A TCL és a ZTE gyártja majd az első Firefox OS-t futtató telefonkészülékeket

Címkék

A Mozilla és a Telefónica mai sajtóközleménye szerint nő az iparági támogatottság a Mozilla azon ötlete mögött, amely arra irányul, hogy egy új, HTML5-re épülő, teljesen nyílt mobil ökoszisztémát hozzon létre. A sajtóbejelentés szerint a mobil operációs rendszerhez a Mozilla a Firefox brand-et fogja használni. Az első telefonokat a TCL Communication Technology (Alcatel One Touch brand alatt) és a ZTE fogja gyártani. Az első, Qualcomm Snapdragon™ processzorra épülő, Firefox OS-t futtató készülékek 2013 elején kerülnek majd várhatóan forgalomba.

A sajtóhír itt és itt.

Hozzászólások

Ez jó. Ha a Telefónica mögé állt, akkor lesz ebből valami.

Hogy értsétek, a Telefónica tulajdonosa és a köre és a leányállatai és stb Európa egyik legnagyobb profitot termelő köre, Telefónica az egyik legnagyobb osztalékot fizető vállalata. Vagyis pénz van a kódolásra is.

Ha olcsóak lesznek, akkor az XDA-Developers kedvenc Android hack telefonjai lesznek. Elég merész egy mobil OS-el kijönni, mikor az Android (és az iOS) teljesen letarolták a piacot. A BlackBerry is sorozatosan belebukik az erőlködésbe, más régebbi mobilOS-ek is eltűnőben, amik mögött több pénz van (Symbian, Bada, MeeGo/Maemo/.. ).
Piszok olcsónak kell lennie, és nagyon jól kezelhetőnek mellé. Különben ez is a "és próbálkoztak még" kategóriába kerül.

Az nem fog piacot robbantani, ha valaki egy Androidra húz launcher helyett egy webkitet, majd HTML5-ben próbálja "emulálni" a működést.

_Szerintem_ az Android eljutott az érintőkijelzős telefonok legaljától a legtetejéig. Sanszos, hogy a rendszer alapja ugyanaz lesz, csak a GUI lesz ráhúzva egy webkitre (amiről azt állítják majd, hogy gecko). A Google vagy implementálja a jó dolgokat belőle, vagy ledózerolja a mennyiséggel.
Unatkozó junior webdeveloperek játéka lesz. Lenne, ha nem HTML5-re alapozna a legtöbb Android/iOS "fejlesztés" illetve "program".

Amiben nagy érintőkijelző van, viszonylag erős vas kell hozzá. Akkor máris elértünk a jelenlegi Huawei/ZTE/... szintet. Az Android ingyen van. Szal' ettől lejjebb már hova?

De miért HTML? Csak hogy erre is születhessen kiscsillió nem szabványos kód? Hogy a SzomszédPistike Webfejlesztő Bt. is fejleszthessen rá? Hogy lehessen hakkolni a CSS-t itt is? Ahol nincs horizontal center, hanem két oldali padding auto + width-et meg kell adni? Jól emlékszem? Intuitív!.

Nincs elég szarul kódolt weboldal a neten? Már a mobilba is majd mindenféle pistike progger lökdösheti a szarjait? Tényleg muszáj erre haladni?...

--
openSUSE 11.4

Fingós appot nem kötelező feltenni. (ami azt illeti, én nem is teszem fel.) azonban ennél szinte csak ilyen minőségűek lesznek a dolgok, és valahogy nem hiányzik, hogy a webszemetet behányják a telefonomra. (bár így is megteszik néha.)
Elitizmus? Nincs itt semmi ilyesmi, csak szimplán agyfaszt kapok a sok szeméttől...

--
openSUSE 11.4

A piac a Windows Phone -t se igazán veszi be, bázist kellene építeni köré több szempontból, fejlesztő, alkalmazás, felhasználó, biznisz kell ehhez. Attól hogy néhány gyártó kiböffent néhány fájörfoksz óes -es telót, attól az még a világon senkit sem fog izgatni.
Éppen kezdjük megemészteni a kettő plusz egy szereplős smartphone piacot (a blackberry-t, a symbian -t és a többi lúzert már leszámolták, bárki bármit is mond), ahhoz, hogy ez üsson, valami nagyon furfangos terv kell mögé.
Engem konkrétan hidegen hagy, jelen pillanatban, sőt, inkább zavar, hogy ködösítik a képünket újabb és újabb, pár hónapig élő fogalommal, névvel (még a kiadás előtt átnevezik boot from gecko -ról, pedig arról már hallott egy ismerősöm szomszédja, gratula).

--
http://neurogadget.com/

Éppen ellentétes a véleményem az újdonsággal kapcsolatban. Érdekel és ki is fogom próbálni a Firefox-OS telefonokat.

Ismert rólam hogy hülye vagyok. Munkahelyi fővonal mellett négy (igen, 4) mobiltelefonnal szoktam rohangászni. Van Blackberry, winmobile 6.1 (erre lett felhúzva vagy 6.5-re?), Android 2.3 és 4.0-ás telefonom is. Symbian csak azért nincs, mert tönkrement az N70-em. :(

Tesztelgetni is szeretem a szoftveres megoldásokat. Melyik adja meg azt a funkcionalítást amelyikre szükségem van. Ez nem mindig egy alkalmazást jelent egy adott feladatra.
Leginkább fejlesztő és felhasználó vagyok, aki mer új megoldásokat kipróbálni. Max visszaállok a régire. Galaxy SII-n pl már régen ICS-t használok és nekem bejött. Ettől még nem rohanok felrakni rá a CM9 ICS RC1-et. Bemásoltam rá és kész. Majd egyszer ha több időm lesz és nem az éjszaka közepén jutok el a válaszokig.