StatCounter: Globális felmérésben első ízben nyomta le a Google Chrome a Mozilla Firefox-ot

StatCounter: ww havi böngészőstatisztika 200911-201111

A StatCounter ma sajtóhírben közölte, hogy a Google webböngészője használatot tekintve első ízben előzte meg a Mozilla Firefox-ot globális (worldwide) felmérésében. A StatCounter mérései szerint 2011 novemberében a Google Chrome-nak 25,69%-os, a Mozilla Firefox-nak 25,23%-os, az Internet Explorer-nek 40,63%-os piaci részesedése volt.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

2004 hm, firefox, new browser, how smart, small and fast
2006 still smart and fast, love it
2008 little slow and big, but fair enough
2010 why are you so slooow
2011 how can you eat so much memory and cpu, why are you starting for minutes, what the hell you doing??! Fuuu
2011 hm, chrome, how fast, small and smart...

nem tudom mit jelent a töltődik órákig, én win7 alatt használom, core2 CPU 2,1 ghz, 3 Gb RAM, és boot után duplaklikkel az ikonjára kb 3-5 mp múlva betölt. Enni eszi a memóriát rendesen, de amíg van szabad felőlem egye csak, ha utána fel tudja szabadítani ill. ha másnak kell akkor lemond a sajátjáról.

Én SeaMonkeyt használok, ami azért elég közeli rokonságban van a Firefoxszal, és jól megfigyelhető, hogy leakel. A teszt egyszerű: használd a böngészőt mondjuk 1 hétig újraindítás nélkül. Ha minden "jól" megy, akkor ennyi idő bőven elég ahhoz, hogy a memóriahasználata felszökjön mondjuk 500MB-ra. Ekkor nyiss egy task managert, válaszd ki a folyamatot, majd zárd be a böngészőt. Ekkor elkezd dolgozni a process, megpróbálja felszabadítani az általa használt memóriát. Legjobb esetben is olyan 150-200MB-ot sikerül neki (ez akár egy percig is eltart, intenzív cpu használat mellett), majd eltűnik a process. A task manager performance fülén a memóriahasználatnál egy szép törés fog látszódni, ott fejeződött be a process. Valahogy így: http://imagepaste.nullnetwork.net/viewimage.php?id=2849

Ha valaki ráér, megnézhetné, produkál-e ilyesmit a Firefox is, mert nem tartom kizártnak, hogy ez egyedi probléma.

Mindezt azért írtam le, mert ami leakel, az nem fogja visszaadni az elleakelt memóriát a rendszernek, ebből következően ha az embernek szüksége van a memóriára, kénytelen újraindítani a processt.

--
Don't be an Ubuntard!

nem vagyok szakértője a memory leak-eknek, de user mode process elvileg nem csak addig tud leakelni amíg ő maga fut, tehát ha egyszer valamikor bezárom, akkor a rendszer felszabadítja az összes általa lefoglalt (és élete során megleak-elt) memóriát is? Ha direkt leakelésre írt user mode programot engedne az OS ilyen könnyen felzabálni a teljes memóriát, akkor nem sok értelme volna ennek az egész virtual memory kezelésnek.

Másik komment pedig h. miért kell fusson egy firefox hetekig bezárás nélkül (pl. egy átlagos desktopon)?

A melóra használt laptopomat kb havonta inditom újra (azt is csak kényszerűségből), és a firefox is fut folyamatosan, jelenleg 134 nyitott tab-al. Elvárom, hogy ne leakeljen, ne zabálja meg a rendszeremet, mert az csökkenteni a jókedvemet. De mégis megteszi, így a firefoxot kb hetente újra kell indítanom. Hogyha a többi programot megtudták írni úgy, hogy bírja legalább az 1 hónapot (linux kernel, service-ek, desktop env.), akkor a firefoxra is áldozhatnának némi időt a fejlesztői, hogy az új feature-ök mellett a memleakeket és egyébb cpu zabáló bugokat kijavítsanak.

Imádom ezt a funkciót. Amint megláttam a hírekben anno, tudtam ez kell nekem. A gyakorlatban is kitűnően teljesít nálam. Igaz, hogy nem 100 tab van megnyitva amikor bezárom a böngészőt, csak olyan 6-10. Viszont így a böngésző elindulása után azonnal használható az, és nincs a régen tapasztalt lassú működés az első 5-10 másodpercben, amíg a tab-okat töltötte. Szerintem jó ötlet volt a Mozilla részéről belepakolni ezt firefox-ba.

Az alapprobléma továbbra is a leakelés, a böngésző újraindítása workaround marad attól még, hogy azt fejlesztették.

Meg például én nem azért hagyok nyitva tabokat, mert könyvjelző helyett használom azokat, hanem mert az aktuális tartalmukra van szükségem. Akkor is, ha olyan helyre megyek, ahol nincs net. Ez pedig így oldható meg a legegyszerűbben, hogy se a tabokat, se magát a böngészőt nem zárom be, a gépet pedig suspendelem/hibernálom.

