Előrendelhető a Jolla első telefonja - 4,5 hüvelykes kijelző, Android alkalmazás-kompatibilitás, 399 eurós ár

 ( trey | 2013. május 20., hétfő - 15:09 )

Még nincs egy éve, hogy egykori Nokia alkalmazottak útnak indították a Jolla startup-ot. A cél? Linux-alapú (Sailfish OS) mobiltelefonok piacra dobása. Az elmúlt évben gőzerővel folyt a munka, amelynek gyümölcse az év végére realizálódhat. Az első Jolla telefon - az "I am the other half." szlogen kíséretében - előrendelhető.

A specifikáció részleteit még jótékony homály fedi, de néhány dolog már ismert:

 • a legfontosabb az ár: 399 euró
 • 4,5 hüvelykes "Estrade" kijelző
 • dual-core processzor
 • LTE
 • 16 GB tárterület + SD kártya bővíthetőség
 • 8 megapixeles, AF fő kamera
 • felhasználó által cserélhető akkumulátor
 • The Other Half (tipp: színes, cserélhető műanyag borítóelemek, a készülék felismeri, hogy melyik (színű) elem van rajta és ahhoz igazítja a rendszer színösszeállítását, témáját
 • gesztus-alapú Sailfish OS
 • Android alkalmazás-kompatibilitás (valószínűleg a Myriad Group. által fejlesztett Alien Dalvik rétegen keresztül)
 • a telefon neve valószínűleg egyszerűen csak "Jolla" lesz

Különböző akciókkal összekötött előrendelési lehetőség itt. További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

valoban ugy erzem, hogy az iOS, Android, Blackberry, Windows mobile, ubuntu meg nem fregmentalta elegge a fejlesztoket....

elvileg futnak rajta az androidos cuccok.

igen. linux alatt is futnak a windowsos cuccok.

Ja. Meg FreeBSD alatt a Linux cuccok. Mit szeretnél mondani?

--
trey @ gépház

Csak annyit, hogy attol, hogy tudunk androidot futtatni valamilyen sebesseggel/kompatibilitasi fokkal meg nem jelenti azt, hogy ez nem az n+1-ik platform amire lehet fejleszteni.

És ez miért baj? Azon kívül, hogy "szegény fejlesztők".

--
trey @ gépház

nem baj ez. Az n+1-ik linux distro is csinal valamit. Biztos szukseg is van ra.

Vásárlóként az érdekel, hogy a választék minél nagyobb legyen. Aztán a minőségre majd szavazok a pénzemmel.

A fejlesztők sírás-rívása meg hidegen hagy. El kell fogadni, hogy az a "jó" (mármint számukra jó) világ elmúlt, amikor a fejlesztőnek elég volt lepörgetnie a mocskát egy platformra, aztán a piac 99,8 százaléka le is volt fedve. Aki nem bírja a tempót, tipli. Áll a helyére 100 másik.

--
trey @ gépház

Arról nem is beszélve, hogy egyrészt nem véletlen lesz rá egy Android app compatibility layer (ahogy sok másik új platformra is, gyakorlatilag az "Android emulator" lesz az új wine, talán kicsit könnyebben és gyorsabban megy majd a fejlesztése), másrészt többször volt már róla szó, hogy a Firefox OS, Az Ubuntu OS, a Jolla és a Blackberry 10 nemcsak hogy mindannyian Qt alapúak, de többször is felmerült már bennük is, hogy közös API nélkül nehéz dolguk lesz.

Kapcsolódik:

QML component APIs and techniques

--
trey @ gépház

Firefox OS nem illik a sorba (nem Qt alapú).

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Az egy félreértés lesz. A résztvevők a közös API megbeszélésen a következők voltak:

Marco Martin (notmart @freenode) from Active Plasma/KDE
Aaron J. Seigo (aseigo @freenode) from Active Plasma/KDE
Joona Petrell (jpetrell @freenode) from Sailfish OS
Zoltán Balogh (bzoltan @freenode) from Ubuntu

--
trey @ gépház

Mert ilyenek a fejlesztők. Egyrészt annyi van belőlük, mint a tenger, másrészt meg pörgetik a mocskát.

Jaja :)

Óvatosan az ilyenekkel. Az Android-ot Linus-t is lesajnálták néhányan a kezdetekben. Hogy minek, kinek, úgyse lesz belőle semmi.

Edit:
rossz hangnem es rossz nap, meg nincs veszve a hup :)

Nem sír, rí a fejlesztő. Ha van értelme fordít, ha nincs értelme, akkor lexarja az adott platformot. Az ilyen 1% alatti OS-eket meg elkerüli majd.

Akkor meg nem értem. Akkor ez a probléma nem is probléma.

"Az ilyen 1% alatti OS-eket meg elkerüli majd."

Óvatosan az ilyenekkel. Az Android-ot is lesajnálták néhányan a kezdetekben. Hogy minek, kinek, úgyse lesz belőle semmi.

--
trey @ gépház

Maemo, Tizen, Bada, stb. Soroljam még?! Ezekkel szemben sikerült az egy szem száll Androidnak felfutni, ami mögött a Google áll. Valószínűleg a Jolla is óriási siker lesz, mint az Ubuntu Mobile, meg a többi hasonló próbálkozás. Jelenleg a Microsoft, BB és a Samsung sem bírja épkézláb szintre hozni az Android és iOS mellet a saját vackait, úgyhogy valóban óvatosan a kijelentésekkel. Majd, ha 1% fölé emelkedett bármelyik, akkor beszéljünk róluk újra, hogy érdemes-e egyáltalán beszélni róluk! Fejlesztőként még akkor sem. :)

Jókora bevételtől estek el (ha nem a fejlesztők, akkor a gyártók, mert a munkátokat kifizeti a cég), ugyanis rossz nyelvek szerint ingyen minden megszerezhető Androidra.

