htop 1.0.2

 ( trey | 2012. november 9., péntek - 21:25 )

Hisham H. Muhammad nemrég bejelentette a htop - an interactive process viewer for Linux - segédprogram 1.0.2-es kiadását, amelynek főbb újdonsága az 'i'-re előugró "IO priority" menü, amelyen keresztül a megfelelő processz IO prioritását állíthatjuk be. Újdonságok, változások:

htop 1.0.2 - IO priority

  • Add IO priority support ('i' key)
  • Avoid deleting .htoprc if it is a symlink
  • Fail gracefully when /proc is not mounted (thanks to Philipp Hagemeister)
  • Option to update process names on every refresh (thanks to Rob Hoelz)
  • BUGFIX: Fix crashes when process list is empty

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

vajon egérgörgőt támogat már?

Nem.

OpenGL is csak a következő változatban lesz… :-/

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Hol az összefüggés? Azt ne mondjad hogy egy normális egérkezelés nem hasznos :)

Persze, konzolon.

Ennyi erővel mc minek támogatja?

Passz, ritkan nyulok egerhez mc hasznalat kozben, mert minek?

Mert ha már úgyis egér van a kezedben, akkor kényelmesebb azt tovább rángatni, mint a billentyűzet és az egér közt rángatni a kezed :) De ez gondolom szokás kérdése. Ha a htopban nem lenne egér támogatás kevésbé bosszantana mint hogy van, csak furcsa

A kattintás működik, a görgetést viszont alapvetően nem tartom intuitívnak – kellemes meglepetés lenne, ha működne, de a terminálablakban nekem leginkább az output historyt scrollozza az egérgörgő… :-) Ha TUI-n látok egy nagyobb listát, egérgörgő helyett inkább számítok arra, hogy tudok benne hatékonyan keresni (check!).

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Hát, én lehet túlságosan hozzászoktam a desktophoz :) Emiatt reflexből görgetek is, és a htop görgetést kattintásként értelmezi, ami nem hogy nem intuitív, hanem zavaró :D
Mondjuk az nagyobb probléma, hogy ráállok egy listaelemre, közben frissül a lista, és a kijelölés nem mozdul, mire megnyomom a killt addigra más app van alatta.

Ráállsz a kívánt elemre, nyomsz egy „F”-et (Shift + f), és örülsz.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Értem én, de mi lenne ha ráállnék egy elemere és mozogna a kijelölés azzal az elemmel amin állok? Nem ez lenne a normális? Nem kötözködni akarok, nyilván a te megoldásod teljesen jó, és köszi is hogy említetted, csak nem értem hogy eleve miért nem úgy működik, hogy egy kijelölt elem véletlenül ne változhasson meg?


BUGFIX: Fix crashes when process list is empty

Erre látott már valaki példát? :)
o.-

igen, kernel beállításokkal el tudod érni, hogy mezei user ne lásson semmit

Nekem van egy régi, bugos xenem, amiben 1-2 havonta történik valami, aminek hatására a guestben az összes processz eltűnik. Top, ps, stb nem mutat semmit, de amúgy fut minden.

Lásd az előnyét, nem kell a kernelt patchelned;
o.-

Aha. Na most lebukott Hisham! Most már értem, miért nincs nekem friss GoboLinux releasem! Mert ezzel foglalkozik a GoboLinux helyett!
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

htopot kicsit tobben hasznaljak, mint a GoboLinuxot :)
--------------------------------
http://r1pp3rj4ck.wordpress.com/

Gonosz hozzászólás:
Másképp fogalmazva: a htop-nak több értelme van, mint egy (n+1). marginális Linux disztribúció fejlesztésének...
:-)

Valószínűleg Hisham H. Muhammad is így gondolhatta, ha inkább ezzel töltötte az idejét :)

Ha annyira hiányzik neked az a f0s, akkor ülj neki és hozd szintre a csomagokat, ne a hupon siránkozz. Úgy tűnik hogy az eredeti szerző(k) már lemondtak róla, vedd fel velük a kapcsolatot és akár át is adhatják neked a projektgazda tisztét.

--
http://neurogadget.com/

Mondjuk ezt a „stílust” nagyon nem értem itt most…

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ha poliverzumról van szó, bármilyen stílus megengedett :D

--
http://neurogadget.com/

Hülye vagy.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Értsem úgy: Ha Gyuszk-ról van szó, bármilyen stílus megengedett? :-)

Különben jópofa ez a htop. Valami gtk/qt alapú ilyesmi van? Nem mintha használnám, vagy használni akarnám, de hátha valakinek jól jönne.