--
Don't be an Ubuntard!

A Firefox 8-ast izzasztom napi 24 órában, de nem tapasztalom a leakelést, meg aztán nemrég a memóriakezelésen jelentős változtatásokat hajtottak végre.

Bár én csak 4-6 tabet használok, nincs is olyan felbontású kijelző ami vízszintesen 10-15 tabnél többet meg tud jeleníteni.

"a olyan helyre megyek, ahol nincs net"

Én erre a Read It Later addont használom, az elmentett lapokat elérem mindenhonnan, minden eszközről, adott eszközön akár internetkapcsolat nélkül is.

Na igen, nálam is hasonló, igaz én 1-10 tabot szoktam nyitva hagyni.

Azért annyit hozzátennék (nem a firefox védelmében), hogy szerintem egy átlagos desktopon a böngésző által feldolgozott adatmennyiség a többi alkalmazáshoz képest hatalmas.* Egy weboldal feldolgozása is sokkal komplexebb feladat, különösen, hogy hibás bemenet esetében is működnie kell. Ezért nem csodálom, hogy állandó memóriaproblémák vannak a firefoxszal, nem lehet könnyű feladat egy komplex böngészőmotor kidebuggolása.

Viszont ha ez így marad (és a felgyorsított fejlesztési ütem ez még inkább ront a hejzeten), akkor használhatatlanná fog válni a böngésző, és akkor már hiába javítják ki a hibáikat, az ie sorsára fognak jutni.

*: 1-1 oldal mérete nem nagy, de egy nap hány oldalt néz meg egy ember, pár százat, ezret, többet?

--
Don't be an Ubuntard!

Nem tudja valaki, mozillaek kapjak-e meg a penzt a google-tol, vagy lejart mar a szerzodesuk?

A legjobb tudomásom szerint 2011. novemberében járt le. Legutóbb 2008. novemberében történt egy megújítás 3 évre.

Hogy meghosszabbítják-e megint? Ez majd eldől.

Edit: Ma akadtam rá erre a cikkre: Google and Mozilla deal still ongoing. Talán érdekes lehet a számodra, ha már feltetted a kérdést.

Amugz honnajn van az IE-nek ekkora folenye?
Nem ismerek senkit, aki azt hasznalna, sulis gepeken is alapbol van egykrilliard masik bongeszo.

Az agresszív marketing kampány kezdi visszahozni az árát. Lelkük rajta.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Nem lehet a felfelé ívelés oka a sok eladott android telefon?
Azokban a default a chrome.

----
Hol van a kígyónak farka? Minek annak az a nagy karkötő?

Én személy szerint nem használok Chrome-ot, ezért nem tudom, hogy mennyire jó, de a Firefox csökkenését nem csodálom. Minden egyes verzióval erősödik a tendencia, hogy egyre több memóriát foglal (leakel is valószínűleg) és úgy en bloc egy hatalmas resource hog. :( Pedig a pluginrendszere miatt még mindig ez a legrugalmasabb és a leginkább testreszabható.

--
Java apps are nothing more than sophisticated XML-to-exception converters.

En is par hete valtottam hosszu evek utan Chrome-ra, FF-nel egyre tobb idegesito problema jelent meg, mint pl. flash bovitmeny behalas, tobb tiz masodpercig nem reagalt...stb. Ugyhogy Chrome letolt, bovitmenyek bongeszese, beallitgatas, mindez kb. 1-2 ora volt. Azota semmi problemam, 1-2 funkcio hianyat leszamitva (pl. FF alatt tabot siman at lehetett huzni a konyvjelzo savba).

Nem tudom milyen memória zabálásról, meg lassú indulásról beszéltek. A Firefox 4-ben talán volt valamiféle kis ilyen jellegű probléma, de a Firefox 8 már villámgyors és valamennyi böngésző közül a legkisebb memóriaigénnyel bír. Intel E5200 proci + 2 GB ram.

A Flash plugin összeomlásához meg semmi köze a Firefoxnak, a plugint az Adobe programozói készítik (egyébként nálam soha nem omlott még össze).

chrome-t hasznalnek (OSX-en) ha be lehetne normalisan allitani benne a minimalis betumeretet. mar probaltam mindent, de mindig vannak oldalak amik szarnak ra, de meg a cmd+ se segit rajta.
pl:
http://appleblog.blog.hu/2011/12/02/az_iphone_4s_sel_a_legelegedettebbe…
itt a facebookos conneteket semmivel s elehet olvashato mereture nagyitani. FF, Safari jo.

a masik, hogy nincs hozza autocopy extension tehat ami a kijelolest automatikusan vagolapra tenne.

a harmadik, hogy nincs RSS bookmarks :(

A'rpi