Series 40-re is szoktál fejleszteni? :)

Sajnos nem fejleszt rá senki, pedig baromi jó platform (nem fejlesztési szemszögből, azt fogalmam sincs, és nem is terjesztési, mert gyanítom nem túl bő pénztárcájú a felhasználó réteg), és hiányoznak rá dolgok.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Gyanítom, hogy az S40 nemcsak a kispénzűek érdeklődését keltheti fel, hanem azokét is, akik a klasszikus, egyszerűen használható mobiltelefonokat keresik, bár érintős felülettel szintén elérhető.

Hiszen magam sem vagyok kispénzű, mégis s40-t használok. Arra utaltam, hogy nem fogok alkalmazásokat vásárolni, főleg mert mobilnet nélkül meg sem nyílik az alkalmazásbolt, a wifi nem elég jó neki.

Közeli tapasztalat szerint az érintős s40 is fasza egyébként, de nekem fontosabb a fizikai billentyűzet.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

A fizikai billentyűzet számomra is pótolhatatlan.

Nem azért nem fejleszt rá senki, mert nehéz, vagy ne lenne elég felhasználó. A gond az, hogy nincs a platform körül egy olyan ökoszisztéma, mint ami az iOS/Android esetén, így a fejlesztők nem tudják olyan hatékonyan eljuttatni az alkalmazásaikat a végfelhasználókhoz. Többek közt ezért hagytuk abba a fejlesztést S40-re, még 2006-ban.

"Jókora bevételtől estek el (ha nem a fejlesztők, akkor a gyártók, mert a munkátokat kifizeti a cég)"

Ezt most nem biztos, hogy teljesen értem. Fizet a Jolla a fejlesztőknek, ha a platformjukra fejleszt? Mennyit? Ha napi $3000 körül, akkor oké, mert a nagy platformokon csak a reklámokból bejön ennyi pénz, egy jobban sikerült játék esetén, és akkor még nem beszéltünk az IAP-ról.

"ugyanis rossz nyelvek szerint ingyen minden megszerezhető Androidra."

Mint ahogy az összes többi platformon is. Csak az nem mindegy, hogy a 90%-os warez mellett a 10% fizető ügyfél az 50 embert jelent, vagy 50,000,000-t. :)

"Series 40-re is szoktál fejleszteni? :)"

S40/S60-nal kezdtünk 2003-ban. Nem nagyon vágyom vissza. ;)

Mint ahogy az összes többi platformon is.

Windows Phonera már lehet warezolni? Badára állítólag nehezen lehetett (más kérdés, hogy utóbbin egyáltalán érdemes volt-e ilyesmivel kínlódni).

Csak az nem mindegy, hogy a 90%-os warez mellett a 10% fizető ügyfél az 50 embert jelent, vagy 50,000,000-t. :)

Sok lúd disznót győz. :)

Tételezzük fel, hogy nem lehet. Ha elkészíted, akkor megveszik a játékodat WP8-ra tízezren, míg iOS-re és Androidra 2 millióan. Kit érdekel az a tizennyolc millió, aki warezolt iOS-en, és Androidon, és az a 10k, aki megvette volna WP8-on? Ha ezzel megvagyunk, akkor most rakjuk mellé a Jollat, Ubuntu Phone-t, Tizent, Maemot, meg a frász tudja még mit, amire platformonként megveszik jó esetben ezren.

Mondjuk arra nem válaszoltál az előbb, hogy miért esünk el jelentős bevételtől, ha nem fejlesztünk Jollara?!
""Jókora bevételtől estek el (ha nem a fejlesztők, akkor a gyártók, mert a munkátokat kifizeti a cég)""

Bizony te már megválaszoltad felvetésemet, bár én az Androidra gondoltam.
Ily módon "első kézből" származó információként örömmel hallom azt, hogy a számtalan lopás nem jelent problémát, és azért morzsácskák lehullogatnak, amely tisztes megélhetést biztosít a fejlesztőknek.

Természetesen minden fejlesztő örülne neki, ha ez a 90%-10% arány fordított lenne, de ez van. :)

Előbb-utóbb leszűkül néhány valóban fontos alkalmazásra, amit remélhetőleg már nem sajnálnak pénzért megvenni az emberek.

Én nem vagyok ennyire optimista, mert az elmúlt huszonöt-harminc év alatt egyetlen platformon sem következett ez be, de legyen neked igazad! ;)

De nem is írtak ilyen rövid alatt annyi pukisprogramot, mint az elmúlt három-négy szép esztendőben. ;D

Az utóbbi időben mobilon sem jellemző már a fart app színvonal. De ha így is lenne, akkor "nem értem", hogy miért 90% a minőségibb alkalmazásoknál is a warez aránya?! :)

A statisztika nem minden, ha egyáltalában létezik erről pontos kimutatás.

Talán arról sem készült, hogy Kínából hány okostelefont rendelnek Magyarországra, és azokon a készülékeken futtatott alkalmazások kiesnek a nagynak kikiáltott gyártók számadatai közül.

Főleg akkor inoghat meg a számokba vetett bizalom, ha azt nézzük, hogy az elemzők mekkora bakikat tudnak elkövetni, lásd akár a nemrégiben lelepleződött Rogoff-Reinhardt tanulmány Excel-hibáinak esetét.

Leírni és közzétenni egy idő óta bármit lehet. :)

"A statisztika nem minden, ha egyáltalában létezik erről pontos kimutatás."

