LibreOffice 3.5.3

 ( trey | 2012. május 2., szerda - 19:18 )

A The Document Foundation ma bejelentette nyílt forrású, ingyenesen használható irodai programcsomagjának 3.5.3-as kiadását. A változások listája itt és itt olvasható. Letölthető innen. A bejelentés itt. Magyar hír itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"táblázatszerkesztés csoportmunkában a Telepathy segítségével;"
Bazz, alig egy hónapja mutatták be a prototípust. Ügyes :-)

Ez GSoC projekt, nem a 3.5.3 újdonsága.

Akkor is egy honap :-)
--
zsebHUP-ot használok!

Bár a LibreOffice 3.5. közleményben szerepel, de fel van tüntetve, hogy (többek között) ezen _fognak_ dolgozni az újonnan csatlakozott fejlesztők.
Tehát a dolog _még_nincs_benne_ a termékben. (Legalábbis én így értelmezem.)

Mekkora munka a changelogot legalább egy kicsit előfeldolgozni a fejlesztő közösséghez nem tartozó, az ottani zsargont nem ismerő, az aktuális folyamatokkal tisztában nem levő, mondhatni "mezei" userek számára?
Nem mellékesen abból a célból, hogy az it és egyéb újságírók hírül tudják adni a mostanában nagyobb figyelmet kapott, nyílt forrású szoftverek területén keletkezett újdonságot.

Felvetődött már az ötlet, csak nem tolongtak az önként jelentkezők (egyelőre). :)

Sajnos a gyors, kötött kiadási ritmusnak vannak hátrányai is. Épp a napokban tapasztaltam meg egy kritikus hibát, ami összeomlasztja a libreoffice-t. Egy ilyen hiba miatt szerintem a kiadást is indokolt lenne elhalasztani, nemhogy a már 3.5.0 megjelenése előtt bejelentett hibát a 3.5.3-ig húzni. Ez az impress videobeágyazásánál jön elő. Bármilyen videót szeretnénk a bemutatónkba beszúrni, vetítéskor összeomlik az egész. Ami szomorú, hogy 3.4.x verziók esetében ez a hiba nem állt fent, ez számomra azt jelenti, hogy elvileg könnyű a javítása.

Nagyon súlyos hibánál elhalasztjuk a kiadást, de egy összeomlás az Impressben nem ilyen. Miért ne kaphatnák meg az emberek a többi sok hibajavítást időben, lehet, hogy nem is érinti őket az Impress. Az ismert hibák benne szoktak lenni a release notes-ban. Ha egy hiba súlyos és sok embert érint, akkor bekerül a "most annoying bugs" közé, ezek kiemelt figyelmet kapnak. Nem tudom, hogy a te hibád be van-e jelentve.

Szerk: fdo#45081, ma szóba került a telefonkonferencián. Szerintem napokon belül ki lesz javítva.

Szerk2: és már ki is van javítva: commit. A LibreOffice 3.5.4-ben már jó lesz!