A Document Foundation bejelentette a LibreOffice 3.5-öt, „minden idők legjobb szabad irodai csomagját”

 ( timar | 2012. február 14., kedd - 13:36 )

Berlin, 2012. február 14. – A Document Foundation bejelentette a LibreOffice 3.5-öt, „minden idők legjobb szabad irodai csomagjának” harmadik nagy kiadását, amely a 2010 szeptemberében elfogadott fejlesztési stratégia eredményeit a végfelhasználók számára is kézzelfoghatóvá teszi. A LibreOffice 3.5 készítésén fizetett alkalmazottak – köztük a volt OpenOffice.org fejlesztők legnagyobb „egyben lévő” csoportja – és önkéntesek dolgoztak együtt az Engineering Steering Committee irányításával.

18 hónap alatt átlagosan 80 fejlesztő összesen 39 ezernél is több módosítást végzett a forráskódon. Ennek eredményeképp a 3.5-ös verzióban az alábbi új és érdekes funkciók jelentek meg.

 • online frissítéskereső, amely jelez, ha új verzió jelenik meg
 • továbbfejlesztett „Fájlformátum megerősítése” párbeszédablak
 • Microsoft Visio importszűrő

Writer

 • új, beépített nyelvi ellenőrző angol, magyar és orosz nyelvhez
 • interaktív szószámláló ablak valós időben frissülő tartalommal
 • új felhasználói felület az élőfejek, élőlábak és oldaltörések kezelésére

Impress

 • a custom shapes és SmartArt elemek importja lényegesen jobb lett
 • multimédiás elemek és paletták jobb kezelése, beágyazhatósága
 • az előadói konzolban gombnyomásra felcserélhető a képernyő és a projektor

Calc

 • 10 000 munkalap támogatása
 • többsoros beviteli mező
 • XLS import teljesítményfokozás

Base

 • új, natív PostgreSQL-illesztőprogram

„Egy 15 éves kódbázissal indultunk el, amelyhez nem adtak új funkciókat és nem javították a hibáit, hogy elkerüljék a problémákat. Ebből az évek múltával jókora technikai értelemben vett adósság keletkezett. Két lehetőség állt előttünk. Vagy követjük ezt a konzervatív irányvonalat, és a felhasználói igényeket azonnal kielégítjük lényegében változatlan forráskóddal, vagy az új funkciók fejlesztésével párhuzamosan elvégezzük a kód tatarozását is. Mi a második úton indultunk el. Ez rövid távon stabilitási problémákat okozott, de ez vezetett az új és alapvetően jobb szabad irodai csomaghoz, a LibreOffice 3.5-höz, amely minden idők legjobb szabad irodai csomagja.” – mondta Caolán McNamara, a Red Hat fejlesztője, aki a Document Foundation alapító tagja, és kuratóriumának tagja is.

„16 hónap alatt elképesztő eredményeket értünk el: 401 új fejlesztőt vonzott a copyleft licenc választása, a szerzői jogról való részleges lemondás eltörlése, valamint a barátságos hozzáállás; több ezer német nyelvű komment lett angolra fordítva; a forráskódban ok nélkül használt elavult programkönyvtárak lettek törölve vagy jobb megoldásra cserélve; nem használt metódusok ezrei lettek törölve; és még sorolhatnám az eredményeket. Bár még mindig sok a tennivaló, a felhasználók – akik néha stabilitási problémákra panaszkodtak, mert nem értették, mi történik a felszín alatt – most egy tisztább és karcsúbb LibreOffice 3.5-öt kapnak kézhez.” – tette hozzá Michael Meeks, a SUSE vezető fejlesztője, aki szintén alapító és kuratóriumi tag a Document Foundationben.