Egyrészt léteznek ilyen jellegű tanulmányok, és mi is próbáljuk mérni a saját játékainkon, még ha azok nem is az App Store-ok csúcsát ostromló produktumok. ;) Lehet, hogy a statisztika, vagy a mérés nem minden, de még mindig többet mond egy hasraütésszerű becslésnél.

Nyilvánvalóan egy alapos mérés megbízhatóbb adatokkal szolgál, csak kérdés, hogy a mércét milyen etalonhoz igazították.

A saját mérések megbízhatóbbak, mint a szépen felkerekített és marketingszempontból átgyúrt adatok.

Biztos rosszul tudom, de a három felsorolt nem ment át durván open source-ba? Pont tegnap néztem, jópár dolog frissült pár napja a maemo repókban. Ok, új játékok nincsenek rá, de ha 1000 szabad napom lenne sem tudnám végigpróbálni a már meglévő párezret. Igen, persze elfogult vagyok, mert beleszerettem ebbe az elavult vacakba, ami konkrét felüdülést hozott a jóval frissebb androidos cuccok után. BSD-t sem sokan használnak, mégsem írja senki mellé a szánalmas szót.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

:)
Pont tegnap néztem, jópár dolog frissült pár napja az AmiNeten. Ok, új játékok nincsenek, de ha 1000 szabad napom lenne sem tudnám végigpróbálni a már meglévő párezret. Igen, persze elfogult vagyok, mert beleszerettem ebbe az elavult vacakba, ami konkrét felüdülést hozott a jóval frissebb Windowsos cuccok után. Amigát nem sokan használnak, mégsem írja senki mellé a szánalmas szót.

Divat lett itt átírni mások szövegét sajátra?
Arra reagáltam, hogy pont tőled nem vártam ezt a szánalmasos szöveget, aki pár hete örömmel jelentette be az akkor még nem szánalmas 1% alatti desktop linux alá kerülő játékát. És sajnos vára nem ironizáltam most.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nem tudom, hogy divat lett-e, én iróniának szántam.
Lehet, hogy szánalmas szöveg, de meg kellene végre érteni, hogy az ember - ha nem hobbifejlesztő, hanem ebből él - csak abba öl bele energiát, aminek van értelme. Ezekbe a platformokba sajnos nincs. Jelenleg. Ha változik, akkor majd változik a véleményem is. Bocs, de ez üzlet! Egy fejlesztés x Ft, amiből ideális esetben minimum 1.2x Ft-ot kellene tudni kivenni a végén. Ha viszont várhatóan csak -2x Ft veszteséget tudsz csak összehozni vele, akkor nem éri meg belevágni. Én is örülnék, ha mindig olyan játékokat, és arra a platformra fejleszthetnék, amilyeneket és ahová én szeretném, de ez nem így működik, sajnos!

Ezzel tisztában voltam eddig is. Én azon hökkentem meg, hogy a kevésbé elterjedt platformokat már te is szánalmasként írod le, amivel -ez jön le belőle- nem érdemes egyáltalán foglalkozni, fölöslegesek, külömben is mit akar a sok kis rohadék az új szarjaival. Eddig nem ezt éreztem az írásaidból. Gondolom legközelebb szánalmas blenderről is only mayára váltotok, mert azzal érdemes inkább foglalkozni, úgyis ez a jövő.
Neked nem éri meg, ok. De ez azért van mert kis cég vagytok, nagyobbaknál beleférhetnek kvázi hobbi projectek. A minap hivatalból nekem is kellett valami hasonlót tennem, mert a főnököm kért rá. Értelme nem volt, legalábbis anyagilag, de nem küldtem el a fenébe.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

szerinted hogy kéne indulnia egy vadonatúj platformnak? 10% piaci részesedéssel? osszanak szét százmillió telefont, mielőtt bejelentik a létezését?

A fentiek közül melyik vadonatúj? A Maemo 2005 novemberben lett bejelentve, de már a Tizen is minimum másfél éves. Ilyen, csak papíron létező dolgokra mégis hogyan lehetne bármit is alapozni?

értem. és a Jolla mikor lett bejelentve?

Pont arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy teljesen mindegy fejlesztői (és e miatt felhasználói szemmel is), hogy 2 napos, vagy 2 éves egy platform egészen addíg, amíg hibahatár alatt van az elterjedtsége. Az elmúlt pár évben meg úgy f*ssták magukból a cégek a mobil platformokat, mintha nem kettő lenne már évek óta, ami labdába tud rúgni. De jöjjön a következő nagy dobás, aztán fejlesszünk mindannyian arra is, csak addíg hadd ne kelljen már úgy csinálni, mintha az eddigi próbálkozások nem a vicc kategóriába tartoznának Tizenestől, Maemóstól, stb. Remélem legalább ebben az utóbbiban egyetértesz velem! ;)

Nem sajnalom a fejlesztoket, mert vegulis munkajuk ettol csak tobb lesz ami siras rivas ellenere is jo dolog. Ellenben nem biztos, hogy orulni fogok annak amikor 3 appot szeretnek hasznalni es nincs olyan platform amin mind a harom futna.

Ez a BlackBerrytől is egy jó húzás volt. Kár, hogy a fejlesztők még így sem érdeklődnek a platform iránt, pedig ingyen növelhetnék a felhasználói bázisukat.

A BB Android támogatásának 2 baja van:
- nincs natív kód támogatás -> játékok, számításigényes appok kiesnek
- csak a privát részben engedik az Android appokat, a business részben (ami a BB10 nagy dobása lenne), csak a saját natív SDK-jukat lehet használni -> business appok kiesnek.

Ezek után csodálkozol, hogy a fejlesztők nem érdeklődnek a BB iránt?

