Servo név alatt fejleszt új generációs böngészőmotort a Samsung és a Mozilla

Címkék

A Mozilla ma bejelentette, hogy a Samsunggal együttműködve új, a jövő hardverei által kínált lehetőségeket sokkal jobban kihasználó böngészőmotort fejleszt Servo néven. A Servo egy kísérlet lesz, amelynek során alapjaitól újraírják a webböngészőt, figyelembe veszik a modern hardvereszközöket, szem előtt tartják a biztonságot és a teljesítményt. A Servo-t a Mozilla és az egyre növekvő közösség által fejlesztett új, biztonságos Rust nyelvben írják.

Az érdeklődők hozzáférhetnek mind a Rust, mind a Servo forrásához a GitHub-on.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Jobb lenne, ha Mozilláéknál befejeznék a thunderbird maildir támogatását és utána tőlem azt csinálnak amit akarnak :(

Igen, van valami titkos kapcsoloval elovarazsolhato experimental cucc. Na arra azert nem biznam a leveleimet. Lehet, hogy az elmult nehany honapban valtoztott a helyzet, de meg kb. egy fel eve biztosan nem volt hivatalosan benne.
Na most ugye a maildir azert alap lett volna. Hany eves is a thunderbird?

Divatba jonnek az egzotikus nyelvek. Azert egy ekkora projektet ilyen nyelven irni sajatos elkepzeles.

Miért, kell hozzá rustVM? Ha nem, akkor csak annak függőség, aki maga akarja fordítani, és olyanból nem sok van. – Igen, tudom, hogy nem a megfelelő fórumon mondom, de az emberek 35%-a nem is tudja, hogy mi az a függőség, a maradék 65%-nak pedig túlnyomórészt számítógépe sincs. (és nem, nagyrészt ők sem tudják, mi az)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

"Divatba jonnek az egzotikus nyelvek."

Érdekes dolog ez. Általában ezek a nyelvek mindig csak 1-1 területre fókuszálnak, amiben kiemelkedőek akarnak lenni a többiekhez képest. Cserébe behozzák a saját szintaktikájukat, ami legfeljebb csak hasonlít más nyelvekhez. Emiatt lassan több nyelv lesz, mint program. :) Viszont nem oldják meg azt a problémát, hogy A nyelv tartalmaz olyat, amit B nem, cserébe A-ban borzalmasan van megoldva másvalami, ami B-ben elegánsan. Lassan eljuthatnánk oda, hogy ne csak a programjaink legyenek modulárisak, de a programozási nyelveink szintaktikája is (persze hogy ezt hogy lehet megvalósítani, az más kérdés :)).

Anno volt néhány magyar srác, még DOS idején kalapáltak egy olyan nyelvet, ami a Pascal, az Asm és a Basic előnyeit ötvözte, mindegyikből azt vették át, ami szerintük a legjobb volt. Valami "baspascasm" vagy mifene volt a neve. Nem sokáig élt a project, ha jól emlékszem.

amugy basic, perl (nem pascal) es C kevereke volt elsosorban, amibol assembly kodot generalt (de asm utasitasokat is lehetett hasznalni kozvetlenul).

a vicc hogy mar en is elfelejtettem teljesen a szintaxist, multkor egy regi kodomat nezegettem es nem jottem ra hogy mukodik :)

A'rpi

"Érdekes dolog ez. Általában ezek a nyelvek mindig csak 1-1 területre fókuszálnak, amiben kiemelkedőek akarnak lenni a többiekhez képest."
Hát ez a Rust pont nem ilyen akar lenni (szerintem nem is ilyen), hanem általánosan minden területre fókuszál és megpróbál mindent elegánsabban megoldani, mint más nyelvek.

"Viszont nem oldják meg azt a problémát, hogy A nyelv tartalmaz olyat, amit B nem, cserébe A-ban borzalmasan van megoldva másvalami, ami B-ben elegánsan"

Ld. még Greenspun's tenth rule. Bár valószínűleg humornak szánta a szerző, sokan szokták érvként használni a LISP mellett. De nem veszik észre, hogy bár a program említett részét könnyebb lenne megírni LISP-ben, a maradékot viszont borzalmasan nehéz.
Ezért jók a hibrid rendszerek: amit assembly-ben kell megírni, azt abban írják, amit C-ben, azt abban, amit JAVA-ban, azt abban, és amit szkript nyelven, azt abban. Sajnos a gyakorlatban más megkötések miatt ritkán lehet hibrid rendszert csinálni. De szerintem pont egy böngészőnél lenne erre lehetőség.

Kesett a hir 2 napot? Sokkal grandiozusabb, mint az iPlay, es meg a Google Nose-nal is mereszebb.

Erdekes kiserlet lesz, az biztos.

--
The programmers of tomorrow are the wizards of the future. You know, you're going to look like you have magic powers compared to everybody else. -Gabe Newell

Szerintem erről megoszlanak a vélemények. Attól függ, hogy milyen minőségű a két csapat és mennyire képesek egységes irányba állni. Akár lassíthat is a "két dudás egy csárdában" problémakör és a végtelen hosszú viták és egyeztető megbeszélések miatt. Ha a Mozilla és a Samsung (OMG, gondolom emlékeztek még az Exynos bugra /o\) odaadná az összes fejlesztőjét a Google csapatvezetője _alá_, akkor lehetne akár gyorsabb is, de ezt én nem tudom elképzelni. Biztos szegényes a fantáziám :D

Személyesen ismerve Téged, szerintem semmi gond sincs a képzelőerőddel.
Mindkét csapat (Google mérnökök és FireFox csapat) bizonyított már. Részemről inkább _egymás mellé_ állított csapatoknak lenne értelme. Külön modul/rész fejlesztésével, megfelelő API-n keresztül.

Nézzük a másik oldalt. Mindketten fejlesztenek valamit, amit hasznosnak ítélnek meg. Legyen sikeres a két project. Renderelési vagy bármilyen különbségek előfordulhatnak majd. Aztán a webdesigner fog szívni, hogy mindkét böngészőmotorral ugyanúgy jelenjenek meg az elkészített oldalai.

Exynos vétket elkövető programozó szerintem már nem a Samunál dolgozik. :)

Belenéztem a RUST tutorialba, számomra elég kacifántos és nehézkes szintaktikája van.
Valamint az az elgondolás hogy minden változó amit létrehozol immutable ha csak ki nem kötöd hogy tényleg változó legyen elég körülményessé teszi. A teljes tutorial átolvasása után biztos lenne még pár nem tetsző dolog bár lehet a javas irányultságom miat van ez.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

"minden változó amit létrehozol immutable ha csak ki nem kötöd hogy tényleg változó legyen elég körülményessé teszi"

Az csak attól függ melyikből deklarálsz többet: az meg gondolom evidens milyen irányba akarnak ezzel motiválni. ;)
Ez pl. számomra épp hogy szimpatikus.

A Ruby-t nem ismerem arról nem tudok nyilatkozni.
Nekem meg nagyon sokban hasonlít a scala-ra, mintha scala lenne, csak átnevezve :)
(Azért nem teljesen, a scala nyelv még így is sok pluszt tartogat:)
Pl.:

  • type inference,
  • párhuzamosság kezelés, nem osztott memórián, hanem kommunikációval
  • var, val <=> let, let mut
  • pattern matching
  • closure
  • trait
  • generics
  • ...

3x ellenoriztem, nem-e aprilis 1 a hir datuma...