A LibreOffice 3.5 az első olyan kiadás, amelynél a helyi közösségek és egyesületek – mint például a brazil ALTA – neve szerepel a commitok mellett, tehát nemcsak az egyén van elismerve, hanem a szervezet is, akinek a nevében dolgozott. Ezen kívül a kiemelkedő munkát végző önkéntesek oklevelet kapnak, Hacking Heroes és Bug Hunting Heroes kategóriában. A Document Foundation olyan globális közösség létrehozásán fáradozik, amely vállalatok, egyesületek, közösségek és egyének munkáját fogja egybe, egy közös cél elérése érdekében, ami nem más, mint a legjobb szabad irodai csomag kifejlesztése.
A Document Foundation azt tanácsolja, hogy az érdeklődő, képzettebb felhasználók telepítsék a LibreOffice 3.5-öt. A konzervatívabb felhasználók egyelőre maradjanak a 3.4-es termékvonalnál. Az intézményi felhasználók számára a LibreOffice telepítése mellé nagyon ajánlott professzionális terméktámogatás igénybe vétele. Ez segít a bevezetésben, az áttérésben, a felhasználók betanításában, a problémák megoldásában és a karbantartásban. A Document Foundation még az idén közzé fogja tenni az ilyen professzionális szolgáltatásokat nyújtó vállalatok hivatalos listáját.

A LibreOffice 3.5 letölthető a http://www.libreoffice.org/download címről. Az új funkciókat bemutató weboldal a következő: http://www.libreoffice.org/download/3-5-new-features-and-fixes/.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

„minden idők legjobb szabad irodai csomagját”

Majd meglátjuk... :)

Ja, nem bírnak magukkal a marketingesek. ;-)

Azért, ha fejlődnek a dolgok, ez többnyire minden új release-re igaz. Lényegében egy tartalmatlan állítás, ám jól hangzik. Bullshit.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen az, pl. „minden idők legjobb Firefox-kiadása” esetben. Itt azonban az Apache OpenOffice-on is akartak ütni egyet. :)

a nagy érdeklődésre való tekintettel, az oldal nem élérhető...

http://libreoffice.hu
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Érdekes, az innen leszedett magyar libreOffice 3.5 for Windows telepítő varázslója 3.4-nek mondja magát...

szerk
rosszat töltöttem le (facepalm)

Először is örülök hogy fejlődik a programcsomag. Eszemben sincs piszkálódni, csak elgondolkodtam ezen: "10 000 munkalap támogatása" Gondolom nem volt nehéz megvalósítani ha már úgyis egynél többet tud. De mégis: El tud valaki képzelni olyan helyzetet ahol ezt a képeséget ki lehet használni? Át lehet tekinteni akárcsak mondjuk 700 munkalapot?

Igen, csak egy számot kellett átírni, de volt egy kis bökkenő. Meg kellett oldani, hogy az emiatti lassulás ne exponenciális függvény szerinti legyen. :) Szóval van mögötte egy kis munka. Aki kitalálta, hogy ez legyen, biztos el tud képzelni ilyen helyzetet, sőt megkockáztatom, neki kellett. Nem tudom mire, én is szívesen olvasnék róla.

Nekem is az volt az első gondolatom, hogy egy #define-ban átírtak egy konstanst. :)


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tfh adatokat dolgoztatsz fel egy tablazattal az elso munkalapon.
Idokozonkent jonnek uj adatok, amik uj munkalapon uj tablazatokat eredmenyeznek.
Logikusan akarod csinalni, ezert az uj adatok nem az x, y+1 reszbe kerulnek, hanem a1-tol az uj munkalapokra.
Igy egyszerubb oket feldolgozni es keresni bennuk.

De akar lehet uj munkalap minden uj kerdoiv, amit ki szeretnel ertekelni, stb.

Én nem gondoltam automatikus bevitelre, csak kézire. Amit írsz az rendben van.

Kézire mondjuk: Naponta készül egy jó nagy táblázat, mondjuk egy étterem forgalmából. Mi készült, mennyit rendeltek, mittomén. Ez azért napi szinten egy nagyobb táblázat, így érdemes lehet új lapfülre pakolni a következő napi adagot. 3 év, és meg van az 1000 fül.

"3 év, és meg van az 1000 fül."

Tehát akkor egy 30 éves étteremnek ez a tulajdonság úgy hiányzott, mint egy falat kenyér, merthogy 10.000 fülről van szó. Most tuti elkezdik rögzíteni az adatokat ;-)

De feljebb 700 fülről is szó volt, ami már áttekinthetetlennek számít, azt meg jócskán meghaladja az 1000 :)

Hmm... Elképzeltem ahogy keresgélsz ezer fül között.

keresgélsz ezer fül között. > keresgélsz ezer rendezett fül között.
Nem mindegy. Ha a görgetés meg van oldva, akkor sima ügy.

Plusz el tudom képzelni, hogy le lehet scriptelni az első lapfülön, hogy beírsz egy dátumot, és odaugrik a megfelelő laffülre

A legdurvább, amit eddig táblázatkezelőben láttam, azok termodinamikai szimulációk voltak, ritkamátrixokkal meg iteratív megoldórendszerrel. Sok tábla volt, működött , igaz kicsit lassan :)
(mondjuk Excel volt, nem OO)

"egy kis bökkenő"
Nem is kicsi ezek szerint. Pedig sejthettem volna.

"Aki kitalálta, hogy ez legyen, biztos el tud képzelni ilyen helyzetet, sőt megkockáztatom, neki kellett."
Ez lehet. :-)

Nem gonoszságból, de egyből ez jutott eszembe... :)

:DD


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Az mind szép és jó, hogy _neki_ ez kellett és megoldotta. Valószínűleg nem járt nagy változtatásokkal úgyhogy hagyták, hogy bele rakja.
De mennyire könnyen kerülhetnek a LO-ba olyan funkciók amikre a felhasználók 99,99%-ának semmi szüksége? Elég ha az egyik fejlesztő úgy gondolja, hogy az neki kell és kész?
A hírek szerint elég ígéretes tempóban zajlik a fejlesztés. Remélem nem lesz belőle egy újabb KDE szintű projekt.

A LibreOffice-hez lehet-e plugin-eket írni? Ha most nem is talán érdemes lenne elgondolkodni azon hogy valamilyen értelmes mélységig meg lehet-e valósítani ezt anélkül hogy a programcsomag működését rontaná. Ha igen akkor attól kezdve ha valakinek hiányzik egy ritkán használt képesség és van "írói vénája" hozzá akkor elkészíti magának. Esetleg közzéteszi és aki akarja használja akinek nem kell az le sem tölti és mindenki örül. A LibreOffice lényeges részei pedig nem fognak ész nélkül nőni az egzotikus és a többség által sosem használt kódok miatt. A biztonsági szempontokkal nem foglalkoztam, csak egy ötletet vetettem föl. (Lehet hogy a Dunába vittem vizet?)

A LibreOffice bővíthető, extension-nek hívják a dolgot, jópár darab készült már. Lásd: extensions.libreoffice.org. Nem lehet bármit megcsinálni extension-ből, csak olyasmit, ami a publikus API-n keresztül ki van ajánlva.

A gyakorlatban az a tapasztalat, hogy a felhasználók nem találják meg az extension-öket, a szerzők nem tudják jól promotálni a munkájukat. Jobb, ha minden bekerül a core-ba, a karbantartás is egyszerűbb, és milliókhoz jut el. Extension írás helyett a core-ba fejlesztést javasoljuk mindenkinek.

"A gyakorlatban az a tapasztalat, hogy a felhasználók nem találják meg az extension-öket, a szerzők nem tudják jól promotálni a munkájukat."

Ezt azért meg lehetne oldani, lásd kde amit csinált a plasma widgetekkel, témákkal. Maga a felület ajánlja fel a további témák beszerzését, és nem egy weblapra navigál, hanem a beállítópanelen böngészhetsz az online library-ben.

Vagy akár a Firefox.

600 fizetett alkalmazott, évi több 100 millió USD. A LibreOffice még nem tart itt, talán nem is fog soha.

Nehogy félre érts, nincs semmilyen bántó szándékom. Egyszerűen fölhoztam egy másik példát.

Nem sértődtem meg. :) Csak jó tisztában lenni az arányokkal. A Mozilla sokkal-sokkal nagyobb, mint a LibreOffice. Egy csomó dologban gyengék vagyunk még. A hivatalos sikerprogandából ez nem derül ki nyilván. A kóderek száma, minősége jónak mondható, de pl. a „web team” nem nagyon megy. Nagyrészt nekem kellett megcsinálnom a new features oldalt, mert a kiadáshoz közeledve kiderült, hogy nincs senki, aki csinálja (aztán elkezdte egy srác, csak ő meg nem értette, hogy mi micsoda, mi fontos, mi nem). A credits oldalt is frissíteni kéne, de nem tudom, hogyan, aki csinálta, eltűnt. Nem is sorolom tovább. Jöjjenek csak az észrevételek, mindent megjegyzek, aztán amit lehet, megcsinálom.

"aki csinálta, eltűnt" Őszinte részvétem. Ez így nagyon nem jó.

Dunába vizet.

"A LibreOffice bővíthető, extension-nek hívják a dolgot, "
Nem tudtam, ezért fogalmaztam óvatosan.

"a felhasználók nem találják meg az extension-öket"
A hozzászólásom a bizonyság, nem tudtam róluk csak föltételezésem volt.

"Hacking Heroes és Bug Hunting Heroes"

Ezen hangosan felnevettem :)

Igen, nekünk ez gáz. De vannak olyan országok, ahol ez divat, és komolyan büszkék az emberek egy ilyen plecsnire.

Nem a plecsnivel van bajom, a nevet tartom viccesnek. Kb. olyan hatasu, mint a Big Buck Bunny, ami egy vicces animacio fohosenek jol all, de mint szakmai elismeres...en rohogtem, no.

Igen, valóban gyerekes.

Más szemszögből: akinek ilyen "gyerekes" plecsnije van, bármely LibreOffice-szal kapcsolatos állásnál szerintem legalább 10-20%-kal többet kérhet, mivel a munkaadó tudni fogja, hogy:
- ért ahhoz amit csinál
- ezt a Document Foundationnál is elismerik (nem hátrány, ha üzletileg fontos, hogy bekerüljenek a cég által fejlesztett módosítások)
- a munkája a hobbija is -- annak minden előnyével a cég számára

Innentől kezdve szerintem mindegy, hogy az oklevélen "Csákányos hős" vagy "Bogárvadász hős" cím szerepel.

Üdv,
Gergely

Most képzeld el hogy erre hivatkozol egy munkaadónál: Bogárvadász hős vagyok. Azért valószínűnek tartom hogy az illető magához nyúl. Ha már ilyesmire szánták akkor adhattak volna neki valami komolyabb nevet.

Igen, valamennyire ez a munkáltatót is szűri. Ha nagyon hülye, jobb is, hogy nem vesz fel, csak kínlódnál vele a későbbiekben is.

Értem én, hogy nagy marketing-dicsőség ez a LibreOffice csapatnak, de azért a meglévő funkciók oroszlánrésze az OpenOffice-ból származik, nem ?
(nem lebecsülve a kód refaktorálás és takarítás jelentőségét)

Amiket most jelentettek be, azok újak, új fejlesztések. Nem csak takarítás folyik. Természetesen, jelentős az OpenOffice.org-ból származó örökség. A LibreOffice az OpenOffice.org örököse. Rengeteg LibreOffice-fejlesztő/tesztelő/honosító korábban az OpenOffice.org-on dolgozott. Az egykori hamburgi Star Division csapatból a legnagyobb egyben levő csoport a LibreOffice-on dolgozik. A munkások szintjén megvan a folytonosság, csak a „tulajdonos”, a név és a menedzsment cserélődött le.

Ahogy a LibreOffice fejlesztők egy része is hivatalos vagy önkéntes OpenOffice.org fejlesztő volt anno. A cikkben emlegetett Calc jó példa erre: Eike Rathke, az OpenOffice.org Calc projektjének volt vezetője, a Sun/StarDivision munkatársa most már a LibreOffice egyik vezető fejlesztője a Red Hat Linux képviseletében.

eszrevettetek hogy a help-ben a navigacios panel es a tenyleges tartalom kozotti mozgathato sav szelessege pár (szerintem 1 pixel)!! :(

arra gondolok amikor modostiatni akarod az eredeti meretet es mozgatni akarod jobbra balra kozepet.
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

lájk.

--
GPLv3-as hozzászólás.

A névjegy tanúsága szerint ez a verzió a LibreOffice 3.5.0rc3. Ez a végleges kiadás?

Ez alapján úgy tűnik igen.

Köszi a linket, megnyugtató. :-)

Microsoft Visio importszűrő

\o/

Atlast!
---
[i]Internet Memetikai Tanszék[/i

ez viszont mar nagyon kellett. thx
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Windowsra 64 bites verzió mikor várható?
--
Discover It - Have a lot of fun!

Nem hallottunk még meggyőző érvet arra, hogy mire lenne jó, hova kéne, ahova a 32 bites nem jó. Technikai érdeklődésből kiindulva már történtek kezdeti lépések, de jelenleg nem dolgozik rajta senki.

Valószínűleg gyorsabb lenne 64 bites rendszeren.
--
Discover It - Have a lot of fun!

A 39000 módosításba az is belefért, hogy ez működjön? Izgulok.