Nagyobb átláthatóságot akar a Google, Microsoft, Facebook az USA kormányzatának kéréseivel kapcsolatban

A három legnagyobb internetes cég - a Google, Microsoft és a Facebook - azzal fordult az USA kormányzatához, hogy az biztosítson nagyobb átláthatóságot az általa feléjük indított, nemzetbiztonsággal összefüggő kérésekkel kapcsolatban. Hasonló témájú állásfoglalások jelentek meg kedden néhány órán belül a három cégtől, amelyben arra kérik az USA kormányát, hogy az tegye lehetővé számukra, hogy publikálhassák a titkosszolgálatoktól hozzájuk érkező adatkérések számát és tárgyát.

A nevezett cégeket és néhány másik céget (pl. Yahoo, Apple) az a vád ért nemrég a sajtóban, hogy önkéntes módon csatlakoztak a PRISM megfigyelési programhoz és adtak korlátlan hozzáférést a náluk tárolt adatokhoz az ügynökségek számára.

A Google volt az első, amely nyílt levélben, nyilvánosan kért engedélyt az amerikai igazságügyi minisztériumtól arra, hogy publikálhassa a megkeresések számát. A keresőóriás azzal érvelt, hogy a számokból látszana, hogy nem adott a hatóságoknak szabad hozzáférést a felhasználói adataihoz.

Nem sokkal később a Microsoft-tól, majd a Facebook-tól is megérkezett a kérés.

A Google nyílt levele itt olvasható.

A részletek itt és itt olvashatók.

Hozzászólások

> a számokból látszana, hogy nem adott a hatóságoknak szabad hozzáférést a felhasználói adataihoz

ebbol mindossze arra lehet kovetkeztetni hogy a szamok se valosak

Attól még, hogy a titkosszolgálatoknak közvetlen hozzáférésük van az adatokhoz a helyi rendőröknek vagy ügyészeknek a "hivatalos" utat kell járniuk és esetenként bírói engedélyt kell kérniük ha személyes adatokhoz akarnak hozzáférni.
Ezeknek a kéréseknek a nagy száma nem cáfolja, hogy van egy másik közvetlen út is az adatokhoz.

... a Foreign Intelligence Surveillance Court (nagyjából a külföldi kémtevékenység megfigyelését segítő bíróság) három hónapra engedélyezte az FBI-nak, hogy a Verizon nevű amerikai telekommunikációs cég előfizetőinek összes hívásadatát – a konkrét beszélgetések hangfelvételeit leszámítva – rögzítse.

De jo par esetben derult mar ki - nem csak az USA-ban, itthon is (!) - olyan eset, mikor nagyban tettek a hivatalos "szervek" a jogi utra es szimplan honapokon at hallgattak le delikvenseket. Jobb esetben csak lehallgattak.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ez is csak annak szamit ujdonsagnak aki az eszet eddig a seggeben hordta. Itthon - olyan magyarosan - a teljes lehallgatas kiterjeszteset nem a jogi helyzet, hanem a szakszolgalatok kozotti versenges, illetve hataskori vita akadalyozza/akadalyozta. Viszont mar ez is elmult...

---
pontscho / fresh!mindworkz

az egesz alapja a Patriot Act, aminek az indoklasa tartalmazza, hogy a terroristak elkapasa csak akkor lehetseges, ha nem tudnak arrol, hogy az amerikaiak mit figyelnek es ovatlanul ugy kommunikalnak, amit az USA le tud hallgatni. Ha tudjak mit figyel az USA, akkor konnyen kikerulik.
Bin Laden is 10 evig kommunikalt beosztottaival, hogy az USa nem tudta elkapni egyik uzenetet sem.

A Patriot Act-ba bekerult, hogy az is buncselekmeny ha valaki a lehalgatasi kepesseggek/programok letezeserol beszel.
Ugyhogy barmit is mondanak, az USA nagy valoszinuseggel mindenkit, es minden lehetseges modon lehallgat.
Ahol elkepzelheto krolatozas az nem ez, hanem az, hogy mire hasznaljak, mivel az igy megszerzett info nyilvanos hasznalata ravilagit arra is, hogy hogyan szereztek meg. Vagyis valoszinuleg a felhasznalas is titkos lesz. Nyilvanos birosagi targyalashoz bizonyitekkent tuti nem fog kerulni ebbol semmi.
Zsarolason, terroristak fejbelovesen kivul masra nem nagyon tudjak/akarjak hasznalni.

