IPv6-ra áll át a Google teljes saját céges hálózatán; dokumentumot adott ki a közben tanultakról

Címkék

Az Usenix konferencián a Google egyik hálózati szakembere, Irena Nikolova arról számolt be, hogy a keresőóriás belső hálózatán megkezdte az áttérést IPv4-ről IPv6-ra. A belső hálózat ebben az esetben azt a céges hálózatot jelenti, amelyen az irodák, a desktop gépek stb. találhatók és nem azt, amely a vállalat nyilvános szolgáltatásai (pl. kereső szolgáltatás) mögött található. A beszámoló szerint ugyan még messze nem végeztek, de már most érzik a pozitív hatását a migrációnak. A cég publikált egy dokumentumot, amelyben az áttérés alatt tanultakat osztják meg a szélesebb nyilvánossággal, így mások is profitálhatnak a Google által elvégzett munkából.

Az átállás során kiderült, hogy a projekt - amely már körülbelül 4 éve tart - nagyobb mint amire a mérnökcsapat korábban számított. Ez idő alatt körülbelül a munka felét végezték el. Az eredmény: most már gyakorlatilag a Google mérnökök 95%-nak "asztalán" van IPv6 lehetőség. A cél a teljes átállás.

A projektet 2008-ban indítottal el egy kicsi, Google mérnökökből álló csapat. A csapattagok közül néhány csak munkaidejének töredékét töltötte ezzel (a Google lehetővé teszi, hogy alkalmazottai munkaidejük egy részét az általuk választott, kreatív elfoglaltsággal töltsék el) a projekttel.

A részletek itt olvashatók. A vállalat által publikált dokumentum elérhető itt.

Hozzászólások

Kicsit csalódtam most a Gugliban. A PDF-et Wördbe írták. :(

Annyi pozitívuma van, hogy ugyan nem vagyok hálózatis de a doksi teccet.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Nem vagyok nagy művelője a Google Docs termékeinek, de azt gyanítom, hogy ilyen komplexitású dokumentumot már nehézkes összerakni vele.

Így első blikkre pl. nem látom, hol lehet hasábokat létrehozni, illetve talán az elválasztás sem elérhető.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

1. Minden jegyzettömbként használható eszköz használható riport készítésére, csak kell mellé egy LaTEX-fordító… :P
2. A MS-nek azért van egy Wordje is ;)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Mintha egyszer már lett volna valami balhézás a Google részéről, hogy az MSO ellenében nem vették figyelembe valami közbeszen a GDocsot (bár számomra eleve nonszensz, hogy állami dokumentumok tárolását, kezelését ilyen mértékben kiadjak egy cégnek).

----------------
Lvl86 Troll

Már majdnem megörültem, hogy a google szolgáltatásokra kapcsolják be, de hát akkor nem :(