Apache OpenOffice 3.4

 ( trey | 2012. május 8., kedd - 19:35 )

Az Apache OpenOffice Project ma bejelentette az Apache OpenOffice™ 3.4-et, az első olyan OpenOffice kiadást, amely az Apache Software Foundation felügyelete mellett látott napvilágot. Elérhető Windows, Linux és OS X platformokra 15 nyelven. Az új funkciókról, szolgáltatásokról és fejlesztésekről a kiadási megjegyzések számol be. A bejelentés itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Várom az EuroOffice 2012-őt :-) és azt hogy igazi verseny legyen, mert a LibreOffice nagyon gyorsan fejlődik és a Word, Excel körben nagyon nyerő. Remélem a sebesség is fontos lesz, hogy egy ARM proceszoron is használható legyen.

Se időm, de legfőképp idegrendszerem kipróbálni... :-(
Ami működik, azt NE rontsuk el, mert minek?; openSUSE 12.1, KDE 4.8.3, LO 3.5.3 :-)

Ami érdekelne (ha valakinek van hozzá...):

  • a nemrég megjelent LO 3.5.3-hoz képest gyorsabb, jobb, stb (elsődlegesen) Linux alatt?
  • a fejlesztést tekintve sűrűbben hoznak-e ki verziókat (milestone)?
  • a támogatók köre - korábban olvastam valahol - elég széles, de a tényleges közreműködők száma növekszik, vagy ülnek a...? :-)

Itt van egy összehasonlítás, nem elfogulatlan. Michael Meeks LibreOffice-fejlesztő. De nagy gondot fordítottunk arra – többen átnéztük –, hogy a táblázatokban ne legyen tárgyi tévedés.

Hát, az .svg import még mindig és és föld a két program között. Az AOO-ban (3.4) használható, tényleg látványos fejlődés az előzőhöz képest. A LibO (3.5.3) esetében még mindig erősen hagy kívánnivalót maga után. Szóval itt biztos hogy téved a táblázat.

Release engineering szempontból örülni is fogok, amikor átvesszük, és kidobhatjuk a 20 db külső library-t maga alá szedő mostani megoldást. :)

>a fejlesztést tekintve sűrűbben hoznak-e ki verziókat (milestone)?
- Nem, nem cél a sűrűbb kihozás, a stabilitás lenne a lényeg még ha nem is sikerül mindig, mert az a cél, hogy stabil platform legyen amire mások is tudnak támaszkodni mint pl.az EuroOffice
>a támogatók köre - korábban olvastam valahol - elég széles, de a tényleges közreműködők száma növekszik, vagy ülnek a...? :-)
- lassan nő a támogatók száma is, de nem cél az egyéni hozzájárulók számának növelése, ha jönnek az jó
- nem cél az újabbnál újabb funkciók hozzáadása, hanem a stabilitás (új funkciókat hoz majd a IBM Lotus Symphony beintegrálása a következő változatokba)
- a céges hátterű fejlesztők mind szélesebb bevonása a legjobb

jelenleg miért fejlesztené valaki inkább ezt, mint a libre office-t?

Mert építheti rá a saját megoldását különösebb licencelési probléma nélkül.
Az Apache Licence 2 nem követeli meg a saját kód átadását az Apache-nak, meg maradhat zártnak, de ha jónak látja akkor átadhatja.
Ez más szemlélet mint a GPL, de a cégek jobban kedvelik, beleértve a találmányok védelmét, ami a cég szellemi tulajdonát képezi,
amely a GPL 3 alatt teljesen eltűnt.

De a LibreOffice az LGPL es nem GPL, ha jol tudom.

LGPLv3 az alap, a 2010. szeptember 28. utáni fejlesztések LGPLv3/MPL-esek. Nemrég jelent meg az MPLv2, és ha minden jól meg, arra (és csak arra) szeretnénk átállni. Az MPLv2 egy weak copyleft licenc, a maximum ameddig a szabad szoftveres fejlesztői közösség hajlandó elmenni. Az Apache v2 licenc már túl gyenge, megengedi a módosított munka csak bináris formában terjesztését, magyarul a kódbezárást.

"megengedi a módosított munka csak bináris formában terjesztését, magyarul a kódbezárást".
és ez miért jelent problémát? de ha már ennyire fontos, hogy a kód minden leszármazott munkában nyílt maradjon, akkor miért nem jó a mostani LGPLv3?

- és ez miért jelent problémát?
- Azért mert ideológusaink úgy gondolják, hogy akkor nem jönne annyi önkéntes.

- miért nem jó a mostani LGPLv3
- Mert a licencek elemzése oda vezetett, hogy MPLv2 esetén gond nélkül lehet kódot átvenni az AOO-ból. Az LGPLv3 nem kompatibilis az Apache licenccel.

az FSF hivatalos oldala szerint kompatibilis az Apache2 a 3as GPL licencekkel, csak a 2es GPLekkel nem kompatibilis,
http://www.gnu.org/licenses/license-list.html#apache2

"Elérhető Windows, Linux és OS X platformokra"

valamint 3/4 4 óta FreeBSD-re is - portsban már benn van, valószínűleg a bináris csomagok is letölthetőek. Érdekes fickó amúgy ez a Maho, aki a FreeBSD portért felelős. Nála nem lehetett elérni, hogy különszedje az angol (mondjuk úgy alapkészletet) és az egyéb nyelvi csomagokat, míg a LibreOffice porterek ezt megcsinálták. (Amiből egyébként portsban valamiért még csak 3.5.2 van.)

