Ismét a GNOME az alapértelmezett desktop környezet a Debian tasksel legfrissebb verziójában

 ( trey | 2012. november 11., vasárnap - 11:08 )

Augusztusban - sokak nagy örömére - úgy tűnt, hogy az Xfce lesz a Debian 7.0 alapértelmezett desktop környezete. Erre utalt Joey Hess "switch default desktop task to xfce" commitje. Közben a fejlesztők többször is változtattak az alapértelmezésen. Először szeptember 3-án állította vissza Joey az alapértelmezést GNOME-ra, majd még ugyanazon a napon visszacsinálta a változtatást és ismét az Xfce lett az alapértelmezett. Legutóbb október 30-án Christian Perrier változtatott a templates fájlon, így jelenleg a GNOME az alapértelmezett.

A Debian 7.0 kiadása közeleg, de még mindig nem világos, hogy melyik desktop környezettel települ majd alapértelmezetten.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

> A Debian 7.0 kiadása közeleg, de még mindig nem világos, hogy melyik desktop környezettel települ majd alapértelmezetten.

Gnome, minden valtas csak addig tart amig a daily snapshot epp nem fer ra egy CDre.

--
|8]

Értem. Ez már 100%?

--
trey @ gépház

Eddig is pontosan ugyanez volt a terv.

--
|8]

Nekem az első váltásnál írt megjegyzés elolvasása nem volt ez ennyire egyértelmű.

--
trey @ gépház

Pedig a "currently" szo elegge nyilvanvalova teszi szerintem (+ hozza a listas levelezes egyes resze, de az hosszu, unalmas, es senki ertelmesnek nem kivanom, hogy vegigolvassa :P)

--
|8]

Az utána jövő kb. öt sornyi szöveg az, ami bizonytalanná teszi az olvasót.

--
trey @ gépház

Mi a baj a dvd-vel? Nem igazán értem, hogy a mai világban, miért kell cd-nyi anyaggal variálni. DVD aztán benyomni a mainstream de-ket és a delikvens választ magának egyet.

Ahogy a korabbi szalban is mondtam, olvasd el a relevans threadet debian-devel@ listan, akkor megkapod a valaszt a kerdesedre (egyebkent semmi baj a dvdvel, van az is).

--
|8]

Pedig lehetett volna egy kis agyatok es a (potencialis) felhasznalok nyilvanvalo igenyeit megprobalhattatok volna kielegiteni, meg piaci reszesedest is hozott volna nektek, hogy a nagy disztrok kozul elsokent valami stabil de megis "nagyobb" asztali kornyezettel alltok elo.

XFCE eddig is es ezutan is ott lesz Debianban, ha valaki DVD-rol telepit, rogton telepitesnel ki is tudja valasztani. Hogy mi az igeny? Arrol megoszlanak a velemenyek. GNOME3-nak is igen jelentos tabora van. Szerencsere mindketto, meg meg jopar, elerheto telepites kozben is, es utana is.

--
|8]

> volna egy kis agyatok

Ez nálam azt jelenti, hogy "nem értek hozzá, mert nem látom belülről a fejlesztést, de nem az én igényeimet elégítitek ki, ergo hülyék vagytok".

Kicsit magas lóról írtad szerintem.

Bubulle-t (cperrier) személyesen ismerem, 50 feletti komoly úriember, nem tűnik úgy, mintha viccelne :) Szerintem nem kérdés az, hogy a Debiannak alapértelmezetten továbbra is egy kiforrott, nagy tudású DE-vel kell jönnie, bármennyi gond is van a GNOME3-mal, e szempontból a GNOME vonalat látom továbbra is az egyetlen opciónak, bár drukkolok, hogy egyszer majd debian-installer folyamat alatt is lehessen párbeszédből válogatni, számomra nyilvánvaló, hogy technikai cserékről van szó, de az is, hogy annyi a bizonytalanság, hogy a Wheezy-nek _nem lenne szabad_ idén megjelenni.

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Milyen bizonytalanságokra gondolsz?

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

Idézet:
"Debiannak alapértelmezetten továbbra is egy kiforrott, nagy tudású DE-vel kell jönnie"

A Gnome3 kiforrott?

Hat de pont ez az! A gnome3 szerintem minden csak nem kiforrott, pont ez a bajom vele.

