561 millió euróra bírságolta a Microsoft-ot az Európai Bizottság

 ( trey | 2013. március 6., szerda - 13:06 )

Ahogy arra számítani lehetett, az EU bírságot szabott ki a Microsoft-ra, mert az nem tett eleget maradéktalanul a Browser Choice Screen-nel (böngészőválasztó panel) kapcsolatban vállalt kötelezettségének.

Az EU bejelentése az indoklással itt olvasható.

Előzmények:

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Valahogy keveslem... :-)
Bár gondolom a későbbiekben valamiképp majd megegyeznek (manus manum lavat), és nem kell egy fityinget € centet sem fizetni Ballmernek.

Megdicsérni Ballmert nem fogják ha be kell fizetni. Állítólag már a kötelezettségszegési eljárás elindításának hírére megvonta az igazgatótanács Ballmer bónuszának egy részét. Ha fizetni kell, lehet, hogy lesz még ejnye-bejnye.

--
trey @ gépház

Lehet, hogy a bírság jogos, de ha most igazán jót akarnak - mármint az EU - (habár kétlem, hogy politikai intézmény erra képes lenne), akkor fizessék be a Melinda and Bill Gates alapítványba (vagy hasonló szervezet számlájára)... mert szerintem ha nem veszik el, ennek a pénznek nagy része úgyis oda került volna.

Ha nem... akkor meg... 100% WASTE which empowers the already way too powerful jerks.

Anyway... If we can't free ourselves from both menaces... I'd rather prefer a too powerful corporation to a too powerful state... the later usually does levels of damage in a year that the former can't even "dream" about it, not even in a thousand years.

"mert szerintem ha nem veszik el, ennek a pénznek nagy része úgyis oda került volna. "

Szerintem meg pereskedésre ment volna, amivel a konkurenciát teszik tönkre innováció helyett (patent trollkodás, és exkluziv driverek nyomtatokhoz, laptopokhoz, sorolhatnám)

Fizessék csak be, és remélem nyílt forrású projektek támogatására költik az egészet.

Szerintem meg pereskedésre ment volna, amivel a konkurenciát teszik tönkre innováció helyett (...)

Innováció helyett? Egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan cég van amely innovációban akár csak felveszi a versenyt a Microsoft-tal. Például a Googl€-nek még sokat kell fejlődnie hogy ebbe a ligába kerüljön...

Nem is az innovációról beszéltem, hanem a Melinda & Bill Gates Foundation volt a duma lényege (vagy hasonló mérhető eredményeket produkáló szervezet amely soha nem állami, az állam sok pénzt ad de eredmény vagy nincs vagy inkább negatív).

És nem is a Microsoftot védtem, hanem a korlátlan hatalom ellen vagyok (főleg ha nem-választott bürokraták kezében van). Persze a demokratikus korlátlan hatalom is éppen ugyan olyan romboló a társadalomra, a Microsoft segitett magának néhány kérdéses lépéssel - ez nem kérdés - de az nélkül is pozitív a mérlege, méghozzá nagyon is, semmivel sem tett kevesebbet, azért, hogy most te itt a forumban egyeltalán dumálhatsz mint pl. az Apple, IBM, Novell, Cisco, Intel, Google, Amazon vagy a Linux közösség és az FSF (GNU). Mindegyikre nagyon is szükség volt, hogy ide érjünk ahol vagyunk, az EU bizotságra és a hülye "törvényeire" és bürokratáira viszont egyáltalán nem.

OK, azt még talán elfogadnám, hogy fizetni kell nekik (még akár 5 milliárdot is) ha a pénzt nem az EU pocsékolná el hanem a magánszférához tartozó és állami befolyás nélkül működő alapítványnak adnák amely általában tudja, hogyan kell hatékonyan használni. Ha meg nem is oda került volna ez a pénz akkor is százszor jobb ha azok zabálták volna meg vagy vettek volna Ferrárit akik valamit termelnek is mint azok akik csak tartják a markukat. FULL STOP.

"semmivel sem tett kevesebbet, azért, hogy most te itt a forumban egyeltalán dumálhatsz mint pl..."

Ez vitathatatlan, mit ahogy az is, hogy rengeteget tett azért, hogy a lehető legtöbb kompatibilitási problémát okozza a versenytársaknak, és ezáltal neked mint felhasználónak. A Windows és az MS Office nem a kiemelkedő technikai fejlettségük miatt ennyire elterjedtek.

,, az MS Office nem a kiemelkedő technikai fejlettségük miatt ennyire elterjedtek."

de

Ez EU ról nekem is ez a véleményem, úgyhogy nagy dilemma, ha a kettő közül kell választani :D

POLITIKA ON (elnézést kérek)

Az EU mint földrajzi valóság OK. Mint politikailag központositott egység viszont nem. Nem vagyok ez EU ellen, csak nem a jelenlegi formát tartom megfelelőnek. Remélem az angolok majd most változásra kényszeritik a kollektivista bandát Brüsszelben.

