Július közepén érkezik az Android 4.1

 ( trey | 2012. június 28., csütörtök - 7:52 )

Tegnap a Google IO konferencián lerántották a leplet a "Jelly Bean" kódnévre hallgató Android 4.1-ről. A Jelly Bean egyebek mellett javított rendszerteljesítményt, gördülékenyebben és gyorsabban működő UI-t stb. ígér. A Google mobil operációs rendszerének újabb kiadása július közepén érkezik a Galaxy Nexus, Nexus S és Xoom eszközökre. A forráskód szintén ekkora várható. A fejlesztők azonban már elkezdhetnek ismerkedni az API-kal. Néhány ezek közül:

  • Expandable notifications: Android 4.1 brings a major update to the Android notifications framework. Apps can now display larger, richer notifications to users that can be expanded and collapsed with a pinch. Users can now take actions directly from the notification shade, and notifications support new types of content, including photos.
  • Android Beam: In Android 4.1, Android Beam makes it easier to share images, videos, or other payloads by leveraging Bluetooth for the data transfer.
  • Bi-directional text support: Android 4.1 helps you to reach more users through support for for bi-directional text in TextView and EditText elements.
  • Gesture mode: New APIs for accessibility services let you handle gestures and manage accessibility focus. Now you can traverse any element on the screen using gestures, accessories, you name it.
  • Media codec access: Provides low-level access to platform hardware and software codecs.
  • Wi-Fi Direct service discoverability: New API provides pre-associated service discovery letting apps get more information from nearby devices about the services they support, before they attempt to connect.
  • Network bandwidth management: New API provides ability to detect metered networks, including tethering to a mobile hotspot.

Az új API-król részletesen itt. Az újdonságokról itt lehet olvasni. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ez jo hir. szamomra az android egyetlen, de blocker hibaja a lassu, nem reszponziv ui.
talan megertettek, hogy ez a fontos, nem a szememet követö es ennek függvenyeben fenyeröt allito kamera, stb.
a mai 4magos, giga ramos szörnyekben el sikerül erniük, amit az apple az elsö iPhone-nal defaultbol szallitott.

Viszont ezeknek a szörnyeknek köszönhetően hamarosan kedvenc Linuxod futhat a laptopodon/asztali gépeden, ami tulajdonképpen csak egy ClamCase Clambook, vagy egy Asus PadFone docking monitor.

Én örülök, hogy a szörnyek elférnek a zsebben :)

nem a telefonok fejlödese ellen beszelek, hanem azt hianyolom a ket- es negymagos erömüvekböl, hogy a home screenen kepernyöt valtva ne laggolja szet magat (lasd video, a bal oldali hihetetlenül tipikus android)

Hat igen, bar a video pont nem errol szolt, hanem, csak egy 120 fps-es felvetel visszajatszasa lassitva...

Valahol volt róla szó, hogy az Android UI-ja, nem azért lassabb ugyanakkor teljesítményű vason, mint az iPhone, mert a kódot rosszul írták meg. A vizsgálat azt mutatta ki, hogy egyszerűen az iPhone-ban magasabb prioritáson fut az UI.

ez közismert teny, es nem is vonom ketsegbe, kerdes, hogy miert nem volt kepes ezt az 1.0-ba belerakni a google.

így van. régebben elég sokan is írtak róla. valahol olvastam, hogy még amikor elkezdték fejleszteni és a prototípusokat készíteni, akkor még a BlackBerry-re hasonlított a készülék és a rendszer, de aztán jött az iPhone, multitouch, és persze, hogy ők is utána már azt másolták és nem a BlackBerry-re akartak hasonlítani. csakhogy a rendszer alapja már kész volt, és komplikált lett volna megváltoztatni a rendszer prioritásait (nyomógombos rendszernél nem kell magas prioritás a GUI-nak), mivel elég sok programot kellett volna átírni a third-party fejlesztőknek, inkább hagyták a manóba az egészet. persze én ezt olvastam, nem állítom, hogy valóban így is volt... :)

