A pletykák szerint a Samsung ötödével megemelte az iPhone és iPad készülékekbe szállított processzorok árát

Címkék

Folytatódik a csata a két nagy rivális, a Samsung és az Apple közt. Az köztudott, hogy a Samsung processzorokat és egyéb komponenseket szállít az Apple iPhone és iPad termékéhez. Az Apple ugyan próbálta riválisához fűződő függőségi viszonyát csökkenteni, de úgy tűnik, hogy nem sikerült olyan partnert találnia, ami megfelelő mennyiségben tudna alkatrészeket gyártani, szállítani számára. Annak ellenére, hogy az A6 SoC-ot az Apple tervezte, a gyártását a Samsung végzi. Értesülések szerint a Samsung most közel 20%-kal megemelte az Apple számára gyártott processzorok gyártási árát. Az Apple pedig - jobb választás híján - elfogadta a Samsung áremelését.

Részletek itt.

Hozzászólások

Kezd egyre jobban tetszeni. :D Hol a pattogatott kukorica? :)

Valahol logikus lépés, ha a szerződésük megengedi, korábban is folyt az elmélkedés, hogy mennyire ésszerű egy ilyen nagy beszállítót megtámadni.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

a "szerződésük megengedi" rész az érdekes. gondolom ha 2014-ig szól a szerződés, akkor nem úgy megy, hogy "majd küldjük a csekket, de lehet kicsit több lesz mint előző hónapban, nem baj?"

> mennyire ésszerű egy ilyen nagy beszállítót megtámadni.
mennyire ésszerű az egyik legnagyobb vevőt ily módon elüldözni?

(nem, közép- és hosszútávon nincs rákényszerítve az apple a samsungra.)

nem feltétlenül, mert a Samsungnak megvan a saját termékpalettája, amihez van olyan mértékű saját gyártókapacitása, hogy az igényeket ki tudja szolgálni anélkül, hogy jelentősen függne mástól (pl. az apple-től, ha mondjuk tőle venne kijelzőket). Az Apple viszont próbált másik beszállítót keresni, de nem sikerült neki.
Tehát jelen esetben az Apple-nak nagyobb szüksége van a Samsungra, mint fordítva.

De úgy sem szól, hogy minden hónapban x darabot y összegért szállítunk a következő sok évben, számlák előre kiállítva. Valószínűbb, mondjuk évente, félévente felülvizsgálják az árat és mennyiséget, ez mindkét fél érdeke. De egyébként ott volt a "ha", nem ismerem a szerződésüket.

A lényege, ha nem olvastad volna figyelmesen, hogy nem tudja elüldözni. Jelenleg. Feltételezem nem csak zsigerből tették, tisztában vannak a piaccal, ráadásul olyan híreket is hallani, hogy az Apple saját processzor irányba akar menni, ami ennek az üzleti kapcsolatnak a végét jelenti. Tehát lehet a következő rendelés már amúgy sem Samsungos lesz, addig meg így lehet faragni a egy milliárdból.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

... eközben az apple csendben bejelentette hogy kifutó régi készülékeire a HTC-től átvett Sense felülettel rendelkező android "upgrade"-t fog kiadni.....a hír végén kisbetűvel urdu nyelven volt olvasható hogy ezt az "upgrade" műveletet a nokia szupertitkos bezártnak mondott komáromi üzemében végzik majd el, az IBM székesfehérvári gyárából elbocsájtott dolgozói.