Teljesen jól érted. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

"Valami gtk/qt alapú ilyesmi van?..."

Sok. gnome-system-monitor, XFCE task manager-e stb.

?

Jajj a régi szép idők, mikor mindenki nekiesett/nekieshetett emiatt a téma miatt. Szerintem nem kell így rögtön felkapni a vizet, gondolom milyen érzéseket ébresztett ez most benned, de szerintem kezeltesd magad, már rég nem akkora Gobóhuszár, mint amilyen volt, és évente 2x meg el lehet viselni ;)
-
Eclipselink beizzítása Jboss 7.1 környezetben

+1,egyéként meg tessék blogot olvasni, s máris kiderül, hogy nem siránkozik, hanem neki is kezdett a csomagok frissítésének. Lehet hogy full felesleges meló neki, de tiszteletem a bátorságért, nem mellesleg tanul is belőle.

+1

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

+1

Amúgy meg Gyuszktól megszokhattad volna, ő sokszor gondolkodás nélkül izomból leolt bárkit…

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

+1

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a jó véleményt aki megpluszegyelte ezt a bejegyzést, jólesett! Tartok tőle azonban hogy egyesek gyanakodnak rám mert az utóbbi pár napban nem írtam semmit a gobo frissítéséről; emiatt ezúton üzenem (mert egy külön blogbejegyzést nem ér meg) hogy egyáltalán nincs szó róla hogy abbahagytam volna, igaz ugyan hogy megakadtam annál az átkozott udevnél, de nem adtam fel, hanem egyszerűen most az utóbbi napokban több volt a melóm, mert még néha nekem is kell dolgozni... és hát ha szeretem is a gobót de azért el kell ismernem hogy más dolgok is fontosak az életben... Még ezen a héten nem valószínű hogy sokat foglalkozhatnék vele, de egyáltalán nincs szó arról hogy abbahagytam volna! Annak ellenére, hogy asszem osztom azt a véleményt hogy full felesleges meló. Mert ha feltételezzük is a legjobbakat, hogy összehozok belőle egy csodálatos rendszert mi szem-szájnak ingere, na akkor mi lesz?! Semmi különös, nem hinném hogy többet tudna mint az ubuntu, vagy mondjuk inkább mint a xubuntu, mert unityt biztos nem rakok bele, legfeljebb XFCE-t. Szóval lesz egy olyasmi, ami kb olyan mint a xubuntu, csak áttekinthetőbb lesz a könyvtárszerkezete, forrásalapú lesz, és kész! Jó érzés lesz nekem hogy meg tudtam csinálni, biztos sokat is tanulok belőle, de kétlem, hogy úgy általában nagy durranás lenne a "Nagy Linux Ügy" számára. Megjelenik egy n+1-edik disztró és kész. Sőt még ez sem, mert nem vagyok benne biztos hogy megérdemli a "disztró" nevet. Már amiatt sem, mert ha ezt össze is hozom, de merőben valószínűtlen hogy ráálljak arra, hogy további életem idejének jelentős hányadát áldozzam arra, hogy rendszeresen frissítsem/karbantartsam a csomagválasztékot hozzá. Esetleg ha összejönne e célra egy közösség pár fővel, akkor igen, szánnék rá energiát én is, de hogy egyedül... olyan mazochista nem vagyok! De érdekességnek valóban jó, és tényleg lehet belőle sokat tanulni. Ami az udevet illeti pld, ebből az lesz hogy majd elolvasom mit ír az udevről az LFS, aztán azt megpróbálom valahogy alkalmazni én is, és majd meglát tyúk... (De ha van valakinek erről valami más ötlete, nyugodtan ossza meg velem, nem csinálok hiúsági kérdést abból, hogy mindenre én jöjjek rá!) Az a baj, hogy még azt se nagyon tudom, egyáltalán mi az az udev, mit csinál, mire és miért van... Annyit tudok, hogy a mindenféle eszközök kezeléséhez kell, de ezen kívül tulajdonképpen gőzöm nincs az egészről, és így rém nehéz. A dolgot megnehezíti, hogy mintha lenne valami kapcsolata a glibcvel is.

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#