amúgy infók:
http://www.appleinsider.com/articles/11/12/07/former_google_intern_explains_why_ui_lag_occurs_more_often_in_android_than_ios.html
http://www.electronista.com/articles/11/12/06/android.sluggishness.dissected.versus.ios/
http://www.slashgear.com/google-engineer-explains-why-android-ui-will-never-be-as-fluid-as-ios-or-wp7-06200487/

személy szerint én maradok az iOS-nél (van iOS és Androidos eszközöm is), pont a fenti probléma miatt, az Android jó elképzelés, de szerintem gagyi a kivitelezés, legalábbis felhasználói élmény szempontjából.

www.haiku-os.org

Most akkor mégiscsak az Android másolja az iOS-t?

:)

Igen, minden bizonnyal. Ezért is van az, hogy egyes Android funkciók csak évekkel később bukkantak fel az iOS-ben csudálatos újításokként. Szerintem ezek a rendszerek kölcsönösen hatással vannak egymásra. Hol itt, hol ott bukkannak fel újítások, amik aztán átszivárognak a másik oldalra is.

--
trey @ gépház

Pont, mint a Forma 1-ben. Ott is másolják egymás ötleteit (dupla diffúzor, befújt kipufogó), mindenki a saját elgondolásait viszi bele, más irányból közelíti meg a problémát, viszont ha valaki lop (anno McLare vs. Ferrari) akkor azt természetesen nem nézik jó szemmel.

www.haiku-os.org

“Bad artists copy. Good artists steal.” :)

Én igazából inkább vagy Android párti ájfon használóként (nem tulajdonos, csak használom), de az iOS frissítéseknél azaz elv, hogy az X telefonomhoz kapott szoftver simán frissíthető az újabbra, abban sokkal jobb az Apple imho. Nyilván vannak korlátok, meg adott feature-oket típushoz rendel, de pl. a Siri egyébként se használom. :)

Én is voltam 3GS felhasználó: minden frissítés egyre lassabbá és használhatatlanabbá tette a telefont.
Majd Android felhasználó lettem: piszok lassú volt a 2.1, a 2.2 mintha gyorsabb lett volna, a 2.3 sokkal gyorsabb lett. Majd mivel a HTC nem szereti a csórókat, kísérletezgettem a 4.0.x-el, ami mára (ugyanazzal a lanuncherrel) határozottan gyorsabbnak érződik a korábbiaknál.

Szal' az optimalizáció dolog kényes kérdés :) De igen, az UI mozgása az almás cuccokon fincsibbnek tűnik, amiért a programozók is nagy részben felelősek OS és App oldalon is. Pl. a Samsung Galaxy Tab-ok valami csapnivalóan használhatatlanul akadnak egy iPad-hoz (vagy egy másik robotos tablethez, pl. Asus Transformerhez képest).

"Én is voltam 3GS felhasználó: minden frissítés egyre lassabbá és használhatatlanabbá tette a telefont."

Olyannyira, hogy pl. a 3G-t a végére a frissítésekkel sikerült teljesen használhatatlan állapotba hozni, majd úgy is hagyták. Naponta látok a környezetemben több embert is szenvedni vele még ma is.

--
trey @ gépház

5.1.1 van, még mindig semmi lassulás. Majd 6.0 talán ezt is lehúzza.

Én sajnos barmomira éreztem már a végefele 5.1.1-gyel, hogy nagyon nem úgy muzsikál, ahogy kéne (vagy csak hozzászoktam a jóhoz?). Mindenesetre most egy 4-essel ez egyelőre megoldódott + nem folyik ki a szemem a szálkás betűktől. RetinaD rulz.

