"LibreOffice fejlesztésen dolgozhatnak a Novellnél gyakorlatot vállaló diákok"

 ( trey | 2011. november 21., hétfő - 18:56 )

A Novell ma sajtóközleményben jelentette be, hogy a "Novell Magyarország, HuEdu programjának keretein belül, gyakorlati helyeket biztosít végzős informatikus-hallgatók számára. Az ELTE Informatikai Karáról érkező diákok például a LibreOffice irodai programcsomag fejlesztéséhez járulhatnak hozzá a hathetes időszak során. A gyakornokok munkája, az LGPLv3+/MPL szabad szoftveres licencek feltételei szerint, részévé válik a LibreOffice forráskódjának, ami kiváló tapasztalatszerzési lehetőséget biztosít, és kitűnő referenciának számít a későbbiek során."

"A szakmai gyakorlat alatt a hallgatók olyan programozási feladatokat oldanak meg, amelyek elvégzése néhány hét alatt reálisan kivitelezhető, mint például a kódtisztítás, a refactoring vagy a hibajavítás. A Novell szakemberei napi szinten tartják a kapcsolatot a gyakornokokkal, és mindenben támogatják a hallgatókat, hogy zökkenőmentes legyen a munkájuk. A diákok által beküldött programrészleteket minden esetben az adott területszakértője vizsgálja meg, és hasznos észrevételekkel segíti a tapasztalatszerzést."

[...]

"A nyáron elindult programban elsőként négy hallgató vett részt. A lehetőségről az egyetem –erre a célra létrehozott – üzenőfaláról, oktatóiktól, illetve egymástól értesültek a diákok. A jelentkezés feltétele egyelőre csupán az angol nyelvtudás és a szakmai gyakorlati

kiírásoknak való megfelelés, de a jelentkezők számának növekedésével a Novell beugrófeladat teljesítéséhez kötheti a részvételt."

(Forrás)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

nagyon jó! remélem, sok új fejlesztés lesz az eredménye

Szerintem is dolog ez. Én abban is bízom, hogy a diákok sokat tanulnak majd belőle, kedvet kapnak a szabad szoftveres fejlesztésekhez, és a gyakorlat végeztével is folytatják a munkát akár a LibreOffice háza táján, akár más szabad szoftveres projektben.

Write only?

- Szakmai gyakorlat = 6 hét*
- Kódtisztítás, refactoring: ez nem hoz új dolgot, ez szimpla kódszervezés.
- Hibajavítás: ennek már van a végfelhasználó számára is produktív haszna, az tény, de még mindig elég messze van az új dologtól.

* egyébként szerintem ez az egyik legnevetségesebb a magyar felsőoktatásban, főleg mérnökképzésen, ahol egy nagyobb projektbe való betanulás lenne önmagában ennyi. -- Egyébként egyes cégek éppen ezért inkább mindenféle lutri munkákat adnak (pl. papírtologatás, kávéfőzés, stb.) egy-egy mérnökhallgatónak, amiből normális szakmai tapasztalatot nem lehet szerezni, cserébe a cégnél nem megy el az idő azzal, hogy feleslegesen betanítanak egy embert.

----------------
Lvl86 Troll

Valóban nem sok a 6 hét, és abból kell valamit kihozni. Új feature fejlesztése nem jellemző. Sokkal inkább egy-két Easy Hack megoldása vagy a jelenleg 3000 nyitott hiba számának lecsökkentése. Ezek is fontosak. Az igazi nyereség az volna, ha a hallgató 6 hét után is a projektnél maradna.

A Novellnél nem kap a hallgató alibi munkát, sőt be sem kell járni, otthon dolgozhat, napi szinten tartja a kapcsolatot velem, hetente elküld egy reportot, hogy mit csinált, a kódja bekerülhet a forrásba, és akkor igazoljuk le a teljesítést, ha a git logban ott van a neve. Még nem halmozódott fel elegendő tapasztalat, hogy ez így mennyire jó. A semminél vagy a kávéfőzésnél már biztosan most is jobb. :)

nem write only. a refactoringnak/bugmentesítésnek is feature-növekedés a közvetett hatása. elvégre jobb kódba jobban teszel új fícsört.