Ja és immár nem OOo, hanem OO (vagy AOO) az ő neve.

A bejelentés magyarul itt: http://www.openoffice.org/hu/aoo34.html
Nem sok időm volt lefordítani(nem is fejeztem be), elnézést a hibákért (folyamatosan javítom), de csak egyedül vagyok.

Valamit lehetne tudni rólad? Milyen formában vagy érdekelt OO körben? Elhivatottságból terjeszted és járulsz hozzá hírekkel meg fordítással, vagy fejlesztő is vagy? (már ha nem vagyok indiszkrét) :)

A Multirációt szerintem kérd meg, hogy támogassa az openoffice.hu fenntartását, hogyha erre a termékre építi a vállalati termékét.
Örülnék az olyan bosszantó hiányosságok javításán, mint az, hogyha kijelölök egy szöveget és megnyomom a CTRL-F-et, akkor a kijelölt szövegre lehessen keresni és ne kelljen CTRL+C CTRL-V -vel bemásolni és jegyezze meg a kereséseimet. Szerintem régebbi verzióban működött és most OpenSuse/LibreOffice alatt nem működik.

Az AOO 3.4-ben úgy működik, ahogy te szeretnéd.
A LibO-ban CTRL+H-ra működik a régi módon, a CTRL+F-re másik kereső funkció jön elő, csak nem lehet CTRL+H egy kézzel előcsalni, ez az újítás a LibO-ban ami neked nem jött be, kérdd meg őket, hogy állítsák vissza ezt a funkciót CTRL+F-re.

linux alatt kb tíz éve alig használom a Ctrl+C Ctrl+V -t (már csak azért is, nehogy véletlenül az egeret egy terminál fölé vive kinyírjak valamit :D)
bal gombbal kijelöl, középső gombbal beilleszt, örül.
(win alatt meg fogat csikorgat, hogy mér olyan bonyolult egy kopipészt.)

Nem vagyok informatikus, okl. repülőgépész mérnök vagyok, minőségbiztosítási beütéssel. Mostanában az utóbbit használom, de foglalkozom szoftver minőségbiztosítással is. Részt vettem szabvány kiadás, előkészítésében aki ismeri az ISO/IEC 12207 életciklus szabványt, és az ISO/IEC 91126-t akkor találkozott a hozzájárulásommal, és egy két NATO minőségbiztosítási kiadványban is.

2003 óta használom az OOo-t, majd 2007-ban először az angol fórumon kezdtem hozzászólni, majd amikor felmerült a magyar fórum létrehozásának lehetősége akkor én lettem az adminisztrátora 2008-ban.
Közben bekapcsolódtam a Base tesztelésébe, és sok munkát fektettem a jelentéstervezőbe, ami mostanában veszni látszik az AOO-ban. De csináltam már sok olyan dolgot aminek egyszer csak vége szakadt.

Részt vettem a Base Guide elkészítésében és készítettem egy magyar Base útmutatót is.

Amikor az Apache projekt elindult látszott az Oracle támogatás vége, a fórum továbbélését elősegítendő beléptem az Apache OpenOffice projektbe.
A LibO részéről (nem a magyar projekt résztvevők oldaláról) akkor még elutasító hozzáállás volt a fórummal mint támogatási móddal szemben és nem akarták átvenni a fórum hosztolását, így maradt az Apache projekt, ott több hónapos huzavona, harc árán sikerült megállapodnunk. Most már stabilak maradunk.

Természetesen mindezt a szabadidőmben teszem és mivel egyenlőre egyedül vagyok magyar a projektben ezért nekem kell ezekről beszámolnom.

Érdekes, köszi!

A különböző forkok fejlesztései között, hogyan működik a kód átadás/átvétel, ha azt az adott license megengedi?
Van erre valami módszer, vagy egyáltalán próbálják összhangban tartani az egyes forkokat?

A LibreOffice egyelőre csak olyan kódot vett át az AOO-ból, ami LGPLv3-as volt eredetileg, azaz megvolt egy nem integrált child workspace-ben, amit még az Oracle-nél fejlesztettek. Ha a LibreOffice átvált az MPLv2-re, akkor minden olyan kódot át fogunk venni az AOO-ból, amit jónak tartunk, de automatikus merge nem lesz. Az AOO nem tud átvenni a LibreOffice-tól semmit, mert az Apache csak a saját licence alatt levő kódot fogadja el. Van azonban példa arra, hogy egy fejlesztő mindkét projektnek elküldi a fejlesztését, így működhet a dolog.

Gondoltam, kipróbálom az AOO 3.4-et. Nem találok olyan lehetőséget, hogy .xlsx-ként vagy .docx-ként mentsem el a dokumentumomat. Tudtok segíteni? Lehet, hogy vagy megfelelő kiterjesztés, csak le kell tölteni? Vagy csak át kell nevezni a mentett .ods, .odt fájlt? :-) - Mindenesetre ez LibreOffice-ban nem okoz gondot.

Azért nem találsz ilyen lehetőséget, mert nincs ilyen az OpenOffice-ban. A Go-OO-ban volt (a Novell fejlesztette), onnan átkerült a LibreOffice-ba.

Köszi. Azóta azt az utat járom, hogy mind LibreOffice, mind AOO van a gépemen. Végül is érdekes mindkettő.