Hat igen. Nekem most melos telokent van nalam iPhone 3GS, es falat kaparok. Komolyan, ha tiz appot elinditok az Androidos telomon, talan megkapom ennek a lassusagat. Talan. Irreszponziv, a billentyuzeten olyanokat erzekel felre, hogy sikitani tudnek, etc. Ha dolgozni kell rajta (SMS, E-mail), besirok. Ha mar iPhone szerintem kervenyezni fogom a cegnel, hogy hadd lehesen 4-esem. Az talan kevesbe potsek.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Az iPhone 4-gyel nincs ilyen probléma. Még csak az kéne! A 3GS lassulását szorozd meg kettővel, akkor megkapod a 3G lassulását.

--
trey @ gépház

A SMS.app bejon tiz percen belul? :D
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Mivan, megtalálták a gcc --help-ben az optimalizációról szóló részt!?
Egyébként a 4.x UI siralmas visszafejlődése miatt nem cserélek ROM-ot a telefonomon. Volt egy jól kezelhető, megfelelő méretű gombokkal ellátott felület, most meg lassan BT egér kell ha kattintani akarok valamilyen menüpontra. Remélhetőleg a HTC-sense visszatér majd a normális kerékvágásba...

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Nexus One-om van 2.3.x-es (legfrissebb) Android-al. Mellé vettem egy Galaxy SII-t, 4.0.1-el. Nekem az utóbbi sokkal jobban tetszik (nem a telefon, az Android verzió). Gyorsabb, több beállítással és egyébként is.

HTC DHD custom rom, SGS2 gyari vs SGS3....a DHD -t hasznalom, hiaba szebb az SGS3 a 4-es android nalam elbukott az SGS2 meg egy vicc ahogy van, játéktelefon....persze ez szubjektív
-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Kifejtenéd az SGS2 játéktelefon fogalmat? Google Maps-en gyakrabban látogatott környék letöltve, nagyobb képernyő (Nexus One-omhoz képest) jobban áttekinthető és szebb. Firefox 14, GMail valahogy jobban megy, rakat hasznos alkalmazással kiegészítve.
Custom ROM, ICS 4.0.3 van rajta. Plusz SD kártyával ahová a mentések és fotók mennek. Nekem nagyon is bejött. Elnézegetve az SGS3-at és kipróbálva a HTC One X-et egyik sem tetszik annyira.

Ócska :D)) Még az első SGS-t szerettem, kultúrált kinézettel és anyaghasználattal, hát ez az almareszerlő műanyag hátlap, meg az ócska műanyag játék hatását ébreszti bennem, számomra a kacat kategória. A gyári ROM-ja a Sense után, kényelmetlen, hiányos. A két mag inkább hw információ mint hasznos teljesítménynövekedés. Időnként melegszik csak nem értem mitől... Semmit nem tud jobban, többet mint a DHD-m. Az SGS3-ra már keresem az alternatív ROM-ot, mert ez az ócska ICS felület kiborít, pláne rosszul vagyok mikor megnyomom a menüt és kijön az a csumpi és kicsi popup amit menünek neveznek... Aztán ahogy összekutyultak teljesen logikátlanul mindent, semmi sem ott van ahol volt... De ahogy mondom, ez az én egyéni tapasztalatom. Van egy Xoom-om, gyárilag Honeycomb, de van hozzá OTA ICS ROM, hát az első nap visszaraktam a kissé bugosabb Honeycomb-ot.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Hátlap szokatlan, de nekem bejött. Sense-t nem ismerem, kollégám, volt DHD tulajdonosnak tetszett. Nekem nem melegszik.
Sense 3.5 van Galaxy S2-re is: http://www.youtube.com/watch?v=lsunQeZvFjE

a 3.5 nem nyerte el a tetszesemet...pont az van vele mint az ICS-el, hogy azt valtoztattak ami pont jo volt..esetemben a central hivogombot, ami nagy es konnyen elerheto volt.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Most olvastam, miket tud a 4.1-es Android. Titkosítani tudja a fizetett alkalmazásokat hogy megvédje azokat (attól hogy megtörjék).

Ezt hogy kell erteni? Attol vedi, hogy a fizetos program megjelenjen ingyenesen? Mert az eleg nagy baj lenne..

