BrewPi - nyílt forrású erjesztésvezérlő

Címkék

Érdekes projekt a BrewPi. Aki otthoni sörfőzésre adná a fejét, annak mindenképpen érdemes egy pillantást vetnie rá. A BrewPi egy nyílt forrású erjesztésvezérlő, amely Arduino-n és Raspberry Pi-n fut. Segítségével a söröd hőmérsékletét 0,1 Celsius-fok pontossággal szabályozhatod. Aki ismeri a házi sörfőzés folyamatát, az tudja, hogy "a sörlét az erjesztőtartályban kell erjeszteni, míg a sörlé sűrűsége az előírás szerinti értékre csökken. Ez általában véve 4-6 nap alatt lejátszódó folyamat, amely időszak alatt a hőmérsékletet 18-22 fok között kell tartania." Vagyis a hőmérsékletet elég pontosan be kell lőni. Részletek a projekt weboldalán.

Hozzászólások

zseniális! mivel a házi sörfőzés nálam már a küszöbön van, ezt mindenképpen elteszem :D

A DS18B20 ±0.5°C pontossággal dolgozik, de meg így is bőven benne van a tartományban. Belegondolva van benne egy relé, 2 szenzor meg egy kijelző, viszont annyira igényesen ki van dolgova a project, grafikonok, statisztikák stb, hogy le a kalappal előtte, sok munkaóra lehet benne.

Átfutottam az adatlapját, de nem találtam a pontosságra vonatkozóan semmit. A felbontás (resolution) nem egyezik meg a pontossággal. A felbontás az AD átalakítás pontosságáról ad információt, de magának a mérésnek az pontosságáról semmit nem tudunk meg. Ráadásul egy ilyen széles tartományban működő mérőeszköz esetében szinte biztos, hogy a pontosság hőmérsékletfüggő is.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Igen, és mégsem. :)
A sous vide technológia pontos hőmérsékletet kíván, és bár ehhez elegendőnek érezni a 0,5C osztást, de mégis jobb a nagyobb felbontás. Szóval legyen csak nagyobb, és megpróbálok építeni egy kísérleti tartályt érzékelőkkel, vízforgatóval, melegítővel.
A fenti project inverze kell. :)

A mérési pontosság az én értelmezésemben azt jelenti, hogy egy mért eredmény legfeljebb 0,5°C-kal fog eltérni a valós hőmérséklettől. De ez nem azt jelenti, hogy az ennél kisebb °C komponensek nem használhatóak fel, csak azt jelenti, hogy alapesetben zajként kell kezelni. Viszont ha én sok mérést végzek, és egy időablakban veszem a mérési eredmények átlagát, akkor a zaj kiátlagolódik, így 0,5°C-nál nagyobb felbontást is elérhetek. Persze ezért cserébe gyors hőmérséklet-változásokat nem tudok követni.

Na végre valami értelmes project. :)

jó ez, csak hát a gépfüggőség... jópár (10+) évvel ezelőtt a Romváry:Fűszerek könyve c. könyvben leírt recept alapján készített egy ismerősöm néhányszor (barna) sört a konyhában amúgy is megtalalálható eszközök + herbáriás alapanyagok + pezsgősüvegek + PI-víz (szűrt) segítségével.
Az anyagokhoz + főzéshez számolt ft-okat összedobva a borsodi kisker árától pár forinttal kevesebb jött ki... és finom volt. Egyszerűen sumér sörnek neveztük. :)

nagyon klassz kis cucc, szerintetek mennyiből lehet összerakni egy ilyet?

főzéshez használt elektronika:

https://www.oscsys.com/projects/brewtroller

az erjedés monitorozására én egy tp-link 1043nd-t + OpenWRT-t + fogok használni. már összeraktam, csak főzni nem volt még időm azóta. :(

A router a saját rendeltetésének megfelelően működik, ez csak egy plusz funkció rajta.