(Talán) 2012 első negyedévében érkezhet az OpenOffice.org 3.4

 ( trey | 2011. december 21., szerda - 17:47 )

Az Apache Software Foundation (ASF) - amelyik az Oracle-től nemrég átvette az OpenOffice.org feletti bábáskodást - a napokban nyílt levelet intézett az Open Document Format (ODF) ökoszisztémához. A levélben a sok marketingszöveg mellett az aprólékos olvasó felfedezhet némi konkrétumot is az ASF OOo-val kapcsolatos terveiről. A szövegben az olvasható, hogy az Apache OpenOffice projekt kísérletképpen (vagy mi) a jövő év első negyedét nézte ki az OOo 3.4 kiadására. A levél elolvasható itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

jó nagy arca van az apache fiúknak azóta, hogy a Google a Harmonyt választotta az Androidhoz. ott valóban a licenc volt a fő ok, bár ezzel tök feleslegesen a nyakába vett a Google egy szabadalmi pert az Oracle céggel.
az Apache Incubator egyébként nem mindig tökéletes siker. több mint egy éve adományozta a Google a Wavet az Apache Foundationnek. a wave az incubatorban azóta olyan jól fejlődik, hogy mostanra már el sem lehet indítani.

Többször is elolvastam a levelet. Csak nekem tűnt bullshit-nek az egész, vagy másnak is?

--
trey @ gépház

Ja, mint egy template levél: "The resulting project, %YOURPROJECT% (Incubating) is progressing well as..."

ha egyszer valamikor még kereskedelmi Office csomagot akarna kiadni az Oracle úgy, hogy nem tol dollár százmillákat a fejlesztésre ez az egyetlen esélye. mármint ha sikerül rávennie az Apache fiúknak a TDF tagokat arra, hogy LGPL licencről Apache2re váltsanak. ez a valóban bullshit szagú levél imho leginkább erre megy ki. jogilag ez lehetséges, mert az Apache megkapta a copyrightot az OpenOffice.org kódjaihoz, olyan licencet választanak amilyet akarnak. a TDFnél az időközben történt fejlesztések codereinek a hozzájárulása kellene csak a licencváltáshoz és szinkronba lehetne hozni a két változatot Apache2 licenc alatt.
a gyakorlati esély azonban imho nulla. az ismert események után, az Oracle arrogáns viselkedése majd pofára esése végleg eltávolította a LibreOffice forkot az OpenOffice.org projekttől. persze az Apache nem az Oracle, de a licencváltás az leginkább Oracle érdekeit szolgálná, amit zsigerből elutasít a többség.

s/Oracle/IBM/g

Talán, de nem önmagában kellene nézni de ez a nyílt levélből nem tűnik ki. A német Team OpenOffice ügyködésére való reagálás az egész, http://hup.hu/node/109819

Ki akarnak adni a Team OpenOffice.org-nál egy hibajavító OOo 3.3.1-t az ügyfeleiknek, de az OOo márkanév már az ASF-nél van és nem egyeztettek az ASF-el kellő mértékben, az OOo márkanév használatáról, és úgy cselekedtek.

Szerkesztés: meg is jelent a TOO-nál a "White Label Office 3.3.1RC"
http://teamopenoffice.org/en/faq-en.html

Egy ideje ugy mukodik az Apache alapitvany, mint valami szoftver temeto. Most a cegek nem azt mondjak, hogy dobnak egy szoftvert, mert bebukott. Most odaadjak az ASF-nek. Nem ertem azok miert engednek be minden szutykot.
Egyebkent az inkubator azert van, hogy kideruljon lesz e fejlesztoi tamogatottsaga egy projeknek. Ha nem lesz, akkor sosem kerul ki onnan.

a legjobb komment a cikkben linkelt oldalon,
"Next week: Apache Foundation takes over XFree86 development":D