POLITIKA OFF

Az igazi az lett volna, ha 5 miliárd eurora birsagoltak volna meg, az mar fajt volna nekik nem is kicsit, ez bar nagy osszeg meg nekik is, de csodbe nem viszi oket az biztos.

A MS megemeli a windows arat eu-ban ennyi, majd megfizeti mindenki a gep araban.

Azert ha mar ennyire erolkodnek, akkor a tobbi rendszernek is meg kelle kerdeznie, hogy milyen bongeszot akarsz, legyen az linux destkop, ios vagy android. Mindegyiken van alapertelmezett bongeszo, windows-on a ie, ami hu de nagy baj, de mas rendszereknel nem gond ha a ff vagy mas?

Ha mar rakenyszeritik a ms-t erre elvarnam toluk, hogy ugyenezt fogjak kovetelni a tobbi rendszer kiadojatol is.

Nézd, ha az asztali OS-eket "gyártó" három cég, nagyjából hasonlóan teljesítene a piacon és nem lenne 90% feletti az MS hatalma, akkor a kutyát nem érdekelné.

Hogy gondolod ?
Ha lenne nyílt forrású IE, Safari, vagy Opera akkor ott figyelnének a csomagkezelőben. Amíg meg oda sem kerülnek be és a jelenleg ott lévőknek ez így jó, addig nincs miről beszélni.
Egyébként meg ingyen lónak ne nézd a fogát. Nálam már itt elbukott az egész bírság ötleted.

"Azert ha mar ennyire erolkodnek, akkor a tobbi rendszernek is meg kelle kerdeznie, hogy milyen bongeszot akarsz, legyen az linux destkop, ios vagy android. Mindegyiken van alapertelmezett bongeszo, windows-on a ie, ami hu de nagy baj, de mas rendszereknel nem gond ha a ff vagy mas?

Ha mar rakenyszeritik a ms-t erre elvarnam toluk, hogy ugyenezt fogjak kovetelni a tobbi rendszer kiadojatol is."

Nem vagy képben. A Microsoft a desktop OS-ek piacán ~90%-os részesedéssel bír és ilyeténformán meg kell felelnie bizonyos törvényi követelményeknek, ami a többiekre természetszerűleg nem vonatkozhat. Pl. nem használhatja ki ezt a monopóliumát arra, hogy más piaci szegmensekben mesterséges monopóliumot hozzon létre, tartson fent.

-------------------------
Trust is a weakness...

Ez mekkora gyíkság...

Én továbbra sem értem, hogy a microsoft miért ne rakhatná bele a saját termékét a saját termékébe. Ennyi erővel az apple-t is cseszegetni kéne a safari miatt, akár mobilon is, ugyanígy androidot a chrome miatt, stb...

"a microsoft miért ne rakhatná bele a saját termékét a saját termékébe"
Ha nem arra használta volna erőfölényét, hogy olyan böngészőt csináljon ami inkompatibilis mindennel akkor nem lett volna erre szükség. Közbe kellett volna lépni már sokkal hamarabb.

Nem, ennél messzebre vezet a dolog. A böngészője kompatibilis lett volna, de csak az IIS-sel.

-------------------------
Trust is a weakness...

Aprópénz ez a Microsoftnak, annak tekintetébe menyit húznak le az EU-ba.

aprópénz? kérdezd meg erről a részvénytulajdonosokat! 1%-a a cég teljes árbevételének. Nem tudom most mennyi az éves profithányaduk, de e kettőből kijön az, ami egy befektetőnek a legfájóbb pontja: az, hogy az éves profit hány százaléka ugrott most ezzel. Van az legalább 2-3%! Amikor ez jogerőssé fog válni, akkor vezetők fognak potyogni a microsfotnál!

Hahaha... jó vicc. A részvényesek ma csak egy dolgot csinálhatnak, eladhatják a részvényeiket (PONT). Semmi más hatalmuk gyakorlatilag nincs, mert azok akik tényleg döntenek általában vagy az igazgatótanácsban és a vezetőségben is ülnek, vagy komoly érdekek kötik őket ahhoz, hogy ne lépjenek az igazgatótanácsban és a vezetőségben levől lábára (mert azok részvényesek ott ahol ők ülnek tehát visszavághatnak). Ezért van a "golden parachute" meg hasonló apróság kitalálva ha már a dolog annyira rossz, hogy nem lehet elnézni.

THIS IS A WORLD OF MANAGER CLASS RULE (SOME OF THEM ARE LARGE SCALE SHAREHOLDERS/INVESTORS), THIS IS NOT A WORLD OF (SMALL) SHAREHOLDER/INVESTOR CLASS RULE!!!

...még akkor sem ha gyakorlatilag az apró részvényesek vannak többségben de szavazati joguk nem elég semmire.