A müncheni polgármester szerint több mint 4 millió eurót spórolt városa a Linuxra váltással

Címkék

Christian Ude, München város polgármestere azzal dicsekszik, hogy csak tavaly városa több mint 4 millió eurót spórolt azzal, hogy Linuxra és más nyílt forrású szoftverekre cserélte a Microsoft szoftvereit. Ude azt állítja, hogy a város IT részlege teljes éves büdzséjének harmadát megtakarította azzal, hogy kidobta a Windowst és az MS Office-t és helyettük Linuxot és OpenOffice.org-ot állított munkába.

Azzal, hogy a város Linux mellett döntött, nem kellett a régebbi hardvereket lecserélniük. Ha nem lenne elég érv a Linux mellett az, hogy a licencköltségeken spóroltak, érdemes figyelembe venni, hogy a polgármester szerint kevesebb probléma van nyílt forrású operációs rendszerrel. A polgármester szerint a helpdesk-hez befutó hívások száma havi 70-ről 46-ra csökkent. A polgármester szerint a költségmegtakarítás kikalkulálásakor figyelembe vette a support, átképzési és portolási költségeket is.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Végre akad egy gondolkodó ember is a döntéshozók között, aki belátja az ingyenes, nyílt forráskódú rendszerek előnyeit! Remélem sokan követik a példáját! Azt szeretném hogy mire nagyon öreg leszek, addigra a Windows olyan elavultnak számítson, mint manapság a ZX-81, és csak a retro szoftverek kiállításán lehessen találkozni vele.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Felesleges ennek drukkolni szerintem. Mivel nagy vagy "gonosz" cég mindig lesz, én pont fordítva gondolnám: inkább a Linux jöjjön fel és maradjon csak meg az MS, mert a kontraszt mindig maximálisra húzódik egy adott feltétel rendszerben, de ezzel legalább az egyensúly megmaradna. Ha eltűnne az MS (amire kicsi az esély), akkor a maradék rendszerek közti különbségek és problémák nagyítódnának fel.

A dolgok természetes evolúciója mindig azt eredményezi, hogy megjelenik a másik oldal is. Ha egy (szerintünk) nagyon jó kezdeményezés lenne domináns, akkor ott lennének mellette a problémái is. Egy dolog annyira jó csak, amennyire tudjuk viszonyítani egy másik, szerintünk nem jóhoz. Viszonyítás lehetősége nélkül csak a problémáit látnánk.

Nyilván fel lehetne sorolni egy rakás negatívumot a Linux-nak (meg minden rendszernek), pl: miért kell egyáltalán egereznem, meg gépelnem, miért nem tartunk már ott, hogy egy ügyes kis droidnak beböfögöm hogy mit csináljon, és villámgyorsan kisrabszolga módon elvégzi. Ha így nézzük, nagyon gyerekcipős még a technológia, tele hibával és rossz design-nal.

Viszont én úgy nézem, hogy egy adott dolog megoldásához szükséges jelenleg elérhető technológia közül ha olyat választok, amely a másikhoz képest előnyökkel jár nekem (kényelmesebb, gyorsabb, vagy akármiben _nekem_ jobb), akkor máris pozitívumként jelentkezik nálam.

Sok igazság van abban amit írsz, de sajnos ezek nem ellenérvek azokra a - részben érzelmi - "okokra", melyek nagy M$-utálatomat alapozzák. Ellentétben ugyanis azzal amit sokan hisznek rólam, én elsősorban nem amiatt utálom az M$-t, mert szar termékeket gyárt. Igaz, én utoljára a Win98-al kerültem szorosabb kapcsolatba s az tényleg elég szar volt, emiatt bevallom hogy eleve jókora előítélettel viseltetek az M$-szoftverekkel szemben, s hajlamos vagyok eleve abból kiindulni, hogy az úgyis rossz. Ennek ellenére elismerem legalább az elméleti lehetőségét annak, hogy néha, talán-talán még az M$ is képes valami jót alkotni, elvégre vak tyúk is talál szemet. Sőt, még ami az én tapasztalataimat illeti, ott is az a helyzet, hogy úgy vélem, az Excell egész jól sikerült, sőt, nekem már a Word6.0-val sem voltak gondjaim.

Másról van itt szó. Nekem általában véve azzal van a legnagyobb bajom, hogy egyáltalán léteznek olyan programok, amikért pénzt kell(ene) fizetni, ráadásul nem is nyílt forráskódúak. Én olyan világot szeretnék, ahol MINDEN program INGYENES, és minden program kivétel nélkül nyílt forráskódú! Amíg azonban az M$ létezik, addig nem fog eljönni ez a boldog világ. Az M$ a megtestesítője mindannak, amit én NEM szeretnék, hiszen ő épp abból él, hogy programjai nem ingyenesek és nem nyílt forráskódúak, tehát pont az ellentéte az én ideámnak!

Ráadásul ezt meg is tetézi azzal, hogy mindenféle aljas trükköket használ a szoftverei elterjesztésére, pld mint a drogkereskedő, "beeteti" vele az iskolásokat, meg megvesztegeti a döntéshozó politikusokat, nem tartja be a szabványokat, stb.

Ez tehát az első oka annak hogy utálom az M$-t mint a bűnt.

A másik nagy ok az a szoftvereinek a felépítése, elsősorban az UI-ja. Arra gondolok, hogy az M$ - természetesen szándékosan - olyan kezelőfelületet igyekszik alkotni, amit kis túlzással mondva "a hülye is tud kezelni". Gondolok itt arra, hogy mindent ikonokra kattintással meg egérrángatással kell kezelni.Ez leszoktatja az embereket a gondolkodásról, ráadásul bekorlátozza a lehetőségeit is az usernek, mert csak azt a funkciót érheti el, amire gyártottak a programkészítők ikont vagy menüpontot. Egy efféle szoftverrel lehetetlen kihasználni a hardware teljes képességeit, hiszen lehetetlen ikont gyártani minden elméletileg lehetséges, a jövőben talán felbukkanó igényre. Ezért (is) szeretem jobban a Linuxot, mert ott van normális parancssor. A Windows azonban elhülyíti a használóját, jellemző, hogy a készítői szerint már a menürendszer használata is túl nagy gondolkodást igényel a felhasználótól, s emiatt azt is megszüntették. Ebben az irányban követi őt sajnos a Linuxok közül az Ubuntu is, emiatt e kritikám arra is vonatkozik, hiába egy "linux". Valamivel persze jobb mint a Win, mert az Ubuntu esetében legalább meg lehet szabadulni attól a fos Unitytől, ha nem is könnyen.

Az hogy mindent ikonokkal vezéreljünk, amiatt is tévút, mert akadálya a mesterséges intelligencia fejlődésének. Ez olyasmi, mint amikor a kínai írásban egy jel=egy szó. Új szavakat emiatt abban az írásban nem is lehet kitalálni, hiszen nincsenek betűk, amikből összerakható lenne az új szó. Hasonlóképp a számítástechnikában igazán kihasználni egy szoftver képességeit csak parancssorban lehet, mert ott megadható a program által elfogadott kapcsolók tetszőleges kombinációja, nem úgy mint ikonvezérlés esetén. Elvégre nemigen lehetséges egy igazán bonyolult programnál minden funkcióra egy checkboxot kialakítani, s aki mégis megkísérli, az számíthat rá, hogy rém bonyolult GUI-t kell írnia, mely vetekszik már az eredeti program bonyolultságával. Ez tehát tévút, de a Windows sajnálatos elterjedtsége miatt a felhasználók azt hiszik, EZ a számítástechnika, s egy programnak ilyennek KELL lennie.

A Windows tehát elhülyíti az embert és bekorlátozza a lehetőségeit. Emiatt akkor is utálom és akkor sem kéne ha nem kerülne pénzbe.

Írtam is róla egy gúnyiratot, itt van:

http://violazoli.blogspot.com/2012/03/perverzek-operacios-rendszere.html

Természetesen nem kell túl komolyan venni, humornak szántam, de azért úgy vélem akadnak benne elgondolkodtató momentumok.

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

A program pénzes vonatkozásáról alkotott véleményeddel nem értek egyet, hiszen a programozónak is élnie kell valamivel. Persze, a Red Hat-nek a support-ból van pénze, ugyanakkor az egy hónapnál tovább tartó, nagyobb erőfeszítést igénylő, hobby project-en túlmutató programok megírására csak a pénz motiválhat. A zárt forrás nekem is para, viszont jó kérdés, hogyan lehet valamit pénzért összehozni. Talán úgy, hogy mindenki adományoz valamennyit, aztán az összejött pénzből elkészül a kód. Nehéz ügy ez. Különben mindezt úgy mondom, hogy magam sem fizettem még software-ért, s nem azért, mert lopom. Pusztán arról beszélek, azért nem ítélem el az MS-t, mert pénz kér a termékéért. Azért viszont igen, hogy sokat. Ha teszem azt, 1000 Ft lenne egy Win7, s 1500 egy MS Office, szerintem nem lopnák a programokat, s a felhasználók száma alapján akkor sem halna éhen az MS.

A módszereiket én is utálom, de ilyen a kapitalizmus. Ja, ez utóbbit sem szeretem. :) Szóval arra gondolok, hogy beerőlteti a képzésbe a vackát, s ezért vagyunk olyan hülyék, hogy fizetünk, holott az MS-nek kellene fizetnie a hatékony reklám lehetőségért.

Ami a többit illeti, kicsit hosszasan írtad, amit annyival el lehet intézni, hogy a programok többségénél valóban igény a scriptelhetőség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez olyasmi, mint amikor a kínai írásban egy jel=egy szó. Új szavakat emiatt abban az írásban nem is lehet kitalálni, hiszen nincsenek betűk, amikből összerakható lenne az új szó.

Tévedés. A kínai írás alapvetően morfemikus-szillabikus rendszerű. Egy jel lehet egy szó, egy szótag, egy morféma, egy fonéma, vagy akár egy beszédhang is, így új szavakat egyértelműen kilehet alakítani, de akár idegen szavak is leírhatók kínai írásjelekkel, ezért abszolút nem igaz az, amit leírtál.

Az informatikával kapcsolatos kijelentésekre meg inkább nem is reagálnék, mert azokban még nagyobb tárgyi tévedések találhatók.

"de akár idegen szavak is leírhatók kínai írásjelekkel">Kiejtés tekintetében igen erős korlátozásokkal, tekintve (mondjuk a 普通话) hangrendszerének korlátait:
végződés
- magánhangzóra
- 'n' hangra
- 'ŋ' hangra
- 'ɻ' hangra (egyetlen egy előfordulás)

Az egy jel=egy "szó" meg érdekes kérdés, bár nem ide tartozik.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Én olyan világot szeretnék, ahol MINDEN program INGYENES, és minden program kivétel nélkül nyílt forráskódú!

1. Én pedig olyan világot szeretnék ahol minden ingyenes, csak kár, hogy minden erőforrásból véges mennyiség áll rendelkezésre.
2. Legyen minden program ingyenes. De ki fog fizetni érte? Kik fogják fejleszteni az ingyenes szoftvereket?
3. Azt tudod-e, hogy a nyílt forráskódú szoftverek nagy része keresztfinanszírozott projekt? A Google-nál, Mozillá-nál jól fizetett programozók dolgoznak a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésén. Hol tartana szerinted ma a Linux ha a Google-hoz hasonló multik nem kezdték volna el támogatni.
4. Nyugodj meg, ha nem is úgy ahogy elképzelted, de a víziód sajnos jó eséllyel valóra fog válni. Megkapod majd ingyen a kliens gépet, nyílt forráskódú szoftverrel, csak éppen fogalmad sem lesz arról hogy a távoli Amerikában mit csinálnak az adataiddal. Nagyon valószínűnek tartom, hogy egyszer még jobban fogod gyűlölni a Google-t és más cégeket akik jelenleg a nyílt forráskód mögött állnak, mint most az MS-t.
5. Van bizonyítékod arra, hogy az MS megvesztegetett bárkit is?

És végül, bár ez eléggé off-topic:
6. Mivel legutóbb az Win98-al kerültél szorosabb kapcsolatba, nyilván nem todod hogy a Win7 generációkkal fejlettebb parancssorral rendelkezik, mint a Linux disztribúciók.
7. Egy régebbi kommentem

"Hasonlóképp a számítástechnikában igazán kihasználni egy szoftver képességeit csak parancssorban lehet, mert ott megadható a program által elfogadott kapcsolók tetszőleges kombinációja, nem úgy mint ikonvezérlés esetén."

Uristen. Tehat pl te 3dstudiot szeretnel irni parancssori vezerlessel? Meg photoshopot? Hat biztos imagemagick-et hasznalsz mindenre.

Elarulom, hogy lehet ertelmes konnyen hasznalhato guit tervezni, ami pl interaktivan ellenorzi hogy 2 dolgot egyszerre be tudsz-e e kapcsolni, es nem csak pl egy probafuttatas utan derul ki. Tovabba temakba rendezi a beallitasokat, nem kell az egesz mant atbujni, etc. De gyanitom ugysem gyozlek meg, uh nem is folytatom a sort.

"mert az Ubuntu esetében legalább meg lehet szabadulni attól a fos Unitytől, ha nem is könnyen.">Pedig de. Bármely alternatív DE/WM telepítése után kijelentkezés, új környezet kiválasztás, bejelentkezés, és vijola! ;)

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A havi 46 helpdesk hívás az napi kettőnek felel meg nagyjából, de a 70 is csak napi három körül van (ha csak hétköznapokkal számolok). Hány embert szolgál ki vajon a helpdesk, mennyi gépet állítottak át végül Linuxra? Az eredetileg tervezett 14000 desktop számát és azok kiszolgálását végző szervereket figyelembe véve ezek eléggé hihetetlennek tűnő számok. Még a tizedénél, 1400 desktopnál se hiszem el, hogy csak napi 2-3 hívás érkezne a helpdeskre...

Fogalmam sincsen, az egy külön csoport, külön vezetővel és nekem nincs rálátásom a tevékenységükre. Ráadásul más területen dolgozunk mint a müncheni IT. Mi főként pénztárgépes rendszereket támogatunk, így vannak kevésbé forgalmas időszakok, meg vannak kemény időszakok (pl. ÁFA váltás, bolti leltár időszakok stb.).

Nekem is kevésnek tűnik a napi kettő, de ha jól le van korlátozva a felhasználó, jól be vannak oktatva, akkor akár lehet ennyi is.

--
trey @ gépház

Az nem lehet, hogy ez a helpdesk valami kozponti dolog es csak akkor hivjak fel, ha a "helyi ero(rendszergazda?)" sem tud megoldast?

Amugy ha tenyleg egy celrendszert raktak ossze par ikonnal (pl: writer, calc, pdfviewer, browser, sajat szoftverek (de jo esetben ezek is mar bongeszobol erhetok el, vagy mint nalunk ssh terminalon) akkor jo esellyel nem tudja a user foldhozvagni.

Azért ne feledjük, hogy láttunk már olyat is, ahol nagy buzgón átálltak linuxra, majd aztán a sok utólagos support és oktatás miatt (senki nem értett hozzá az irodai dolgozók közül) vissza kellett állni MS-re. Talán épp Németországban volt az is. Bevallom, nem néztem meg tüzetesebben utána, hogy anno az kacsa volt-e, de nem tűnt annak.

Na ez egy jó dolog.

Én mint néha-programozó, nem hiszek abban, hogy minden programnak ingyenesnek kellene lennie. DE abban igen, hogy ami lehet, az legyen nyílt forráskódú. :)

### ()__))____________)~~~ ################
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"#N210/Xubu

A PC-fórumos cikk által is hivatkozott München-ITs blogból kiderül, hogy mi okozza a folyamat elhúzódását, éspedig nem az, hogy az ügyintézők nem találják a Félkövér ikont.

Hosszú időn keresztül meg volt engedve, hogy az ügyintézők saját szakállra gyártsanak a munkájuk során használt Office objektumokat (makrókat, dokumentumokat, űrlapokat), és ezek beépültek az ügymenetbe. Az átállás során a szakik összesen 21.000 ilyet azonosítottak, nyilván óriási redundanciával, és ezek helyére létrejött egy kb 100 makróalkalmazásból és 38 webalkalmazásból álló központi standard repo.
Amint elkezdtek átállítani egy területet OOo-ra, folyamatosan figyelték az előzetesen nem azonosított, semmiből előbukkanó újabb objektumokat (U-Boot-oknak nevezik :)), és ezeket is integrálták.

Tehát itt igazából egy nagy folyamattisztítás zajlik, ha korábban nem csúsznak szét a dolgok, már rég kész lennének a migrációval (és az eredmény sem lenne olyan ütős).

az ügyintézők saját szakállra gyártsanak a munkájuk során használt Office objektumokat (makrókat, dokumentumokat, űrlapokat)

Ugyan nem vagyok járatos városvezetésben meg IT-ben, de ilyet én eleve nem engednék meg sehol. Egyébként ott is van a magyarázat:

a szakik összesen 21.000 ilyet azonosítottak, nyilván óriási redundanciával,

A legnagyobb probléma, hogy kontárok végeznek olyan munkát, amit nem szabadna. Olyan ez, mintha mindenki magának építhetné fel az irodáját az irodaházban. Sajnos az informatikai szakmák esetén még nincsen meg az az erős elkülönülés, ami a régebbi szakmák esetén megvan, és megakadályozza, hogy ész nélkül munkálkodjon vele minden marha.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

A feladat nem minden esetben ugyanaz, legfeljebb sok esetben hasonló. Ezen felül ahhoz, amit mondasz, a cégen, hivatalon belül nagyon gyors, rugalmas támogatásra van szükség. Mondjuk van egy feladat, ahhoz kellene egy eszköz. Jelzed a support-nak, hogy ez kellene, specifikálod. Ha kihagytál valamit a speckóból, máris szívás. Support valamikor megoldja, teszteli, odaadja, addig viszont nem tudsz ügyet intézni. Nem sokkal egyszerűbb, ha megoldod magadnak, s az legalább úgy fog működni, ahogy szeretnéd?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát, aki nem képes értelmesen leírni, hogy egy adott munkához mire is van szüksége, az azért kezdjen elgondolkodni az alkalmasságán... Apropó, a supporttól nem lehet elvárás a gyorsaság és rugalmasság?
Az időtényező pedig nem okozhat problémát, hacsak nem szűzoltásként akarja valaki megoldani a gondját. Általában az ügyintézőknek jócskán előre van jelezve, hogy a mindenféle iratok hogyan fognak változni, legalábbis tudomásom szerint, és ez legalább egy hónap. Ennyi idő alatt már csak meg tudja oldani a support. Szerintem.
Megoldhatom ugyan magamnak, dea 487-féle irathoz 487-féle megoldás lesz ennek eredményeképpen - minden ügyintézőnél. Ennek azért veszedelmesebb következményei is lehetnek, mint a cikkben írtak...
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Sohasem voltam ügyintéző, ugyanakkor én sok kis apró utility-t csináltam magamnak, ami megkönnyítette a munkámat. Ezek nélkül is el tudtam volna végezni a munkám, csak sokkal lassabban, kínlódva. Szerintem fontos az a lehetőség, hogy ha csinálsz valamit, arra írhass egy scriptet ott és azonnal, s nem igénybejelentőt írsz, mert a feladat súlya is nevetségessé teszi az egészet.

Teszem azt, anyagjegyzékből válogatsz összetett szempontok alapján valamit egy text file-ban. Azért erre elég vicces lenne a support-ot megkérni, ugyanakkor manuálisan meg igen kellemetlen ezt csinálni kellően nagy adathalmaz esetén, ráadásul még jó eséllyel téved is az ember. Egy scriptet megírsz fél óra alatt, futtatod 10 másodpercen belül, s meg is vagyunk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De gondolom, az anyagjegyzékből összeválogatás nem olyan rendkívül fontos feladat, hogy azt kifejezetten meg akarnák tartani, ellentétben az említett esettel.
Mindenki, aki számítógéppel dolgozik, igyekszik megkönnyíteni a munkáját, ez rendjén is van. Azonban amikor ugyanarra a lényegbevágó feladatra n ember n^2 utilityt gyárt le, az azért kissé durva. Ebben az esetben igenis jogos a support basztatása. Vegyük figyelembe, hogy a felderített 21k scriptből és egyéb szirszarból 138 maradt. Kicsit erős visszavágás...
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Igen, mert gondolom, a különböző irodákban hasonló feladatokra készültek funkcionálisan igen hasonló megoldások. A helyi implementációkat megnézve nyilván kialakult egy specifikáció, így vélelmezem, egyetlen programba integrálhatták az összes elvárt funkciót. Nyilván nagyobb feladatra kell a support segítsége, a fejlesztés nem az ügyintéző dolga, viszont az szerintem nem baj, ha igyekszik megkönnyíteni a tevékenységét.

Ami a fontosságot illeti, nekem jöttek azzal a kéréssel gyártástól, hogy ne olyan legyen az anyaglista, amilyent leadtam, s amelyben összesítve szerepelnek alkatrészek érték szerint, hanem tételesen legyen szétszedve, de összesítés legfeljebb érték és tokinfó egyezés szerint lehet, mert így meghülyül, aki felprogramozza az ültető gépet. Na most ezt ki a fene oldja meg, ha nem én? Eleve, kis cégnél nincs erre support, de ha lenne, akkor addig, amíg az eszköz elkészül, nincs gyártás. Nem biztos, hogy ez a jó út.

Írtam rá egy awk scriptet, kipottyant valami eredmény, másnap reggel az anyagbeszerző már küldte is tovább az ültetőkhöz, akiknek kisimultak a ráncaik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyetértek, de mégsem érzem igazán jónak. Nem baj, ha igyekszik megkönnyíteni a saját munkáját. De nem lehetne ezt egyben úgy megoldani, hogy a többiek is tudják használni. Így a fragmentálódás nagyrészt elkerülhető. Igaz, így megint ott vagyunk, hogy support...
Kis cégnél lehet, hogy nincsen gond. Sőt, szinte biztos. De egy nagynál, ahol általában minimum egy hónapra előre tudni lehet, hogy mi és hogyan fog elkészülni, talán elég az idő, hogy valaki tényleg hozzáértő tákoljon össze valamit.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel