MINIX 3.2.1

 ( trey | 2013. február 23., szombat - 17:05 )

Egy évvel az utolsó, 3.2.0-s kiadás után a MINIX csapat bejelentette a MINIX 3.2.1-es kiadását. Benne egy rakás, NetBSD-ből importált funkció, userland segédprogram, library. Új driverek, fájlrendszer támogatás - pl. ext2 - fejlesztések. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Jövőre pedig a Valve nagy bejelentést tesz a rendszerrel kapcsolatban. :) Amúgy a "Dropped support for a.out binaries" változást megmagyarázná valaki? Biztos van valami nyomós oka, de érdekelne, hogy egy eredetileg oktatásra kihegyezett rendszerből miért dobnak ki egy "szolgáltatást".


Androbit.org - Az informatika érdekes oldala

A legtöbb Linux disztribúció alatt már réges-rég ki van kapcsolva (Ubuntu 12.04 alatt modulként forgatva) az a.out formátum, BSD-knél is már több éve opcionális a használata. Egyszerűen túlhaladott technológia, ha valaki tanulni akar, tanuljon ELF-et vagy bármi mást. Érdekességképp utána lehet nézni így is az a.out-nak, de szüksége nem lesz rá már szinte senkinek.

szerintem a minix1/2-vel kevered

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

+1, a MINIX 3-nak mar nem celja az oktatas, annak ellenere, hogy az OS konyvnek a peldai MINIX 3 alapuak, de nem ez a fo cel mar.

Akkor mi?

Kutatasi eszkoz.
http://www.minix3.org/other/research-projects.html

Az EU jelentos penzekkel tamogatja a fejleszteset.
http://hup.hu/cikkek/20090428/europa_folytatja_a_minix_fejlesztesenek_tamogatasat

Amugy fokent beagyazott rendszerek operacios rendszerenek szanjak, elvileg ezert hibaturo a designja.
"MINIX 3 is a small free UNIX clone designed for very high reliability. It is especially well-suited for low-end PCs, resource-constrained systems, and embedded applications."

Oktatasra azert hasznalhato, mert nyilt forraskodu.
" It is available with all the source code, which makes it well-suited to classroom or self study by people wanting to learn how an operating system works."
De peldaul van hozza penzes support, lasd itt:
http://www.minix3.org/other/read-more.html
"Support is available for a fee. Companies should contact us at

for pricing."

Anno a HUP-on os szo esett arrol, hogy ez mar nem egy oktatasi projekt, hanem embedded OS.
http://hup.hu/node/29939

Azért az érdekes kérdés, hogy a 2009-ben kapott 2,5 millió euróból (több mint 700 millió forint) milyen kutatási eredményeket tudnak majd felmutatni 2014-ben, mert amit itt elővezetnek kiadásról kiadásra, az elég sovány.

--
trey @ gépház

Gondolod, hogy az állami pénzosztásnál ez számít?

Sztm azert ezt nem csak coderfizetesnek kell felosztani. Az 5 evre szolt, 5 (2 koder 3 researcher) embernek, fejenkent atlag 28 misi/ev. Ami eleg szep, amde meglehet h ebbol a penzbol publikalnak, utaznak konferenciakra, fizetnek interneket a projektre, es adnak minix-el kapcsolatos osztondijakat a projekthez csatlakozo hallgatoknak. (Ez persze csak egy otlet.)

Masik resze:
A 3 kutato munkaja az nem feltetlenul fial kezzelfoghato eredmenyt, prototipizalnak par honapig aztan kiderul h az ugy nem jo, akkor kb addig semmit nem csinaltak effektive.

Tehat csak a 2 koder dolgozik, aki termel, amde valszeg ok is besegitenek a prototipizalasban, szal meg ok sem full time termelnek. Szoval szerintem erdemes osszehasonlitani azzal a periodussal, mikor Linus egymaga nyomta esetleg 1-2 arc besegitett akkor mennyire haladt.

(Abba mar bele sem megyek h a jo minosegu munkahoz/tesztelt rendszerhez ido kell, mert az meg mar sokkal osszetettebb kerdes. Amde azzal egyetertek h az akademiai teruleten dolgozok munkatempoja azert nem feltetlenul versenyszferas:))

Kösz a frissítést. :)

Ellenben nem találom a Minix 3 helyét. Nem értem, miért és miben jobb mint a Linux, ha kilépünk az iskolapadból, mi az az ütőkártya amivel rendelkezik.

Elvileg azzal, hogy by-design hibatűrő.

Látom, a júzerfrendli mód még nem került bele. :DDD
(Tudom, tanulás a cél.)

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Akkor már együtt keverjük :D (olvass fentebb!)


Androbit.org - Az informatika érdekes oldala

Mikorra varhato a Debian/kMinix kiadas?

,,Mikorra varhato a Debian/kMinix kiadas?''

Talán akkor, ha majd GNU fogja támogatni, esetleg Debian/GNU_Minix alakban. Bár nekik meg van a saját tervük Hurd kódnéven...

G.
============================================
"Share what you know. Learn what you don't."

Inkább NetBSD/kMinix szerű dolog, ami felé haladnának. Csak az a baj, hogy nem a netbsds-s userlandot kellene a Minix kernelhez igazítani, hanem fordítva. Ehhez képest mit látok: A fordító nem találja az mmap-ot (filemapping). Megnézem az include filékben, hova tehették, mire kiderül, hogy minixes #ifdef-eket írtak az eredetileg netbsd-s fájlba. Ez így reménytelen.
--
ulysses.co.hu