Ubuntu 12.04 LTS

 ( trey | 2012. április 26., csütörtök - 15:20 )

Az Ubuntu release team nevében Kate Stewart ma bejelentette az Ubuntu 12.04 LTS kiadását Desktop, Server, Cloud és Core változatokban. Részletek a bejelentésben, a whats-new oldalon és a kiadási megjegyzésekben. Letölthető innen.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azért ez egy kicsit gáz, nem árt óvatosnak lenni:
The mail client Evolution may delete folders and their contents as they are renamed or moved around in IMAP (and IMAP+) accounts. It is recommended to copy folders and contents before attempting to move or rename them. (957341)
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/evolution/+bug/957341

Megnézzük, mit tud.

Flash-videók nektek nem szaggatnak? 12.04-et használok már egy hónapja, de csak tegnap kezdte...

Na ez helyreállt. HUD-ot ki lehet kapcsolni valahogy?

Telepítsd a ccsm-et (CompizConfig-Settings-Manager), ott ki lehet kapcsolni.

--------------------
http://somloirichard.hu

kösz! és unity 2d-nél?

A legegyszerűbb, ha feltelepíted az Ubuntu Tewak 0.7-et (http://ubuntu-tweak.com/source/ubuntu-tweak-stable/), abban van egy HUD ki/be kapcsoló.

-=ElveteMedve=-

aha, király.. majd ha kijön a 12.04.2 akkor majd talán elgondolkodok rajta hogy esetleg frissítek :P

Jogos, van benne valami!

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Nem unalmas minden kiadásnál benyögni ezt?

"ez mán a kde4?" ;]

Na ez mán a kde4! :)

légy kedves linkelni a korábbi kiadásokhoz fűződő benyögéseimet :P

Eddig mindig megszívtam, ha nem vártam 3-4 hetet. Most semmi olyan nincs az új kiadásban amiért ne tudnék még várni, így türelmes leszek, fogadom!
Polló László

Nálam 10.04 fut és nincs hiányérzet. Ha kiforr a 12.04, jöhet az újabb LTS.
Nem kapkodunk :)

Én meg kapkodni szerintem majd akkor fogok, ha már vége a 10.04 támogatásának. Vagy az előtt kb egy hónappal.

Ugyan még nem alakultak ki ilyen szokásaim, de terv szerint ez fog történni itt is, egyedül a 4.6+ gcc hiányzik a 10.04-ből, de kibírom még egy kicsit c++11 fícsörök nélkül :)
----
Hülye pelikán

+1

én nem szoktam az újabb LTS-re váltani mindaddig amíg az előzővel nincs kifejezetten sok szívás

Én -3-4 hetet vártam (értsd: annyi ideje már használom) és nem igazán van vele komoly problémám, bár megértem amit mondasz :)

Az LTS-ről LTS-re frissítés érinti a GNOME 3-at is, vagy csak a Unity támogatott?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ami nincs benne a release notes-ben, de nalam elojott: A ganeti nem megy KVM-el emiatt a bug miatt: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ganeti/+bug/932166
(2 honapja lett bejelentve, van is ra megoldas, megse tortent semmi *sohaj*)

Én nem frissítettem, hanem új telepítés volt, így sokat nem gondolkodtam, hogy mi legyen... "Természetesen" 12.04 lett belőle. Minden ment elsőre, szinte meglepően egyszerűen. Aztán egyszer csak jött az üzi, hogy a VGA drivert igazán frissíthetném (Geforce 310m). Na az óta halál van, 640x480, hogy a legkínzóbbat említsem. Most egyelőre stoppoltam a dolgot, majd a hosszú hétvégén hátha lesz időm rá

Nouveau-t vagy bináris drivert használsz?

Szerintem a zart drivert telepitette.

----
Debian SID Xfce

Zárt driver nvidia oldaláról, ami konkrétan kérte is Nouveau tiltását a telepítéskor.

Az Xorg logja mit mond?

egy egyszeru light-themes csomagot elbasztak (ambience theme)...tudom szerkesszem, de nekem mar nem okoz oromet .css fajlokban turkalni...
most a valtozatossag kedveert a regi bluetooth dongle nem megy, viszont az uj ami eddig nem ment, az meg mukodik...dejodejo
kodak fenykepezomet nem akarja mutatni a nautilus, ami eddig ment...
compizzal eddig nem volt gond, most random beokadik...(nem kell porgo kocka, csak kepernyoszelt szerettem volna hasznalni).
bluetooth bongeszes nem megy...(kde dolphinnal mukodik)...
mas bajom nincs...(johat van, de azok eddig sem mukodtek...pl. .cue tamogatas alapertemezett medialejatszoval, igyhat marad az audacious)...
egyebkent "orulunk vincent"

A bugreportokat a bugs.launchpad.neten fogadják a fejlesztők. Én is jelentettem egy bugot még pár hete, a proposed-ba már bekerült a javítás állítólag.

Tudod itt egyszerűbb sírni és legalább tutira (nem) olvassák.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

nem sirok, mert nekem nem okoz almatlan ejszakakat, de irtam mar, hogy mindegyik ismert problema...
de mutasd meg azt a sort, amelyiknel ugy erezted, hogy hullik a konnyem....ohno

En orulok, hogy itt is tajekozodhatok az esetleges szivasokrol, ami engem is erinthet.

Más az, ha valami hibát megemlít az ember, vagy felhívja rá a figyelmet, meg más az ha panaszkodik, meg szidja a rendszert mert ilyen-olyan baja van

mindegyik altalam tapasztalt dolog ismert bug.
szoval, jelentve van, (kiirta, hogy az altalam elkuldott mar ismert problema).

Tudsz mutatni linkeket is?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Nálam a jobb gombos menü világos. Aztán kiderült, hogy ez normális. Nem tudom minek ennyit variálni. Biztos páran sírtak miatta, meg a Unity dodge miatt...

Báááááz, ez már azért sok lesz, nem gondolod?

És hasonló dolgok minden új verziónál előjönnek tucatszámra.
Az ilyen szarakodások miatt váltottam vissza win7-re pár éve.
--
ne terelj

eretnek!

Ksplice uptrack mikor lesz rá elérhető?

szerk., már van:
https://www.ksplice.com/uptrack/download-ubuntu

Elõször is végtelen hálás vagyok, hogy ilyen rendszert, ingyen. Másrészt viszont itt van néhány csavar, amiket meg kellett tennem upgrade után. Ezekkel a magam amatõr módján én szívesen elbütykölgetek, de az ilyenek miatt -- bármennyire is szeretném -- még mindig nem tudom tiszta szívvel ajánlani pl. egy linuxot nem látott titkárnéninek, hogy nyugodtan telepítsen Ubuntut, mert csont nélkül menni fog. Xubuntu-m van, de asszem az alábbiak egyike sem xfce-vel kapcsolatos.

- Az xpdf úgy állt fejre segfault-tal, mint a csuda. Downgrade-elni kellett:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xpdf/+bug/669211/comments/77

- Az F10 terminálban menüt dobott fel, hiába kapcsoltam ki a shortcutot. (mc-nél ez elég kellemetlen.) Külön configban kellett megmondanom a gtk-3.0 -nak, hogy ne tegye:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1017546#p1017546

- Touchpad-en a duplatouch-ot használom középsõ egérgomb helyett. (Firefoxban open in new tab, illetve szerkesztésnél beilleszt.) Upgrade után nem ment. Xorg configba kellett betenni a synclientnek, hogy továbbra is mûködjön:
http://askubuntu.com/a/122589

- A 12 soros xmodmap fileom (magyar ékezetek az angol billentyûzetre) megint 40+ másodpercig fut le az eeepc-n. Pár éve az egyik upgrade után ezen már túl voltunk, és egy másodperc alatt lement, most 12.04 után újra egy örökkévalóságig tart, és közben tekeri a procit. Anno nem találtam rá magyarázatot, valaki tudja ez mért lehet?

Akkor mit fogsz ajánlani? Mert xmodmapet és F10 gombot amúgy sem használna egy Linuxot nem látott titkárnéni, xpdf meg nem tudom, hogy default-e Xubuntun, illetve hogy összehasonlításként van-e más rendszereken alapból telepített PDF olvasó, mert ha nincs, akkor itt is ugyanúgy telepíthet bármi mást utólag ugye.

Nem tudom mit ajánljak. Ok, nem vagyok egy átlagos titkárnéni-igényû a fentiekkel, de nálam titkárnénisebb linux userek is futottak bele csúnya problémákba. Csak kicsit csodálkozom, hogy a magát nagyon felhasználóbarátnak hirdetõ distroban ilyen, régrõl ismert bugokba ütközöm rögtön az update napján. Kifogja a szelet a használjunk-linuxot-mert-már-egyszerûbb-a-Windowsnál érvelések vitorlájából, és így nehéz tiszta szívvel gyõzködni az ismerõseimet. :-)

(xpdf nem a default, talán ezért sem figyelnek oda rá eléggé. Thunar az Evince-t ajánlja (amin meg pl. az online help nem megy épp).)

A titkárnéni leül az openoffice / libreoffice elé és csinálja a dolgát. Windows alatt ugyanúgy leül az open / libreoffice elé, és ugyanazt csinálja nagyjából ugyanúgy. Igazából ha nem MS Office-re van nevelve, akkor ezzel nincs probléma, észre se veszi, hogy milyen rendszert használ.

Ugyanez a böngészővel.

Szerk: Egyébként én úgy gondolom, hogy vannak bugok, dolgok amik nem működnek, amik nem fognak tudni működni, szoftverek amik esetleg hiányoznának, de egy Ubuntu inkább megy csont nélkül a megfelelő hardveren mint egy Windows, utóbbinál a szopás driverekkel, mindenféle security programmal, órás letöltögetések, telepítgetések egy friss install után, hogy meglegyen az a környezet amiben jól érzed magad (fájlkezelő, zene- és filmlejátszó, irodai csomag, böngésző (igaz egy titkárnőnek IE is jó))... Ezek egy Ubuntu telepítésben megvannak. Persze lehet nem azt favorizálod amivel adják, de a software centerben összekattintgatni néhány alkalmazást mindig egyszerűbb mint telepítőket letöltögetni, mindegyiknél újraindítani a gépet, stb.

Egyébként egy titkárnő nem magának telepíti a gépét :)

Ezt az xmodmap dolgot nem értem. Biztos, hogy én nem tudok valamit, de nálam a billentyűzet kiosztás váltása két kattintás az indikátorban. Vagy egy parancs a terminálban, és mindegy milyen billentyűzeten mindegy milyen kiosztással tudok dolgozni. Vagy miről maradtam le?

Az F10 dolog engem is idegesít, nem értem hogy gondolták azt bent hagyni.

Touchpad: bal+jobb gomb egyszerre?

A magyar billentyûzetet sosem tudtam megszeretni és megszokni, mert a gyakran kellõ spec karakterek (pl. @$&#) számomra borzasztó helyen vannak rajta. Ékezet viszont kell. Ezért egyéni billentyûkiosztást használok: minden olyan, mint az angol billentyûzeten, kivéve
alt+a = á
alt+e = é
stb.
alt+7 = ü
alt+8 = û
alt+9 = ö
alt+0 = õ,
nekem ez a legkényelmesebb. Ezt a legegyszerûbben xmodmap file-al tudtam megcsinálni.

Touchpaden is megszoktam a duplatouch-t, duplagomb szerintem lassabb és kényelmetlenebb lenne.

setxkbmap -option compose:rwin

eś minden eḱezet a helyeŕe kerül :-)

Az û (kalapos u?) és az õ (hullámos o?) nem magyar karakterek.
Én egyébként az xmodmapet másra használom. A speciális karakterek miatt, ami nincs a magyar kiosztásban (pl. å, Å, „, ”, –), saját kiosztást csináltam.

Hát igen, se xmodmap-pel, se setxkbmap-pel nem tudtam rendes hosszú ü-t és ö-t produkálni, csak û-t és õ-t. Lehet valahogy? Mert levélírásnál és fórumban gáz egy kicsit a helyzet. :-)

export LANG=hu_HU.UTF-8

compose + egyenlosegjel + obetu ő

Köszi, kipróbálom át tudok-e szokni. :-)

Egy titkár néni ne telepítsen Ubuntut. Valamint más op. rendszert és programot se. Nem az a dolga.

Az új rilíz kapcsán merült fel bennem: mitől lehet, hogy az update manager nagyon nem látja a 12.04-et? 10.04 alatt vagyok, sources.list fájlom normálisnak tűnik (kértem pár más embertől mintát, újrageneráltattam).
----
Hülye pelikán

mert igazabol az lts az csak 12.04.1 utan lesz stabil.

update-manager -d

(-d vagyis devel)

mondjuk nekem igy is esett/kelt az update manager;
de vegul is, sok-sok dpkg es aptitude es egy jol iranyzott rm utan egesz szepen feltelepult a 12.04. Nem rosszabb, mint a tobbi ;-)

Idézet:
mert igazabol az lts az csak 12.04.1 utan lesz stabil.

És ezt a hülyeséget honnan szedted? :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

marmint azt, hogy utana stabil lesz? :-)
vagy azt, hogy elotte deklaraltan nem stabil?

It is recommended that users running Ubuntu 10.04 LTS wait for the 12.04.1 LTS point release, scheduled for July, before upgrading.
Ez a release notes irja.

Ez mondjuk kemény. :)

Azt értem, és olvastam is a lentebbi posztodban linkelt infot valahol, de sok embernek gond nélkül felment, azért gondoltam, hogy már elérhetőnek kéne lennie, még ha nem is javasolt. De nálam az istennek sem akar megjelenni. Igazából csak a gcc 4.6/4.7 kéne belőle, amit sehogy sem tudok felszenvedni a 10.04-emre, de ha már upgrade akkor jól jönne a mindenféle egyéb szoftver is.
----
Hülye pelikán