Holnap "elsötétül" az angol Wikipedia (és mások is)

A hírhedt Stop Online Piracy Act (SOPA) (amit a hírek szerint visszavontak), Protect IP Act (PIPA) törvénytervezet elleni tiltakozásképpen a Wikimedia szokatlan lépésre szánta el magát: 24 órás elsötétítést tart az angol Wikipedia-n. A magyar részleget a tiltakozás nem érinti. A Wikipedia mellett más oldalak elérhetetlenségével is számolni lehet. Korábban pl. a Raspberry Pi bejelentette, hogy csatlakozik a tiltakozáshoz. Teszi ezt annak ellenére, hogy úgy tűnik, a SOPA (egyelőre) halott. Az indoklás az, hogy a törvénytervezet mostani félretétele nem jelenti azt, hogy később nem térhet vissza kisebb változtatások után.

Hozzászólások

Kiváncsi vagyok, hogy hányan lesznek PIPA a Wikipediára, mert megSOPAtva érzi majd magát vizsgaidőszak közben :D

----------------
Lvl86 Troll

Nem teljesen tiszta nekem, hogy ez mit jelent:

"Aki követte a sajtóhíreket az utóbbi időben, az úgyis tudja miről van szó. A döntés megszületett, igaz minket (mármint azokat, akik nem USA-beli IP-címmel rendelkeznek), nem érint."

Lehet, hogy az angol Wikipedia elsötétítése csak az amerikaiaknak lesz érzékelhető? Ez így konkrétan nincs megemlítve a hivatalos bejelentésben.

--
trey @ gépház

ez a leghivatalosabb bejelentés,
http://wikimediafoundation.org/wiki/English_Wikipedia_anti-SOPA_blackout
"Why is this a global action, rather than US-only? And why now, if some American legislators appear to be in tactical retreat on SOPA?

The reality is that we don’t think SOPA is going away, and PIPA is still quite active. Moreover, SOPA and PIPA are just indicators of a much broader problem. All around the world, we're seeing the development of legislation intended to fight online piracy, and regulate the Internet in other ways, that hurt online freedoms. Our concern extends beyond SOPA and PIPA: they are just part of the problem. We want the Internet to remain free and open, everywhere, for everyone".

A részecskefizika (pl. innen indítva: http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_model) nagyon jól megérthető róla.
Jegyzet valamennyi van hozzá, de mivel friss tudomány és nem sokat tanulják magyarul, nem erőltetik meg a tanárok, hogy tanítás mellett még tankönyveket is írjanak, ha van ingyen. Ráadásul wikin kis színes és mozgó animgifekkel ez sokkal jobban visszaadható, mintha könyvben lenne. :)

(érdekességképp: nem egyszer előfordult már, hogy egy-egy szakdoga célja az volt, hogy a wikibe kerüljön fel egy téma alaposan körüljárva, és így a wiki már egy közösségi tankönyvként szolgál, nem rosszul.)

Ez nem tudom mennyire urban legend, erdekes modon ezt tobb helyrol hallani, es mindig tanarok mondjak. Ennek ellenere, volt mar jo sok felmeres, ami szerint ez nincs bizonyitva, ha a nagy atlagot nezzuk, sok esetben a "papir alapu" informacioforrasok, vagy egyeb (elvileg ellenorzott) tartalmakban is van legalabb annyi hiba, ha nem tobb. Mondjuk ezt regen olvastam valahol, egy up-to-date statisztika az ugyben - ha letezik ilyen - erdekes lenne.

Pont ez a baj a wikipediával, hogy nagyon nagy a szórás a cikkek minősége között: van, ami kb. 1-1-ben egy tankönyv másolata, van, ami pedig tényként közöl hatalmas féltudományos baromságokat. Emiatt az egész megbízhatatlan marad.
Bár a matematikai és kémiai rész amennyire én néztem, egészen jó állapotban van (mind a magyar, mind az angol). A biológia és az orvosi részek már kevésbé.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Nem az volt a cél, hogy az oldalak elérhetetlenek legyenek?
Csak valaki elbaxta, mert a wikileaks helyett a wikipedia lesz elérhetetlen.

Az állítólagos csatlakozók listája:

Reddit
Wikipedia
AOL
eBay
Etsy
Facebook
Foursquare
Google
IAC
LinkedIn
Mozilla
OpenDNS
PayPal
Twitter
Yahoo!
Zynga
Boing Boing
Raspberry Pi
Cheezburger Network
Tucows
Red 5 Studios

Hogy ebből mennyi lépett vissza, azt nem tudni. Aki tudja, linkelje be pls.

--
trey @ gépház

Igen. És ha a két törvénytervezet átjut, akkor (bár a valószínűsége kicsi hogy megtörténjen de elég csak a jelenlegi itthoni körülményket nézni hogy mindenki eldönthesse, egy politikus mennyire veszi komolyan az olyan ígéreteket, hogy bár megvan rá a jogi alapunk nem fogjuk megtenni :P) minden jogi alap meglesz ahhoz, hogy harmadik fél feljelentése miatt oldalakat bazárjanak, blokkoljanak.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

<off>Hihetetlen. Ezek a jogvedok kepesek elerni szinte barmit, es most nem csak erre a hirre gondolok (hiszen itt most allitolag "elhalasztottak"/"visszavontak" a kerdeses dolgokat - de nem hinnem, hogy orokre feladtak volna), hanem ugy altalaban, lasd "harom dobasod van" stb, artatlansag velelme, meg elotte targyalas stb az meg nuku, itt meg kinai firewall tipusu megoldas USA-nak (legalabbis valahol ilyesmit is irtak). Ha ennyi energia/penz lenne inkabb fontosabb dolgokra, sokkal szebb vilagban elhetnenk. Csak azokert valahogy senki nem akar annyira harcolni ...</off>

De, nagyon is aktuális még.

In a surprise move, Representative Eric Cantor (R-VA) announced that he will stop all action on SOPA, effectively killing the bill. This move was most likely due to the huge online protest and the White House threatening to veto the bill if it had passed. But don't celebrate yet. PIPA (the Senate's version of SOPA) is still up for consideration.

While there are some rumors that SOPA is 'shelved', the actual situation is murky. And PIPA is alive and well. If both are definitively dead by Wednesday, I'm sure the Foundation will make a sensible judgment call. But I also doubt if that Congress will come to their senses that quickly!

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

Ezt így nem jelenteném ki, hogy nem atuális. Hagyják egy ideig sikkadni az ügyet, aztán próbálkoznak újból, más köntösben, rafináltabban. Nem is tudom, talán az lett volna a legnagyobb csapás ennek a törvénynek, ha elfogadják, és megpróbálják nagyon szigorúan betartani. Abból előbb-utóbb biztos nagy lázadás lett volna, így 1-2 hét és elfelejtik az egészet, lesz más, amin lehet majd pörögni.

talán az lett volna a legnagyobb csapás ennek a törvénynek, ha elfogadják, és megpróbálják nagyon szigorúan betartani.
Az ilyen típusú törvények tipikusan pont nem így működnek. Általában éppenhogy nem nagyon tartatják be őket, csak igen szelektíven "gumiszabályként" alkalmazva. Akinek éppen nem tetszik a pofája, azon keményen bevasalják, de azért ügyelve arra, hogy ne túl sokszor, általános zűrt ne okozzon, mert akkor tényleg fellázadnának ellene.
---
Internet Memetikai Tanszék

Egy napig nem tudok majd hozzászólni a HUP-on semmihez ;-)

szerintem ez nagyon jó ötlet. iszonyat sokan nem realizálják ezeknek a dolgonak a veszélyét. eddig szinte ellenállás nélkül nyomtaák át mindenhol szigorításokat. így szépen a képükbe kapja mindenki.

azert ez joval erosebb is volt mondjuk egy magyar mediatorvenynel, ez meg a kinai modszert is uberelte volna, pedig a Kinai Nepkoztarsasag veletlen sem nevezheto demokracianak

nyivanvalo volt, hogy ha itt a nep nem tud semmit elerni, akkor a vilagon sehol nincs demokracia, USA-ban meg vegkepp nem lett volna

Egy sima js letiltassal "kivilagosodik", feleslegesen tukrozom :(

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

aki nagyon wikipediazni akar, es nem jott ra magatol, adblockba ez kell:

meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:BannerLoader$domain=en.wikipedia.org

amugy is hasznos, aki annak aki nem szereti Jimmy mosolyat :)
--
Live free, or I f'ing kill you.

Azt hittem csak Magyarországról nem lesz elérhető, mert Viktor ellen tiltakoznak. A cikket olvasva látom, hogy csak innen lesz elérhető.
:)

Úgy tűnik a minket becsmérlő országoknak is megvan a maga Viktora, bár nekik hivatalosan szabad.

Ma jól megszopatott a tiltakozás.
OpenSUSE-t telepítettem, kellett volna a wiki. Tiltakozik. Remek.

Pár óra szívás után (keresgéltem a hivatalos driver-t), végül felraktam az ATI telepítő által generált SuSE/121 féle x86_64 RPM-et.

Amint felment, restart, fglrx aktív.
Másodpercek múlva elkezdett az X hasalni, a programok elszállni.

Most várok a 35.1 -es ATI-ra, hátha az majd működőképes lesz. :(