Megérkeztek a Hyper-V FreeBSD támogatásának kódjai

 ( trey | 2012. augusztus 14., kedd - 17:51 )

Májusban volt szó arról, hogy a Microsoft, a Citrix és a NetApp közös munkájának köszönhetően FreeBSD támogatás érkezhet a Hyper-V-hez. A kódok érkezését nyár elejére ígérték.
Pár nappal ezelőtt Anandeep Pannu, a Microsoft Open Source Technical Center vezető programigazgatója bejelentette, hogy megérkezett a FreeBSD támogatás a Windows Server Hyper-V-hez. A bejelentéssel együtt 8500 sornyi kód került BSDL alatt kiadásra. A kódoknak köszönhetően Windows Server 2008 R2 Hyper-V alatt támogatottá vált a FreeBSD 8.2. A Microsoft azt ígéri, hogy folytatja az együttműködést a közösséggel annak érdekében, hogy más FreeBSD kiadások is támogatottá váljanak. Felmérik, hogy lenne-e igény ügyféloldalról, illetve erőforrás partneri oldalról arra, hogy kiterjesszék a támogatást és a FreeBSD 9.0 támogatottá váljon Windows Server 2012-n.

A kiadott kódok elérhetők a github-on itt. Útmutató található z forráskódból való fordításához és futtatáshoz itt. Visszajelzéseket a levelezési listára várnak.

A bejelentés itt olvasható.

A bejelentéssel kapcsolatban egy interjú olvasható itt a Citrix-nél dolgozó Tom Goodwin-nel, aki cég FreeBSD-vel kapcsolatos fejlesztéseiről beszél.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Bizonybizony. :) Sajnos hirtelen nem fogom tudni kipróbálni, de szerintem szeptemberben tudok rá időt szakítani. A Microsoftos fiúk a Linuxos driverrel is egész jó munkát végeztek, azt nagy megelégedéssel használom élesben. Még grsec patchelt Linux kernel is atomstabilan megy vele (3.4.4-8 és 3.5.1).

Azt tudja valaki, hogy MS-ék milyen hatás alatt vannak, hogy ennyire nyitnak mindenféle nyiltforrású irányba?

Pénz? :)

KVM-hez nincs normális FBSD support, VMware-hez van.
Most már MS-nek is van.
Így P2V-nél nem determinált, hogy a kunde EMC-nél (VMware) hagyja a zsetont.

Ahogy nézem, hogy mi miben lesz támogatott, arra ösztönöznek, hogy hamarabb vegyek újabb terméket, mint ahogy elavul a régi illetve megszűnik a támogatása.

Sokszor úgy érzem marhának vagyok nézve az MS részéről. Mintha szándékosan hagynának ki szükséges és teljesen magától értetődő funkciókat egy adott termékből. Majd kijön a 2012 meg az R2 és hasonlók, amire frissíteni csak megfelelő licence keretében vagyok jogosult, OEM termék esetén nem. Példa erre, amit lentebb csikor linkelt be FreeBSD 8.2 támogatásának lejáratáról.

Bocs, hogy kifakadtam :)

Nyilván a 8.3-al is menni fog, mennie kell.

A levlistás levélből:

The patchsets are for 8.2, 8.3, 9.0 and 9.1-BETA1 and can be found here:
http://blog.chrisara.com.au/2012/08/hyper-v-integration-components-for_13.html

"Azt tudja valaki, hogy MS-ék milyen hatás alatt vannak, hogy ennyire nyitnak mindenféle nyiltforrású irányba?"

Semmilyen hatás alatt nincsenek. A homogén infrastruktúrák (win only) után piacot nyitnak a heterogén infrastruktúrához.

Azt akarjak, hogy elterjedjen a Hyper-V. Ha ehhez ez kell, hat ez kell.

Épp két hete járt le a 8.2 biztonsági támogatása: http://security.freebsd.org/