Fél millió forintnyi euró kifizetésére kötelezték a Lenovo-t a "Windows adó" miatt

 ( trey | 2012. február 7., kedd - 20:35 )

Stéphane Petrus 2007 decemberében egy Lenovo 3000 N200 laptopot vásárolt a francia Cybertek-től. A számítógépen Windows Vista és egyéb más, a vásárló számára szükségtelen szoftverek voltak. Petrus úgy döntött, hogy a hatályos francia törvényekre hivatkozva megpróbálja visszaszerezni a Lenovo-tól a számára haszontalan szoftverek árát.

2008 novemberében az eljáró bíróság elutasította kérését azzal, hogy ha nem kíván fizetni a Vista-ért, akkor vissza kellene vinnie a számítógépet. A vásárló nem nyugodott bele a döntésbe. Január 9-én egy bírói döntés született, amelynek értelmében arra kötelezték a Lenovo-t, hogy az fizessen Petrus-nak 1000 eurót a jogi költségek miatt, 800 eurót az okozott károkért, illetve térítse vissza a licenc árát. Így a Lenovo-nak 1920 eurót kellett fizetnie a felperes számára. A részletek elolvashatók itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Itthon bíróság sem kell hozzá.
A Lenovo direkben bemondta, hogy na nem kell az U350 Vistával, vigyem vissza. Ja, a nagyker meg ezek után elküldött a pékbe, hogy a Lenovo szórakozzon a nénikéjével, ők nem veszik vissza.

Nekem sikerült OS nélkül szerezni egy E525-öt, mondtam is előre, hogy nehogy olyat adjon a kereskedő, mert azzal ütöm fejen :P Am ez a Win maga a kártevő, mert manapság alig van non-Win-preinstalled cucc (komplett konfig esetén).

Mellesleg, haver vett, de neki Win kellett, van rajta 7 Professional... inkább nem kommentálom, mondtam neki, vett volna a nélkül és feltesz egy Ultimate-t

"mert azzal ütöm fejen" - inkább beszélj, könnyebb, és emberibb.

"vett volna a nélkül és feltesz egy Ultimate-t" - ezzel a hozzáállással fórumot tévesztettél...itt nem azért vannak BSD-sek, Linux-osok, ..., mert nem tudnak kifizetni egy windows-t, és valamilyen rendszerrel a warezről csak le kell tölteni az ISO-t, hanem azért vannak, mert vannak. A hozzád hasonló hozzáállásúak miatt volt ez a téma is egy ideig háborús, mondván "úgyis illegális windowst rak majd rá mind". Hozzászólásod fegyvertény.

Pontos mely funkciókat használná az Ultimate változattal ami nincs benne a Professionalban?

Pl. az interface nyelv valtas.

A nevét.
Ugyanis az összes ilyen hülyegyerek-pistike erre recskázik, ha már nem "ultimét" van a gépen akkor az már szar. Ofiszból is prof kell neki, mert csak, bár a 2 hetente egyszer megnyitott pinás ppt-hez bőven elég lenne a home & student is, ha ragaszkodik az ms termékhez.
Bár torrentről minden ingyen van, szóval tölt hozzá vírusirtót is 2099-ig érvényes licensszel, én meg szophatok miatta, mert vírussal/trójaival teletömött gépe szétfossa az internetet.

ha egy pillanatra kitorsz a kereteid kozul, beleolvasol a wikipediaba. (rovid, *barki* merteheti)
- Switching between any of the 35 available languages[54]
- Multilingual User Interface Pack
- AppLocker
- Multi-display Terminal Services[51]

Hello,

1, érdekesnek tartom hogy egy alapvetően balga hozzászólás kifigurázásával idáig jutottunk. :D
2, megnéztem az említett wikipedia oldalt, persze van több funkció is ami Ultimateben elérhető a Prof. -hoz képest (ez ugye nem meglepő), de az eredeti hozzászóló leírásából nem derül ki egyértelműen hogy a funkciók hiánya miatt nem felelt meg a Prof., vagy tényleg a felirat a probléma.
3, saját véleményem szerint a 2 említett változat közötti különbség elenyésző mennyiségű felhasználót érint.

