t használni, egyszerűen vannak doksik, amiket nem eszik meg,
illetve a doksikat küldő office-jával nem tudunk 100% kompatibilis dokumentumokat előállítani, így kénytelenek vagyunk m$ office-t használni. Az meg,
hogy türelem, meg néha megy, néha nem, sajnos nem elég a mi esetünkben.

Szerintem tök elég a fogadó félnek, hogy lekonvertálod doc-ba és megküldöd neki PDF-ben is. Ha valami formázás esetleg elszáll, akkor a PDF alapján tudja azt javítani. Nekem volt olyan tapasztalatom a múltban (velem történt meg), hogy az Office 2000-ben írt kép+képaláírás doksi hibátlanul nyílt OpenOffice-ban és fordítva is, de ha ezt a doksit megnyitottad egy Office 2003-ban majd rámentettél, akkor utána mind Office 2000-ben, mind az OpenOffice-ban megnyitva egyformán sok üres oldal után a dokumentum utolsó oldalára lettek összevissza bedobálva mind a képek, mind a képaláírások. Márpedig a két külön office verzió kompatibilitási hibájára nem mondhatod, hogy "a doksikat küldő office-jával nem tudunk 100% kompatibilis dokumentumokat előállítani, így kénytelenek vagyunk ugyanazt a verziót használni", hanem majd rendbe rakja a másik fél, ha nála hibásan jelenik meg. Na, ez a kompatibilitási szint elég a LO-hoz is, és ezt tudja is...

ebben a tartományban assissi, ahonnan szent ferenc származik. csak úgy mondom :D

Opt out PRISM program roflmao.

--
GPLv3-as hozzászólás.