Üdv,
Gergely

Igen, Androidhoz már jobban kell vírusírtó, mint Windows-hoz (utóbbihoz igazából már nem is kell). A rendszerkomponensekhez ugyanis van hogy hónapokkal később (se) jön frissítés, csak a Google Play-es appok szoktak naprakészek lenni.

"The Other Half (tipp: színes, cserélhető műanyag borítóelemek, a készülék felismeri, hogy melyik (színű) elem van rajta és ahhoz igazítja a rendszer színösszeállítását, témáját"

Wazze
Képzeljétek ide egy csontsovány, Kwashiorkoros afrikai gyerek képét.

Most attól, hogy fekete hátlapot használok nem lesz jobb az afrikai gyerekeknek. Szóval mit is akartál mondani?

szerintem arra célzott, hogy unatkozó európaiak megint kitaláltak valami 20-adrangú baromságot, míg a világban van ennél nagyobb probléma is. ami igaz, demagógia ide vagy oda, néha tényleg furán fest, hogy mondjuk magyarországon az a probléma, hogy miből igyanak a 20+ évesek hétvégén mérget, míg x kilóméterrel odébb az, hogy mit igyanak, mert víz az nincs. de erre nem az a megoldás, hogy negatív módon odavágja, hogy baromságot csinálsz fiam.

Bocs, de ezt képmutatásnak tartom. Ha mi a fejlett világban nem csinálunk vicces gadget -eket, csak simán jól élünk, attól még nem lesz jobb Afrikában.

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

ha felhagyunk azzal a filóval, ami többek közt a vicces bizbaszokat is szüli, (tkp.: erőforrások pazarlása) akkor jobb lesz Afrikában.


Puppy linux felhasználó

Szerintem ez továbbra is félrebeszélés... Afrikában nem azért éheznek, mert mondjuk az USA sok kőolajat, elektromos áramot meg gázt pazarol el, hanem mert nem termelnek / nem tudnak termelni élelmiszert.

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

szerk: Nem érzem úgy, hogy érdemben válaszoltál volna. Ismétlem magamat, ha nem tudsz jobbat kitalálni mint amit, akár abba is fejezhetjük:

ha felhagyunk azzal a filóval, ami többek közt a vicces bizbaszokat is szüli, (tkp.: erőforrások pazarlása) akkor jobb lesz Afrikában.

Erőforrásokat pazarlunk -> ??? -> profit Afrikában éheznek

Kérlek helyettesíts be a ??? helyébe.

Ha elárasztjuk őket a szemetünkkel vagy a klímaváltozás révén hozzájárulunk ahhoz, hogy még kevesebb legyen a termőterületük, akkor valóban kicseszünk velük.

A szálat onnan indítottam, hogy ez a burkolat felismerési eljárás kiváló példa arra, hogy eszméletlen baromságokra pazaroljuk az erőforrásainkat.

Nem értek egyet. Hogy kerül Afrikába a kidobott vajasdobozom, sörösüvegem? Úgy tudom az itteni szeméttelepre/szemétégetőbe/újrafeldolgozóba megy. A klímaváltozásos dologhoz nem tudok érdemben hozzászólni. Úgy tudom az Afrikai kontinens jó ideje (az ipari forradalom előtt) trópusi/sivatagos hely.

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

Erőforrásokat pazarlunk -> Afrikában éheznek.

Retard.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

+1 bár tőle ez nem volt meglepő

Brávó.

Azért akik itt bőszen hangoztatják, hogy semmi hatása a "fejlett nyugatnak" más emberek nyomorához, az önmagának jókat hazudik. Pár napja volt szó valamelyik csatornán (talán Ozone Network) az informatikai hulladékok kezeléséről. A nyugati országok Afrikába (elsősorban Ghána) viszik vissza a levedlett szemetüket, amiket ott kézzel bontanak szét az ország szegényebb régióiban élők - kézzel. Amióta ez a folyamat tart, azóta több százszorosára nőtt a rákos (elsősorban bőr- és tüdő-) megbetegedések száma. Ezt megelégelve nemzetközi összefogást sürgettek az országok, és meg akarták tiltani a számítástechnikai hulladékok exportját. Kitaláljátok, hogy melyik ország nem volt hajlandó aláírni? Természetesen az Egyesült Államok. De szerintem senki nem verheti itt sem a mellét, hogy neki aztán semmi köze mondjuk az afrikai nyomorhoz. A fentiek tükrében csak gondold végig. hogy hány mobil telefont, számítógépet, monitort, tévét, stb. cseréltél modernebbre, közvetlenül hozzájárulva más emberek halálához. Szóval azért ne legyünk már legalább büszkék rá! Én legalábbis nem vagyok...

Azért ez nem ilyen egyszerű és nem ilyen direkt az összefüggés.

Egyrészt valamit valahova exportálni csak úgy lehet, hogy a másik fél azt befogadja. Ha Ghánának nem jó a sok elektronikai hulladék, akkor miért engedik be az országukba?

Másrészt az EU-ból elvileg nem lehet elektronikai hulladékot exportálni, a gyűjtésnek, feldolgozásnak pedig megvannak a szabályai. A termékek árában én vevőként megfizetem a környezetvédelmi termékdíjat, amivel hozzájárulok ahhoz, hogy a hulladék megfelelően legyen kezelve. Ezek után nem tudom miért kéne közvetlenül felelősnek éreznem magam azért, mert elektronikai hulladék kerül Ghánába. Nem hiszem ,hogy az a megoldás, hogy nem cserélek telefont.