Húúú de korán van :D

Arra gondolsz, hogy Jobs víziói között volt egy Apple car, de nagyon csak ötlet szintjén? Szerintem abból semmi nem lesz. Több okból sem. De a fő ok, hogy az Apple szerintem egy diktatúra volt, mindenben Jobs mondta ki egy személyben a végső döntő szót. Némi túlzással élve a saját birodalmán belül élet-halál ura volt. A diktátor kidőlt, hasonló habitusú utód meg nincs. Diktáror nélkül egy diktatúra pedig nem működik. Legalábbis sokáig. Egy Jobs stílusú ember nélkül ki hitetné el a sok elvakult emberrel, hogy a két irányba forgatható kormány, a nyitható ajtó vagy a lehúzható ablak mekkora innováció? :)

"Diktáror nélkül egy diktatúra pedig nem működik. Legalábbis sokáig. Egy Jobs stílusú ember nélkül ki hitetné el a sok elvakult emberrel, hogy a két irányba forgatható kormány, a nyitható ajtó vagy a lehúzható ablak mekkora innováció? :)"

Jól beszélsz, tesó.
Nade, tényleg..., ezt figyeld:

iPhone internet communicator, anno 2007
https://www.youtube.com/watch?v=vZYlhShD2oQ
(ezen a prezin mindig annyira kuncogok, de egyúttal kétségbeejtőnek is tartom.)

vs.

Nokia 9000 Communicator, anno 1997
http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_9000_Communicator

Naszóval, 10 év. Ennyire nézi hülyének az embert az Apple marketing felhő.

Az akkori felhozatalhoz képest nagyon Easy to use volt. Igaz, pár hétig tanultam mi hol van benne, aminek az oka a rengeteg dolog amit tudott, a 400 oldalas leírás, és a német nyelvű menü. Mai napig mindössze annyit tudok németül ami ahhoz kellett.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

(Mintha én is olvastam volna ezt (saját processzor) valamelyik hírportálon.)

Ráadásul az ismert tények, hogy
1. "a két cég vitája elmérgesedett"
2. "A felirata szerint teljes egészében az Apple tervezte (ez az első ilyen a cég történetében, korábban mindig használtak külső tervezőt is) "
3. "A források szerint a dél-koreai vállalat nemrég közölte amerikai partnerével, hogy az úgynevezett „application processor” (AP) árát fel fogják emelni. Az Apple ezt először elutasította, ám mivel nem találtak olyan beszállítót, akinek a termékével helyettesíteni tudták volna az iPhone és az iPad fontos alkatrészét, kénytelenek voltak elfogadni a magasabb árat."
4. "While Apple has sought to diversify away from Samsung in recent times, by procuring its RAM and flash storage from other suppliers,"

mind abba az irányba mutatnak, hogy ez igen is elképzelhető. Főleg a hajlam az Apple részéről, hogy lehetőleg semmit se vegyen a Samsungtól.
Viccet lehet csinálni ebből, de nem biztos, hogy érdemes, mert lehet, hogy magadból csinálsz.

régen valami olyant olvastam, hogy a samsung és samsung, részlegenként, vagyis ágazatonként nem egy és ugyan az, és őszintén, üzletileg még akár megalapozott is lenne, MS módjára hasznot húzni még akár a másik sikeréből is, közvetve...miért ne?

(megjegyzem most jön az a kor, amikor felmegy az elektronika ára majd, ahogy látom.)

ennyit a bírságokról. az apple szépen visszafizeti :)

Ez biztos egy ilyen előre lebeszélt adóoptimalizációs manőver :)

Szerintem a bíróság által megítélt 1 milliárból is le kell adózni az Apple-nek. Pénzügyileg ugyanolyan mintha valami hasznos dolgot csinált volna és abból lenne bevétele. A Samsung meg ugyanannyit beszed amennyit kifizet az Apple-nek. Szóval nem látom az adóoptimalizálást.

Hm, én Samu helyében "special cost factor"t látnék egy 1 miliárdos nem előre bekalkulálható kiadásban...

Igazából én csak azt tartanám nagyon furának, ha Samu nem emelne árakat (így vagy úgy). Azért ez a bírság egy egészen jelentős összeg, amit Samu költségvetésének is egészen biztos vagyok benne, hogy fáj...
Máshonnan nem tudja kitermelni az összeget.