Eddig fanyalogtam a GNOME3 miatt, de rájöttem, hogy egy-két extensionnel pillanatok alatt használhatóvá tehető (panel, taskbar, stb.). Nincs szükség cinnamonra. Szóval szerintem jó döntést hoztak debiánék.

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

A kiegészítők tényleg sok gondot orvosoltak, aztán a 3.6-tal megint nem működik egy sem. Ez így nem megoldás.

Mondjuk ez a Debiant éppen nem érinti. A 3.4-gyel működnek, 2 év alatt (a következő kiadásig) pedig csak-csak helyrerázódik a GNOME projekt. :)

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

3.6-ot hasznalok, Debian experimentalbol, nincsen gondom a hasznalt kiegeszitokkel: a fele nem igenyelt frissitest egyatalan, a masik felet updateltek mielott 3.6 experimentalba kerult, mert minimalis fix kellett hozza.

--
|8]

Mindig azt érzem ilyenkor, hogy én vagyok az egyetlen nyomi, aki nem érez késztetést eksztenzsönök telepítésére. Nekem bejön úgy, ahogy van.

Nem én mondtam. :)

Használható egyébkébt úgy is, de nekem pszichésen fontos, hogy lássam a megnyitott alkalmazásainak listáját (taskbar), és egyszerűen váltogathassak közte. A dash ezeket nem adja. Amúgy hozzá lehetne szokni, de szerencsére nem szükséges.

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

én mostanában tettem fel valakinek wheezyt - netinstall.iso ról ott a gnome-shell ment fel. Oszt kövezzen meg mindenki, de én már megszerettem. /ubuntun is az van fenn otthon - notin/ Mióta van extensions.gnome.org azóta kényelmes is. Az alt+tab, alt+0 váltás az ablakok közt pedig nagyon ügyes. /De a kétpaneles nautilust azt nagyon sajnálnám/. A ctr+alt lejjebb visz egy asztallal a ctr+alt+shift az aktív ablakot is viszi, mint a compizban. Kellenek itt a bill. parancsok na. Anélkül nem megy.

A dashboard-on is áthuzogathatod bármelyik ablakot bármelyik munkaterületre, a nagy ablakot megfogva is.

Kétpaneles nautilushoz F3.

tudom-tudom

csak a gnome csapat a nagy kódtisztítás égisze alatt ki akarja venni ezt a ficsört. Pedig anno még petíció is volt a 2 paneles nautilusért aztán lett hál istennek. Megszoktam. Bár mintha valaki forkolná a nautilust ilyenek miatt úgy rémlik.

és ctr+del a kukába vele :-P nem sima del /nautilus/

"csak a gnome csapat a nagy kódtisztítás égisze alatt ki akarja venni ezt a ficsört"

Nem csak akarják, már ki is vették. Az Ubuntu 12.10-ben többek közt emiatt is került be egy régebbi verzió.

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

Nincs nagy jelentősége, mi az alapértelmezett, úgyis mindenki azt rak fel magának amit akar.

az ilyen miatt nem lesz Linux desktop. Van jelentőssége! Az átlag user egy felületet szeretne ami jól integrálódik a rendszer többi részével. Karbantartani is egyszerűbb.

Nem értem miért kell ez a "Linux desktopon", a "Linux desktop éve" dolgon rágódni, engem pl. hidegen hagy. Lesz vagy nem lesz. (inkább ne legyen ha választani kell a kettő közül) Mindenki azt használ amit akar, a Linux meg sosem arról szólt, h az összes usernek megfeleljen mint pl. egy windóz.

Szivesen.

--
|8]

szerk.

--
Debian Sid Xfce

Kár. Jó lett volna, ha egy akkora disztró, mint a Debian felkarolja az Xfce-t.

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

+1

--
Debian Sid Xfce

+1

De inkább az XFCE segített volna sokat a Debianon ahogy nézem.

Mindkettő. Ez az Xfce már nem '90s mint régebben. Nagyon szeretem, még a pár hülyesége ellenére is.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nem lehetséges, hogy a bugok bejelentése egyáltalán nem csökkent, csak most főleg az ubuntuhoz jelzik az emberek, és csak a javításokat veszi át a debian?

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

De. Ez is, es sok mas egyeb magyarazat is lehetseges, debian-devel@ listan jol meg is lett targyalva a tema.

--
|8]