Pert nyert a HP, az Oracle-nek továbbra is portolnia kell szoftvereit Itanium-ra

 ( trey | 2012. augusztus 2., csütörtök - 8:33 )

Tavaly nyáron a HP pert indított az Oracle ellen, mert az bejelentette, hogy a jövőben nem portolja szoftvereit Itanium-ra. Az egyik kaliforniai bíróságon indított pertől a HP azt remélte, hogy kötelezik az Oracle-t döntésének visszavonására. Így is lett.

A bíróság - Superior Court for the County of Santa Clara - tegnap úgy határozott, hogy az Oracle-nek folytatnia kell szoftvereinek portolását az egyes HP szerverekben használt Intel Itanium processzorokra. A bíró arra kötelezte az Oracle-t, hogy addig kell portolnia szoftvereit Itanium-ra, amíg a HP Itanium-alapú szervereket szállít. Ráadásul az Oracle nem kérhet pénzt a portolásért a HP-től. Az Oracle-nek azokat a termékeit kell mindenképpen továbbra is portolnia Itanium-ra, amelyeket 2010. szeptember 20-án kínált erre a platformra. Ráadásul ezen termékek bármely új verzióját, frissítését, kiadását szintén portolnia kell.

Az Oracle fellebbezést tervez beadni a döntés ellen. Erre az ítélet szerint 15 napja van.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kivancsi vagyok, milyen minosegu munka szulethet egy ilyen kenyszerites kapcsan. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ezek szerint várható a termékek neveinek megváltoztatása. Vagy ha fellebbeznek és az új verziókat sikerül kiszedetniük az ítéletből, akkor tömeges verzióugrás várható.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

+1

Nekiállnak perhuszárkodni, presztízsből fellebbezni. Szvsz a közvéleményben mindig jobban hatott a másik orra alá borstörés, mint a pereskedés.
------------------------
Everyone is a winner*

De most komolyan ennek így semmi értelme. Ráállítanak 2 indiai programozót, aztán azokkal portoltatnak. Tesztelés minimális, majd az ügyfél jelenti ha a bugot talál. Ki akarna így szoftvert használni?

Itt enterprise-ról beszélünk. Az Oracle kemény kártérítési perekkel fog szembenézni, hacsak a gyanúja is felmerül, hogy nem végezte rendesen a munkáját. A HP-nak pedig lesz pénze perelni.

--
trey @ gépház

Az a szomorú, hogy amit leírtam, az gyakran fent áll egyéb Oracle szoftverekkel is, amik elvileg a cég "stratégiai" vonalát képviselik. Btw. mégis milyen perrel kényszerítenél valakit, hogy jobb _minőségű_ szoftvereket csináljon?

Nem, nem. Nem arról beszéltem, hogy összességében jobbat, hanem arról, hogy nem rosszabbat, mint más CPU platformon. Ha látványosan szarabb lesz - nem feltétlen a sebességet nézve csak - Itanium-on, mint x86_64-en ugyanaz a termék és ez bizonyítható, akkor azt meg lehet szerintem támadni. De ez majd az ügyvédek feladata lesz.

--
trey @ gépház

Én arra volnék kíváncsi, hogyan fogja ezeket a termékeit beárazni?

álltalában a processzor szám az alapja az Oracle licenszelésének, illetve, hogy egy adott cpu tipus milyen teljesítményű.

Ha az Itanium-ra magasabb egységárat állapít meg mint saját processzoraira, a magasabb teljesítményre hivatkozva, akkor ez még reklám is az Itanium-nak. :)

Ha jól tudom a fenti árakat processzor (vagy gép?) típusonként súlyozza. Milyen meglepő, a saját vasain sokkal olcsóbb, mint másokén.

CPU architektúránként, itt megnézhetitek.

ezek szerint:

Sparc T4, 1 cpu (8 mag): 0.5 x 8 = 4
Itanium 9350, 1 cpu (4 mag): 4 x 1 = 4

Tehát mindkét processzor arch esetén 4 licensz kell processzoronként.
Az más kérdés, hogy teljesítményben mennyi eltérés van a kettő között.

Nem feltétlenül kell négy licenc, lehet particionálni is (pl LDOM).

tudom, de ez most nem lényeg. :)

Az meg külön érdekes téma, hogy az Oracle milyen particionálásokat és virtualizációs megoldásokat fogad el licensz csökkentő témyezőként. :)

ja, olcsóbb. Az egységár.
Éveken keresztül olcsóbb volt Oracle-ot futtatni pl. IBM Power processzorokon, mert abból jóval kevesebb kellett a legtöbb workload esetén ugyanahoz a teljesítményhez, mint a Sun-Oracle processzorok esetében. A Sparc64VII+ már erősebb egy szálon is, a T4 processzornál pedig elvileg ezt még tovább fokozták.
Számomra még nem teljesen egyértelmű, hogy a gyakorlatban ez mit jelent. A T4 elvileg magonként 8 thread futtatására képes, viszont az egyszálas teljesítmény növeléséhez le kell kapcsolni (oprendszerből lehet) a párhuzamos threadeket, hogy magonként csak 1 dolgozzon.

@IBM Power: rég volt az ma'

Mivel HP kiszállni látszik (http://www.hwsw.hu/hirek/48689/hp-itanium-oracle-x86-uzleti-kritikus-serviceguard-rhel.html) az Itanium-ból ezzel nem veszít sokat az Oracle max pár év...


Ha átadod a tudásod neked attól még nem lesz kevesebb belőle..

Szvsz a per eredménye irreleváncs innentõl kezdve. Az Itaniumnak mostmár annyi jövõje sincs, mint lett volna, a HP meg így járt. Azt hiszem az Oracle már a per elkezdtekor megnyerte ezt a meccset, hivatalosan és nyílvánosság elõtt teregethette a HP belsõs dokumentumait, meg állítgathatott össze-vissza. Ehhez képest egy port nem hiszem, hogy sok pénz lenne ( fõleg, hogy port per nélkül is kellett volna ).

Kártérítésrõl volt szó?

-----
Puppy linux felhasználó