Értem én, hogy van különbség közöttük, és ebben biztos is voltam, bár eddig nem néztem utána, de egy r=1 user (haver vett, de neki Win kellett, van rajta 7 Professional... inkább nem kommentálom, mondtam neki, vett volna a nélkül és feltesz egy Ultimate-t) számára melyik nyújt bő 10k forintnyi előnyt a pro-hoz, vagy kb. 25k előnyt a home premium-hoz képest?
A nyelvváltás, vagy az applocker, vagy a multidisplay TS?
Na ugye.

Ah, itt a hiba akkor a gepezetben. Nekem nincsenek ilyen haverjaim :)

Ja, nem is az én haveromról van szó, antivirtel nick írta ezt, én csak idéztem

Nekem mikor vettem a lapost és érdeklődtem, mindenhol azt mondták: Ha nem kell a windows akkor nem adják el a gépet. Ez volt azokkal is, ahol csak adták a wint, de nem volt előtelepítve, azokkal is, ahol csak a win volt feltéve, és azokkal az elsöprő többségben levőkkel is, amelyekre fel volt téve (és recoverybe is be volt ágyazva) mindenféle überhasznos program kezdve nortontól, powerdvdn és office próbaverzión át, mindenféle wifis, tapipados segédprogramokig. Arra sincs lehetőség, hogy tiszta recovery legyen, ne nekem kelljen kitakarítani.
------------------------
Everyone is a winner*

És akkor egyesek csodálkoznak, hogy a desktop gépek 92%-án Windows van. Az egyszeri ember azt sem tudja, hogy lenne más választása is, hiszen számára a számítógép az, amit a boltban adnak. Sok azt sem tudja, hogy mi az Windows. Azt hiszi, hogy ami rajta van, az szerves része a gépnek.

--
trey @ gépház

"Azt hiszi, hogy ami rajta van, az szerves része a gépnek."
Sok esetben nemcsak a Windows-ról hiszik azt, de az Office-ról, ... is.

Az Apple Store-ban meg az eladó is azt állítja, hogy van Office az eladott gépeken. Aztán nincs :D

Ennél már csak az a jobb mikor arra, hogy milyen OP rendszer van a gépen az a válasz, hogy office.

Jo, hat r=1 jellegu embereknel ez kvazi "normalis":

- Milyen operacios rendszered van?
- WTF?
- Tudod, van .... meg a ... es akkor .... pl windows ...
- Ja, Windows, dehat minden gep az, minek erre kulon fogalom? Csak van XP, Vista ... az a mas.

Ennyit errol ... Imho nem is a szabad browser valaszhatosagot kellett volna eroltetni, hanem ezt a Windows monopoliumot megszuntetni, hogy lassan mar nem is tudsz venni ugy notebook-ot, hogy ne legyen radsozva a win, ha kell, ha nem.

Esetleg kene egy forum, ahol tovabb lehet ertekesiteni a valaki szamara szuksegtelen licenceket :) Ez viszont - gondolom - nem lehetseges, mert "okos" MS remekul elintezte, hogy ehhez nincs jogod ilyen OEM dolgok eseten, vagy rosszul gondolom? Ez viszont mar szandekos atvagas, szerintem. Ha nem kell nekem, legalabb miert nem adhatom el, akinek kell? Mindenki jol jarna.

"-Szerinted ez elfutna nálam?
-Milyen géped van?
-Windows.
-Őő nem úgy hanem hogy... áh mindegy."

újratelepítési történet:
"-A gépről elmentettél mindent?
-Igen.
-Akkor törölhetem?
-Igen.
-Biztos?
-Biztos, biztos!
-Ok.
...
...
-Ami az asztalon volt, azt nem találom.
-Azt mondtad elmentettél mindent a gépről.
-De ez nem a gépen volt, hanem az asztalon..."

Vagy hogy a Windóz az Word. Mire elmagyarázza nekik az ember, hogy az egyik operációs rendszer a másik meg egy különálló program. Amikor az árát is megtudják...

De a mai nap mondjuk mindent vitt. Titkárnő kérte egyik intézményemből, hogy egy pdf-et konvertáljak át doc-nak, nekünk van FineReader. Kértem küldje át mailben és gyors megcsinálom.

Kaptam egy .mht fájlt, a Roundcube üzenetablaka volt lementve és legfelül ott volt, hogy Letöltés...

"The button for the Internet":
http://www.youtube.com/watch?v=YDNmyyrEZho

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Tudod hány autóval találkoztunk már amit televertek benzinnel (persze dizelt)? Mi lenne egy w7/ubi csere esetén:)

epic :)

:)

Amikor meg látja hogy milyen választása van, akkor általában egy rosszul konfigurált linux desktopot lát gnome 1-gyel, vagy x nélkül, vagy egy freedost.

igen ez gyakori, erre inkább odaírnám, hogy OS nélkül :P vagy feltennék egy friss Ubit, és máris jobban tetszene.

Új olcsó acer laptop, papíron OS nélkül, de gyárilag volt rajta MeeGoo. o.O Két hete.

Na ja, de kb ua. mint nekimenni egy banknak.
Tegye fel a kezét, akinek ma Magyarországon van x éve és y ezer Ft-ja, hogy a végén >neki legyen igaza< és megkapja a windows-os gépet, árleszállítva, Windows és a többi fölösleges sw nélkül.
Nem azt mondom, hogy lehetetlen, de az esetek döntő többségében egyszerűbb egy másik gépet megvenni, máshol, vagy beletörődni, hogy a Windows árával lehúztak.

Párhuzam:

Most éppen azon töröm a fejemet, hogy hogyan vegyem rá a piacon a henteseket, hogy betartsák az alapvető higiéniai szabályokat (szerintem biztos van valami erre vonatkozó szabály/rendelkezés/törvény/mittudomén), hogy ne fogják meg puszta kézzel a húst, amivel egyébként a pénzt is kezelik.
És itt nem kis sufni büdögéket kell elképzelni, hanem a Fény utcai piac elvileg civilizált hentes üzleteit.

Ötlet?
- Szóljak be? (gondolom segíteni fog...)
- Ne vásároljak ott? (na ja, csak az egyéb húsbót messzebb van és drágább)
- Jelentgessem fel őket? (érdekel valakit? lesz hatása? mennyi időbe telik a változás elérése? kinyírják a kutyámat cserébe?)

igen, ezt hívják patthelyzetnek... tehetetlen az ember, és egyre több helyen tapasztalok ilyen elnyomást/diktatúrát - ha ellenszegülsz, lehet nyersz, de sok időd(=+ pénz(ed)) megy rá

A megoldás: immunrendszer XD

A termék része a windows, ugyanúgy mint az akksi. A gyártónál reklamálj.

Szerintem a terméknek nem része, legfeljebb a gyártó ezt ajánlja hozzá. Nekem árukapcsolásnak tűnik. Nekem G550L-es laptopom van és volt választási lehetőségem, hogy Windows operációs rendszerrel veszem, vagy FreeDOS-al. (Egy későbbi hozzászólásodra: Mazsolával, vagy nélküle.) Nyilván egy terméket úgy kell eladni, hogy az működőképes legyen. Ezért volt rajta FreeDOS. Az akksi példa szintén nem jó szerintem, mert egy "mobil gép" nem tud működni nélküle, így ez már nem választható el tőle.

+1

Szerintem azért nem árukapcsolás, mert egyik termék sem képes önmagában működni, kell hozzá a másik. Az más kérdés, hogy ha lecseréled az os-t egy funkcionálisan ekvivalensre, attól még a rendszer működőképes marad. Viszont a gyártó nem kötelezhető több os támogatására, sem "működésképtelen" termék értékesítésére.

Ennyi erővel az akksi is árukapcsolás, mert mi van, ha én olcsóbban rendelek az ebayről jobbat, mint amilyen alapból benne van.

Véleményem szerint elveszel a részletekben. Mind a hardver, mind a szoftver külön termék. Nyilván a hardver önmagában nem tud funkcionálni (ebben egyet is értünk), azonban nem csak egy fajta operációs rendszerrel képes működni. A gyártó nem is vállal támogatást az operációs rendszerre, legfeljebb meghajtó programokat szállít az általa favorizált rendszerhez. Viszont, ahogy írtam nem fordulhatsz támogatásért a hardver gyártójához az operációs rendszerrel kapcsolatban. Ha autós példát veszünk, az autó a hardver, az üzemanyag a szoftver, éppen ezért az akksi továbbra sem jó példa, hiszen az szerves része a hardvernek, mint autónak az ablaktörlő.

"A gyártó nem is vállal támogatást az operációs rendszerre"

Ezt én úgy értettem, hogy akkor vállal a hardverre támogatást, ha a hardver által hivatalosan támogatott os-sel használod. Például a gyártó akkor garantálja, hogy a laptopban minden hardver működni fog, ha windowst használsz rajta, mert ahhoz ad hivatalos drivert.

Akkor azt aruld el, hogy a topic kapcsan mar tobbszor felmerult IE/Windowssal eseten miert tudtak ugy doteni anno (az EU-ban legalabbis? Vagy hol ...), hogy ez karos kapcsolat? Pedig imho az IE/Windows szimbiozis adott esetben meg mindig sokkal jobban indokolhato, mint egy hw+OS hasonlo jellegu dolga, foleg ha az adott HW un "PC compatible" (or so), amire azert eleg sok OS van. Mas lenne a szitu, ha MS egy sajat - massal nem kompatibilis - hw-val jelentkezne, amire nincs is igazan alternativa, igy a hw-re is mondhatna: igen, ez a mienk. Meg akkor sem teljesen fekete/feher a kep, de valamivel tisztabb.

Nézzünk egy extrém példát: vékonykliensnek akarok venni egy laptopot, mert egyszerűbb/olcsóbb/akármi. Ekkor ugye network boottal máris működőképes a gép saját oprendszer nélkül. Tehát felesleges. De ugye ekkor felesleges a vinyó is. Csak azt fogom, kiveszem, és egy teljes értékű vinyó, amit eladhatok vagy átrakhatok máshova. De a windowssal ezt nem tudom megtenni. Tehát szerinem vagy legyen opcionális a win, vagy egyszer átrakható. Például én nagyon szívesen átraktam volna a laposról az asztalira, mert ott néha még használom is. Egy vinyóval ezt minden további nélkül megtehetném, de még az aksit is eladhatom valakinek. Már csak ezért se hozzunk fel ilyen rendkívül "eszes" ellenpéldákat, na meg mert tapló paraszt dolog olyasmibe beleszólni, ami neked nem fáj, másnak meg jó lenne.

Azért sok laptopból a vinyót se veszed ki csak úgy - szétszerelés nélkül. Akkor viszont ugrik a gari(?)

Viszont nem csuknak le, ha mégis átrakom egy másik gépbe.

+1 (a mosógép vásárlásnál se kérdezik meg, milyen programmal kérem :-) )

Akkor viszont az árukapcsolás, nem?

miazhogy xy vendortol szarmazo akku van benne?! kovetelem hogy adjak vissza az akku arat, mert nekem en megoldom laposelembol a dolgok, heh!

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Emlékszel: Sokol rádió, 2 laposelem, gumi.

Az mstől követelték, hogy ne ie legyen a default browser

Igen, pontosan ezt kene: ugyanugy betiltani ezt, mint anno a browser valaszto izere volt kotelezve az MS. Itt is ez kene: lehessen valasztani, ne egyetlen rad eroltetett megoldas legyen csak. Hiszen MS is mondhatta anno: az IE resze a Windows-nak, miert ne adhatna egyben? :)

laptop vásárlás:
a) recovery cd -> kuka
b) 32-szer random újraírás a teljes vinyóra, hogy még csak emléke se maradjon a gyárilag adott rendszernek
c) saját választás szerinti rendszer telepítése
opcionális lépés: a kész rendszerből valami recovery cd-t csinálni.

És a gyártó + MS lenyelte a Wined árát, amit 32x felülírtál :D

Igen, ezért bánt, hogy nem vehetem meg csupaszon. De egyébként nem tud érdekelni, had ne használjak egy rendszert csak azért mert ők azt adják, nemde?

:)

"800 eurót az okozott károkért"

Milyen okozott kár?

Egyébként vajon mit szólna egy pék, hogy ha veszek a pékségében egy túrós rétest, és van benne mazsola, akkor visszakövetelem a mazsola árát, mert azt én nem szeretem és nincs rá szükségem. Ha pedig nem adja vissza, akkor rohannék a bíróságra, és 4 év múlva vissza is kapnám a mazsola árát, a jogi költségeket, és az okozott kárt, hogy éhen maradtam. :)

Milyen okozott kár?
pl:Forgolódott álmában 4 évig mert nyugtalanította, hogy bíróságra kell járnia.

vajon mit szólna egy pék ...
A mazsolát utólag nem tudod belesütni, azt már sütés előtt bele teszik. A gépet viszont először legyártják és csak azután rakják rá a windowst.
De, hogy maradjunk a konyhánál lángost tudok venni sajt és tejföl nélkül jelentősen olcsóbban. Persze egyesek szerint csak a sajtos tejfölös a lángos, de mégis megengedik, hogy a vevő döntsön.

Igazából te is sajtos-tejfölös lángost eszel, de egy hippikolónia:) adja rá a sajtot és a tejfölt...

Ez nem olyan, ahogy te is mondtad, azt később nem lehet "belesütni" de a Wint már csak bele lehet. Tehát szar példa az fix... És szerintem a kár az, hogy a bíróságra kellett járnia, mivel az idejét másra is pazarolhatta volna ...

Ha a mazsola licenceben benne van, hogy ha nem fogadod el, visszaadjak az arat, akkor teljesen jogosan reklamalhatsz a peknel.

--
In 2000 years time, historians studying the national census will think we murdered all the Jedi.

Ezek után nem hiszem el hogy nincs egy tökös gyerek aki az artisjus-t perelné rommá valamelyik európai bíróságon.

A lehetőség adott.

Nincs esélye. A jogdíj beszedése teljesen jogos, nincs is ezzel probléma. Amivel itt a gond van az a jogdíj mértéke, valamint a vállalkozások (értsd. vendéglátó, szolgáltató iparosok) megsarcolása un. gépzene-felhasználás címén.

Teljesen jogos, bár nem értem, hogy a 800 euró kártérítést mire fel adják?

Egyébként az összes gyártó, vagy bolt, aki előre telepített windowst ad, és nem ad hozzá telepítőt bekaphatja. Meg az is, aki recovery cd-t ad telepítő helyett. Ha már megkapom hozzá a Windowst akkor kapjam meg. Ne a vinyón lévő helyből foglaljanak el x gigát recovery partícióként, ne az ő beállításaikkal előre patchelt rendszert kapjam, stb.

Nem olyan sok az a 800 euró, ha négy évig járkálsz bíróságra. Ez egy nagyon-nagyon gyenge közelítése egy informatikus alternatívaköltségének a bíróságra mászkálással szemben. És még a windows ára is benne van.

Nem tudom, hogy hogyan állhat Poul-Henning Kamp ügye. Ha eddig nem járt sikerrel, akkor most kellene lépnie...

--
trey @ gépház

Akkor itt lenne az ideje egy fellebbezésnek. A mellékelt ábra szerint lenne esélye annak, hogy a javára döntsenek végül.

--
Sent from my iPhone

Nekem ezzel nem volt problémám. Ha egy laptopon nem akarok Windowst használni, akkor olyat választok a katalógusból, amit Windows nélkül árulnak. Lehet ilyeneket találni, és a Windows nélküli modellek tényleg olcsóbbak. A legtöbb webboltban az os-re szűrni is lehet.
--
ulysses.co.hu

"Ha egy laptopon nem akarok Windowst használni, akkor olyat választok a katalógusból, amit Windows nélkül árulnak. Lehet ilyeneket találni, és a Windows nélküli modellek tényleg olcsóbbak."

Történetünk idején a naptárak 2007-et mutattak. Azóta változóban van a dolog.

--
trey @ gépház

A baj az, hogy indokolatlanul korlátoznak. Miért választanál egy hardverben, kinézetben, árban, akármiben különböző terméket csak azért, mert hozzá adnak valamit, amit nem szeretnél? Értem én, hogy lehet alternatívát találni ha akar az ember keresni, de ez nagyon felesleges kényelmetlenségnek tűnik, hiszen az operációs rendszer nem határozza meg a hardvert - fordítva sem. Akkor mért is függenek egymástól?

+1

Igen, én is ThinkPadet szeretnék, de pöcökegér nélkül!!!44
A rajta lévő szoftver a termék tulajdonsága ugyanúgy, mint a hozzáadott garancia, az anti-glare kijelző, egy esetlegesen mellé adott almás matrica. A termék az ipari forradalom derekán volt talán utoljára maga a vas, azóta szerencsére jár már mellé más is.

int getRandomNumber() { return 4; } // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű. xkcd

Szerencsére?

A vas egy dolog. Vele jár, vagy nem jár. Nem tud opcionálisan járni pl egy pöcökegér, és ez technikailag indokolt. Gondolom a hardver többi része úgy van kiépítve, hogy az ott elférjen, ez számomra elég indok, hogy elfogadjam, hogy a gyártó a kedvemért nem csinál mégegy verziót. A szoftver viszont nem befolyásol semmit. Ha adják windowsszal, az ugyanolyan működőképes, mint ha üresen adják. Az üres laptop is működik, hiszen bekapcsol, és elvégzi a feladatát: bootolja azt amit talál.

Egyébként ha már szoftver: Vajon a laptophoz adott windows mennyivel kevésbé árukapcsolás a windowshoz adott internet explorerhez képest?

És függetlenül mindentől: Mennyivel humánusabb (nem gazdaságosabb, pénzügyileg jobb, satöbbi, csak humánusabb) lenne, ha alapból eldönthetnéd, hogy kéred hozzá a windowst, és nem erőltetnék bele az árába?

Viszont járhatna opcionálisan egy csomó !vas dolog, és mégsem opcionális. Pl. kell a halálnak az a hülye kartondobozos csomagolás. Én környezettudatos vagyok, nekem elég, ha egy erősebb papírzacsiba rakják. A két köbméternyi pukifóliát és egyéb védőcsomagolást is simán lehetne csökkenteni, mégsem opció.

Ami pedig a szoftvert illeti, a hardver többi része úgy van kiépítve, hogy elférjen, támogassa. Úgy tervezték meg a terméket. Igen, a pöcökegérhez hasonlóan a szoftver is lecserélhető egy másikra. Arról nem is beszélve, hogy a gyártót esetleg törvényileg kötelezik arra, hogy valamilyen operációs rendszert szállítson a géppel. Mivel operációs rendszert nem olyan egyszerű cserélni, mint egérpöcköt, általában nem csomagolnak belőle többet is a gép mellé.

Amennyiben számodra a laptop feladata megáll ott, hogy bekapcsol, és bootolja amit talál, láthatólag nem azonos a termékfelfogásunk. A laptophoz azon felül, hogy betölti amit talál, ugyanúgy hozzátartozik az ügyfélszolgálat, a garanciális szolgáltatások, a csomagolása, az eladó mosolya, az amortizált eszköz visszagyűjtése, és minden egyéb termékjellemző, amit a termékfejlesztés során beleterveztek. Ha az operációs rendszer ebben benne van, a kuncsaft válasszon mást, ne várja el a hardvergyártótól, hogy támogassa a vasán a FooBar 0.99beta rendszert hardveresen és kapcsolódó szolgáltatások viszonylatában. Persze kíváncsiságból megvennék egy olyan laptopot, amely tartalmazza a Quick Start Guide-ot Linux From Scratch-hez is. ;)

Egyébként nyilván a geekek számára humánus, ha az ember eldöntheti, hogy kéri-e a Windowst, mint ahogy a többi jellemzőt is. A Dell egész jól műveli ezt a műfajt.
Ellenben a fogyasztók egy része nem hallott másról Windowson kívül, és nem feltétlenül gondolja úgy, hogy laptopvásárlás közben kell az összes lehetőséggel kapcsolatban képbe kerülnie: A laikus, árérzékeny fogyasztó számára nem tartom humánusnak, ha felajánlják neki a Windows mellőzését, mert esetleg anélkül hagyná ki, hogy tudná, mi is az.

int getRandomNumber() { return 4; } // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ezzel egyet értek. Igényesebb gyártó ad választást, még ha nem is a kartondobozra, de pl vinyó, memória mérete választható, láttam régebben olyat, hogy dvd olvasó / cd író választható volt, manapság mindenben író van.

"Arról nem is beszélve, hogy a gyártót esetleg törvényileg kötelezik arra, hogy valamilyen operációs rendszert szállítson a géppel"

Ilyen van? Ill várj, hogy értelmezzem? Törvény kötelezi arra, hogy bármilyen, vagy arra, hogy egy bizonyos rendszert szállítson? Utóbbit nehezen tartom elképzelhetőnek, korábbi pedig nem lenne szükségszerűen muszáj, hogy windows legyen. Persze nyilván ha választani kell, akkor windowst raknak rá, értem én, de lehetne egy linuxos széria is, nem kerül nekik plusz költségbe. Na jó, egy picibe.

"Amennyiben számodra a laptop feladata megáll ott, hogy bekapcsol, és bootolja amit talál, láthatólag nem azonos a termékfelfogásunk."

Mit értesz laptop alatt? Mert a vas (a fém, műanyag, stb) + a rajta lévő biosban lévő kód feladata kb ennyi. A laptop feladata, hogy a rajta lévő szoftvert futtassa. Onnan pedig mindegy, hogy milyen szoftver fut rajta, amíg a kompatibilitás megvan. Semmi nem zárja ki, hogy programozzak egy egyéni kernelt, és az fusson rajta. De lehet ezt nagyon széles körben értelmezni, viszont nem szabad(na) a szoftvernek korlátoló tényezőnek lennie, mert effortless cserélhető.

"Ellenben a fogyasztók egy része nem hallott másról Windowson kívül, és nem feltétlenül gondolja úgy, hogy laptopvásárlás közben kell az összes lehetőséggel kapcsolatban képbe kerülnie"

Ez tök igaz. De itt nem is arról van szó, hogy erőltetni kellene a csupasz gépet, és plusz egy döntést rábízni a vásárlóra, hanem arról, hogy lehetőséget kell(ene) biztosítani azoknak, akik nem igénylik a hozzá adott windows-t, hogy annak plusz költségeitől megszabaduljanak.

Árazási kérdés: lehet támogatni a választást, de az plusz pénz, és szerintem nem is feltétlenül kevés. Ha meglesed pl. a Dell oldalát, ahol testre szabhatod magadnak nem csak az operációs rendszert, de a memóriát, merevlemezt, stb.-t is, akkor sejtheted, hogy mögötte elég komoly informatikai-logisztikai infrastruktúra van, nem is adják ingyen.

A fogyasztók jelentős részét hidegen hagyná a választás, és fölöslegesen bonyolítaná a vásárlás folyamatát. Kíváncsi vagyok, hogy hányan vesznek boltban kész Dell konfigurációt ahelyett, hogy összelegóznák maguknak neten. Az én meglátásom szerint a vásárló inkább szeretne bemenni a boltba – esetleg valami „expert” ismerőssel az oldalán – leemelni a polcról egy gépet, hazamenni, használni. Ebbe nem feltétlenül fér bele, ha mindig bele kell olvasni az apróbetűbe, hogy ezen Windows van-e.

Arról nem is beszélve, az áruházaknak is növelniük kell az árukészletüket néhány linuxos géppel, amelyeket jó eséllyel nem tudnak majd eladni, vagy inkább csak áron alul, kifutó modellként. A választás pénzbe kerül a gyártónak, pénzbe az áruháznak, időbe és tudásba a fogyasztónak. Nem mondom, hogy a választás rossz, de látom, hogy teljesen érthető, ha egy vállalat nem diverzifikálja ilyen irányba a termékportfólióját.

int getRandomNumber() { return 4; } // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű. xkcd

Azért a hardverelemek meg a szoftver egészen más kategória.
Ahhoz, hogy kivegyék neked a "pöcökegeret", új tervek kellenek (ne maradjon lyuk a helyén), plusz munkát jelent.
A szoftvert nem feltenni viszont gyakorlatilag a költségek csökkenését jelenti.

Pedig az a jó, ha lyuk van ott, ahonnan az ember a pöcköt kiveszi.

:)

FIXME, de mintha valamilyen oprendszert fel kéne tenni a készen árult gépekre. Ha a célpiac kellően nagy részén létezik ez a szabályozás, akkor a gyártónak nem éri meg fenntartani az operációs rendszer nélküli termékváltozatot.

Innentől a gyártónak kb. mindegy, hogy milyen rendszert rak rá, de a folyamatok egyszerűbbek, ha csak egyfélével árul egy adott modellt. És könnyen lehet, hogy a legkisebb felhasználói ellenállás felé haladva a Windowszal jár a legjobban, még akkor is, ha bekalkulálták az árképzésbe a félmillió forint kártérítést, meg az ennél valószínűleg magasabb jogi költségeket.

int getRandomNumber() { return 4; } // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű. xkcd

"FIXME, de mintha valamilyen oprendszert fel kéne tenni a készen árult gépekre"

Fixme, de mint ha ez egy magyar szabályozás lenne, és nincs kikötve, hogy win legyen ez. Ezért is van sok gépen freedos, vagy használhatatlan linux (nem a linux használhatatlan, hanem az a linux telepítés, amit az áruházakban látok a gépeken)

Nincs hát, viszont a gyártó azt szeretné, ha nem vinnék vissza hozzá a portékáját. Éppen ezért az általad említett „FreeDOS vagy használhatatlan Linux” telepítések a legalja gépeken találhatóak csak meg, amelyeket jellemzően nagyon árérzékeny „szakértők” vesznek. :)

Egyébként az az igény teljesen jogos a fogyasztóban, hogy ha megvesz egy gépet, akkor azt már ne nagyon kelljen otthon telepítgetnie, tehát valamilyen rendszer függetlenül a szabályozásoktól kell rá – az, hogy bizonyos országokban ez jogi kötelezettség, csak hab a tortán.
És a Windows előtelepítése ugyanúgy egy „best guess” a gyártó részéről, mint ahogy a kocsmákban sem árulnak csapolt alkoholmentes sört. Megoldható lenne a választék növelése, de valószínűleg beárazták, hogy megéri-e nekik.

int getRandomNumber() { return 4; } // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ez egy olyan miért? mintha azt kérdeznéd, xy bank miért adja n % kamattal a v hitelt, és miért fizet m % kamatot w betétre. Így akarja, ennyi. A vásárlót/ügyfelet tájékoztassa a vásárlás/szerződéskötés előtt, és tartsa be a szerződést és a törvényeket, és ne köcsögösködjön. Ha mindezt megteszi, nincs miről beszélni. Vagy talpon marad, vagy nem, vagy változtat, vagy nem. Természetesen nem azt mondom, hogy a bank gyakorlatát tilos kritizálni, de alapjában véve törvényes keretek között joga van azt tenni, amit szeretne.

Azért függenek egymástól, mert a gyártó így akarja. Olyan ez, mint amikor egy lány nemet mond. :( Vagy igent. :)

:)

Ha a bank beleirja a szerzodesbe, hogy xy kapcsolt szolgaltatasukrol lemondhatsz, es akkor visszaadjak annak az arat (ahogy az MS WIN licenceben benne van, hogy ha nem fogadod el, ne hasznald, es visszafizetik), akkor elvarhato, hogy tenyleg lemondhass a szamodra felesleges reszerol, ahogy a szerzodesben is szerepel. Torvenyes keretek kozt (szerzodes) miert ne elhetnel ezzel a lehetosegeddel?

--
In 2000 years time, historians studying the national census will think we murdered all the Jedi.

A bank "tartsa be a szerződést és a törvényeket, és ne köcsögösködjön". Jaj, de ez most annyira lényegtelen. Vedd észre – kérlek –, hogy itt nem ez a lényeg, hanem az, hogy az emberek egy unfair – üzleti – gyakorlatot sérelmeznek, ami ellen nem biztos, hogy hatásosan felvehetik a kesztyűt, és ez olyan érzés számukra, mint amikor azt látják a tv-ben, hogy tarra vágják az esőerdőket, és valahol a szívük mélyén megrezdül valami, és arra gondolnak: ez így nincs rendben. :)

:)

Ne aggódj, saccperkb. 30-40-50 év múlva már mutatnivaló esőerdő sem lesz, nem kell a szíveknek elszorulniuk.

Jah, csak lassan olyan mar nem lesz. Vagy ha van is, akkor abbol a valasztek a toredeke csak. Altalaban pont a gyenge minosegu, noname (vagy noname kozeli) markaknal van ilyen lehetoseg - legalabbis is tobbnyire. Mert erted, lehet azt mondani, hogy "ha nem akarsz AFA-t fizetni, ne vegyel olyat, amire kell AFA-t fizetni". Azonban, ha mindenre kell, akkor ez a feltetel csak ugy teljesitheto, ha semmit nem veszel. Es efele tart a dolog, na ez a gaz.

tök jó neki, irigylem, 4 év alatt sikerült 800 euro-ra szert tennie. Ha elosztjuk, évente 200 euro, az ám a vagyon! A gépét azóta már gondolom lecserélte egy újabbra.

Ahha, van egy picit „dögöljön meg a szomszéd tehene” alias „nekem nem jó, legyen Neked majdnem rossz” vetülete a dolognak… ☺

int getRandomNumber() { return 4; } // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű. xkcd