Elkészült a Szabad Szoftver Pályázat 2011-en támogatást nyert e-mail archiváló alkalmazás, a piler

 ( sj | 2012. szeptember 17., hétfő - 8:12 )

Elkészült a piler nevű email archiváló alkalmazás (GPL v3), amelynek létrejöttét az FSF.hu Alapítvány a Szabad Szoftver Pályázat 2011 keretén belül támogatta. A projekt honlapja a http://www.mailpiler.org/ címen található.

A szoftver az FSF.hu-nak történő leadáskor még a 0.1.20-as verziónál járt, azonban a fejlesztés azóta sem állt meg, és immár egy verzióval előrébb (0.1.21) járunk. Azonban nem csak a piler képességei bővültek, hanem a weboldal is ráncfelvarráson ment keresztül (ide értve a projekt logot is)

Miért volt szükség egy email archiváló alkalmazás készítésére? Az egyik ok az, hogy az email archiválás Magyarországon még gyerekcipőben jár, amit az is jelez, hogy sokak számára ez kimerül egy tar.gz készítésében, ill. szalagra mentésében. Noha ez sem utolsó dolog, de ez az email archiválásnak még a felületét sem karcolja. A másik pedig az, hogy kb. egy éve mindössze 2 nyílt forrású email archiváló megoldást találtam, amelyek képességei nem fedik le, elmaradnak a tipikus vállalati környezet igényeitől. Ezt a rést kívánja betölteni a piler.

Miért érdemes archiválni az emaileket? Tőlünk nyugatra törvények teszik ezt kötelezővé több szektor (pl. pénzintézetek, állami hivatalok, stb.) számára az emailek meghatározott ideig tartó archiválását. Hazánkban még nincs ilyen konkrét szabályozás, de várható, hogy a közeli jövőben nálunk is lesznek ilyen előírások.

Az email archiválás biztosítja a cég levelezőszerverének meghibásodása esetén a levelek elérhetőségét. Az archivált leveleket egy webfelületen keresztül érhetik el a felhasználók, ahol rugalmas feltételek megadásával végezhetnek akár full text keresést is. Mivel a piler az egyik legjobb open source keresőmotort (sphinx search) használja, ezért főleg egy több GB-os mailbox esetén valószínű, hogy gyorsabb és relevánsabb eredményt kapunk, mint pl. az outlook keresőjét használva.

Vannak olyan helyek, ahol kvóta van a postafiókokon, és a felhasználóknak nem lehet több levelük pl. 2 GB-nál. De mi van akkor, ha valakinek több levele van, és egyiket sem akarja törölni, mert mind fontos? A megoldásban úgy segít a piler, hogy tömörítés és deduplikáció segítségével hatékonyan használja fel a rendelkezésre álló tárterületet, így nem kell semmit sem törölni. A levelezőszerveren pedig be lehet állítani, hogy pl. az 1 évnél régebbi leveleket automatikusan törölje, így biztosítva, hogy a mailszerveren nem kell az összes felhasználó több GB-os mailboxait tárolni.

További könnyebbség a rendszergazdák számára, hogy nem kell amiatt aggódniuk, ha tönkremegy egy felhasználó PST-kkel teli gépében a diszk, és emiatt fontos levelek vesznek el. A levelezőszerver smtp-n azonnal küld egy másolatot az email archiváló gépnek, így minden a cégben történő levelezés egy központi, biztonságos archívumban kerül tárolásra.

A piler képes a már meglévő leveleket importálni. Támogatja a maildir, mailbox es EML formátumokat, ill. a libpst csomag segítségével akár a PST file-okat is, továbbá IMAP szerverről is le tudja szedni a leveleket.

További információk, pl. letöltés, online demo, stb. a piler honlapján.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Jól néz ki. Főleg, hogy van VMware appliance image is. Ha lesz időm megnézem.

--
trey @ gépház

A vmware image meg nem lett meg frissitve, de ma ez is meglesz.

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Tetszik a weboldal. Gratula a munkához.

kossz, bar a weboldal dizajnjat inkabb egy baratomra biztam. Okulva a regi logo prototipus koruli visszajelzesekbol.

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Igen, bocsi érte. :( Valahogy állandó hardver problémáim vannak. Most is csak a 8+ éves laptopom van, és amikor már ott tartottam foglalkozzak vele, akkor mindig jött valami nagyobb gond.. De látom egész szép lett, sok sikert hozzá továbbra is.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nagyszerű munka, gratulálok!

Én is csatlakozom hozzá.
Gratulálok: ez már nagyon kellett...

