A Mozilla tervezi, hogy támogatni fogja a H.264-et

Címkék

Úgy fest, a sokak által nagy reményekkel várt VP8 codec végül sosem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket és alul marad a H.264-vel folytatott versenyben: a Mozilla tervezi, hogy támogatni fogja a H.264-et a böngészőjében. Okok senki előtt nem lesz meglepő: erős támogatottság az ipar részéről, többnyire rendezett jogi háttér az MPEG LA-val valamint a Google által be nem váltott ígéretek.

(Forrás)

Hozzászólások

Azért amióta a Google megvette a Motorola Mobility-t, megváltozott egy kissé ám a tájkép. A Google rájött, hogy fegyvert kapott a kezébe. Így már nem olyan sürgős neki a H.264 kigyomlálása.

--
trey @ gépház

El fog terjedni a VP8. Kb. annyira, mint a Vorbis meg a Theora. Pedig ezt az egyik LAME-es híremnél egyesek nagyon vizionálták, ahogy az AAC és a H.264 halálát is :)

Plusz a h.265 iden draft, jovore standard lesz. Amint hardverbe ontik mind a mobil videozas, mind a HD warez uj magassagokba fog lendulni. :)

Arrol nem is beszelve, h a h.264 energiatakarekosabban dekodolhato, mint a vp8, ez a (sok masik ok mellett a) masik ok ami miatt senki sem siet a valtassal.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Én is arra gondoltam. Már nincs meg a link, de a VP8 kódjának publikálásakor (2010) egy programozó végignézte a kódot és kb. azóta lehet tudni, hogy a H.264 biztosan jobb és hogy a VP8-ra sokkal nehezebb vasat készíteni. Ha megtalálom, belinkelem (kb. soronként szedte szét, hogy mennyire ratyi a VP8).

Azt hiszem valahol erre van.
--
http://naszta.hu

Erre persze megoldás lehetne, hogy csak a progresszív módot támogatják a browser-ek a H.264-ből, de tartok tőle, hogy marad az "interlacing" mód. Egyébként ahogy elnézem a 720p a jelenlegi de facto szabvány a neten (egy-két helyen láttam már 1080p-t, de nem sűrű).
--
http://naszta.hu

Az kene, hogy ami standard, azt ne lehessen levedeni. Mert kulonben oda jutnank, hogy valaki kitalalja a HTML6-ot, email2-ot, IPv7-et stb, es alaposan korbeszabadalmaztat mindent, aztan megteszi standardnak. Onnantol meg kb senki nem keszithet majd "internetes" alkalmazast/tartalmat stb, hacsak nem tejel.

Elkepzelheto, .so :) Amugy en csak attol tartok kicsit, hogy a jovoben - ertelemszeruen - egyre fontosabba/gyakoribba (hogy ez mindig jo-e, azon lehetne vitatkozni ...) fog valni az interaktiv tartalom, video stb. Ha ezen technikak jo/nagy resze szabadalmakkal van korberakva, akkor ezaltal az egesz Internet jobban "zart" lesz, ertem ezt ugy, hogy nehez/draga lesz implementalni annak "fogyasztasara" szant eszkozoket. Ma meg lehet elni tobbe/kevesbe ugy is akar, hogy elinks-szel nezek weboldalt :) de azert ez egyre nehezebb lesz persze.

eh, lenne már egy szabvány ami egységesen támogatott minden webes platformon :) Oké, most hogy a Foxban lesz h264 már nem annyira para... de vajon meddig?

Hajra h264, az egyik legjobban vegiggondolt szabvany... ;)

Fizetos, de az mp3 is az...

(Mondjuk en dobbentem meg a legjobban, amikor iTunes-ban tiszteletbol megvettem egy egyuttes albumat ami megvolt 320-as mp3-ban is, hogy a 256-os AAC mennyire ver ra)

(Diszklemer: szoktam fizetni a zenemert, iTunes pre-order volt, de regioztak, en meg azt mondtam, en mar kifizettem egyszer a zenejuket, elore, hitelbe, ha torrenten elobb van meg, elobb kezdem hallgatni)

Sajnos csak adott eloadora... Van amit FLAC-ban leszedek, a "zene kifizetese az iTunes-on" nem a minosegrol szol, csak arrol hogy kifizetem a zenejet. Az elso torrent itt mp3 volt. A CD kenyelmetlen, a fulesek beyerdynamic dt770, technics 880, panasonic hje700, mindegyik anyam szivrohamtartomanya feletti osszegbe kerult :)

Normalis fulessel _oriasi_ kulonbseg van az MP3 es a CD minoseg kozt

Bitráta és codec függő. Egy CD hanganyaga letömörítve egy mostani, modern mp3 codec segítségével és 320 kbps bitrátával eléggé nehezen különböztethető meg az eredetitől... Ennek ellenére én is jobban szeretem a FLAC verziót, csak az a kár, hogy alapból alig támogatják a kereskedelmi termékek (TV, telefon, autós hifi).

Ismerek olyan embert aki direkt lejárt az autójába zenét hallgatni, mert jobb volt az akusztikája mint otthon. Persze nem a "berezonál az utca ha jövök" típusú zenékről van szó, hanem inkább klasszikusról.
Most eszembe jutott a másik srác, aki a koliszobában két széken fél lábon állva halgatta a kedvencét mert a szoba azon részén jött át a quadrofon szólamú -talán- hegedűjátéka.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)