Kis olvasnivaló: http://www.ehulladek.hu/jogszabalyok.html

"Azért ez nem ilyen egyszerű és nem ilyen direkt az összefüggés."
Sajnos ilyen direkt:

"Egyrészt valamit valahova exportálni csak úgy lehet, hogy a másik fél azt befogadja. Ha Ghánának nem jó a sok elektronikai hulladék, akkor miért engedik be az országukba?"

Na, igen! Ugye a korrupció szó mond valamit?! Azért engedi be Ghána az e-hulladékot, mert az európai cégek lefizetik a tisztviselőket. Az ott élők meg azért "örülnek", mert napi €1-€2 értékű nehézfémet ki tudnak gubizni a te, meg az én hulladékomból, arra az 5-10 évre, amíg még életben lesznek. Frankó kis önámítás azt gondolni, hogy ehhez nekem semmi közöm, mosom kezeimet! Dehogy nincs!

"Másrészt az EU-ból elvileg nem lehet elektronikai hulladékot exportálni, a gyűjtésnek, feldolgozásnak pedig megvannak a szabályai..."

Hehe! Vicces amit írsz! Ugye te sem gondolod komolyan, hogy ezeket az európai cégek betartják?!

"A termékek árában én vevőként megfizetem a környezetvédelmi termékdíjat, amivel hozzájárulok ahhoz, hogy a hulladék megfelelően legyen kezelve."

Persze, persze. Te megtettél mindent. Azon elgondolkodtál már, hogy vajon mennyit kellene ténylegesen fizetned/fizetnünk, hogy valóban ne Ghánába kerüljön a mocskunk, hanem az általad belinkelt szabályok szerint kezeljék azokat, itt helyben?
Lehet, hogy nem könnyű beismerni, de ez a helyzet. Legalább odáig jussunk már el, hogy magunknak nem hazudunk!

http://greenfo.hu/hirek/2011/11/28/az-europai-e-hulladek-ghanaban-szennyez

,,Persze, persze. Te megtettél mindent. Azon elgondolkodtál már, hogy vajon mennyit kellene ténylegesen fizetned/fizetnünk, hogy valóban ne Ghánába kerüljön a mocskunk, hanem az általad belinkelt szabályok szerint kezeljék azokat, itt helyben?"

Szerintem eleget fizetünk érte. De ha többet fizetnénk, akkor is kivinnék Ghánába. Ilyen a rendszer. Én a saját részemről nem vagyok képes végigkövetni minden szemetemet. Nincs erőm keresztülverni az államon egy korrekt és átlátható szabályozást sem.

,,Frankó kis önámítás azt gondolni, hogy ehhez nekem semmi közöm, mosom kezeimet! Dehogy nincs!"

C'est la vie, mais nem vagyok képes mindenhol szerelni rajta. Illetve még nem hallottam olyan emberről, aki sikeresen minden létező szar dolgot magára vett volna. (minden létező szar és igazságtalan dolgot meg lehet változtatni, de nem lehet megváltoztatni mindet egyszerre. Illetve egy ember kevés hozzá.)

Mosom, nem mosom kezeimet: semmi szükség hogy demagóg légy és olyan dolgokat rój a szememre, amik ellen épeszűen tényleg nem tehetek.

Szerintem túl erős a felelősség fogalmad, illetve a mértéke minden határon túl nő. Azt hiszem kéne egy racionálisabb felelősség fogalom, amely nem rak mindent a nyakamra. Nem fér el ott minden. Ebben a gyengített felelősség rendszerben, ahol ki lehet váltani dolgokkal másokat, akár, akár tiszta is lehet a kezem, nem?


Puppy linux felhasználó

Azokat a szavakat kéne használnom, amiket kell. Mindegy.

Szóval azt hiszem, hogy mash felelősség definíciója használhatatlan, mert túl sok minden beleesik, és erőn fölül vár el az emberektől dolgokat. (amint látok olyan embereket, akik mindenhol minden ellen sikeresen fellépnek, vissza kell vonnom ezt a kijelentésemet)

Egy értelmes és használható erkölcsben viszont a szemétkérdésben tiszta a kezem és nem kell mosnom: nem az én dolgom, hogy mi lesz a szemetemmel, nem ezt választottam. Majd megoldja más, vagy nem.


Puppy linux felhasználó

+1. Valamifele felelosseg van persze, de hatarokat kell tudni huzni.

Amugy meg mash ugye kutyukre fejleszt jatekot, amiert penzt kap.
Szoval, az o logikajabol az kovetkezik, hogy az o penze ve'res penz, nem alhat nyugodtan.

Dehogynem, tök nyugodtan alszik, mert a szája jár, de mivel hülyeség amit mond, ezért vagy nem gondolja komolyan, vagy nagyszerűen átverve magát igazolja maga előtt a hülyeségeket.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Amilyen hülye vagy a 32 bites Skype-os topikban, pont annyira van teljes mertekben igazad ebben a topikban, úgyhogy erre a mondatodra most hatalmas +1.

Egyszer fent, egyszer lent :) De +1 az attitűdre, én is próbálok minél jobban elvonatkoztatni a személy (általam megítélt) múltjától az adott kontextusban.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Értem. Hülyeséget beszélek, mert nem úgy gondolkodom erről a kérdésről, ahogyan te, vagy Joejszaka, esetleg bárki más. Remek! Nem hiszem, hogy meg kellene, hogy győzzelek az ellenkezőjéről.

Hülyeséget beszélsz, mert még nem sikerült egy értelmes dolgot se mondani, miért lenne az egyszerű magyar állampolgár felelős a ghánai nehézfém- és egyéb mérgezésekért.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Maradjunk annyiban, hogy te nem vagy felelős érte. Kia a frászt érdekel?! :)

Az, hogy ebből élek, abból az következik, hogy nem ismerhetem el a saját közvetett, vagy közvetlen felelősségemet a probléma okozásában?!

"De ha többet fizetnénk, akkor is kivinnék Ghánába. Ilyen a rendszer."

Ebben igazad van!

"semmi szükség hogy demagóg légy és olyan dolgokat rój a szememre, amik ellen épeszűen tényleg nem tehetek."

Nem veled voltam demagóg, hanem mindannyiunkkal szemben, elsősorban magammal. Sokat tenni én sem tudok tevékenyen ellene, hiszen így vagyunk társadalmilag berendezkedve, de elismerem legalább a saját felelősségemet. Ennyi és nem több. Sajnos...

Ha nem tudsz tenni valami ellen, nem is vagy felelős érte.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

ez így szerintem nem teljesen igaz.

Mondj ellenpéldát.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

- Nem létezik számosság alef 0 és alef 1 között
- ez így szerintem nem teljesen igaz.
- Mondj ellenpéldát.

Egyrészt nincs mindenre ellenpélda (sőt, biztosan léteznek olyan állítások, amikre nincs ellenpélda) másrészt akármilyen konkrét az állítás (ha ez, akkor az) akkor is szubjektív, mind a "ha ez", mind az "akkor", és mind az "az" része.

Mint kifejtettem fentebb, szerintem az ember képes ellene tenni. Ha heti tíz percben (évi 8-9 óra) interneten térítesz a ghánai szemét ellen (megj: a térítő üzenetek az interneten megmaradnak, akkor is térítenek amikor épp alszol), és évente beszerzel egy, azaz egy darab újoncot, aki egyetért veled és rászán heti tíz percet, akkor fibonacci szerűen fogtok növekedni, és 40 év múlva már lesztek vagy százmillióan, akiknek egyrészt már lényegesen meglátszik, ha nem vesznek felesleges kacatot (netán minden minden konzervet egyet ide-egyet afrikába akcióban vesznek, akár az is megeshet, hogy valamennyi eljut hozzájuk) másrészt nyomást tudnak gyakorolni az európai államokra, és azokon keresztül az európai szemétszállításra. Nem is különösebben nehéz tenni ellene szvsz, csak a legjobb indulattal is már nem érem meg a hatását. (pölö a századforduló magyar kommunistái sem mind érték meg a guláyskommunizmust, bár itt lehet vitatható a befektetett munka folytonossága)


Puppy linux felhasználó

Ettől egyszerűbben is hozzá lehet járulni. Mondjuk úgy, hogy nem cseréled le a féléves Samsung Galaxy S3-at Samsung Galaxy S4-re, ahogy megjelent, hanem addig használod, amíg tönkre nem megy. Ez is egy módja a környezeti terhelés csökkentésének. De aki ne akarja érteni, annak hiába fogod mondani.

Így viszont frankón eltűnik a használtmobil-piac. Azoknak lesz modern mobiljuk, akik meg tudják fizetni a hosszabb termékciklus miatti magasabb új árat. Aki nem képes kifizetni, az csak elavult mobilokat fog tudni használni.

Csak a matekos részhez szólok hozzá, mert a többi az ilyen idealista baromság, ami nagyon szelektíven válogat a tények között.

"- Nem létezik számosság alef 0 és alef 1 között
- ez így szerintem nem teljesen igaz.
- Mondj ellenpéldát.

Egyrészt nincs mindenre ellenpélda (sőt, biztosan léteznek olyan állítások, amikre nincs ellenpélda) másrészt akármilyen konkrét az állítás (ha ez, akkor az) akkor is szubjektív, mind a "ha ez", mind az "akkor", és mind az "az" része."

A mondj ellenpéldát egy felhívás a cáfolás legkönnyebb módjára. Ugyanis bebizonyítani, hogy valami nem igaz úgy a legegyszerűbb, ha mondasz egy ellenpéldát.
A példád viszont szörnyen rossz.
Egyrészt a kardinális számok között nincs másik, hiszen definíció szerint alef 1 az alef 0 után következő számosság, bármelyik legyen is az.
Másrészt a kontinuumhipotézis egy megoldott probléma, és nincs rá ellenpélda, az én állításom viszont korántsem ilyen fajtájű és főleg nem ilyen horderejű. Egyszerű morális-logikai kérdés.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

rövidebbre fogom (erősen megnyírbált változat)

- igazad van, rosszul emlékeztem, alef_0 és 2^{alef_0} közöttre gondoltam

- a kontinuumhipotézis és a hozzá kapcsolódó kérdéskör a legegyszerűbb ellenpélda arra hogy miért hibás az "az állítás igaz, ha nem adsz rá ellenpéldát" gondolatmenet. Egy állítás igaz, ha belátod hogy igaz.

- egyrészt léteznek olyan állítások, amelyek nem következnek abból az axiómarendszerből, amit használsz, bármi legyen is az. Azaz sem az állítás, sem az ellentéte: "létezhet felelősség akkor is, ha nem tudsz mit tenni" nem bizonyítható. Az ellentétét nekem még nem sikerült belátnom, ebből még nem sok következik a te állításodra nézve. Ha véletlenül gödeli, akkor a tagadására sincs ellenpélda. Kellemetlen. Másrészt léteznek olyan állítások, amelyek igazak, de nem bizonyíthatóak az axiómarendszeren belül (mókás)... De egy egyszerűbb: valaki belátja, hogy létezik ellenpélda, de azt nem, hogy az mi. Ilyenkor is el kell vetned az állításod.

- ellenpéldát azért nehéz találni, mert túl sok dologról nem tudjuk, hogyan értelmezed. Van néhány (kevés) biztos információm arról, hogy te mit hogyan értelmezel, de mint írtam, a ha nem tudsz mit tenni, az akkor, és a nincs felelősség is nyújtható fogalom. (a nincs felelősség pl olyannyira, hogy nem jelent semmit. Nem sok olyan gondolatkísérlet létezik, aminek a végén ki lehetne jelenteni, hogy: beláttam, hogy van felelősség)

- írtam egy konkrétat, mely megpróbálta belátni, hogy a jelenlegi esetben tudsz mit tenni, tehát akár igaz akár nem amit írsz, jelenlegi esetben nem használható. Nekem személy szerint tetszenek az idealisták, szerintem szép, ahogy a sok kicsi kiteszi a nagyot, ahogy egy esőcsepp bármilyen kicsi, ha kitartó és sokan van, elérheti hogy talpig vízben állj, az egyperprím akármilyen pici is, ha sokan van konvergál a végtelenhez (ráadásul ők mind egyéniségek!) ésatöbbi.

- általánosabb állításodra is megpróbálom ugyanezt: majdnem mindig tudsz mit tenni. Veszed két cselekménysorozatodat, megnézed melyik milyen hatással van pl Ghánára nézve, és ha az egyik jobb, akkor máris tudsz mit tenni. (na jó. Veszed az összes cselekménysorozatodat, mindegyikben meghatározod az univerzumban eldőlő összes véletlen összes esetét, számolsz egy várhatóértéket, és ahol nagyobb, azt teszed)

- az általános állításodhoz (amely akár igaz lehet, de majd később látni fogjuk hogy nem) azért nem kapsz ellenpéldát, mert nincs olyan gondolatkísérlet ahol:
- - be lehetne látni hogy nem tudsz ellene mit tenni és
- - be lehetne látni hogy létezik felelősség. Ezek az én gondolatkísérletemben a te szubjektív megítélésedtől függenek. Kellemetlen.

- ezek nem szép tiszta gondolatkísérletek esetén még beláthatatlanabb dolgok

- másik megözelítés: ha használni akarod az állításodat (azaz nem csak úgy egy állítás, hanem olyan állítás, amelyet használsz. Mondjuk arra, hogy belásd saját magadnak hogy nincs felelősséged.) akkor minden kétséget kizáróan meg kell állapítanod hogy nem tudtál semmit tenni, azaz minden lehetséges izommozgásodat (egy analóg világegyetem esetén ez kontinuum sok eset) végig kell követned, egészen az összes lehetséges véletlen (hullámfüggvény-összeomlás) összes lehetséges esetében (kontinuum * 2 ^ kontinuum. Kvantált világegyetem esetén kevesebb).
Erre te nem vagy képes. Sőt, arra sem vagy képes, hogy egyetlen izommozgásod univerzumra való hatását végigkövesd, hogy annak mi lesz a kimenetele vagy a várható értéke. (gy. k: ahogy most nem látod a jövőt nem láthatod a múltba feltételezett tetteid feltételezett jövőit)

- eltekintve attól, hogy az állításod csak nagyon kevés helyen értelmes (ahol tényleg nincs mit tenni), annál is kevesebb helyen használható (ahol meg is tudod mutatni, hogy tényleg nincs mit tenni), még csak nem is igaz, itt egy ellenpélda ahol számítok arra hogy elfogadod hogy nincs mit tenni és hogy van felelősség:

Ghánai szeméttelep vezérigazgatója lemondása után. Nincs mit tennie a ghánai szemétbányászokért, de őt terheli a felelősség, lévén az nem elévülő fogalom.

Jó, ez erőltetett ellenpélda, és lehet korrigálni az állításodat, de nem hiszem hogy érdemes.

ha csak mash-t parodizálod a pontosan ugyanaz de kifordítva érvvel (mindenről tehetek, mindenért felelős vagyok - bármire rámondom hogy semmit nem tehetek, semmiért nem vagyok felelős) akkor ne mondd meg, borzasztó fail lenne rám nézve az ilyen szövegfal.

(kérdés a semmibe: miért jó egy bittel dönteni a nagyjából kontinuum sok változós kérdésekről?)


Puppy linux felhasználó

Továbbra sem látom a direkt összefüggést.

"Na, igen! Ugye a korrupció szó mond valamit?! Azért engedi be Ghána az e-hulladékot, mert az európai cégek lefizetik a tisztviselőket."

Tehát nem az a probléma, hogy a sok kütyüből sok hulladék van/lesz, mert elvileg azzal itt helyben is tudnánk mit kezdeni. Az a probléma, hogy ez a hulladék -vagy egy része- a szabályozások ellenére _illegálisan_ Ghánába kerül. Erre viszont szerintem nem az a megoldás, hogy nem veszünk kütyüket. Hogy ne kerüljön oda a hulladék, azt a megfelelő hatóságoknak (EU és Ghána, már ha utóbbiakat érdekli egyáltalán) kellene garantálni a törvények betartatásával.

"Hehe! Vicces amit írsz! Ugye te sem gondolod komolyan, hogy ezeket az európai cégek betartják?!"

Innentől csak ismételni tudom magam: be kell tartatni.

"Persze, persze. Te megtettél mindent."

Igen. És vásárolok kütyüket és ettől nem érzem magam gyilkosnak.

"Azon elgondolkodtál már, hogy vajon mennyit kellene ténylegesen fizetned/fizetnünk, hogy valóban ne Ghánába kerüljön a mocskunk, hanem az általad belinkelt szabályok szerint kezeljék azokat, itt helyben?"

Teljesen lényegtelen, hogy mennyibe kerülne. Ha drága, akkor drágán lehet megoldani és legfeljebb drágábbak lennének a kütyük.