Röviden: használjuk, tök jó.
A weboldalhoz gratulálok, szép lett. Az eredeti verzió tényleg elég fapados volt :)

2GBájt? De jó is lenne... :D
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

mekkora nalatok/nektek? :-)

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Nálunk 186 Mb-t. A levelezés központilag történik MS Exchange Server, MS Outlook kliensek. Archiválás jelenleg úgy néz ki, hogy amikor betelik az osztály (5 fő) postaládája (ez jelenleg kb. negyedévente történik) jön a helyi rendszergazda lementi helybe mindegyikünk gépére a postafiók tartalmát a szerverről, plusz külön mentés egy darab archiváló winyóra. (állami intézmény)

Nem akarok nagy szavakat hasznalni, de valaszinuleg nem lovok nagyon melle, hogy nalatok megvaltas lenne, ha bevezetnetek. Egy kopasz vas kell hozza (pl. 1 GB RAM, 2x1TB hdd [akar soft]raid-1-ben) + a rendszergazdatok ideje, amig felteszi.

Btw. - csak ha nem titok - hogy jott ki ez a 186 MB? :-)

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

"Btw. - csak ha nem titok - hogy jott ki ez a 186 MB? :-)"

Erre én is kíváncsi lennék. Sejtésem szerint elosztották a rendelkezésre álló tárhelyet az egységek számával :)

ez mondjuk nem gyenge... :-)

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

nem az en kezemben van a problemaban erintett egyik fel sem (php vs. sphinx), de mivel mindkettot hasznalom, ezert valamilyen megoldast kellett talalni a problemara. Ez van :-) viszont mukodik...

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Azert az appliance-ba tehetnel ketfele sphinx demon binarist, hogy ott legalabb ujraforditani ne kelljen...
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

ott mar a fixalt verzio van. Ez egy kulcsrakesz doboz, ahol par valtozot (IP-cim, hosztnev, stb) atirsz, aztan johetnek a levelek...

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Tudom, hogy sokat akarok, de remélem, hogy lesz magyar honlap is. Ha már egy magyar fejlesztésről beszélünk.
Nekem nagyon tetszik,és ha tehetem kipróbálom.

Üdvözlettel
Kárász Attila

probaltam mar a clapf kapcsan, es idovel feladtam, dobtam a magyar nyelvu honlapot, mert egyszeruen sok volt minden dokumentaciot 2 helyen vezetni. Raadasul a piler eseten meg egy pdf is van, amit szinten menedzselni kell. Ha lesz valaki, aki beszall a doksi magyaritasba, akkor nem allok a dolog utjaba, de ellenkezo esetben (rovid tavon biztosan) nem lesz /hu/index.html

Viszont ha az online demot kiprobalod, az szepen beszel magyarul, ill. a vmware image-ben levo install is, csak egy kis idot kerek, amig frissitem a piler legutolso verziojara.

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Igen, az szerintem is fura, hogy a demo magyar, a honlap angol.

Amúgy pofás, respect.

azert magyar, mert valaki atallitotta. A demorol meg annyit, hogy az audit feature ki van benne kapcsolva. Ne lassatok, hogy ki honnan mit csinal, privacy rulez :-)

De ha elesben "otthon" hasznaljatok, akkor az adminisztrator nyomon kovetheti, hogy ki honnan lep be, milyen kereseket vegzett ill. milyen emaileket nezett meg. Ha nem erdekes az audit, akkor erdemes kikapcsolni, eggyel kevesebb sql tabla.

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

"valaki atallitotta"
Miert, nem a bongeszo beallitasait veszi at alapbol? :o
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

hmm, jogos. Gyorsan bele is patkolom a demo oldalba. Ba egy sima user lehet, hamarabb ratalal a settings-re, mint a sajat bongeszojeben arra a tab-ra, ahol ezt beallithatja... :-)

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Oke, de ha lesz pl. kinai tamogatas is, akkor necci tud lenni egy ilyen gixer.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

ehh, kicsit ugy erzem magam, mint Bill a w98 bemutatojan. Az utolso pillanatban bekerult a 0.1.21-be 2 typo/bug. Ha 2012.09.17 17:00 elott toltotted le, akkor erintett vagy, es ajanlott az alabbi 2 patch alkalmazasa:

http://pastebin.com/08vc3w0E es http://pastebin.com/3pcjbUd4 (ugyanezek vizualisabban: https://bitbucket.org/jsuto/piler/changeset/453d20adc5f68635b772c0ab0d6e6eea5fe7a93a)

VAGY B) verzio: toltsd le ismet a piler-0.1.21.tar.gz-t es ird felul ezt a 2 file-t.

Kozben kuszik fel a frissitett vmware image a sourceforge-ra. 2,5 ora, mire ~500 MB feler...

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Frissult a vmware image is, ami immar a 0.1.21-es verziot tartalmazza (es a fenti typo is javitva van mar benne) + 2 ajandek meglepi email, hogy amint elinditod, mar legyen is benne talalat, ha raboksz a kereses gombra.

http://www.mailpiler.org/en/vmwareimage.html

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Subscribe
Tetszik
Grat
Ki fogom próbálni
--
Discover It - Have a lot of fun!

kossz, erdekel majd a tapasztalatod, mennyire hasznalhato nalatok, stb.

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Nem lehetne az app szinvilagat a honlapehoz hangolni? Kicsit eltero.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal