VLC 2.0.2

Címkék

Megjelent a népszerű - a 2.0.x verziót eddig több mint 100 millió alkalommal töltötték le -, nyílt forrású videólejátszó program, a VLC 2.0.2-es kiadása. A kiadásban a fejlesztők továbbcsiszolták az új Mac interfészt, valamint számos Mac platformmal kapcsolatos fejlesztést (pl. a font cache eltávolítását), valamint regresszió-javítást követtek el. Megjelent az új MacBook Pro-kban található Retina Display (HiDPI) natív támogatása is:

Részletek a projekt blogbejegyzésében.

Hozzászólások

Ez a screenshot bullshit-nek tűnik. Hogy lehetne retina display nélkül látni, hogy milyen retina displayen? Inkább csak a bal felére rátoltak egy blurt, hogy értse a buta is. Valamit félreértek?

Raadasul sikerult olyan helyre tenni az elvalasztast, hogy attol balra amugy sincs tul sok reszlet. Tehat nem igazan latni a kulonbseget.
De nekem az se tiszta, hogy miert kell "optimalizalni" a retina displayre? Ha nagyobb a dpi, akkor nagyobb pixel szamra kell upscale-ezni a videot, de ez eddig is mukodott. Talan annyi gond lehet, hogy tul kicsive valnak a VLC GUI elemei, de ez a screenshot nem errol szol.

Ha csak az operációs rendszer, tisztán vektoros alapú grafikus shell, meg néhány alapértelmezett alkalmazás lenne, és mindet az Apple készítené nulláról, legacy kódok nélkül, akkor nem lenne nagy szám a Retina. De ha egyszer éveken át egy felbontásra írtak és optimalizáltak alkalmazásokat, akkor igenis eredmény, ha egy desktop és az alkalmazások nagy része képes kihasználni a felbontást. "Retina" (vagy legalábbis szokásosnál nagyobb felbontású) displaye volt egy régebbi Thinkpademnek is, kár, hogy a rajta lévő Windows XP képtelen volt normálisan kezelni, az ablakok és bizonyos feliratok normális méretűek voltak, egyes programok meg olvashatatlanul kicsik.

A VLC esetében pl nehézséget okoz, hogy videó pl sokszor kisebb felbontású, mint a képernyő, ezért azt pixeltöbbszörözéssel vagy jobb módszerekkel nagyítják, viszont csúnyán néz ki, ha rajta a felirat pixeles. Ezzel szemben az MPlayer régebben (mostanában nem tudom) a feliratokat mindig a videó felbontásában dobta ki, ami az icipicire tömörített AVIknál (tudom, nem moziélmény, de sitcomokhoz elég) 10x6 pixeles ronda betűket eredményezett.

De kb minden alkalmazásnál van valami gond, amit meg kell oldani: raszteresen tárolt ikonok, bedrótozott, majd évekre ottfelejtett konstansok arra, hogy valami pixelre hova lesz kirajzolva, stb...

az mplayer gl nevű (nem gl2!) vo drivere igencsak régóta azt csinálja, hogy előbb scale-el, utána rajzol feliratot. mellesleg sokáig ez volt az egyetlen lejátszó linuxon, ami ezt tudta (és még használható is mellette), de talán most is az egyetlen. windózon meg mindegyik tudja, kivéve persze a vlc-t, ami ezt sehol sem. illetve úgy tűnik, osx-en végre talán. hihetetlen ez így 2012-ben.

Az élsimítás a kisebb DPI értékű kijelzőkön úgy működik, hogy az éllel szomszédos pixelek egyharmadát, az élhez legközelebb eső színt bekapcsolják. Ez így egy erős leegyszerűsítés, de nagyjából erről van szó. Ettől a kép színei nem lesznek az igaziak, hiszen egy fekete vonal mellett lehet, hogy a piros harmadpixeleket érdemes a simításhoz bekapcsolni.

Nagyobb DPI esetén (pl. retina display) ehelyett lehet máshogy csinálni, pl. egész pixeleket bekapcsolni meg ilyenek - meg úgy általánosságban kevesebb szükség van arra, hogy élsimíts. Erre lehet optimalizálni.

(Egyébként egy kis érdekesség: az Apple úgy 2007 környéke óta (!) ezekre a nagyobb DPI értékű képernyőkre "készül". Egy kis olvasnivaló hozzá:

http://www.codinghorror.com/blog/2007/06/whats-wrong-with-apples-font-r…

X)

Igen, felreerted. A retina display az OS oldalarol ugy van megcsinalva, hogy automatikusan felskalazza nagyobb meretre az alkalmazasok kepet, hogy ne olvashatatlanul apro legyen. Ha az adott alkalmazas nincs felkeszitve a megfelelo retina display-aware API-t hasznalatara, akkor nem nativ felbontasban fog megjelenni, hanem egy alacsonyabb felbontasu kep lesz felskalazva. (A felskalazasi arany egyebkent allithato, de teljesen ki nem kapcsolhato, reszletesebb leiras itt: http://www.anandtech.com/print/6023)

Ez alapjan a VLC altal kozzetett kep siman lehet teljesen korret, a bal fele azt mutatja, hogy "legacy" modban az OS egy alacsonyabb felbontasu kepet skalazott fel, mig a jobb oldalon megy nativ felbontasban. Termeszetesen nincs itt nagy csodarol szo, de az Apple ugy oldotta meg, hogy ezt explicit tamogatni kelljen.
---
Internet Memetikai Tanszék

annyira hypeolják magukat a vlc-sek osx-en, hogy kezdek gyanakodni. odaát mindenki kapott egy mac-et? szeretem ezt a lejátszót (linuxon használom), de mi lenne, ha inkább megoldanának pár egyszerűbb problémát?