"Legalább odáig jussunk már el, hogy magunknak nem hazudunk!"

Én nem hazudok magamnak, ellenben nagyon fura logikának tartom, hogy az illegális e-szemét export ellen azzal kéne küzdeni, hogy nem vásárolunk e-bigyókat.

,,Én nem hazudok magamnak, ellenben nagyon fura logikának tartom, hogy az illegális e-szemét export ellen azzal kéne küzdeni, hogy nem vásárolunk e-bigyókat."

És ha azt mondanánk hogy az általános afrikai jobblétért küzdesz valamivel, aminek része hogy valamennyivel kevesebb e-bigyót vásárolsz?

Ez még mindig furának tűnik?


Puppy linux felhasználó

LS7 alapítványa jekentős e-hulladékot ment meg ezek szerint Ghánától. Ha oda adom az elhasznált kütyüjeimet, akkor ha egy kicsit is, de tettem érte. Mondjuk a befuccsolt biofarmunk óta kevésbé érdekel ez a dolog, persze csak úgy nem dobok ki semmit.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Az általános afrikai jólétért leginkább a helyi kultúrát kéne megváltoztatni, ami pedig egy baromi lassú folyamat, és nem is nagyon van ráhatásunk.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

+1

szerintem ez úgy működhetne, hogy megjelenik egy réteg (már megtörtént), akit igenis érdekel, hogy mi lesz az e-szemetével. erre az igényre aztán rárepül egy cég, aki azzal adja el a portékáját, hogy ha kidobod a cuccot, akkor ők vállalják, hogy ellenőrzött körülmények között újrafelhasználják/újrahasznosítják/megsemmisítik. (esetleg mindezt betétdíjas rendszerben) - ha erre tényleg van igény, akkor előbb-utóbb ezt valaki meglépi.

más kérdés, hogy ez valahol Ghánának is szar, mert ha nem engeded be a szemetet, akkor csak még kevesebb pénzük lesz. a problémát tehát nem oldottad meg, csak az emberek rák helyett az éhezésbe halnak bele. (mindez sarkítva, persze)

Miért pont egy 400 EUR telefon fölösleges funkciójánál jutnak eszedbe a nélkülöző gyerekek?

Ez a Myriad valami furcsa állat szerintem. Ha jól értem, elindítja a droidos appot a felhőben ahova én amolyan "remote desktoppal" csatlakozom és tudom futtatni.

Szándékosan egyszerűsítettem le persze, de ez a gondolat, nem?

én is így nézem, emiatt kicsit csúsztatás kompatibilitásnak nevezni, meg "futtatásnak". a lag-olásra is kíváncsi lennék, bár erre vannak már egész meredek példák (onlive nekem meglepő volt).

tekintve, hogy vagy egy ilyen virtualizációs-stream-elős világ lesz, vagy a "html5 mint programnyelv" lesz a mobilapp jövője, én kicsit nem örülök.

" vagy a "html5 mint programnyelv" lesz a mobilapp jövője"

Lesz egy frászt! :)

Véletlenül nem tudod a következő lottósorsolás nyerő számjegyeit? :D

Azt nem, csak elég rendesen benne vagyok a mobil fejlesztők diskurzusaiban itthon, és a külföldi fórumokon is, és látom, hogy hogyan múlt el a kezdeti lelkesedés, ami a html5-öt övezte. De tekintsd egy jóslatnak a sok hasonló közül, aztán vagy bejön, vagy nem!

Hm, ez a te erdőd, ezért jobban látod, hogy melyik fát fogják kivágni.

Aztán persze előfordulhat, hogy nem látom a fától az erdőt. ;)

Egyre rejtélyesebb vagy. :)

Nem, csak fenntartanám magamnak a tévedés jogát, mivel nem hiszem, hogy minden esetben tévedhetetlen vagyok, aminek adtam már itt is párszor tanúbizonyságát. Azt azért remélem, hogy közvetlenül a munkámmal kapcsolatos "jóslataim" mérlege még a pozitív tartományban marad egy darabig! Ha nem így lesz, akkor elég nagy bajban leszek én is, meg a cégem is! :D

:)

Szerintem rosszul érted, nem feltétlen van annak a megoldásnak köze a cloudhoz.

A linkelt videón tényleg ez van, de maga a cucc tud futni local is, legalábbis anno ezt demózták.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Anno N900-on demozták az Androidos programok futtathatóságát, aztán évekre elhallgatott a dolog és sem Maemo, sem Meego-ra nem jelent meg semmi.
Igaz, a Nokia oda is vágott az egésznek nagy lendülettel.
Az is igaz modjuk, hogy a Jolla az ex-Nokiások csoportosulása.

A programok a telefonon futottak, nem "felhőben".
Youtube-on van fent néhány video erről.

Igen, létezik az, csak hallgatnak róla. Azért két évnyi fejlesztést csak úgy nem dobtak kukába. Gondolom már erre gyúrtak. Ha csak kicsit is olyan lesz mint ez a most is éppen használt N900-am, nem lesz csalódás. Momentán nincs 400 €-m.
Amúgy maemo.org-on is beszélgettek róla.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

No igen.

Amúgy gondolom, módosítottak egynéhány dolgot az alaprendszeren is hozzá - nyilván a kernel is kicsit más (Androidos dolgok benne pl.).
Így biztosan jobban kezelhető a dolog - egy adott rendszer részeként -, a fejlesztésbe ölt energiát pedig biztosan nem akarják, hogy kárba vesszen.
Egyébként sokan megvették volna a korábbi készülékekre is, ha megjelenik.

WiFi ?
GPS ?
Compass ?
OTG ?


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.