Nem, hanem hogy a fizetosben letoltott APK-kat ne tudd csak ugy kirakni torrentre, mint ahogy teszik ezt manapsag.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Na, pont erre gondoltam, sajnos..ez baj, igen nagy. Mindegy, megoldjak hamar, remelhetoleg.

Ez miért baj?

Mert igy megnehezitik a felhasznalok szamara a fizetos programok ingyenes letolteset. Mi masert?

De érted, pont ezért csinálják. A fizetős program azért fizetős, mert fizetni kell érte. Azokat a programokat, amikért nem kell fizetni, azokat általában ingyen elérhetővé szokták tenni, és ezeket továbbra is elérik azok is ingyenesen, akik nem akarnak alkalmazásokért fizetni.

Az okat ertem, ugyanakkor nem ertek vele egyet. Pont az a jo an androidban, hogy ha megtetszik egy fizetos alkalmazas, eleg letolteni a megfelelo helyrol az apk-t, es mukodik is. Minden a fentiekhez hasonlo torekves csak potencialis nyug a felhasznalo szamara.

Hogy elcsépelt hasonlattal éljek, ez olyasmi lehet akkor, mint az, hogy miért van minden autóhoz meg lakáshoz külön kulcs, amikor minden biztonsági törekvés csak potenciális nyűg a tolvaj számára. Értem az okát, hogy miért baj, ha nem viheted el bármelyik Neked tetsző autót vagy ékszert ingyen, csak nem értek vele egyet. Sőt, elszomorít.

Magyarul az tetszik sokaknak az androidban, h ha volt egy fizetos alkalmazas, akkor inkabb letoltotted valamelyik warez oldalrol, a gyartoja meg dogoljon meg. Nagyon jo.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Valahogy igy.

Kellene keresned valami rendes munkat.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Nagyon jo es nagyon jol fizeto allasom van, de koszonom a felvetest. Nem vagyok mar pisis kisdiak, aki kereset hianyaban nem engedheti meg maganak, hogy programokat vegyen. :) De azert kedves vagy. Ez sokkal inkabb elvi kerdes.

Azert erdekelne, hogy te mit szolnal, ha a munkadat csak ugy nem fizetnek ki. Gondolom, nem lennel ormodben a plafonon.

En nem akarom kritizalni az elveidet, de ha mar ilyen allurjeid vannak, legalabb ne hangoztasd. A sajat erdekedben.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

+1

En pedig ezt igenis jo iranynak tartom, talan kevesebb olyan lesz, mint te. Nem tudom elhinni, hogy uszkve max 2000 forint olyan sok lenne egy _valoban_ jo appert. Mert ha 10-30 kHUF lenne, azt mondom igazad van. De ez igy fassag.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

2e Ft egy mobilos alkalmazasert borzasztoan sok.. Ami meg oke, az az 1-2 dollar, de az is csak akkor, ha tenyleg jo programrol van szo. Ami e folott van, azt nagyon meg kell gondolni.

Nézd, hazudnék ha azt írnám hogy világ életemben minden játékot (C64), alkalmazást (PC) megvettem. Ettől még ha tényleg jó az app, akkor azt a kétezret is megéri. (F)OSS fejlesztőként tudom hogy mennyi idő egy-egy program megírása.
Ezekkel az egyszeri összegekkel támogasd a fejlesztőket.

Egy csoki arat sohasem sajnaltam kifizetni egy normalis appert. Vagy egy ingyenes app donate verziojaert. Nekem apropenz, a fejlesztonek meg osztonzes.

Az Android appok nagy resze 5 dollar alatt van, tobbseguk 1-2-3 dollar, en a top arat mondtam. 10 dollar felett en meg appot nem igen lattam a marketban.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Bizony, ez jó hír!

a július közepével én pedig személy szerint nem vártam :)

http://noob.hu/2012/06/29/Screenshot_2012-06-29-14-43-15.png

jAzz

+1 eszmeletlen smooth lett tole a nexusom.

Nekem is. Mondjuk ma óta a waze meg nem indul,bármit csinálok... :(

jAzz