--
Live free, or I f'ing kill you.

az a gáz, hogy ha azért egyezett a google és a facebook tagadó nyilatkozata, mert megkapták mit kell mondani, akkor valószínűleg ez az egész hozzáférés mélyebben lehet, mint ezek a hivatalos kérések. szóval akkor ez az egész kérésesdi is csak a közvélemény nyugtatására van. ezek azok az adatok, amit nyíltan akarnak használni valami bírósági ügyben. aztán, hogy van e egy mélyebb átfogóbb szint azt a fene tudja. de ahogy reagáltak az amerikai szervek, abból az érezhető, hogy van. nem tagadtak egyértelműen, csak tereltek. és ha egyszer kiépült egy infrastruktúra nem hiszem, hogy volt már rá példa a történelemben amikor ne használták volna... természetesen mindig az épp aktuális jó ügy érdekében.

szerintem a korrekt az lenne, ha ezek a cégek valahogy auditálva lennének valami független szervezet által, pl EFF. bár, ha akarják lehet azt is kijátszanák.

Korunk nagy lehetősége egy kis állam számára, hogy digitális Svájccá váljon. Nem volt mindig gazdag Svájc sem. Csak ügyesen kihasználta a nála sokkal nagyobb európai nagyhatalmak marakodását és önpusztító háborúit. Biztonságos titkos bankszolgáltatásokat kínált és voltak emberek pénzzel, sok pénzzel akik erre igényt tartottak.
Ha egy ország biztonságos távolságra USA-tól és EU-tól otthont ad a privát szférát valóban tisztelő internetes szolgáltatásoknak, ellenáll a nagyhatalmi nyomásnak akkor a mostani nagy szolgáltatók oda fognak költözni és viszik a profitot is. Ha nem teszik majd más befektetők megcsinálják ezeknek a jelenleg Amerika-központú szolgáltatóknak a mását és azok fogják átszippantani a felhasználókat fokozatosan.
Én egy arab hercegségre tippelnék, vagy olyan speciális területre mint Hong-Kong.

"az a gáz, hogy ha azért egyezett a google és a facebook tagadó nyilatkozata, mert megkapták mit kell mondani"
Én elsőre arra gondoltam, hogy nem megkapták, amit mondani kell, hanem az NSA tényleg belerondít a homokozójukba, és egymás közti egyeztetés után direkt adták le ugyanazt.

A RIM vajon miért nem került elő? Őket tényleg nem érinti az ügy?

Én úgy hallottam, ma azt nyilatkozták a kanadaiak, hogy nekik is van hasonló lehalgató-rendszerük. Kiváncsi leszek a BlackBerry PR-re, mert ugye azt hirdették, azért kell mindent a kanadában álló szervereiken keresztül küldeni, mert minden titkosítva van és senki nem férhet az adatforgalomhoz....parasztvakitás szerintem

--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync

Elég furcsa azt olvasni, hogy ennek a töménytelen adatnak a feldolgozását külsős cégekkel végeztették el, de engem az érdekelne igazán, hogy külsős cégek mennyire használták fel az így összegyűjtött adatokat. Vicces, hogy úgy tálalják ezt a dolgot, hogy az amerikaiak kérdéses eszközökkel küzdenek a rossz fiúk ellen, Kína pedig ipari kémkedést folytat.

Ne aggódj amiatt, hogy ezek a cégek kínai érdekkörbe tartoznak. Ezek a CIA saját fedett cégei, legalább az ötszörösét de inkább a tízszeresét számlázzák azért az adatfeldolgozási szolgáltatásért amit egy normál cég ezért elkérne. Állam bácsi így legálisan pénzt pumpálhat a "cég" kis külföldi magánháborúihoz. Így nem kell titokban a hivatalos ellenséggel boltolni egy kis extra pénzmaghoz és nem lesz újabb Irán-Kontra botrány. ;-)

Az EU tiltakozása és az 'Európán belüli nagyobb érzékenység a privát szféra védelmével kapcsolatban' is parasztvakítás. Németországban a titkosrendőrség régóta a nyugati világ legnagyobb lehallgatója. Számtalan kémprogram származik tőlük és ezek csak az ismert esetek amikkel lebuktak. Fura hátterű ügyvédi irodák mint a keselyűk mennek rá minden ip cím használójára akiknél torrent tevékenységet vélnek felfedezni, a legszebb gestapos időket idézve ezek után az egyszeri polgárnak kell bizonyítani, hogy mégsem töltött le semmit ami gyakorlatilag lehetetlen. Aki túl sokat 'okoskodik' közösségi hálózatokon bármikor tarthat attól, hogy pont nála fognak legközelebb torrent tevékenységre utaló jeleket találni egy keselyű.
Ha felteszel a youtubera egy saját felvételű szülinapi videót ahol a háttérben zene szól akár csak egy fél percig is akkor az világ összes országában lejátszható egyet kivéve: Németországban, ott le lesz tiltva.